Nový iPhone za 100 eur

PR · Obľúbený iPhone za pár dolárov! High-end smartfón s Androidom za pätinu bežnej ceny! Takýchto ponúk nájdete na internete množstvo. Niečo vám na nich nesedí? Vitajte pri ďalšom pokračovaní O2 Guru Poradne.

Mobilný telefón už patrí k bežnej výbave. V súčasnosti si môžete dopriať prakticky akúkoľvek veľkosť, tvar, materiály a výbavu. Každý podľa chuti a finančných možností. Kto by však nechcel napríklad vlajkovú loď od Applu, HTC, Samsungu, LG, Sony či Nokie za polovicu bežnej ceny? Stačí otvoriť nejaký internetový bazár či pochybný obchod a isto v nich objavíte niekoľko ponúk na vlajkové lode za babku. V informáciách sa takmer vždy dočítate, že ide o dovoz priamo z Číny, navyše s podporou dvoch SIM kariet. A občas aj so zabudovanou telkou. Perfektné! Alebo ani nie?

Kópie populárnych telefónov sa aj u nás objavujú už nejaký ten rok. Zo začiatku sa rozdiely oproti predlohe dali rozoznať veľmi jednoducho. Pôvodne kovové telo bolo napríklad z plastu a displej nereagoval na dotyk dvoch prstov. Postupne sa však aj kópie vylepšujú. A odlíšiť ich na prvý pohľad od originálu je prakticky nemožné. Niektoré by vo vypnutom stave oklamali aj odborníkov.

Najčastejšie môžete na kópie drahých smartfónov naraziť napríklad na ebay a internetových bazároch. Vertu alebo Tag Heuer za 400 eur budú mať s luxusnými výrobkami spoločné len meno, a to aj vtedy, keď dostanete pomerne kvalitne spracovaný kúsok s kovovým telom a kožou, na nerozoznanie od originálu. Pri kópiách smartfónov s otvoreným operačným systémom sa väčšinou stretnete s kópiou pôvodného prostredia. A tu už nastáva menší problém. Internetový prehliadač v prípade veľmi lacných čínskych napodobenín je extrémne jednoduchý (Pamätáte si na WAP?). Nastavenie internetu je komplikovaným procesom, ktorý nie vždy musí skončiť úspechom. Podobná je situácia s e-mailom a na sťahovanie aplikácií rovno zabudnite.

V lepšom prípade sa vám v rukách objaví zariadenie, ktoré beží na Androide. Čo znamená plnohodnotný prehliadač internetu, e-mailový klient a množstvo rôznych nastavení. Pri aplikáciách je situácia rôznorodá. Veľmi často totiž prístup k obchodu Google Play úplne chýba. Situáciu naoko zachraňuje 8, 10, 12 MPix fotoaparát. Skutočne? Pozor na pomerne slabé snímače, ktoré fotografie len natiahnu do popísanej veľkosti. Veľmi podobná situácia je aj pri použitej verzii Androidu. Na aktualizácie operačného systému môžete prakticky zabudnúť.

No a v neposledom rade tu máme otázku záruky. V prípade zakúpenia kópie ste odkázaní sami na seba. Prasknutý displej vám nemá kto vymeniť. Rovnako nikto nemôže garantovať funkčnosť jednotlivých služieb. Obslužný softvér môže chýbať, v prípade vlastného operačného systému aj ovládače. Takže zabudnite na pripojenie k PC a využitie modemu alebo Wi-Fi hotspotu.

Ak teda narazíte na ponuku 600-eurového smartfónu za tretinu ceny, či ešte lacnejšie, majte sa na pozore. S takouto vlajkovou loďou isto niečo nebude v poriadku. Ak ste napriek všetkému odhodlaní ku kúpe, tak počítajte so všetkými možnými obmedzeniami. Nie je totiž všetko zlato, čo sa blyští.

Máte aj vy skúsenosti s čínskymi kópiami? Alebo ste majiteľom nejakej? Podeľte sa aj s ostatnými so svojimi skúsenosťami.

Diskusia k článku:

Erik 19.05.2013 - 11:29

Moj Phone 5 za 75€ na aj blesk na tej -9999999 mpx kamere :D ale 2 sim v pohode :D

Ondrej20.05.2013 - 00:30 Trvalý odkaz

Ja som na tej stránke kúpil mobil CPN8000 v októbri 2012 a musím vyjadriť veľkú spokojnosť. Kompletne spĺňa moje požiadavky, hlavne to že je na dve sim karty, funguje bezproblémovo a cena bola tiež fajn. Ten mobil CPS5 tam vtedy ešte nebol, takže k tomu neviem nič povedať. S nákupom som nemal žiaden problém, takže moja skúsenosť s týmto eshopom je veľmi pozitívna. Ondrej

Celá diskusia 3 príspevky