Nokia 6212 classic

PRVÝ KONTAKT s mid-endom 3G mobil s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, prehrávačom hudby a funkciou NFC.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická

OS: vlastný, Series 40 5th Edition, Feature Pack 1,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS (850 / 2100 MHz)

rozmery: 115 x 47 x 15 mm,

hmotnosť: 88 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 30 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b., CMOS), LED blesk, záznam videí (3GPP, 15 fps, 352 x 288 b.),

CIF kamera pre videohovory

pamäť: 22 MB + microSD (do 4 GB), zdieľaná pre správy, 2 000 kontaktov

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail, PTT,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (do 384 kbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB, nenabíja), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML, videohovor,

batéria: Li-Ion, 1 000 mAh

výdrž: do 3,5 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: 0,79 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, RSS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4U, nabíjačka AC-8E, mono handsfree HS-40, potrebné dokumenty

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dnes publikujeme už dávnejšie napísaný prvý kontakt s Nokiou 6212 classic, ktorá ako prvá ponúkla funkciu NFC (Near Field Communication). Keďže bola včera predstavená Nokia 6216, ktorá ako druhá NFC podporuje, považovali sme za potrebné informovať aj o jej predchodcovi.

Dizajn prístroja vám isto na prvý pohľad pripomenie Nokiu 3120 classic, na ktorú sa nová 6212-ka náramne podobá. Rozdiely sú nepatrné, klávesnica má trochu iný dizajn a dolné zaoblenie telefónu je oveľa menšie. Na prednej stene nájdeme dvojpalcový displej, ktorý mohol byť, vzhľadom na rozmery telefónu, aj väčší. V hornom ľavom rohu je umiestnená druhá kamera pre videohovory. Zadná stena ukrýva objektív fotoaparátu a LED blesk, ktorý je účinný na asi 1 - 2 metre. Na pravom boku sa nachádza zamaskované dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti, horná stena obsahuje vypínacie tlačidlo, ktoré slúži taktiež na zmenu profilov. Ľavá strana neobsahuje žiadne tlačidlá. Ostáva už len spodná stena, tam nájde užívateľ nekrytý systémový konektor (microUSB), otvor pre tenkú nabíjačku a 2,5 mm audio konektor. Pamäťová karta sa vkladá do pravého boku telefónu, pod zadný kryt. Batériu nie je nutné vyberať. To je výhodou pri častom menení/vyberaní pamäťovej karty za chodu telefónu.

Klávesnica je pohodlná, tlačidlá dostatočné veľké, avšak mne sa prvých pár hodín stávali pri písaní správ preklepy. Po písaní špičkou palca tento problém ihneď zmizol. Ako už je známe zo starších modelov, podržaním nuly sa spustí webový prehliadač a podržaním mriežky zasa tichý režim.

Displej má QVGA rozlíšenie, čo je dnes štandardom u tejto triedy mobilov. Ponúka možnosť použitia aktívneho pohotovostného režimu, alebo zobrazenia štyroch ikon priradených hlavnému ovládaciemu tlačidlu v pohotovosti. V hlavnom menu si už klasicky môžete nastaviť štýl zobrazenia aj usporiadanie ikon. Displej však stále neponúka reguláciu jasu, pre ešte väčšiu výdrž mobilu, ani dobu oneskorenia šetriča. Viditeľnosť displeja na priamom slnku je výborná.

Fotoaparát a prezeranie snímok robí pri dobrých podmienkach a schopnostiach fotografa celkom pekné snímky, avšak horšie je to už pri fotení v horších svetelných podmienkach. Čím väčšia tma, tým viac farebného šumu sa objavuje na fotografiách. Na menšiu vzdialenosť dosť pomôže LED blesk, avšak do väčšej diaľky s tým moc nepočítajte. Fotoaparát fotí na výšku, v menu nastavení môžete zvoliť režim „na šírku“ kde potom fotografie budú aj po skopírovaní do počítača orientované na šírku a nebude ich treba pomocou programu otáčať. Pri prezeraní vidíte fotografie cez celý displej spolu s hornou informačnou lištou, avšak po stlačení hviezdičky vidíte iba fotografiu prispôsobenú výške či šírke displeja.

Záznam videa ponúka CIF rozlíšenie. Prezeranie naležato cez celú obrazovku je taktiež možné po stlačení hviezdičky.

Melódie a prehrávač hudby ponúka prehrávanie MP3 formátov aj na pozadí. V aktívnom pohotovostnom režime vidíte naladenú frekvenciu FM rádia alebo názov počúvanej skladby. Podporuje taktiež zoznamy skladieb a tzv. hudobné knižnice. V nich nájdete skladby vybraných umelcov, albumy, žánre, skladateľov. V prehrávači taktiež nájdete možnosť vybrať si z piatich druhov ekvalizérov plus dvoch užívateľsky nastaviteľných. Kvalitu zvuku dodávaného mono handsfree škoda hodnotiť, radšej som pripojil redukciu na 3,5 mm jack a spokojne počúval hudbu po nastavení ekvalizéra. K jej kvalite nemám ako priemerný poslucháč výhrady, dokonca je podstatne lepšia než z mnohých telefónov tejto triedy (napr. Samsung D900i). Prehrávanú skladbu môžete použiť ako tón zvonenia, správy, chatu, notifikáciu, budíka, kalendára. Reprodukcia cez zadný reproduktor je dostatočne hlasná.

FM rádio prítomné v Nokii 6212 neponúka žiadne extra funkcie, ani RDS, ale na počúvanie obľúbených frekvencií úplne postačuje. Užitočná funkcia je "vyhľadať všetky stanice", ktorá ich aj automaticky uloží.

Pamäť má veľkosť 22 MB, čo postačí na ukladanie SMS, zvonení a zopár fotografií. Pokiaľ sa však chystáte často fotografovať, používať Nokiu 6212 ako MP3 prehrávač, tak odporúčam dokúpiť pamäťovú kartu. Použitý formát je microSD, podporovaný až do výšky 4 GB.

Telefónny zoznam filtruje mená podľa napísaných znakov. Napísaním MA sa tak zobrazia iba kontakty začínajúce na MA. Kapacita telefónneho zoznamu je údajne až 2000 kontaktov. Po prekopírovaní zo SIM karty okolo 110 kontaktov neukazovalo ani desatinu zaplnenej pamäte. Zobrazenie kontaktov môže byť buď iba zo SIM, pamäte telefónu alebo oboch naraz.

Hovor je možné nahrať. Taktiež je možné telefonovať s pomocou hlasného handsfree. Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia všetky posledné hovory pod sebou, v registri nechýba ani dĺžka jednotlivých telefonátov.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Editor správ pre SMS aj MMS je u Nokie 6212 jednotný, s automatickým aj ručným prepínaním. Telefón ponúka aj jednoduchý e-mailový klient. Čo sa mi však páči, je to, že po vložení snímky ju editor (či už editor MMS alebo e-mailový) zmenší na rozmery určené v nastaveniach. Pamäť správ SMS a MMS používa celkovú zdieľanú pamäť, takže správ si uložíte viac než dosť.

Internetový prehliadač je jednoduchý, ponúka klasické možnosti zobrazenia wapových a webových stránok.

Na prenos dát vám poslúži GPRS, EDGE, UMTS a na lokálny prenos dát zas Bluetooth vo verzií 2.0 s podporou profilu A2DP, takisto microUSB kábel (ktorý nie je súčasťou balenia a je potrebné ho dokúpiť) a microSD karty. Infračervený port už hádam dnes ani nikomu chýbať nebude. Novinkou, ktorou sa tento model vyznačuje však je podpora NFC (Near field communication). NFC alebo "Komunikácia na blízko" je bezdrôtová technológia pripojenia, ktorá umožňuje dvojsmernú komunikáciu medzi elektronickými zariadeniami. Môžete vykonávať bezkontaktné transakcie, pristupovať k digitálnemu obsahu a prepájať prístroje na jeden dotyk. NFC pracuje na vzdialenosť niekoľkých centimetrov a je kompatibilné s väčšinou dostupných systémov bezkontaktných platieb a infraštruktúrou kupovania lístkov prostredníctvom kariet. U nás to však zrejme tak skoro nevyužijete. V balení telefónu nájdete tri samolepky, ktoré si funkčne môžete prispôsobiť.

Budík môže byť jednorázový alebo opakovaný. Pri opakovanom si vyberiete dni kedy vás má budiť. Ako melódiu budíka si môžete nastaviť akýkoľvek tón z telefónu alebo dokonca po pripojení handsfree aj predvolenú stanicu rádia. Hlasitosť budíka však nikde nenastavíte, takže vám ráno bude hučať pri uchu.

Kalendár spolupracuje s aktívnym pohotovostným režimom. Ponúka denný, týždenný aj mesačný prehľad.

Ďalšie funkcie organizéra: úlohy, poznámky, kalkulačka, diktafón, stopky, odpočítavanie času...

Pripravených je päť Java hier a to: Backgammon, Golf Tour, Highroller Casino, Rally 3D, Snake III, Sudoku a 9 aplikácií: Hľadanie, Načítajte!, Introduction, Opera Mini, Presenter, Prevody, Svetové hodiny, WidSets, Yahoo! Go.

Výhody:

- QVGA displej

- NFC - "Komunikácia na blízko"

- 3G pre videohovor a prenos dát

Nevýhody:

- chýba nastavenia hlasitosti budíka

- fotoaparát bez AF a makra

- chýbajúca pamäťová karta a aspoň stereo HF v balení

Orientačná cena: 174 € / 5 241,92 Sk (Epicentrum.sk)

Záver

Nokia 6212 classic ma svojho času príjemne prekvapila svojimi funkciami. Prenos dát cez EDGE a UMTS potešia, hlavne v spojení s nainštalovanou Operou Mini. Taktiež ma prekvapil celkom kvalitný prehrávač a jeho možnosti v tejto triede mobilov, prítomnosť rádia a druhej kamery pre videohovory. Po niekoľkodňovom testovaní sa mi však zdalo, že pri častom vyberaní zadného krytu bude mať tendenciu nedoliehať a vŕzgať. Taktiež ma zamrzela nemožnosť nastaviť hlasitosť budíka a nemožnosť pokročilejších nastavení displeja (jas a kontrast). Dnes má Nokia 6212 classic veľa silnejších konkurentov, a tak je jej jedinou výhodou snáď už len podpora NFC (Near field communication).

Near Field Communication (NFC) podporuje:

- zdieľanie vizitiek, záložiek, udalostí v kalendári, obrázky, profily atď.,

- platenie za tovar a služby priamo z mobilu,

- podporu NFC aplikácií tretích strán.

Diskusia k článku:

anonymous24.04.2009 - 19:05 Trvalý odkaz

defluo: dalsi nokiacky shit, rovnaky po vsetkych strankach ako priblizne 50 predoslych modelov...

anonymous24.04.2009 - 22:37 Trvalý odkaz

NINX: njn, maju 1000 rovnakych fonov v poslednej dobe..

anonymous16.04.2010 - 23:26 Trvalý odkaz

janda: Mne sa zas celkom pa?i je to pekná klasika od nokie

Celá diskusia 4 príspevky