Nokia 5320 XpressMusic

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Hudobný 3G smartfón s OS Symbian, 3,5 mm jackom, FM rádiom s RDS, 2 Mpix fotoaparátom a N-Gage hrami.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS v9.3, platforma S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 108 x 46 x 15 mm,

hmotnosť: 90 gramov (zistená: 91 g)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 31 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., 15 fps, MPE4),

druhá kamera pre videohovory (384 x 320 b.),

pamäť: 140 MB + microSD (microSDHC do 8 GB), zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail, Xpress Audio messaging, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE triedy 32, UMTS, HSDPA triedy 6 (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC/eAAC+/WMA prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, blogovanie, prehliadač dokumentov PDF, XLS, DOC, PPT, Flash Lite 3.0,

batéria: BL-5B, 890 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 24 h hudby / 300 h pohotovosti.

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-5B, nabíjačka AC-8, microSD 1 GB, slúchadlá HS-45 s adaptérom AD-57, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokie 5320 XpressMusic sa drží nastolenej línie. Problémom môže byť hrúbka prístroja, ktorá výrazne prevyšuje hodnoty Nokie 5310 či 5220 z hudobného radu. Testovaná novinka je oproti spomínaným modelom smartfón s bohatou výbavou, preto mu jeho rozmery odpustíme. V hornej stene nájdete typické vypínacie tlačidlo. To, už tradične, slúži aj na prepínanie profilov. Použitá verzia OS Symbian 9.3 FP2 ponúka aj časovanie profilov, ale to je prítomné len cez menu. V spodnej stene sa nachádzajú - pre tenkú nabíjačku, microUSB na spojenie s PC a 3,5 mm jack pre akékoľvek univerzálne slúchadlá. Ľavá bočná stena obsahuje trojicu hudobných tlačidiel a krytom chránený slot pre microSD kartu. Pravá stena obsahuje ťažšie nahmatateľný ovládač hlasitosti a tlačidlo fotoaparátu. Zaujímavosťou je , ktorému môžete priradiť ľubovoľnú funkciu.

nepatrí k najpohodlnejším. Mrzí ma, že stále nie je možná regulácia hlasitosti ani ovládanie hudby bočnými tlačidlami pri zablokovanej klávesnici. To snáď dokážu len Sony Ericssony a niektoré prístroje s diaľkovým ovládaním hudobného prehrávača na kábli.

Novinkou je nová

, ktorá doplnila ostatné štýly (vodorovný a zvislý panel ikon, základná obrazovka. Aj zobrazenie menu môže byť vo viacerých formách. Symbian 9.3 prináša okrem časovania profilov aj zobrazenie aj pri práci s telefónom (po vstupe do menu, pri nastavovaní budíka, v kalendári a pod.), nie iba na domácej obrazovke.

nestojí ani za reč. Dvojmepapixle od Nokie sú jednoznačne najhoršie na trhu. Na obrazovke mobilu si to ani nevšimnete, ale po presune do PC sa pripravte na situáciu, že sa vám možno nebude páčiť žiaden záber. Na dokumentáciu postačí aj fotoaparát známy napríklad aj z Nokie 6300, ale v 5320 XpressMusic som očakával aspoň autofókus. Vyváženie bielej je agresívne - výrobca ho asi preto neumiestnil do panela nástrojov, ktorý spustíte šípkou do strany. Veď sa sami presvedčte v našej Galérii. Záznam videí s QVGA rozlíšením je ideálny na prezeranie v mobile.

Hudbu môžete spustiť bočným tlačidlom play/pause.

žiaľ fungujú len pri odblokovanej klávesnici. Prehrávač hudby ponúka všetko, čo si môžete priať. Aj hlasnú reprodukciu musím pochváliť. Aj keď sa nejedná o stereo, z jediného reproduktora (podlhovastý otvor na za tlačidlom play/pause) vychádza uspokojivé vyváženie zvuku. Aj s maximálnou hlasitosťou budete spokojní. Rovnakú spokojnosť vyjadrujem tiež kvalite reprodukcie v slúchadlách...mojich AKG K24P. Dodávané slúchadlá sú dobrej kvality, ale aj ja som pri ich použití musel použiť softvérové zvýraznenie basov, ktoré bežne úplne ignorujem. Mrzí ma tiež, že adaptér je len predlžovačkou z 3,5 mm konektora vtelefóne na 3,5 mm konektor s mikrofónom a tlačidlom na príjem hovoru. Čakal som aj ovládanie hudby. Prehrávač hudby nie je možné po prvom spustení ukončiť, jedine reštartovaním telefónu. Rovnako sa správa aj Nokia N95 8GB, ktorá mala potom problémy s Bluetooth slúchadlami. Popísal som ho v recenzii Sony Ericssonu HBH-DS205. ponúka dve služby navyše: RDS a VisualRadio. Prvá automaticky zobrazuje názov počúvanej rozhlasovej stanice, druhá umožňuje z internetu stiahnuť všetky frekvencie pre danú lokalitu.

Nokia 5320 obsahuje unikátnu funkciu

. Stačilo po jej spustení vysloviť meno umelca, skladby, názov albumu alebo zoznamu skladieb a mobil okamžite (a v mojom prípade vždy bezchybne) vyhľadal vyvolaný objekt. Nerozumiem však, prečo môžem tlačidlu nad displejom priradiť množstvo funkcií, no vyhľadávanie hudby nie. Aký má zmysel pre vyhľadávanie hudby vstupovať do menu? To už môžem skladbu vyhľadať klasickým spôsobom.

Zo zábavných funkcií je nutné spomenúť podporu N-Gage hier. Nokia 5320 XpressMusic obsahuje hry Marble, Jelly Chase, Groove 2 a Guitar Rock.

Hudobný obchod je pre Slovákov zatiaľ nevyužiteľný. Rovnako aj funkcia MyNokia (viď. obrázky v Galérii).

Telefonovanie so smartfónmi Nokia radu S60 nemení už roky. Poteší podrobný denník hovorov (hlasových aj dátových) a správ, ktorý si pamätá všetko za posledných 30 dní. Neraz som ho využil...napríklad v zahraničí, či sa (pri tarifikácii po 100 kB) mobil náhodou počas dňa neodpojil. Telefónny zoznam má jednu novú vlastnosť - zobrazuje už aj čísla na SIM, a dokonca ich dokáže na ňu aj priamo ukladať.

Práca so správami sa nezmenila. Na rozdiel od Eseries sa v 5320 píšu SMS a MMS v jednotnom editore. Správa viacerých mailových kont, kvalitný a rýchly internetový prehliadač s mini-mapou a podporou Flash animácií a podrobný kalendár sú už samozrejmosťou Nokií radu S60. Zabudnúť nesmieme ani na podporu dát od GPRS až po HSDPA, lokálne sa pripojíte pomocou Bluetooth alebo microUSB káblom. Pozor, tým však takmer žiadnu Nokiu nenabijete! Nechýba ani sprievodca nastaveniami, ktorý vám umožní nakonfigurovať mobil v priebehu pár minút. Plnohodnotná editácia

chýba, tú nájdete len za príplatok alebo automaticky v Eseries. Rovnako niekoho môže od kúpy odradiť absencia Wi-Fi pripojenia.

Perfektnou aplikáciou je

, prítomný aj v slovensko-anglickej kombinácii s výslovnosťou. Prepínanie smeru prekladu však nie je jednoduché, musíte ručne zmeniť východiskový a cieľový jazyk.

Výhody:

- hlasové vyhľadávanie hudby ,

- 3,5 mm jack a bočné hudobné tlačidlá,

- vlastné tlačidlo nad displejom,

- časované profily v smartfóne.

Nevýhody:

- ovládanie hudby a jej hlasitosti nemožné pri zablokovanej klávesnici,

- microUSB nenabíja,

- tlačidlá bez odstupu,

- slabý fotoaparát.

Orientačná cena: 6 890 (Epicentrum)

Záver

Nokia 5320 XpressMusic prináša za málo peňazí prepracované hudobné funkcie aj do bežného smartfónu so slušnou výbavou. Najviac ma sklamal fotoaparát, ktorý nazvem spomienkou na Nokie 6300, E61i a pod. Nokiu 5320 XpressMusic odporúčam najmä priaznivcom hudobných funkcií, ktorí sa nechcú vzdať možností OS Symbian. Ak nepotrebujete fotoaparát s autofókusom, Wi-Fi či GPS, máte adepta na budúci mobil za naozaj rozumnú cenu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.08.2008 - 14:28

dzulio: riso riso sak to uz ma kazdy fon ten 3,5 mm jack ,a bodaj by ho nemal aj tento XpressMusic

anonymous22.04.2008 - 13:45 Trvalý odkaz

Nitrix: Vydareny fonik, aspon co sa tyka designu...
Zatial Xpress muziky so symbianom sa mi nepacili, ale tento je celkom fajn, len skoda slabeho fotaku...

anonymous22.04.2008 - 13:58 Trvalý odkaz

ORION: Skoda ze don dala nokia taky slaby fotak s nizkym rozlisenim a zrejme aj slabou kvalitou. Len som zvedavy na natacanie videa ked sa o nom nezmienili ci bude len mizernych 176x144 ako u nokie 5310.

anonymous22.04.2008 - 15:18 Trvalý odkaz

Samo: No mna zaujal,mozno vymenim za E50 :D...

anonymous22.04.2008 - 16:01 Trvalý odkaz

Libertarian: Mne sa design nepaci vobec, ale vobec. Nokia uz urobila o dost krajsie fony

Celá diskusia 40 príspevkov