Ako som si vylepšil Samsung Galaxy S

Víťazný čitateľský text našej súťaže o Sony Xperia Z na osem mesiacov vám ukáže, ako sa dá starší model smartfónu vylepšiť na nepoznanie.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Samsung Galaxy S (16. 7. 2010)

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prečítajte si skúsenosti Patrika Sodomu.

Je tomu približne rok, kedy som sa rozhodol, že by už bolo na čase vymeniť svoj bývalý Samsung Galaxy S za niečo novšie. Operátor mi ponúkol za rozumnú cenu Sony Ericsson Arc S, vtedajší "hajend" spoločnosti. Neváhal som a vyložil na stôl zopár desiatok eur. Ku Galaxy S som sa tak zachoval "po americky". Považujem sa za celkom náročného mobilného používateľa, rád sa vyhrám s nastaveniami systému a počet mnou aktívne používaných aplikácií sa pohybuje niekde okolo 120.

Samozrejmosťou na piatich domácich obrazovkách sú rôzne skratky, priečinky, aktívne i pasívne widgety...a čuduj sa svete, spomínaný "hajend" japonského výrobcu mi približne po mesiaci používania akosi prestával stíhať. Zamŕzanie aplikácií bolo na dennom poriadku, navyše po asi každom druhom stlačení tlačidla home nasledovalo približne polminútové zotavovanie sa telefónu, načítavanie ikon atď. Absolútne nedoladený systém a pre mňa tým pádom nepoužiteľný telefón. Následne som vyskúšal Windows Phone, ktorý má naozaj rýchle reakcie, no nebolo to pre mňa to pravé. Nakoniec som sa rozhodol "oprášiť" staručký Samsung Galaxy S, no tentoraz už s čarovným prívlastkom - root. Keďže telefón je už dávno mimo záruky, tak prečo to neskúsiť? Hneď na začiatku vám poviem, že Arc S sa po tomto úkone môže schovať.

Môj Galaxy S beží s rom-kou CyanogenMod vo verzií 10.1 teda s Androidom 4.2.2. Predtým to bola 10.0 a android 4.1.2, a ako predvolený launcher používam Nova Launcher Prime. Pokiaľ máte starší telefón a chcete ho urobiť použiteľnejším a zaujímavejším, táto kombinácia nemá konkurenciu.

Užívam si teda na vyše trojročnom telefóne všetky výhody najnovšieho Androidu (nastavenia, vzhľad, podpora aplikácií - dokonca samotný Nova Launcher je iba pre zariadenia s Androidom 4.x.x), vďaka root-u mám prístup k rôznym nastaveniam, ktoré nie sú samozrejmosťou ani na najnovších smartfónoch a Nova Launcher mi ponúka rozsiahle možnosti personalizácie domácej obrazovky.

Počas používania sa takmer vôbec nestretávam so zamŕzaním aplikácií, spomalenými reakciami a podobne. Ak to porovnám so skúsenosťami s Arc-om, neverím vlastným očiam. Ak napríklad otváram aplikácie Facebook či Opera Mobile, ktoré sú riadnymi žrútmi RAM-ky, po ich vypnutí tlačidlom "domov" čakám asi 2 - 3 sekundy a s telefónom môžem pracovať ďalej - všetko naskočí naraz. Jediné, čo mu musím vytknúť, je pomalé spúšťanie po vypnutí alebo reštarte. Spravidla to trvá asi 3 minúty, ale to absolvujem možno raz týždenne - preventívne - takže mi to nevadí. Neviem sám, či má toto príkladné správanie na svedomí samotný root telefónu alebo o pár (skutočne iba pár) MB voľnej pamäte RAM v Galaxy S, či ide o technologický zázrak.

Čo sa týka systémových nastavení, spomeniem hlavne tie, ktoré sú k dispozícií práve vďaka root-u telefónu. Začnem možnosťami uzamknutej obrazovky. Tu môžete zvoliť odblokovanie posunutím, vzorom, zadaním PIN alebo hesla, ale aj odomknutie tvárou. Možnosť, ktorá ma však potešila najviac, je úplné vypnutie uzamknutia obrazovky. Stlačenie vypínača tak iba zhasne displej a následne rozsvieti. Nemusíte sa tejto možnosti vôbec báť, nakoľko kapacitný displej a čoraz menší počet hardvérových tlačidiel nerozsvieti zhasnutú obrazovku až do chvíle, kedy budete sami chcieť. Pokiaľ máte tlačidlo vypnutia v hornej stene a pod displejom iba dotykové tlačidlá, je tu možnosť rozsvietiť displej pomocou tlačidiel ovládania hlasitosti, ktoré sú v bočnej stene ľahšie nahmatateľné. Keď sme pri tlačidle vypnutia, tu si môžete nastaviť, aké možnosti vyvolá jeho dlhé stlačenie. K dispozícií je reštart telefónu, zmena profilu, aktivácia letového režimu či zaznamenanie screenshotu obrazovky a rýchle prepínanie medzi tichým, vibračným a normálnym režimom zvonenia.

Advanced alebo rozšírené nastavenia ponúkajú napríklad kalibráciu farieb displeja - teda pomer červenej, zelenej a modrej farby (RGB), či nastavenie intenzity (sily) vibrovania. Ja osobne mám intenzitu nastavenú na 20 %. V tesnejších nohaviciach ho cítim a v noci položený na stole mi vibrovanie nevyvolá infarkový stav. Nastavenia vstupu, teda písania, umožňujú, napr. pri písaní SMS správ alebo e-mailu, posúvať kurzor pomocou tlačidiel hlasitosti, čo ocenia používatelia s väčšími prstami. V predchádzajúcej verzií, teda 10.0, bola dokonca priamo v nastaveniach možnosť zvýšiť maximálnu frekvenciu procesora z pôvodných 1,0 GHz na 1,2 GHz, pričom na správanie aplikácií to nemalo žiadny negatívny vplyv. V súčasnej verzii táto možnosť zatiaľ chýba. Dá sa to riešiť externou aplikáciou z Google Play, vtedy som sa však stretával s častými pádmi systému. Tak radšej počkám na aktualizácie, ktoré sú pre túto rom-ku dostupné pomerne často.

Možnosti prispôsobenia vďaka Nova Launcher Prime sú kapitolou samou o sebe. V prvom rade si myslím, že tento launcher vie efektívnejšie pracovať s pamäťou RAM než klasický, čo sa odzrkadľuje na reakciách telefónu. To, že si sami môžete zvoliť počet domácich obrazoviek a vybrať si, ktorá z nich bude hlavná, neprekvapí asi nikoho. Ako prvú výhodu spomeniem možnosť ovládať celé rozhranie telefónu na šírku. Môžte si vybrať, či sa má prostredie otočiť automaticky podľa senzora, alebo bude dostupné iba na šírku, prípadne výšku. Osobne používam automatické otáčanie s tým, že z hornej lišty ovládam systémové otáčanie displeja podľa potreby. Mimochodom, systém ponúka otočenie o 90, 180 a 270 stupňov. Práve 180 stupňové otočenie displeja natívne v smartfónoch chýba. Samozrejme nie je vhodné na bežné používanie telefónu, potom sa hardvérové tlačidlo nachádza nad displejom, ale oceníte ho napríklad ak chcete ukázať nejakú fotku osobe, ktorá sedí oproti vám pri stole. Prirodzeným pohybom mobil podáte a displej už je dávno otočený správnym smerom. Oceníte to aj pri používaní navigácie, keď máte konektor v hornej časti prístroja, ako je to na eSku. V nastaveniach pracovnej plochy ďalej môžete povoliť resp. zablokovať posúvanie tapety alebo nastaviť jej opačné posúvanie proti smeru posunu obrazovky, nastaviť nekonečný posun - prechod z poslednej domácej obrazovky na prvú a opačne, či vypnúť menovky pod ikonou aplikácií. Nastaviť sa dá i rýchlosť posunu medzi obrazovkami a rýchlosť animácií. Meniť môžete dokonca aj pozadie priečinkov - napríklad klasické štvorcové, na aké ste zvyknutí, vymeniť za platformu (k dispozícií sú aj kruh a disk), ktorá vytvára 3D dojem štvorca, alebo zmeniť jeho náhľad. Spomeniem ešte zobrazenie počtu neprečítaných správ, e-mailov, či neprijatých hovorov priamo na ikone aplikácie.

Používateľov, ktorí vlastnia smartfóny s veľkým displejom určite poteší možnosť nastavenia mriežky pracovnej plochy od 2 x 2 až po 12 x 12, s čím priamo súvisí nastavenie veľkosti ikon - konkrétne ich zmenšenie resp. zväčšenie až o 30 %. Na jednu obrazovku sa vám tak zmestí aj dvojnásobný počet, avšak pre pohodlné používanie bude treba sa pohrať hlavne s veľkosťou widgetov (v Nova Launcheri je možné meniť aj veľkosť tých, ktoré bežne túto možnosť neponúkajú!) a dotykové pero bude určite výhodou. Ak vám postačí napríklad zväčšenie z pôvodných 4 x 4 na 5 x 5 poprípade 5 x 6, bez problémov sa dá brázdiť prostredím aj palcom na menšom displeji. Rovnaké možnosti ponúka menu aplikácií, teda efekty posúvania, nekonečný posun, a k tomu ešte nastavenie priehľadnosti pozadia či štýl posúvania v menu - horizontálne po stránkach alebo vertikálne nahor a nadol. Aj v menu je možné zvoliť veľkosť mriežky zobrazovaných aplikácií, dokonca zvlášť na výšku a zvlášť na šírku.

Čerešničkou na torte je možnosť skryť panel upozornení (vrchnú lištu) a dokonca aj spodnú lištu so skratkami, čo je výborné pri používaní na šírku. Pri skrytej vrchnej lište však stále máte možnosť ju stiahnuť a zobraziť si notifikácie. To všetko je možné pomocou nastavenia rôznych gest a funkcií tlačidiel. Uvediem môj príklad: posunom prsta po displeji smerom dolu stiahnem lištu a rozbalím upozornenia, posunom hore vyvolám menu aplikácií. Posunom dvoch prstov hore skrývam / odkrývam vrchnú lištu a smerom dolu tú spodnú. Prsty k sebe - náhľad všetkých obrazoviek a prsty od seba - nedávne aplikácie. Jediná funkcia, ktorej som neprišiel na chuť je prekrývanie widgetov. Ak budete mať všetko prispôsobené presne "podľa chuti", pracovnú plochu môžte jednoducho zamknúť a zamedziť tak nechcenému presunu či odstráneniu položiek. Samozrejmosťou je zálohovanie pracovnej plochy vrátane rozloženia widgetov a nastavení celého prostredia.

Aj napriek veku telefónu a skutočnosti, že batéria v ňom je ešte pôvodná, nemám problém sa dostať na výdrž batérie 2 dni. Jas obrazovky ponechávam na automatiku, mám nastavenú okamžitú synchronizáciu dvoch e-mailových schránok a dátové prenosy zapínam a vypínam podľa potreby. Telefonujem približne 20 minút denne a občas pošlem zopár SMS-iek. Na internete surfujem približne 15 minút denne. Aj napriek tomu som si už zvykol telefón vždy večer pripojiť preventívne k nabíjačke. Zvykol som si totiž na nočný šetrič obrazovky - hodiny (nerušivé s čiernym pozadím), ktorý sa aktivuje iba ak sa telefón práve nabíja.

Autor sa ospravedlňuje za nízku kvalitu zhotoveného videa, ale nemal možnosť použiť kvalitnejšiu kameru.

Záver:

Naozaj by ma predtým nenapadlo, že sa môžem s toľkou spokojnosťou vrátiť k starému telefónu. Možnosti operačného systému Android sú naozaj veľké, a tak niekedy aj starší, papierovo zastaraný telefón dokáže pokryť všetky nároky používateľa. Chce to iba trochu "lásky", technickej zdatnosti a chuti vyhrať sa zo systémom. Samozrejme, už si brúsim zuby na niečo nové, viacjadrové a hlavne s väčším a jemnejším displejom. Z aktuálnej ponuky operátora, u ktorého mi končí jeden a pol ročný "trest" niekedy okolo Vianoc, ma zaujal napríklad LG Optimus G. Ale pokiaľ dovolia prostriedky, určite si zaobstarám vysnívaný Galaxy Note 2. Ak mi zatiaľ postačí menší (aj keď stále veľmi kvalitný) displej a oželiem zopár detailov ako LED dióda pri fotoaparáte, či nemožnosť si vyskúšať najnovšie "záchodovky" kvôli slabšej výbave , myslím, že toho vyše pol roka už spolu vydržíme. Dokonca mu nemôžem zazlievať ani absenciu notifikačnej LED-ky nad displejom, keďže pri zmeškanej udalosti svietia dotykové tlačidlá pod displejom.

Pridám ešte zopár mojich obľúbených aplikácií, ktorými som nahradil tie od výrobcu:

1Weather

+ jednoduchá, ale pekná grafika

+ presná predpoveď počasia a množstvo informácií okolo

+ možnosť stáleho zobrazenia predpovede na lište upozornení

Android Weather

+ používam ako widget (počasie + hodiny)

+ lokácia s presnosťou na ulicu (bez GPS!)

+ presné a včasné upozornenie pred možnými prehánkami, búrkou či silným vetrom na lište, sprevádzané zvukovou výstrahou

Alarm Clock Xtreme Free

+ možnosť nastaviť na každom budíku hlasitosť zvonenia jednotlivo

+ nastavenia typu: ak chcete aby prestal ráno zvoniť, treba vyriešiť matematickú úlohu (spolu s nastavením úrovne obtiažnosti) alebo pripojiť k docku

+ garantujem, že kým vyriešite Hard príklad, minimálne sa k tomu posadíte a už viac nezaspíte

Business Calendar Free

+ pri mesačnom náhľade zobrazuje v jednotlivých dňoch celý popis udalosti, nie len farebnú pripomienku

+ ponúka rovnaké možnosti ako platená verzia, ibaže v niektorých úrovniach aplikácie s reklamou

+ reklama nie je stále a tak vôbec neprekáža pri používaní

Clean Master

+ dokonale čistí cache aplikácií

+ ponúka optimalizáciu RAM-ky jedným klikom (widget)

MX Player

+ podpora titulkov

+ ak neprehrá všetko, tak 99,9 % všetkého, čo by ste mohli kedy v mobile pozerať

+ intuitívne ovládanie hlasitosti a jasu obrazovky počas prehrávania (po stranách displeja hore a dolu)

+ možnosť uzamknúť displej (aj dotykové tlačidlá pod nim!)

QuickPic

+ super galéria s možnosťami prispôsobenia zobrazovania

+ rýchle preostrovanie pri priblížení

Ringtone Maker

+ názov hovorí za všetko

TuneIn Radio Pro

+ najlepšie internetové rádio aké môžete v telefóne mať

+ nemá problém s plynulým prehrávaním aj za chodu s 3G pripojením

+ pravdepodobne všetky známe svetové, štátne ale i lokálne rádiá v jednej aplikácii

Riview

+ vždy zaujímavé a dobré čítanie

+ archív PDF vydaní časopisu s priamym sťahovaním

Diskusia k článku:

Martin Hrúzik 25.05.2013 - 19:40

Tak z mojho pohladu dost mizerny clanok, mozno pre ludi co vidia smart prvy krat v zivote je celkom uzitocny, ale pre mobilmaniakov, ktori tieto stranky citaju je to dost nuda.

Erik25.05.2013 - 19:48 Trvalý odkaz

Nice! Treba uznat ze autor si dal zalezat. Uz sa necudujem preco vyhrala recenzia 3 roky stareho modelu :D

Erik25.05.2013 - 19:50 Trvalý odkaz

Martan nie vsetci su taky odbornici ako my :D Ja som to hodnotil tak vseobecne.

helios25.05.2013 - 22:51 Trvalý odkaz

pekne napisane s dobrou temou :) (myslel som si ze root a custom romky mozu zabodovat)

BeJay25.05.2013 - 22:53 Trvalý odkaz

Perfektné... Takých článkov by som privítal viac, tzv. sekcia Tuning by na tejto stránke nebola zlá =)

Celá diskusia 37 príspevkov