Nokia 3600 slide

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Slajder s podporou EDGE, 3,2 Mpix fotoaparátom s AF, VGA videom, FM rádiom a TV-out.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, 3rd edition Series 40

procesor: ??

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 98 x 47 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 130 mm,

hmotnosť: 97 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 214 farieb, 240 x 320 b., 31 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm (2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (VGA, 15 fps),

pamäť: 28 MB + 512 MB microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS class 32, EDGE class 32,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm audio konektor, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač, blogovanie, TV-out,

batéria: Li-Ion, BL-4S, 860 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 10 h hudby / 280 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, 512 MB microSD, Micro USB kábel, stereo handsfree, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Do našich obchodov sa nedávno dostala ďalšia fínska novinka. Nesie označenie 3600 Slide a cenou aj zameraním mieri medzi široké masy užívateľov.

sa drží klasického strihu. Žiadne farebné a dizajnové experimenty nečakajte. Testovaný kus bol v čierno šedej kombinácii, čo mu zabezpečuje konzervatívne a univerzálne zameranie. Hlavným konštrukčným prvkom je plast, zadná stena má povrchovú úpravu soft-touch. Pri prvom kontakte ma prekvapila kvalita spracovania vysúvania. Minimálna vôľa v zatvorenom aj otvorenom stave a hladký pohyb vrchnej časti nie je u fínskeho výrobcu až také bežné. Všetky hrany sú zaoblené, takže aj držanie v ruke je veľmi príjemné. Zadná stena je z jedného kusu, drží pevne a na jej odňatie je zo začiatku potrebná väčšia sila. A preto mám ku 3600 slide dve výhrady: kryt micro USB konektora išiel uložiť naspäť veľmi ťažko, prakticky pomohlo vždy len (nie najpríjemnejšie) odobratie celého zadného krytu a jeho následné nasadenie; druhou vecou je slot pamäťovej karty umiestnený pod týmto zadným krytom. Horná časť ešte obsahuje konektor nabíjania, vypínacie tlačidlo aj s voľbou profilov a 2,5 mm hudobný konektor.

je opäť, vzhľadom na konštrukciu, rozdelená na dve časti. Pod displejom nájdeme ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom, výberové tlačidlá a klávesy prijatia a ukončenia hovoru. Celá časť je z jedného kusu a má viditeľnú vôľu, čo postrehne určite každý. Okolie ovládacieho štvorca je podsvietené a pri zmeškanej udalosti neustále bliká. Alfanumerická časť sa ukáže odsunutím hornej časti. Jednotlivé klávesy majú dostatočné rozmery, sú v jednej rovine, ale hmatom ich je možné rozlíšiť. Stredný rad navyše lemuje podsvietený pás. Odozva je tuhšia, písanie dlhších textov tak môže byť unavujúce.

je opäť veľmi kvalitný. Rozmerovo síce mohol byť aj väčší, čitateľnosť je však na vysokej úrovni. Zobrazované údaje uvidíte za akýchkoľvek podmienok. Prostredie je zhodné s aktuálnymi modelmi Nokia na platforme S40. K dispozícii máte témy, štyri spôsoby zobrazenia menu, či preskupovanie jednotlivých položiek. Samozrejmosťou je možnosť zobrazenia aktívneho pohotovostného režimu so širokými možnosťami úprav a usporiadania.

na zadnej stene disponuje rozlíšením 3,2 Mpix a dvojicou LED diód. Na aktívny kryt zabudnite. Nastavenia sú pomerne bohaté, nechýba výber kvality, rozlíšenia, nočného režimu, efektov, podsvietenia či sekvenčného snímania. Zoom ovládate tlačidlami hlasitosti, alebo štvorsmerovým klávesom. Spúšť je dvojpolohová, takže najprv zaostríte, potom odfotíte. Výsledné snímky prezeráte v galérii, najprv však musíte nájsť priečinok, v ktorom sú uložené. Približovanie funguje len výberom z kontextovej ponuky. Záznam videí bol pre mňa, vzhľadom na danú kategóriu mobilu, veľkým prekvapením. Rozlíšenie VGA je ešte stále nadštandard, zvuková stopa (AMR) a FPS však mohli mať aj lepšie parametre. Na prezeranie pomocou TV kábla však určite postačovať bude. Nastavenia sú taktiež bohaté, chýba osvetlenie snímanej scény. Nahrávky objavíte takisto v galérii, rovnako po nájdení položky, v ktorej sú uložené.

Hudobná výbava je veľmi podobná ako u modelu 7610 Supernova.

ponúka jednoduchú správu hudobnej knižnice, či vytváranie zoznamov. Nechýba náhodný výber, opakovanie, voľba a úprava ekvalizéra, alebo nastavenie farebnej témy. Kvalita reprodukcie je značne obmedzená dodávanými slúchadlami. Väčšine nenáročných poslucháčov však bude postačovať. Hlasitosť je dostatočná. Info o prehrávanej skladbe je zobrazované aj na pohotovostnom displeji. O miesto sa tu delí s s podporou RDS a automatickým ladením frekvencií. Podpora zvonení zahŕňa aj video súbory. Hlasitosť reproduktoru je dostatočná, profily s podporou časovania sú u fínskeho výrobcu štandardom.

Vnútorná pamäť 28 MB je plne zdieľaná na multimediálny obsah. Rozšíriť ju môžete pamäťovými kartami microSD. V balení nájdete jednu o veľkosti 512 MB. Ako som už spomínal vyššie, manipulácia s ňou nie je práve najkomfortnejšia.

nezaznamenal výraznejšie zmeny. Počet uložených kontaktov predstavuje číslo 2 000, samozrejmosťou sú viacpoložkové záznamy, vyhľadávanie postupným písaním a vytváranie skupín. Záznamy z pamäte a SIM sa zobrazujú samostatne, môžete ich však zobraziť aj spoločne. Hlasitosť slúchadla pri hovore je dostatočná.

Písanie textov ťaží z podpory slovníka T9 s možnosťou vypnutia podpory diakritiky. Editor

správ je spoločný, čo niekomu môže prekážať, mne sa tento systém páčil. Rovnako aj schránka je spoločná. Odpočítavanie znakov začína vždy od 1 000 znakov nižšie. Našťastie však vidíte aj počet napísaných správ. je zhodný s najnovšími modelmi S40. Poteší práca s viacerými kontami naraz, ukladanie aj neznámych príloh, automatická kontrola, či Push Mail. Ten sa mi však pravidelne odpájal od schránky a bolo nutné vytvoriť spojenie nanovo.

slúži vzhľadom na parametre najmä na prezeranie WAP a jednoduchých WEB stránok. Na plnohodnotné surfovanie začali v Nokii už takmer pravidelne inštalovať Java aplikáciu Opera Mini. Môžeme teda povedať, že podľa prezeraného obsahu si môžete zvoliť aj adekvátny prehliadač.

O prenos dát sa postarajú technológie GPRS a EDGE. Vzhľadom na cenu je odpustiteľná absencia 3G sietí. Lokálne môžete použiť dátový microUSB kábel, prípadne Bluetooth.

Prepracované sú aj organizačné funkcie. Základom je jediný budík, avšak s možnosťou opakovania a nastavením odloženia. Kalendár ponúka šesť druhov záznamov, podľa toho aj opakovanie a upozornenia. Pri mesačnom náhľade sa v spodnej časti k danému dňu zobrazujú vždy tri nadchádzajúce udalosti. Nezabudlo sa na poznámky, úlohy, kalkulačka, časovač ani stopky. Zaujímavosťou je implementácia

s predinštalovanými mapami na dodávanej pamäťovej karte. Pre plnohodnotné využitie je potrebné vlastniť aj externý modul, keďže Nokia 3600 Slide zabudovaným GPS nedisponuje.

Podpora Java aplikácií nesmie chýbať, zmeny však nenastali žiadne. Zabudnite teda na minimalizáciu, prípadne podporu multitaskingu. Nokia svoju novinku aspoň vybavila niekoľkými zaujímavými aplikáciami a hrami. Spomeniem Flickr pre blog, WidSets, Svetový čas, alebo Yahoo! Go pre prístup k online službám.

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Výdrž batérie je pri bežnom používaní približne na úrovni dvoch dní bez vypínania. Aj v náročnejších podmienkach však mobil jeden deň v pohode zvládol.

Výhody:

- minimálna vôľa vysúvacej časti,

- záznam VGA videí,

- svetelné pripomínanie zmeškanej udalosti,

- výborne čitateľný displej.

Nevýhody:

- obtiažna manipulácia so zadným krytom batérie,

- zle riešený kryt microUSB konektora,

- absencia podpory 3G sietí,

- chýbajúce nastavenia displeja.

Orientačná cena: 6 000 Sk / 199,16 € (Epicentrum)

Záver

Nokia 3600 Slide je zaujímavým zástupcom strednej triedy. Ponúka slušnú multimediálnu, hudobnú výbavu, a dokonca aj prepracované organizačné funkcie. Veľmi sa podobá na Nokiu 7610 Supernova, len prináša podstatne konzervatívnejší vzhľad. Nedá sa povedať, že by som ním bol úplne očarený. Nič podstatné mi však s ohľadom na cenu nechýbalo. A možno to je tá správna cesta úspechu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.10.2008 - 11:26

samo: pekny je v tej cerevnej :),ako volatko preco nie,lepsie funkcie ako U9 ale ta je dizajnovo na 101%

anonymous28.04.2008 - 21:50 Trvalý odkaz

ORION: Mohli dat vacsi displej na vysuvak je 2 palce dost malo.

anonymous29.04.2008 - 11:22 Trvalý odkaz

Slik: Ved ten mobil je cely ,stary dobry SIEMENS !!!
Tusim SL 65 ci ako to bolo...

anonymous29.04.2008 - 11:36 Trvalý odkaz

Libertarian: Presne presne... To bolo hned prve co ma napadlo ked som videl obrazok

anonymous04.05.2008 - 08:03 Trvalý odkaz

Amedeo: Tak ak by sa tento fon dostal do ponuky do novembra,decembra v Orange,za nevelky akciovy peniaz,tak mangelka sa zblazni od radosti...Ona furt ze:chcem slajdeeer...

Celá diskusia 22 príspevkov