Google I/O 2013 - Galaxy S4 s čistým Androidom a iné novinky

Aj tento rok usporiadal Google vývojársku konferenciu, na ktorej sme sa dočkali predstavenia niekoľkých noviniek. Kto však čakal na novú verziu Androidu, tablety či Google hodinky bude sklamaný. Prekvapením bol Samsungu Galaxy S4 s čistým Androidom.

Google I/O 2013

Vo stredu večer nášho času (15. mája 2013 v 18:00 hod.) odštartovala vývojárska konferencia Google I/O, ktorá je dôležitou udalosťou nielen pre vývojárov.

Na začiatok keynote sa Google pochválil. Android má teraz takmer neuveriteľných 900 miliónov aktivácií. Medzi operačnými systémami jednoznačne vedie.

Prvá z predstavovaných noviniek patrila hlavne vývojárom. Medzi nové funkcie API pre Google mapy patrí rozpoznanie pohybovej aktivity používateľa a vynovený režim používania GPS, ktorý šetrí batériu a má presnejšie zameranie.

Google APIGoogle Cloud Messaging bude synchronizovať notifikácie medzi zariadeniami. Keď na smartfóne potvrdíte niektoré upozornenie, rovnaké upozornenie automaticky zmizne napríklad z tabletu alebo iného vášho zariadenia.

Google Cloud MessagingGoogle Play Game Services umožní mať pod jedným účtom uložené rozohrané hry a dosiahnuté výsledky. Podobne ako konkurenčný Game Center od Applu prináša možnosť multiplayeru. Google túto cloudovú službu ponúkne aj pre platformu iOS.

Google Play Center

Nové Android Studio vývojárom v reálnom čase ukáže, ako bude napríklad vyzerať ich aplikácia na rôzne veľkých obrazovkách.

Android StudioGoogle Play prejde malými zmenami a ponúkne podporu pre beta testerov, viac priestoru pre aplikácie na tablety alebo odporúčanie obsahu podľa vkusu vašich priateľov.

Google PlayGoogle Play Music All Access je nová hudobná služba s hudobnou zbierkou Google za poplatok 9,99 dolárov mesačne. Dostupná bude najskôr iba v USA, neskôr pribudnú krajiny, kde je Google Music Play. Slovensko sem zatiaľ nepatrí. Nová funkcia Listen Now sa podobá na konkurenčný Genius v iTunes.

Google Play Music

Mnohých možno prekvapí, že aktuálny high-end Samsung Galaxy S4 bude Google predávať s čistým Androidom 4.2, odomknutým bootloaderom a podporou LTE sietí. Dostupný bude cez obchod Play od 26. júna 2013, zatiaľ iba v USA za cenu 649 dolárov. Podobne ako ostatné zariadenia radu Nexus dostane medzi prvými nové aktualizácie.

Samsung Galaxy S4

Novinky sa týkajú aj Google+. Vaše príspevky bude Google analyzovať a automaticky vám navrhne #hashtagy. Dokáže rozpoznať tému nielen z textu, ale aj fotografie.

Google+

Chatovacia aplikácia Hangouts bude dostupná nielen na Android, ale aj iOS. V konverzácii nebude chýbať fotografia kontaktu, história sa bude ukladať a rozpoznáte, čo si kto v konverzácii už prečítal. Nechýba samozrejme ani synchronizácia notifikácií medzi zariadeniami.

Google Hangouts

Vylepšenie dostala aj služba Google Now, ktorá podporuje nové karty a oblasti znalostí hudby, filmu, televízie, videohier, kníh, pripomienok či dopravy. Služba sa hlasovými príkazmi začína viac podobať na konkurenčné Siri od Applu.

Google NowGoogle Maps dostanú nový dizajn známy z platformy iOS. Bude špeciálna verzia máp pre tablety, ktorá lepšie využije väčšiu obrazovku. Nové mapy prídu až v lete. Vylepšení sa dočká aj počítačová verzia.

Google MapsGoogle Maps

Zdroj: developers.google.com

Diskusia k článku:

michalkoo 16.05.2013 - 13:26

cakal som ze bude predstaveny Nexus 4 v bielej farbe ale nedockal som sa :(

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease16.05.2013 - 14:08 Trvalý odkaz

Samsung Galaxy S4 s čistým Androidom 4.2, odomknutým bootloaderom ak by sa predával globálne (nie len google play us) v rovnakom čase ako klasická S4..
..by bolo zaujímavé sledovať či sa ich nepredá viac :D

Celá diskusia 2 príspevky