Nokia 6170

Uvoľnená recenzia véčka Model podobný imidžovej 7270-ke so všetkými základnými funkciami a veľkým displejom.

Základná charakteristika:

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 46 x 22 m,

hmotnosť: 121 gramov,

vonkajší displej: 96 x 65 b., 4 096 farieb (ako 3510i),

vnútorný displej: aktívny TFT, 65 536 farieb, 128 x 160 b.,

fotoaparát: VGA, 4x zoom, záznam 3GPP (176 x 144 b.)

pamäť: 11 MB, 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), Push to talk, e-mail, instant messaging,

prenos dát: IrDA, Pop-Port, GPRS 4+2, EDGE 4+2, HSCSD,

zábava: MP3 a AAC zvonenia, Java MIDP 2.0 (do 256 kB), WAP 2.0,

batéria: BL-4C, Li-Ion, 760 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru/270 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

podstatne väčšia pamäť, Bluetooth.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Na svete sú ľudia, a je ich určite viac než nás, ktorí nepožadujú od telefónu úplne všetky neustále vyvíjané funkcie. Patria medzi nich naši rodičia, kolegovia, a možno aj deti. Títo ľudia používajú mobilný telefón na veci, na ktoré my už pomaly zabúdame ? telefonovanie, písanie správ a občasne aj zábavu. A pre takých je tu Nokia 6170. Manažérske véčko bez Bluetooth. Prečítajte si uvoľnenejšiu recenziu.

Nokia 7270 má oproti 6170-ke naviac FM rádio, textilné kryty, inak ide dokonca aj rozmerovo o totožné prístroje. Preto odporúčam prečítať jej recenziu.

V prípade Nokie 7270 pôsobí na užívateľa najmä dizajn, u Nokie 6170 je dôležité zase ovládanie.

Nokia 6170 je pomerne ťažký a veľký telefón, ale viem si ho predstaviť v ruke manažéra, ktorý doteraz vlastnil Nokiu 6310, aj to len preto, že sa mu dodnes žiaden telefón nevyrovnal. Tento typ človeka nepotrebuje maličký telefónik, ale poriadny prístroj, ktorý sa nestratí v ruke, má veľké tlačidlá a dobrý displej s údajmi viditeľnými aj na slnku. Dôležitý je aj nevtieravý dizajn.

K Nokii 6170 som sa staval najprv veľmi odmietavo. Zbytočne veľký, ťažký telefón s malou pamäťou a bez Bluetooth. Ale po pár dňoch som pochopil, že to nie je telefón určený mne. Ani ho tak nesmiem hodnotiť.

Konštrukcia prístroja je perfektná. Obidve ramená sú vyvážené tak, že po otvorení telefón drží aj na jednom aj na druhom. Pri otváraní potrebujete obidve ruky, ale ani si neviem predstaviť, ako môj otec vytiahne z vrecka takéto véčko a jednou rukou so frajersky roztvorí. Pred prijatím hovoru na vonkajšom vidieť meno volajúceho, to je najdôležitejšia úloha tohto prvku. V pohotovosti zobrazuje čas a iné dôležité údaje. Tapetu a šetrič som na ňom ihneď vypol, ale kto má tieto veci rád, môže si ich prispôsobiť. Počas telefonovanie zistíte, že sa toto véčko perfektne drží práve v časti, kde je kĺb. Uhol roztvorenia je primeraný a dvojica tlačidiel pre reguláciu hlasitosti pomáha pri prispôsobení sa okolitým podmienkam.

Pravá stena je obohatená o infraport a tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja. Spodná časť obsahuje len Pop-Port. Zadná stena prístroja je úplne holá, strieborný kov spestrujú len drobné symetricky rozmiestnené jamky.

Ovládanie prístroja je veľmi dobré. Prepáčte mi to nadšenie, ale konečne sa mi ocitol v rukách telefón, ktorý sa nepredbieha s konkurenciou v počte ovládacích prvkov, ale ponúka rozľahlú klávesnicu s veľkými tlačidlami, ktoré sú jasné pre každého. Modré jemné podsvietenie kladné dojmy len zosilní.

Ovládaniu pomáha aj dobrý displej, pričom pri písaní správ si môžete tradične zvoliť veľkosť písma. Menu môže byť usporiadané vo forme ikôn alebo zoznamu funkcií zoradených pod sebou vo štvoriciach na displeji. To je ideálna kombinácia pre každého. Nechýba možnosť obidva displeje prispôsobiť, ale ja som hneď vypol rôzne šetriče, dal som si šedú farebnú škálu a bol som úplne spokojný.

Samozrejmosťou sú bleskurýchle reakcie v každom smere, každej položke, v každej úrovni menu.

Správy zvláda Nokia 6170 na výbornú. Ako som už spomínal, vybrať si môžete veľkosť písma, použitie slovníka T9, ktorý neskracuje správy je tiež príjemné. Nechýba ani počítadlo správ a prekvapila ma prítomnosť javového e-mailového klienta. Ten poznáme z viacerých modelov od Nokie. Tiež ponúka instant messaging, no ja pre tieto účely uprednostňujem Java aplikáciu Jimm.

VGA fotoaparát je možné prispôsobiť priamo pri fotografovaní a novinkou v Nokii je aj funkcia zoom priamo pri snímaní. Natočiť môžete aj krátke video. VGA fotoaparát v Nokiách je nadpriemerne dobrý, vyniká najmä v nočnom režime. Nafotené snímky je možné priblížiť a prehliadať detailnejšie.

Z melódií prekvapí podpora AAC a MP3 zvonení. Konečne si môžete doplniť podarené MIDI melódie ešte podarenejšími reálnymi zvukmi či skladbami. Akurát je problém s ich importom ? cez kábel alebo infraport, riešením môže byť aj množstvo WAP stránok. Profily sú opäť časované.

Funkciu Push to talk, pre ktorú vyčlenil výrobca aj špeciálne bočné tlačidla, som doteraz nevyužil. Asi to bude chýbajúcou podporou operátora. Ale snáď do konca roka bude... :)

Organizér je jednoduchý, no teší ma jeho plná funkčnosť, nechýba mu nič podstatné. Budík je dokonca opakovaný a potešila ma aj prítomnosť poznámok, dlhých až 3 000 znakov. Samozrejmosťou je synchronizácia a niekto využije aj peňaženku ? úschovňu hesiel. V správnom organizéri nesmie chýbať kalkulačka, ktorú doplnili stopky a odpočítavanie času.

WAP prehliadač je už tradičný, pohodliu pri wapovaní pomáha veľký displej. Prenos dát charakterizuje kombinácia dvoch výborných parametrov: GPRS 4+2/EDGE 4+2. Žiaľ Bluetooth chýba, a tak k počítaču tento mobil pripojíte len pomocou IrDA alebo kábla DKU-2.

Výhody:

perfektné ovládanie,

"poriadne" rozmery,

slušná funkčná výbava.

Nevýhody:

chýba Bluetooth,

malá pamäť,

veľké rozmery a hmotnosť.

Nokia 6170 si zaslúži pozornosť. Stále kritizujeme výrobcov, že neprodukujú telefóny aj pre starších ľudí, resp. pre "normálnych dospelákov". A pritom sa jeden nachádza aj v akciovej ponuke oranžového operátora. Je to ideálne telefón na telefonovanie a posielanie správ. Nechýba mu ani bohatá funkčná výbava, teda okrem stále kritizovaného Bluetooth. Nezabúdajme však, že väčšina užívateľov ani netuší, čo toto slovo znamená, a nie ešte, čo takáto technológia dokáže. Preto dávam Nokii 6170 zelenú.

Diskusia k článku:

Celá diskusia 1 príspevok