Samsung i780

SKÚSENOSTI majiteľa 3G zariadenie OS Windows Mobile, dotykovým displejom, QWERTY klávesnicou, HSDPA, 2 Mpix fotoaparátom a GPS.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

PRVÝ KONTAKT: Samsung i780

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Chorváta:

Tomáš je používateľom Sony Ericssonu K810i a P1i, rukami mu prechádza viacero fónov mesačne, Samsung i780 mal možnosť nezávisle skúšať na dlhší čas.

PLUSY

Použité materiály sú výborné. Zadná stena s imitáciou kože sa mi veľmi páči, mobil sa príjemne drží vďaka tomu v ruke. Spracovanie si rovnako zaslúži pochvalu, nikde nič nevŕzga a všetko je pevné.

QWERTY klávesnica je pohodlná a dobre sa mi na nej píše. Avšak ľudia s hrubšími prstami by už mohli mať problém. Páči sa mi aj zadávanie znakov s diakritikou. Stlačíte raz tlačidlo s patričným písmenom a potom tlačidlom vedľa SHIFT prepínate jednotlivé diakritické znaky. Výhodu to má pri písaní "hiiiiikaniiii" v textovej komunikácii.

Dotykový navigačný prvok, podobný touchpadom na notebookoch, je aj dobrý, aj zlý. Nepochopil som možnosť používať kurzor ako na PC, keď mám k dispozícii dotykovú obrazovku. Ak som si však šípkový kurzor vypol, ovládanie sa stalo, po pár dňoch zvykania si, veľmi pohodlné, keďže často stačilo na prechod po viacerých položkách v menu či na webe len dlhšie "šúchať" po tomto prvku. Aj keď sa nejedná o ideálny ovládací prvok, hodnotím ho pozitívne.

Klávesové skratky v menu sú silne návykové. Rovnako skratky v správach sú dobrá vec. Hromadné mazanie či označovanie e-mailov ako prečítaných je tak len záležitosťou podržania napr. tlačidla D či K a pohybovaním sa v zozname hore alebo dole.

Ovládaniu celkovo nemám veľmi čo vyčítať. V kombinácii dotykový displej + touchpad + QWERTY som nepotreboval ani vytiahnuť stylus a vždy som rýchlo spravil to, čo som potreboval.

Samsung vytvoril aj špeciálnu domácu obrazovku (Today screen), ktorá ponúka rýchly prehľad zmeškaných udalostí, rýchlu voľbu pre 8 čísiel, skratky pre 8 programov, prístup k rýchlym nastaveniam (zapnutie/vypnutie kurzora, bluetooth, wi-fi, podsvietenie displeja a pod.). Celá táto ponuka je animovaná, ale prekvapilo ma, že trochu trhane pri použití tak výkonného procesora.

Podržaním tlačidla Štart sa zobrazí rýchle maticové menu od Samsungu, v ktorom nájdete nasledovné položky: Hovor, Kamera, Media Player, Register hovorov, Obrázky, Mediálna knižnica, Nová správa, Schránka správ, Internet, Kontakty, Today screen a Zavrieť. Podržaním OK sa zas zobrazí správca úloh. Ak podržíte tlačidlo Správy, aktivuje sa funkcia Zoomr, ktorá vám priblíži dvojnásobne obrazovku. Bohužiaľ sa jedná len o snímku displeja a tak zabudnite na akúkoľvek interakciu. Malou náplasťou je to, že podržaním prstu na určitom mieste sa ukončí táto funkcia a pokiaľ ste mali prst na nejakom tlačidle, automaticky sa toto stlačí. Posledná skrytá funkcia sa prejaví podržaním tlačidla GPS. Vtedy sa zobrazí Data Call Manager, ktorý slúži na pripojenie alebo odpojenie dátových spojení (max. 3).

Ako pri iných zariadeniach s WM musím pochváliť správy. Aplikácia je rýchla, ovládanie aj vďaka skratkám pohodlné a keďže sa jedná o zariadenie s Windows Mobile, pracovne zameraných užívateľov poteší plná podpora MS Office dokumentov vrátane editácie.

Kalendár je spracovaný naozaj podrobne, pripomienka môže obsahovať množstvo detailných položiek a samozrejme nechýba ani možnosť plánovať schôdzky s viacerými ľudmi a rozposlať im pozvánky e-mailom. Chýba mi tak len denný náhľad udalostí priamo pod mesačným náhľadom, na ktorý som zvyknutý z UIQ3.

Ak krátko podržíte spúšť fotoaparátu kdekoľvek v menu, zobrazí sa malá lišta s ovládaním prehrávača.

A2DP výstup je veľmi kvalitný a v spolupráci s HBH-DS200 som nespozoroval žiadnu alebo len minimálnu degradáciu zvuku.

Samsung rieši aj pár neduhov operačného systému a pridáva aj podporu mass storage. Pridáva tiež aplikácie ako Bluetooth FTP, Media Album (knižnica fotiek, hudby a videí), Mini Player (spomínaný prehrávač, ktorý sa zobrazí po krátkom stlačení spúšte), RSS Reader, Podcasts, Photo Slides, Smart Converter (konvertor jednotiek) a vyzdvihnúť musím aj prítomnosť Opery (nie Mini). V nastaveniach zas pribudli možnosti zmeniť si farbu aktuálnej témy (nie tému samotnú, ako je tomu štandardne), položka Enhanced GPS urýchľuje inicializáciu GPS za pomoci databázy BTS (ktorá sa stiahne z internetu) a tiež je tu sprievodca dátovými nastaveniami podľa operátora či nezvyčajná položka Hard reset (nahrádza tak krkolomný hmat).

MÍNUSY

Viditeľnosť displeja na priamom slnku je nie-že-mizerná, ale priamo nulová. A tak za slnečného počasia ani neviete, kto vám to práve volá a funkcia CLIP sa stáva zbytočným prepychom. Na prácu s mobilom musíte nájsť miesto v tieni.

Teleskopický stylus sa zle drží a je krátky.

Pri prijatej e-mailovej správe sa displej ani nerozsvieti (ak je v stand-by), iba 2x blikne stavová dióda na zeleno a týmto skončí celé pripomenutie nového e-mailu. Naopak pri pripomienke v kalendári či SMS správe sa rozsvieti displej, mobil sa odblokuje a pravidelným tónom vás upozorňuje na udalosť. To odblokovanie mobilu považujem za mínus. Pravidelnú kontrolu e-mailov neobmedzíte na určité hodiny počas dňa. Na tento výdobytok Symbian UIQ som si veľmi zvykol.

Napriek vstavenému GPS prijímaču nedostanete v balení žiadnu aplikáciu na navigovanie. Je to zlášť problém z toho dôvodu, že súčasný softvér (iGo, TomTom) pre Windows Mobile s výnimkou Google Maps nevie spolupracovať so vstavaným GPS prijímačom.

Fotoaparát je podpriemerný a keďže nemá ani len manuálne makro, ktoré by sa hodilo biznismenovi na odfotenie nejakých dokumentov, tak by som skor privítal, keby tu fotoaparát radšej ani nebol.

Ak počas počúvania hudby cez Windows Media Player prepnete mobil do stand by režimu, hudba sa vypne. Viem, že sa jedná o "vlastnosť" zariadení s Windows Mobile, ale je to nepochopiteľná vlastnosť. Jedná sa síce o vec, ktorá sa dá vyriešiť zásahom do registrov či použitím iného prehrávača, ale aj pre mierne pokročilého užívateľa môže byť zásah do registrov neriešiteľná vec.

Chýbala mi aplikácia Windows Live. Čo viedlo Samsung k odstráneniu tejto aplikácie, nepochopím. Našťastie sa dá stiahnuť z internetu.

ZÁVER

Samsung i780 sa vydaril. Je to ideálny biznis smartfón, ktorý je ako stvorený na prácu na cestách. Iste, chýba mu lepší fotoaparát či FM rádio, ale to, popravde, v tejto kategórii nik nevyžaduje. Samsung sa snažil opraviť väčšinu neduhov zariadení s Windows Mobile (napr. spomínaný mass storage) a za to ho musím pochváliť. A tak jediným nedostatkom je naozaj tragická čitateľnosť displeja na slnku. Ak teda hľadáte výkonný biznis mobil s QWERTY klávesnicou a nevadí vám slabá viditeľnosť displeja na slnku, pri cene tohto Samsungu nemôžete spraviť chybu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.05.2008 - 17:18

roberts: chcem opravit tvrdenie, ze TT alebo iGo nevedia vyuzivat internu GPS. Nie je to pravda, na nete su navody ako to rozchodit .

anonymous24.05.2008 - 13:06 Trvalý odkaz

simumarek: Ono v podstate nie je problemom to ze nevedia vyuzivat vstavanu GPS, lebo to vedia oba. Ide len o to, ze su nekompatibilne s danym rozlisenim displeja. Ale aj toto pravdepodobne budu riesit nove verzie tohto softveru.

anonymous24.05.2008 - 19:17 Trvalý odkaz

Atlis: Nevedia a musia sa donutit. Rad by som vedel ci sa nachadza v ofic manuali navod ako 'to rozchodit'. o problemoch s rozlisenim nespominajuc.

anonymous25.05.2008 - 00:46 Trvalý odkaz

graffoo: iGO 2006 islo na danom rozliseni bez problemov, ale samozrejme nenaslo GPS. iGO 8 malo aj problemy s rozlisenim a ani nenaslo GPS. TomTom problem s rozlisenim nemal, ale nefungovalo GPS, Google Maps islo bez problemov. Ja som to bral z pohladu bezneho uzivatela, ktory si zakupi aplikaciu a chce ju pouzivat. Ako napisal atlis, v manuali od aplikacie isto nie je navod ako to rozbehat... Jedine, co mozem k tomu este dodat je, ze je to hanba pre vyrobcov plateneho softu, ked soft zdarma funguje bez problemov narozdiel od ich plateneho...

anonymous26.05.2008 - 09:40 Trvalý odkaz

simumarek: Jasne to je stale ten isty problem. Vacsina uzivatelov chce telefon alebo PDA hned po rozbaleni pouzivat bez toho aby ho museli nejako nastavavovat, mne osobne nejako nevadi ked sa mozem pohrabat v registroch a co to si nastavit, ale beznemu uzivatelovi to moze sposobovat problemy t chapem.

Celá diskusia 45 príspevkov