BlackBerry Bold (Blackberry 9000)

PRVÝ KONTAKT so smartfónom 3G smartfón s 2 Mpix fotoaparátom, QWERTY klávesnicou, stereo reproduktormi a podporou HSDPA, Wi-Fi a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, s QWERTY klávesnicou,

OS: vlastný, BlackBerry OS 4.6,

procesor: 624 MHz, ARM 11,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 114 x 66 x 14 mm,

hmotnosť: 133 gramov (zistená: 139 g)

displej: aktívny, 65 536 farieb, 480 x 320 b., 55 x 37 mm, uhlopriečka 66 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (480 x 320 b., MPEG4),

pamäť: 1 GB + microSD (až do 16 GB), 128 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (miniUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11 a/b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm konektor, A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, prehliadač dokumentov ,GPS,

batéria: Li-Ion, 1 500 mAh,

výdrž: do 4,5 h hovoru / 324 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, FM rádio, videohovor

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, miniUSB kábel, puzdro, CD so softvérom, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zariadenia BlackBerry patrili vždy k špeciálnej skupine mobilných zariadení. Najčastejšie sa objavujú v rukách firemných zákazníkov práve kvôli ich vlastnostiam. No najnovším prírastkom sa to výrobca pokúsil o niečo viac okoreniť.

Dovolím si povedať, že

sa novinka skutočne vydarila. Elegantné tvary v kombinácii s tmavou farbou Boldu jednoznačne pristanú. Kvalita spracovania je veľmi dobrá, počas testovania som sa nestretol s vŕzganím alebo praskaním jednotlivých častí. Kryt batérie navyše , čo je príjemné na dotyk a zároveň vyzerá veľmi luxusne. Ovládacích prvkov je po celom tele dostatok, no nie je to prehnané. strana obsahuje tlačidlo ovládania hlasitosti a spúšť fotoaparátu, slot na pamäťové karty, miniUSB konektor, 3,5 mm audio konektor a programovateľné tlačidlo. K nemu si môžete zvoliť ľubovoľnú aplikáciu, ja som ho používal na blokovanie klávesnice. Horná strana je domovom tlačidla na vypnutie mikrofónu počas hovoru.

sa rozprestiera na pomerne veľkej ploche pod displejom. Veľkorysé miesto dostali červené, zelené tlačidlo, vstup do menu aj návrat o úroveň späť. Ich ovládanie je absolútne bezproblémové. Hlavným prvkom však zostáva trackball, teda ovládacia guľôčka. Užívatelia BlackBerry si ju nevedia vynachváliť a ja s nimi plne súhlasím. V porovnaní s modelom Pearl a Curve je však viac zapustená do tela, takže manipulácia s ňou je o niečo tuhšia. Neľakajte sa, zvyk je otázkou pár hodín. Samozrejmosťou zostáva nastavenie citlivosti v oboch smeroch. Plnohodnotná klávesnica patrí k tomu lepšiemu na trhu. Nízky zdvih a odpor poskytujú veľký komfort pri písaní. Jediné, čo mi chýbalo, je rozostúpenie jednotlivých kláves. BlackBerry to kompenzuje výrazným tvarovaním, čo zlepšuje orientáciu bez pozerania sa. Celkovo sa mi s klávesnicou pracovalo výborne, preklepy som prakticky nezaznamenal.

Samotný

je veľkým krokom vpred. Na poli pracovných smartfónov by väčšina očakávala štandardné QVGA rozlíšenie. U BlackBerry si však mysleli niečo iné, za čo im patrí veľká vďaka. Rozlíšenie 480 x 320 bodov (HVGA) je doplnené skvelým podaním farieb, výbornou čitateľnosťou a automatickou reguláciou jasu. Hodilo by sa však nejaké pevné ochranné sklíčko. Proti poškriabaniu odporúčam ponechať ochrannú fóliu, prípadne investovať do nejakej kvalitnejšej. Na domácej obrazovke vidíte aj horný riadok hlavnej ponuky, ktorú si môžete ľubovoľne prispôsobiť.

je navonok zmenené, skúsenejší užívateľ však určite zistí, že z veľkej časti sa zmenilo len grafické stvárnenie. Prepojenie jednotlivých aplikácií s pohotovostnou obrazovkou je samozrejme zachované, základné témy však neobsahujú zobrazovanie zmeškaných udalostí, kalendár a správy. V menu pribudlo oproti starším modelom niekoľko položiek a došlo k miernemu preskupeniu. Výhodou zariadení BlackBerry je široká prispôsobivosť. Tá zahŕňa aj plné preskupenie položiek menu, či ich skrývanie.

je v prípade BlackBerry 9000 Bold skutočne len ako doplnok. Umiestnený je na zadnej strane, objektív je proti poškodeniu chránený zapustením do krytu, je však ideálnym lapačom nečistôt. Nezabudlo sa ani na prisvetľovaciu diódu, autofókus chýba. Nastavenia sú pomerne jednoduché, prekvapila ma možnosť zaznamenania polohy GPS do snímky. Výsledné fotografie svojou kvalitou určite nikoho neohúria, u pracovného mobilu je to však možné odpustiť. Na displeji mobilu vyzerajú dobre. Nahrávanie videa je na tom veľmi podobne ako fotoaparát, nachádza sa v samostatnom priečinku.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,2 MB, 3GPP; obraz: 480 x 320 b., 15 fps, 624 kbps; zvuk: AM3, 13 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

O prezeranie sa stará nová

s oddeleným priečinkom pre videá a fotografie. Keď sme u videa, tak musím prezradiť, že som s nemým úžasom sledoval prehrávanie svojho obľúbeného seriálu bez akýchkoľvek úprav. Celovečerný film vo formáte DivX síce skončil s informáciou o načítaní, kratšie filmy, a videá by problém robiť nemali.

Postupne sa dostávame k hudobnej výbave. Ak ste čakali krátky odsek o jednoduchom prehrávači, tak vás sklamem.

je prepracovaný veľmi dobre a umožňuje kompletnú správu hudobnej knižnice, nastavenie ekvalizéra a spôsobu prehrávania. Prekvapením je aj 3,5 mm konektor na tele prístroja. To pravé orechové však nastane po odpojení slúchadiel. Zvuk, ktorý vychádza zo stereo reproduktorov sa nedá nazvať inak než výborný. Na tomto názore sa zhodlo aj celé moje okolie. Tak pekný a hlasný zvuk som už dávno z mobilu nepočul, učiť by sa mohol nejeden výrobca. Zamrzí absencia FM rádia, to by však už tento pracant mohol pomaly konkurovať najsilnejším multimediálnym telefónom.

Profilov je k dispozícii celkovo šesť a jediné, čo sa im dá vytknúť, je chýbajúce časovanie. V oblasti podrobnosti nastavení by ste však hľadali konkurenta len veľmi ťažko.

Vnútorná pamäť zariadenia 1 GB je ďalej rozšíriteľná kartami microSD. Samozrejmosťou je plné zdieľanie na akýkoľvek obsah.

Veľkosť

je limitovaný len voľnou vnútornou pamäťou. Jednotlivé záznamy sú dostatočne podrobné pre uloženie všetkých potrebných informácií. Nechýba samozrejme vyhľadávanie postupným písaním. Dokonca stačí v pohotovosť zadať P-E-T a na displeji uvidíte všetkých Petrov v zozname.

Podpora SMS a MMS správ samozrejme nesmie chýbať, aj keď práve u BlackBerry je skôr ako doplnok. Pamäť je plne zdieľaná, takže obmedzenia nehrozia. Prijaté správy môžu byť zobrazované v jednom priečinku s mailami, nechýba však vstup do samostatného priečinka. Písanie na plnohodnotnej klávesnici je príjemné a pohodlné.

Hlavným poslaním zariadení BlackBerry je

. A tá je skutočne na najvyšších priečkach kvality. Má to však jeden háčik. Na plnohodnotné využívanie je nutné mať aktivovanú službu BlackBerry Internet Service (BIS), prípadne plne licencovanú Enterprise (BES) verziu. Viac sa budem venovať práve BIS, pretože v druhom prípade je nutné vlastniť mailový server a zakúpiť plnú licenciu. BIS je ponúkaný v Orangei aj T-Mobile, pri O2 zatiaľ s podporou nerátajte. U oboch operátorov ide v podstate o takmer identické služby, pri ktorých získate 10 MB dát využiteľných na Slovensku za cenu 11,81 EUR. Objem je plne dostačujúci aj pri bohatej e-mailovej komunikácii a občasnom browsovaní, keďže dochádza ku kompresii dát. Neprijmete teda textový e-mail veľký 2 kB, ale naozaj holý text s veľkosťou niekoľko desiatok bajtov. Komu by sa to málilo, tak u Orange si môže priplatiť ešte nejaký dátový balík navyše. Nanešťastie T-Mobile niečo také neponúka, takže sa budete musieť uspokojiť s predplateným objemom.

Ale späť k

. Prostredie je spracované jednoducho, ale účelne. Pamäť prijatých správ je plne zdieľaná, každé mailové konto má aj svoj vlastný priečinok. Prípadne môžu byť všetky prijaté maily zobrazené v jednej položke. Nastavenie konta vykonáte len prostredníctvom portálu pre služby BIS, v prípade používania bez služby BIS na zabudovaný klient rovno zabudnite. Niektorí užívatelia sa to snažili riešiť doinštalovaním aplikácie Gmail a používaním daného konta. U ostatných máte jednoducho smolu. Prijatý e-mail oznamuje vami nastavená dióda. Mne na červeno blikala až dokiaľ som si e-maily neprečítal. V mobile nečítam všetky e-maily, všetky ich totiž ťahám v priebehu dňa aj do PC. A tak mi v BlackBerry stále v hornom riadku ukazovalo niekoľko desiatok starších, ale neprečítaných e-mailov. Samozrejme, bez blikania diódy. Tú si môžete plne prispôsobiť vašim potrebám.

sú k dispozícii dva. Jeden je priamo zviazaný so službou BIS, druhý využijete pri pripojení cez Wi-Fi. Rýchlosť načítania stránky je výborná v oboch prípadoch, nechýba zobrazenie virtuálnej šípky, či zoom. Bez problémov si poradia s plnohodnotným webom. Opäť však platí, že bez služby BIS vám bude fungovať len Wi-Fi prehliadač. Našťastie je to možné riešiť aspoň aplikáciou Opera Mini, aby ste mohli v pohode surfovať aj mimo pokrytia Wi-Fi signálu. Nechýba ani integrovanie GPS, ktoré v základe komunikuje s predinštalovanými BlackBerry Maps.

V oblasti prenosu dát patrí Bold k najlepšie vybaveným BlackBerry zariadeniam. K dispozícii máte plnú podporu dátových prenosov zahŕňajúcu HSDPA, či spomínané Wi-Fi. Na kratšie vzdialenosti poteší integrovanie Bluetooth, spojenie s PC zabezpečuje miniUSB kábel. Ten zároveň aj dobíja batériu. Vybitú batériu hlási zelené blikanie diódy.

Z organizačných funkcií nechýba samozrejme budík, aj keď je len v počte jeden. Nastavenia sú však pomerne obsiahle. Nezabudlo sa ani na

, ktorý opäť patrí k špičke. Nastavenia jednotlivých záznamov sú dostatočne bohaté, nechýba upozornenie na nadchádzajúcu udalosť, či v prípade niektorých tém aj prepojenie s pohotovostnou obrazovkou.

si prezriete len z e-mailov. A to buď komprimované, alebo ako celé dokumenty cez . Dokumenty je možné aj upravovať. PDF zobrazí Bold len z e-mailu, SWF (flash) žiaľ nezobrazí vôbec.

Na záver už len zostáva spomenúť výdrž. Pri plnom využívaní mailu, internetu, hudby a videa sa mi podarilo dostať na úroveň 1,5 dňa pri spustenej 3G sieti a maximálnom jase displeja. Vzhľadom na rozmery displeja to považujem za výbornú hodnotu. Znížením jasu a vypnutím 3G siete sa dostanete takmer určite na hranicu troch dní.

Výhody:

- plná dátová výbava s HSDPA, Wi-Fi a GPS,

- prehrávanie DivX videí bez úprav,

- veľký displej s výborným rozlíšením,

- 3,5 mm a miniUSB konektor,

- rýchle reakcie.

Nevýhody:

- dokumenty len z e-mailov,

- slabý 2 Mpix fotoaparát a video,

- viac zapustený trackball,

- veľmi obmedzené použitie bez služby BIS/BES.

Orientačná cena: 449 € / 13 526,57 Sk (T-Mobile)

Záver

BlackBerry Bold je výborné reprezentatívne zariadenie. Vyzerá luxusne, ponúka širokú ponuku nastavení a organizačných funkcií. Zamrzí však výrazné obmedzenie týchto funkcií bez BlackBerry služby. Čiastočne sa to dá riešiť náhradnými aplikáciami. Prekvapí však v oblasti zábavy, kde ponúka snáď najlepší zvuk z reproduktorov, prepracované hudobné funkcie a prehrávanie DivX videí bez úprav. Priznám sa, že mňa Bold aj s BlackBerry Internet Service úplne dostal a lúčilo sa mi s ním len veľmi ťažko.

Produktová stránka: BlackBerry Bold

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: BlackBerry Bold - skúsenosti

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty BlackBerry

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.02.2009 - 15:30

borizz: je to velmi zaujimave zariadenie, ale obavam sa ze podmenu zostali rovnako rozhadzane ako u sucasnych modelov. vela urobi ta zakladna tema co je na vsetkych obrazkoch ;-)

anonymous14.05.2008 - 14:40 Trvalý odkaz

samok: Borizz ano ostala tak rozhadzana a tym tak neprehladna,plus,ikony su v "linkach" co znamena este horsiu orientaciu :-(

anonymous14.05.2008 - 18:33 Trvalý odkaz

Sandoz: velmi kvalitna masinka, len neviem ci sa na slovensku sirsie presadi :-(

anonymous16.05.2008 - 21:38 Trvalý odkaz

defluo: strasne velky je ten fon... a este k tomu ma vzhladom na svoju velkost maly displej... okrem toho, na ten operacny system sa asi vela aplikacii nenajde... neviem, kto by si to kupil...

anonymous18.05.2008 - 03:56 Trvalý odkaz

Samok: Napriklad ja :),pretoze som si BB zamiloval a tento model prinasa vsetko co chybalo predchodcom

Celá diskusia 55 príspevkov