Nokia 5220 XpressMusic

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Hudobný mobil s FM rádiom s RDS, 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 108 x 44 x 11 mm,

hmotnosť: 78 gramov (zistená: 79 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 30 x 40 mm, uhlopriečka 50 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 30 MB + microSD (do 2 GB), min. 2 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS (v1.3, do 600 kB), e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE triedy 32,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java 2.1, WAP 2.0, HTML, blogovanie, WidSets, tvorca tapiet,

batéria: BL-5CT, 1 050 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

RSS, IrDA, Wi-Fi, UMTS, HSDPA, HSUPA, blesk, autofocus, aktívny kryt objektívu, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-5CT, nabíjačka AC-3, 512 MB microSD, stereo slúchadlá HS-48, USB kábel CA-101, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 5220 je telefón, ktorého

sa nestretol práve s najväčším nadšením. Paradoxom preto je, že prvý kontakt s prístrojom píše človek, ktorému sa naživo tento telefón páčil. Pri zhliadnutí oficiálnych obrázkov som bol voči nemu veľmi skeptický, ale po prvom vybalení z krabice som rapídne zmenil názor. To však nezmenilo nič na názoroch ľudí v mojom okolí, ktorým sa 5220-ka nepáčila ani naživo.

Začnem netradične,

. V nej sa nachádza tlačidlo pre uvolnenie krytu, zakrytý microUSB konektor (nenabíja!) a univerzálny slúchadlový konektor s priemerom 3,5 mm. No radosť pozerať na kroky Nokie. Pravá stena obsahuje dve tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Tie však nefungujú pri zablokovanej klávesnici, čo je štandardným nedostatkom Nokií pri počúvaní hudby. V pravej bočnej stene nájdete aj 512 MB microSD kartu dodávanú s telefónom. Ľavá bočná stena, ktorá je netradične dlhšia než pravá, obsahuje konektor pre tenkú nabíjačku a tri hudobné tlačidlá. Nad nimi, prakticky na prechode prednej a bočnej steny, sa nachádzajú týchto tlačidiel s červeným podsvietením. Toto slúži ako svetelný efekt pri počúvaní hudby. Ku blikaniu ikon hudobných tlačidiel sa pridáva aj blikanie červeného svetielka pod objektívom v zadnej stene. Je to sympatické riešenie, ktoré nie je problém vypnúť. Blikanie nastáva len pri otvorenom hudobnom prehrávači, nie na pozadí, čo šetrí batériu. V spodnom rohu je zaujímavo riešený otvor pre pútko.

QVGA

je dostatočný a ponúka všetky možnosti aktuálnych Nokií - aktívny pohotovostný režim, rôzne grafické témy, štyri štýly vzhľadu hlavnej ponuky či jej usporiadanie. V nastaveniach displeja nájdete a veľkosti písma samostatne nastavované pre správy, kontakty a web. Nastavenie intenzity podsvietenia či jeho dĺžku však ani v Nokii 5220 nenájdete. Čitateľnosť displeja vonku, napríklad v lete na kúpalisku, je veľmi dobrá. Pri bežnej práci s telefónom vidíte v pravom hornom rohu zobrazený aktuálny čas. To sa napríklad hodí pri práci s budíkmi alebo kalendárom. Budík ponúka opakovanie, budenie rádiom aj nastaviteľný odklad budenia. Kalendár patrí ku špičke aj vďaka zobrazeniu udalostí pod označeným dňom pri mesačnom náhľade. Ponúka tiež automatické mazanie starých udalostí a vami určený tón pripomienky.

V Nokiách rád používam poznámky, a to najmä kvôli ich limitu až 3 000 znakov na každú z nich, aj pre pohodlné písanie textu s diakritikou pomocou slovníka T9. A práve Nokia 5220 získava ďalší bod pohodlným ovládaním a veľmi dobrým rozložením

. Aj jej podsvietenie sa mi páči. Odpor tlačidiel je primeraný, odstup tiež.

Hlavnou funkciou modelu s prívlastkom XpressMusic je samozrejme hudba. Spomínaný 3,5 mm konektor v hornej stene je základom úspechu, kvalitný hudobný prehrávač je však rovnako dôležitý. Ponúka 4 typy zobrazenia, ktoré však ľahko prekryje

v ID3 tagu. Ku prehrávaču hudby nemám jedinú výhradu. Spolu s kvalitným ekvalizérom, ktorý na zmeny reálne reaguje, a rozšírením sterea musí jednoducho vyhovieť každému potenciálnemu majiteľovi (vylúčme z nich rôznych audiofilov). Hudobné tlačidlá sú dostatočne veľké, ale hmatom ich kvôli dokonalému zapadnutiu do bočnej steny ťažko odlíšite.

Zápis dát cez dodávaný USB kábel na dodávanú microSD trvá dlho, asi 30 MB / min. (len asi 0,5 MB / s)!

je milým prekvapením, Nokia v RDS zaostávala. Grafické prostredie je príjemné, prepojenie s domácou obrazovkou samozrejmé. Hlasná reprodukcia rádia či MP3 skladieb je naozaj hlasná a prekvapivo kvalitná.

Doteraz som chválil, ale

chváliť nemôžem. Radšej kvalitný "jednomegapixel" než nepodarený "dvojmegáč" už tak typický pre Nokie strednej triedy. Nokia 5220 bežne fotografuje na výšku, pre správnu orientáciu na ležato musíte v ponuke určiť Režim Na šírku. V nastaveniac si pokojne zmeňte rozlíšenie na 960 x 1280 bodov, o veľa neprídete, len čo ušetríte miesto na pamäťovej karte. Kvalita videa s rozlíšením 176 x 144 bodov je vhodná akurát do MMS-ky.

Veľkou novinkou nových Nokií sú zabudované Mapy, presnejšie

. Aplikácia využíva pripojenie ku internetu aj na vyhľadanie trás, aj na sťahovanie samotných mapových podkladov. Pre plnohodnotnú hlasovú navigáciu musíte zakúpiť licenciu. Pre určenie polohy musíte pripojiť externý GPS modul. Nokia Maps preto poslúžia skôr na nájdete hľadanej adresy a zorientovanie sa v oblasti pomocou mapy priamo v mobile. Pre väčšinu užívateľov však na takéto účely odporúčam skôr Google Maps (www.google.com/gmm). Aj keď som dokázal nastaviť internetový profil pre internetový prehliadač aj vyhľadanie adresy v rámci Nokia Maps, Nokia 5220 záhadne nedokázala sťahovať žiadne mapy. Ani po niekoľkých desiatkách minút skúšania som nedokázal prísť na to, prečo je tomu tak.

Ostatné funkcie sú štandardné...napríklad ako v populárnej Nokii 6300. Telefónny zoznam stále mená pri vyhľadávaní filtruje. Po stlačení zeleného tlačidla sa objavia všetky posledné hovory, register zaznamenáva aj dĺžku posledných hovorov. Správy SMS a MMS majú už v posledných Nokiách jednotný editor. Pri pridávaní príjemcu si môžete vybrať z obľúbených kontaktov, nedávno použitých, z denníka hovorov (registra) aj skupín kontaktov. E-mailový klient je jednoduchý, ponúka však už aj automatickú kontrolu. Z organizačných funkcií sú už samozrejmosťou úlohy, časovač a stopky.

Nokie radu Series40 sú dnes často vybavené viacerými Java aplikáciami a hrami. Z hier sú prítomné city bloxx, guitar rock tour, rally 3D, snake III. V Java aplikáciách nájdete Flickr, Hľadanie, Načítajte!, Opera Mini 4.0, Sensor, svetové hodiny, tvorcu tapiet, WidSets aj Yahoo! Go.

V galérii! snímok mobilu a displeja nájdete ešte oveľa viac informácií, nezdráhajte sa ňou listovať!

Výhody:

- hudobná výbava (3,5 mm jack, hudobné tlačidlá...)

- hlasná a pomerne kvalitná reprodukcia hudby,

- svetelné efekty,

- pohodlné ovládanie a písanie textu.

Nevýhody:

- pre mnohých veľmi odvážny dizajn,

- slabý fotoaparát,

- chýba minimalizácia Java aplikácií,

- microUSB nenabíja.

Orientačná cena: 4 690 Sk (Epicentrum)

Záver

Nokia 5220 XpressMusic bola pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Hudobný telefón ako sa patrí - lacný, s odvážnym dizajnom, príjemných rozmerov a dokonalou hudobnou výbavou. Bez problémov prijal aj 4 GB microSDHC, a ja som po dlhej dobe počúval hudbu priamo z mobilu - či už cez kvalitné slúchadlá, alebo nahlas. Z Nokie 5220 XpressMusic som bol príjemne očarený a svoj postoj som nedokázal potlačiť ani v tomto článku. Už dlho som totiž nemal tak vydarený mobil vo svojej kategórii.

A čo konkurenti? Hudobný slajder Nokia 5300 XpressMusic, v čiernej farbe, môže Nokiu 5220 ohroziť, ale stráca v nekvalitnom spracovaní, neštandardnom hudobnom konektore a slabšej výbave. Vydarená hudobná Nokia 5310 XpressMusic stojí o dvetisíc korún viac. Sony Ericsson dodal nedávno do predaja čiernu verziu hudobného slajdera W580i s krokomerom. Sony Ericsson W350i je tiež silným konkurentom Nokie 5220. Má slabší displej a podstatne odlišný dizajn, ktorý môže výrazne rozhodnúť pri výbere.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.07.2008 - 22:08

Quo: Nemaju sa nahodou uvadzat ceny v DPH? :) Inak je to pekny fonik. Mna zaujali rozmery a rozne farebne prevedenie a samozrejme vydrz na 24hod nonstop reprodukciu hudby

anonymous23.04.2008 - 02:18 Trvalý odkaz

riso: nami odhadovana cena v Sk je uz aj s DPH. ;)

anonymous23.04.2008 - 10:21 Trvalý odkaz

samo: ze sa mi tento fon normalne paci. hlavne rozmery a ked to bude mat kvalitnu hudbu, uvidime.

anonymous23.04.2008 - 13:30 Trvalý odkaz

mental.disease: tak to tu este nebolo :lol:

anonymous28.04.2008 - 15:40 Trvalý odkaz

SamsungMaster: Dalsia saplava Nokija ktora nas na Slovensku bude dupat do zeme :-(
A inak, je strasne skaredy...

Celá diskusia 84 príspevkov