Fotoporovnanie: Sony Xperia Z vs. kompakt

Zvládne fotoaparát drahého smartfónu Sony Xperia Z konkurovať lacnému kompaktu za 100 eur? Porovnali sme blesk, makro aj klasickú krajinku a zistili...

...že ešte stále nenastal čas, kedy komponenty tenkého smartfónu prekonali klasiku v lacnom kompakte.

Panasonic Lumix FS50 je drobček za asi 100 eur, ktorý sa do našich obchodov ešte len pomaly dostáva. Vďaka testu lacného kompaktu pre magazín Riview sme ho porovnali s drahým high-end smartfónom, ktorý zase testujeme pre Fony.sk. A výsledok?

Samozrejme, že práca s vytvorenými fotografiami na krásnom Full HD displeji s možnosťami smartfónu je na Xperii Z neporovnateľná s akýmkoľvek kompaktom, ale ak vám ide len o občasné odfotografovanie nejakej snímky z chaty, oslavy či práce, pravdepodobne vám bude stačiť aj kompakt za stovku. Ten totiž ponúka aj optické priblíženie a xenónový blesk na večerné zábery. My síce nepatríme k fanúšikom foto-blesku, ale bežný používateľ ho väčšinou v horších svetelných podmienkach ocení.

Ani objektívy v smartfónoch stále nedosahujú na širokouhlé objektívy vo vybraných kompaktoch. Tento Panasonic ponúka krásnych 24 mm (po prepočte na kinofilm), čo zabezpečí oveľa širší záber z rovnakého miesta ako ktorýkoľvek smartfón. K tomu pridajte päťnásobné optické priblíženie, alebo ak chcete, zoom. A navyše aj z maličkého kompaktu môžete vybrať pamäťovú kartu microSD a zasunúť ju do akéhokoľvek smartfónu s jeho podporou a snímku bez problémov spracovať a odoslať.

Nech sa páči, porovnávané zábery (vľavo Panasonic Lumix FS50, vpravo Sony Xperia Z):

24 mm objektív Panasonicu je poznať na prvý pohľad. Menšia ohnisková vzdialenosť Xperie Z z rovnakej pozície zaznamená menej priestoru. Pri použití HDR by snímka bola ešte o čosi viac orezaná. Navyše, HDR na Xperii Z absolútne nedosahuje požadovaný efekt. Vyváženie bielej je zbytočne posunuté do teplých farieb. Snímky sú vytvorené z navlas rovnakej pozície v automatickom režime.

Päťnásobné optické priblíženie Panasonicu Lumix FS50 z rovnakej pozície. Toto žiadny high-end smartfón na našom trhu nedokáže (prerastený foto-tablet Samsung Galaxy Camera nepočítame).

Detail na magazín Techbox. Súdkovitosť fotografie Panasonicu ľahko obmedzíte "vysunutím" objektívu na vyššiu ohniskovú vzdialenosť.

Makro z Xperie Z sa vyrovná Panasonicu, ten však dokáže ísť ešte o kúsok bližšie.

Kompakt s xenónovým bleskom na tmavej povale (pôjde) vyhráva. LED blesk Xperie Z na Panasonic FS50 jednoducho nestačí. Snímky sú vytvorené z navlas rovnakej pozície.

Tak čo, ktorý aparát vás presvedčil. Nemajte obavy, Fony.sk nemajú záujem sabotovať fotoaparáty v smartfónoch. Chceli sme len poukázať, že pri klasickej momentkovej fotografii má kompaktný prístroj stále svoj význam. Prídavné funkcie (HDR, panoráma, záznam Full HD videa, rôzne filtre, Wi-Fi, GPS...), následné možnosti pri úprave fotografií, ich prezeranie na krásnom displeji a možnosť rýchleho odoslania sú samozrejme často na nezaplatenie.

Diskusia k článku:

JaroB 06.03.2013 - 22:41

Čo tak keby ste dali fotky v plnom rozlíšení??? Ako môžete robiť porovnanie fotiek bez plného rozlíšenia???!!!

ViViD06.03.2013 - 23:16 Trvalý odkaz

Ved tam mas fotky v plnom rozliseni, vratane EXIFu. Co tak sa pred zbytocnym komentarom presvedcit?

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.03.2013 - 00:07 Trvalý odkaz

tak to som celkom prekvapený. mne sa pozdávajú viac tie fotky Zetka.

TBS08.03.2013 - 17:38 Trvalý odkaz

Vidno už podľa farieb čo fotil fotoaparát a čo mobil... To WB proste nejako nezvláda. A nieje to problém len tohoto Z-tka. Farby idú do tepla.

tomky09.03.2013 - 11:23 Trvalý odkaz

to by už radšej porovnal kopakt s HTC ONE ... Z-tko som skúšal osobne a za tie ,,nekresťanké,, peniaze by to nechcel ani zadarmo ... áno takto na plnú hubu som to napísal ... ten mobil ma fakt sklamal ...

Celá diskusia 9 príspevkov