Prestigio MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 3G

Recenzia cenovo dostupného 8'' XGA tabletu s OS Android 4.1 a funkciou telefonovania. Poteší podporou GPS, FM rádiom, nevýhodou je slabá kamera a výdrž.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.1 Jelly Bean

chipset: ARM Cortex A9 MTK8377

procesor: dvojjadrový 1,2 GHz

grafický procesor: PowerVR SGX531

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 204 x 158 x 9 mm,

hmotnosť: 455 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 024 x 768 b. rozmery 162 x 122 mm, uhlopriečka 8'' (203 mm)

fotoaparát: fotoaparát 2 Mpix, nahrávanie VGA videí (640 x 480 b., 30 fps)

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM (dostupných 780 MB) + 8 GB ROM (dostupných 5,49 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 4600 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 190 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.1

Obsah balenia: tablet, nabíjačka, microUSB kábel, OTG kábel, puzdro, dokumenty

Názov tabletu novej generácie Prestigio MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 3G v sebe ukrýva potrebné údaje, ktoré potenciálnemu zákazníkovi prezradia, že ide o tablet s dvojjadrovým procesorom, osempalcovým displejom a 3G modemom. Novinka od Prestigia ma prekvapila.

Aj keď ide o zariadenie z kategórie béčkových značiek, vo výbave nechýba nič podstatné a v cenovej hladine do 200 eur budete ťažko hľadať konkurenciu. Tablet vám totiž poslúži nielen na tradičné veci, ale vďaka GSM modulu vám vložená SIM karta poslúži nielen na dátové prenosy, ale aj plnohodnotné telefonovanie. Dokonca tu nájdeme i FM rádio, GPS a Bluetooth technológiu, ktorá v niektorých cenovo dostupných modeloch chýba. Zamrzí snáď iba absencia miniHDMI konektora, čo ale nie je žiadna tragédia.

Po otvorení krabice na mňa vykuklo, tak ako je u tejto značky zvykom, okrem bieleho tabletu aj bohaté príslušenstvo: nabíjačka s dvomi koncovkami, microUSB kábel, OTG kábel na pripojenie externých zariadení a elegantné biele kožené puzdro s červeným prešívaním. Ide o aktívne puzdro, ktoré váš tablet po vložení do puzdra uspí, a po jeho vybratí rozsvieti displej bez toho, že by ste museli stláčať bočný vypínač. Pri prvom pohľade na tablet ma na padlo, že vyzerá ako dvojča iPadu mini. Takmer rovnaká veľkosť displeja, pomer strán 4:3, XGA rozlíšenie, pevná konštrukcia, biela farba, hliníkov zadný kryt. Ale to je tak všetko. Telo Prestigia je o dva milimetre hrubšie a hmotnosť o 148 gramov vyššia, čo je už pri prvom poťažkaní v ruke cítiť. Čo sa týka citlivosti displeja na dotyk nenašla som pre iPad mini zatiaľ konkurenta. Naozaj.

Pevnosti hliníkovej konštrukcie so zaoblenými hranami nemám čo vytknúť. Na zadnej časti je odnímateľný kryt, pod ktorým nájdeme slot na SIM a pamäťovú kartu. Po ľavej strane krytu vidno objektív 2-megapixelového fotoaparátu, ktorému chýba nielen automatické zaostrovanie, ale aj prisvetľovacia dióda. Škoda. Vpravo hore je 3,5 mm jack. Na pravej strane sa nachádza nabíjací microUSB konektor s funkciou USB OTG na pripojenie externej klávesnice, myši či USB kľúča, vľavo nájdeme klávesy ovládania hlasitosti a vypínač s funkciou blokovania displeja. V strede zadnej časti je umiestnené logo značky a vedľa nej reproduktor. Jeho nevýhodou je utlmenie zvuku pri položení zadnou časťou nadol. Čo je úplne bežné. Veď kto už pokladá tablet displejom dole? Takisto pri prehrávaní filmu vám zvuk vychádza zozadu a šíri sa nie smerom k vám, ale do miestnosti. No najväčšia nevýhoda je pri telefonovaní. Hovor s druhou stranou si vypočujú všetci, čo budú v tej chvíli vo vašej blízkosti. Ono ani telefonovanie s tabletom pri uchu by nebolo komfortné, preto odporúčame telefonovanie s hadsfree. Určite si nikto nebude kupovať tablet na telefonovanie, no keď už túto funkciu ponúka, prečo ju občas nevyužiť. Možno bude v niektorých situáciách užitočná.

Predná strana patrí osempalcovému IPS displeju s dostatočným rozlíšením 1024 x 768 bodov. Viditeľnosť v exteriéri je i pri nastavenom maximálnom jase mizerná. Počítajte s tým, že keď zoberiete tablet v slnečnom počasí von, pri jeho používaní budete hľadať tieň alebo si budete cloniť rukou. V interiéri je displej jasný, s príjemými farbami. Odozvy displeja na dotyk mohli byť občas presnejšie, ale v tejto cenovej kategórii ma to nerušilo. Rám okolo obrazovky je hrubý, čo mi však neprekážalo. Pri držaní v ruke mi palec aspoň nezasahoval do displeja. V hornej časti sa nachádza VGA kamera, ktorá svojou kvalitou stačí naozaj iba na videochat. Vo vnútri pracuje dvojjadrový procesor Cotrex A-9 taktovaný na 1,2 GHz, 1 GB operačnej pamäte RAM a dvojjadrová grafika. Táto kombinácia stačí na bežné používanie a príležitostné hranie hier. Aj keď výrobca v špecifikáciách uvádza, že dokáže prehrávať videá vo Full HD rozlíšení, neodporúčam to. Video vo vysokom rozlíšení seká, prípadne ho tablet odmietne prehrať úplne. Vidno, že použitý starší typ grafickej karty nie je na náročnejšie videá a hry vhodný. Vnútorná 8 GB pamäť má v skutočnosti pre používateľa dostupných iba 5,49 GB. Nechýba možnosť rozšírenia microSD kartami do veľkosti 32 GB.

Operačný systém Android beží vo verzii 4.1.1 Jelly Bean a je opäť bez akejkoľvek grafickej úpravy. Ako je u tabletov tejto značky zvykom, domáce obrazovky sú iba tri, ich počet sa meniť nedá a nefunguje ani cyklický prechod medzi nimi. Nevadí. Viac než tri obrazovky aj tak nepoužívam a dostať sa z prvej na tretiu a naopak trvá pár sekúnd. Spodná informačná lišta nám ukazuje čas, silu signálu, kapacitu batérie a prípadné oznámenia. Ovládacie tlačidlá sú tri a výhradne dotykové: šípka späť, návrat na domácu obrazovku a tlačidlo, ktoré zobrazuje spustené aplikácie. Hardvérové tlačidlo pod displejom mi naozaj chýba. Akosi podvedome som ho pri používaní tabletu stále hľadala. Ťuknutím na informačnú lištu vpravo dole sa dostanete k nastaveniam režimu Lietadlo, Wi-Fi siete, zvuku, otáčaniu displeja, jasu displeja (automatická úprava jasu chýba) a jedným kliknutím si môžete vypnúť oznámenia. Na zamknutej obrazovke sú nastavené tri skratky na odomknutie, spustenie fotoaparátu a vyhľadávanie. Nikde v menu som nenašla možnosť nastaviť si vlastnú skratku. Obrazovku si môžete obohatiť o widgety alebo odkazy na aplikácie. Pridáte ich podržaním prsta a potiahnutím na vami vybrané miesto.

Medzi nainštalovanými aplikáciami nájdeme OfficeSuite Pro na prezeranie a editáciu dokumentov, správcu súborov a známu čítačku elektronických kníh eReader Prestigio. Tá poslúži aj ako online kníhkupectvo so širokou ponukou na nákup nových kníh. Po ťuknutí na aplikáciu Hodiny sa displej zmení na digitálny ukazovateľ času a dátumu s možnosťou nastaviť si budík. Ďalšie ťuknutie na displej uvedie aplikáciu do nočného režimu. Budík pri vypnutom zariadení nezvoní.

V aplikácii Telefón vidíte všetky svoje kontakty, obľúbené a často volané nájdete v hornej časti. Nechýba zoznam volaní ani inteligentné vyhľadávanie, ale meno s diakritikou vám nevyhľadá. Spotrebu dát si môžete kontrolovať cez službu Využitie dát, ktorú nájdete v menu. Získate tu prehľad o tom, ktorá aplikácia koľko dát použila, nastavíte si celkový voľný objem, obdobie a dátové limity. Tablet ponúka nielen funkciu telefonovania, ale môžete posielať a prijímať SMS či MMS správy. Ako na klasickom telefóne. Písanie na softvérovej QWERTY klávesnici je pohodlné.

Hudobný prehrávač tu zastupuje aplikácia Hudba Play, ktorú si môžete prepojiť so svojím Google účtom a zobrazuje všetku vašu uloženú hudbu. Delí ju podľa žánrov, interpretov, albumov a skladieb. Samotný prehrávač i hlasitosť prehrávania sa dajú ovládať aj pri zamknutej obrazovke.

Poteší prítomnosť FM rádia s RDS. Na jeho počúvanie však musíte mať pripojené slúchadlá. Dá sa však prepnúť i na hlasité počúvanie cez reproduktor tabletu. Nové stanice vyhľadá a uloží veľmi rýchlo. Dokáže zobraziť nielen názov stanice, ale aj práve prehrávanej skladby, pokiaľ to počúvaná stanica umožňuje. Nechýba ani nahrávanie rádia. Aplikácia FM rádio ma milo prekvapila.

Fotoaparát dostal iba iba 2-megapixelové rozlíšenie a chýba tu automatické zaostrovanie i LED dióda. Tá by sa hodila pri snímaní v zhoršených sveteľných podmienkach. Výsledné snímky nie sú zlé, ale vhodné na prezeranie skôr na displeji tabletu než v počítači. V nastavenich fotoaparátu nájdeme iba dva scénické režimy - auto a noc. Na výber máme ešte možnosť snímanie jedného, štyroch, ôsmich alebo šestnástich snímok za sebou. Okrem fotografovania môžete nahrávať videá vo VGA rozlíšení či zhotovovať panorámu.

Zaujímavou funkciou je snímanie fotografií v tzv. 3D režime. Po stlačení spúšte a následnom pohybe tabletom doprava sa nasníma 25 fotografií za sebou, ktoré uloží do jedného súboru s príponou .mpo. Pohybom prstom po snímke ju "oživíte" a pozeráte sa na animovanú fotografiu. Čím väčší pohyb tabletom pri fotografovaní urobíte a čím viac sa fotografovaný objekt bude hýbať, tým väčší bude mať pohyblivá fotografia efekt. Maximálne rozlíšenie zhotoveného súboru je 640 x 480 bodov a priemerná veľkosť okolo 1 MB. Podobnú funkciu nájdeme u high-endu HTC One pod názvom HTC Zoe. Túto funkciu hodnotím ako veľmi vydarenú a určite by si zaslúžila kvalitnejší fotoaparát. Škoda.

Keďže v tablete nechýba GPS modul, zariadenie využijete aj ako navigáciu. V menu nájdeme aplikáciu Navigácia, tá však slúži na online navigovanie pomocou Google maps. S Wi-Fi ani Bluetooth problém nebol, všetko fungovalo korektne.

O výdrž tabletu sa stará 4 600 mAh batéria. Prestigio Multipad 2 Ultra Duo 8.0 3G je vlastne "prerastený smartfón", takže pri využívaní 3G funkcie, zapnutej Wi-Fi, permanentnom pripojení k službe Gtalk, push notifikácií e-mailu, prezeraní internetu a nasnímaní niekoľko fotografií vydržal maximálne dva dni. Pri menšej záťaži sa výdrž samozrejme o niečo predĺži. Výrobca udáva výdrž do päť hodín prezerania videí alebo päť dní v pohotovostnom režime. Pri nepoužívaní tabletu sa kapacita batérie znížila približne o 20 % za deň.

Výhody:

+ spracovanie

+ cena

+ bohaté príslušenstvo

+ funkcia telefonovania a posielania SMS správ

+ "pohyblivé" fotografie

Nevýhody:

- zlá čitateľnosť displeja v exteriéri

- slabý fotoaparát

- výdrž

- problémové prehrávanie Full HD videí

Orientačná cena: v akciovej ponuke od 1 €, plná cena u operátora 195 €

Záver

Tablet s dlhým názvom Prestigio Multipad 2 Ultra Duo 8.0 3G ma veľmi milo prekvapil a môžem povedať, že je to zatiaľ ten najlepší model, ktorý som mala možnosť testovať. Napriek prijateľnej cene mu nechýba GPS, Bluetooth ani FM rádio a navyše s ním môžete telefonovať či posieľať SMS-ky. Zvolená veľkosť displeja mi vyhovovala a osempalcovú uhlopriečku s pomerom strán 4:3 by som pri kúpe uprednostnila pred sedempalcovým displejom, hoci aj s HD rozlíšením. Len škoda toho chýbajúceho hardvérového tlačidla pod displejom. Kto hľadá cenovo dostupný tablet so slotom na SIM kartou a takmer kompletnou konektivitou, určite by som mu odporúčala zaradiť do užšieho výberu tento model. Konkurovať mu môže Asus Fonepad so 7'' displejom a HD rozlíšením, 16 GB vnútornou pamäťou, ale bez zadného fotoaparátu.

Diskusia k článku:

Silvo 18.12.2013 - 11:47

Mam ho doma a stoji za h....o, to neprehra ziadne video, akurat tie predinstalovane...

Peter18.12.2013 - 15:23 Trvalý odkaz

A skusal si naistalovat nejaky normalny prehravac ako napr. MXplayer alebo Vplayer?

Silvo19.12.2013 - 00:55 Trvalý odkaz

MX som instaloval medzi prvymi...
a dodavam, že mrzne kazdu chvilu aj pri beznej práci.

Celá diskusia 3 príspevky