Sony Ericsson G700

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEO 3G smartfón s OS Symbian UIQ, dotykovým displejom, FM rádiom a 3 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, s dotykovým displejom,

OS: Symbian 9.1 UIQ 3.0,

procesor: ARM 9, Nexperia NX4008, 208 MHz

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 106 x 49 x 13 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: 101 g)

displej: aktívny, dotykový, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 35 x 48 mm, uhlopriečka 60 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix (2 048 x 1 536 b.), 2 x LED blesk, záznam videí (3GPP, 320 x 240 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: zdieľaná 160 MB + MemoryStick Micro, 128 MB RAM,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, blogovanie,

batéria: Li-Pol, BST-33, 950 mAh,

výdrž: do 12 h hovoru / 380 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, EDGE, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, GPS, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

hodnotím veľmi dobre, použité materiály po stranách tiež, len ten zadný kryt...už sa neodsúva, ale vypáčuje nechtom. Rozmery a hmotnosť prístroja sú priam šokujúce, smartfón s dotykovým displejom sa približuje rozmermi bežnému akciovému modelu.

V bočných stenách nájdete rôzne nové prvky. Oproti P1i tu chýba ovládacie koliesko aj konfigurovateľné tlačidlo so zavináčom. Na jeho mieste v pravej bočnej stene je dvojitý ovládač hlasitosti, dolu pod ním spúšť fotoaparátu. Novinkou je

klávesnice v ľavej bočnej stene, ktorá je aj útočiskom pre konektor. Pod ním je krytom chránená pamäťová karta. Pod týmito prvkami je farebná dióda informujúca o zopár udalostiach. V ľavom hornom rohu nájdete zastrčené dotykové pero. Spodná stena je prázdna, nachádza sa tu len priehlbina na vypáčenie zadného krytu. Horná stena ukrýva len vypínač, ktorý ani nenesie inú funkciu.

Najväčšou zmenou je presun tlačidla späť z bočnej na prednú stenu. Novinkou sú šikovné

Správy a Poznámky.

Obrovskou zmenou k lepšiemu je nové prostredie

. V jej nastaveniach nájdete dodatočné panely ku pätici hlavných položiek. V rámci panelu hudba vidíte pri prehrávaní hudby na pozadí aj obrázok albumu a detaily, rovnako to platí pre FM rádio. Ekvalizér ponúka množstvo predvolených volieb, ale nie možnosť upraviť si nastavenia podľa svojich požiadaviek.

Nová je mediálna ponuka známa napríklad z modelu W910i. Prezeranie fotografií či prehrávač hudby si pozrite vo videu v spodnej časti článku, lepšie je totiž raz vidieť, než stokrát počuť.

Fotoaparát je nový, bez autofókusu, ale s pohodlným ovládaním aj reagovaním na klávesové skratky. Tie považujem za základ pre pohodlné snímanie. Video môže mať rozlíšenie 320 x 240 bodov.

Spodné nápisy na obrazovke už platia aj pre hornú trojicu tlačidiel, a tak sa nemusíte stále dotýkať obrazovky. Listovanie aj výber položiek v praxi vidíte vo videu v spodnej časti článku. Zmenu ovládania teda hodnotím veľmi pozitívne, ale inak toho v menu veľa nového nenájdete. Je to vlastne len vyladená pé-jednotka v menšom balení a s drobnými hardvérovými zmenami (fotoaparát).

Pripomienka zvoní asi pol minúty, potom je minútu ticho, a potom sa zase (ešte niekoľkokrát) ozve. Popri tom bliká zelená dióda pod Fast portom v ľavej bočnej stene. Blikanie po chvíli prestane, ale zobrazenie udalosti s ponukou Hotovo, Odložiť alebo Ticho ostáva až do stlačenia jednej z volieb. Pripomienka vám, ako napríklad na Nokiách S60, neutečie.

Výhody:

- jednoduché blokovanie a odblokovanie klávesnice a displeja,

- nová domáca obrazovka,

- nové rýchle tlačidlá,

- rozmery a hmotnosť,

- RAM 128 MB.

Nevýhody:

- stále málo zmien v ovládaní,

- pomalý procesor,

- fotoaparát bez AF,

- chýba podpora EDGE,

- chýba podpora Wi-Fi.

Orientačná cena: 8 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Na Sony Ericsson G700 som zmenil názor až v posledný deň krátkeho testu. Domáca obrazovka je prepracovaná a dokázal by som ju využívať naplno. Nové je posúvanie sa po textových (pod sebou zoradených) položkách pohybom prsta zhora nadol a opačne. Jednoducho - niekoľko pozitívnych zmien v ovládaní či funkciách sa mi veľmi zapáčilo. Ale odobratie Jog dialu, absencia autofókusu, pomalý procesor či chýbajúca podpora EDGE ma nepresvedčili, že by G700 bol tým pravým prelomovým modelom po sérii P1i / W960i. Za najväčšiu zmenu považujem zmenšenie rozmerov a zníženie hmotnosti smartfónu s dotykovou obrazovkou až na úroveň úplne bežných telefónov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.06.2008 - 03:28

Mikullas: A naco ti je pri takom ovladani Job dial?

anonymous04.06.2008 - 10:00 Trvalý odkaz

Fizzy: Mas tam dvakrat tuto vetu: V bo?ných stenách nájdete rôzne nové prvky. Oproti P1i tu chýba ovládacie koliesko

anonymous04.06.2008 - 10:15 Trvalý odkaz

mental.disease: ze SE nedal uz davnejsie do placu takyto fon. urcite by to podporilo rozsirenie Symbian UIQ. Cena nie je zla, ale chybajuca konektivita a slabsi fotak mozu zavazit a bezny uzivatel sa prikloni skor k dumb SE

anonymous04.06.2008 - 10:44 Trvalý odkaz

borizz: mental praveze takto si predstavujem idealny prechod od dumb se na smart se. Len je pravda ze mohol prist skor...

anonymous04.06.2008 - 11:05 Trvalý odkaz

defluo: len skoda toho fotaku a wifi :(

Celá diskusia 37 príspevkov