Alcatel 756

Recenzia vydareného fónu strednej triedy Prvý mobil s 256 144 farbami na displeji na našom trhu má oveľa viac tromfov v rukáve, než sa na prvý pohľad zdá.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 106 x 46 x 19 mm,

hmotnosť: 92 gramov,

displej: TFT, 128 x 160 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: VGA (max. 640 x 480 b.), záznam videosekvencií,

pamäť: 4,5 MB, 800 kontaktov, SMS na SIM + archív,

správy: SMS, EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač, 32-hlas MIDI,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru/210 h pohotovosti.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Alcatel 756 je veľmi sympatický telefón. Komukoľvek som ho ukázal, nenašiel sa nik, kto by mal proti dizajnu väčšie námietky. Väčšinou som sa stretol s kladným ohlasom.

Telefón využíva prednú plochu naplno. Priznám sa, že na takéto riešenie som už dlho čakal. Veľký displej, pod ním využitie takmer celej ostatnej plochy rozmernou klávesnicou a pre reproduktor len potrebne malý priestor nad displejom. Nokia venuje viac priestoru klávesnici, Siemens sa zameral na displej a ovládacím prvkom neostalo veľa miesta. Ale ako sa vraví, kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí. A tak si myslím, že práve z tohto Alcatelu by si mali ostatní výrobcovia brať príklad.

Po stranách telefónu nenájdeme žiadne prvky, čo je podľa môjho názoru na škodu veci. Minimálne tlačidlo na reguláciu hlasitosti by sa stretlo s kladným ohlasom medzi užívateľmi. V hornej časti sa ukrýva infračervené rozhranie a otvor na pútko, spodná časť patrí už tradične dvom konektorom ? nabíjačke a ostatnému príslušenstvu. Zadná stena je obohatená o veľké zrkadlo, ktoré pomáha pri snímaní autoportrétov. Otváranie zadného vysúvacieho sa krytu je jednoduché, ale účelné.

Telefón ani po mesiaci intenzívneho používania nevŕzga, a to ani po silnom stisnutí prístroja v ruke. Okolo displeja sú okraje mierne vyvýšené, čo aspoň v niektorých prípadoch zabráni jeho poškriabaniu. Protišmykové prvky na zadnej stene žiaľ nečakajte ani v tomto prípade. Na tento prvok výrobcovia úplne zabúdajú.

Klávesnica

756-ka má veľmi zaujímavo riešenú klávesnicu, ktorá tento raz pripomína včelí plást. Medzi tlačidlami sa nenachádzajú medzery, ale to ani nie je vďaka ich vypuklému tvaru nutné (podobnosť so Sony Ericssonom T630). Ovládacích prvkov je viac než dosť a na prvý pohľad sa zdá, že s ovládaním toľkými tlačidlami môže nastať problém. Ale už po krátkom používaní si človek rýchlo navykne na 2 nenápadné polyfunkčné tlačidlá, ktorých funkcia je vždy zobrazená v spodnej časti displeja. Pod nimi sa nachádza tlačidlo pre spustenie kamery a na druhej strane zase mazanie textu a objektov. Alcatel sa rozhodol tlačidlo pre príjem a ukončenie hovoru po prvýkrát rozdeliť na dve ? zelené a červené. Medzi všetkými týmito 6 tlačidlami sa nachádza ergonomické štvorsmerné tlačidlo pre pohyb do strán, v ktorého strede sa nachádza potvrdzovacie tlačidlo OK. Jednoducho povedané, všetko je pri sebe, ale ovládanie nie je mylné. Takéto riešenie hlavného ovládacieho prvku považujem za dokonalé a vychválil som ho už pri Sony Ericssone T230 či Samsungoch. Ovládanie je totiž isté a nedochádza k žiadnym prehmatom.

Numerická časť klávesnice je spolu s červeným a zeleným tlačidlom podsvietená silnými modrými diódami.

Ovládanie musím teda celkovo vyzdvihnúť. Klávesnica je jednoducho perfektná. Osobne by som len upravil podsvietenie - jeho farbu by som zmenil na bielu a zlepšenie podsvietenia horných ovládacích prvkov by taktiež potešilo.

Jednotlivým numerickým tlačidlám je možné priradiť rôzne funkcie. Taktiež je možnú určiť funkciu oboch polyfunkčných tlačidiel v pohotovostnom stave. Aj tlačidlo s fotoaparátom je možné naprogramovať, a to zvlášť pre jeho stlačenie a pre podržanie.

Alcatel 756 ponúka aj automatické blokovanie klávesnice.

Displej

Aktívny TFT displej so zobrazením 262 144 farieb je príjemným prekvapením na poli mobilných telefónov. Na ploche 32 x 38 mm zobrazí presne 128x160 obrazových bodov (toto rozlíšenie používa množstvo Samsungov, SE T610 a T630, Sagem myX-6 a iné). Nejde síce o žiadnu závratnú hodnotu, ale na prácu i zábavu toto rozlíšenie momentálne úplne postačuje potrebám i náročnejšieho užívateľa.

Alcatel 756 ponúka množstvo nastavení displeja. Ponúka na výber 6 farebných schém, samozrejmosťou je obrázok alebo animácia (aj video) na ploche, nechýba ani 6 atmosfér, s ktorými sa mení nielen farebný nádych menu, ale aj melódie a mnohé ďalšie nastavenia. Dôležitou funkciou je Zoom, zmena dvoch veľkostí zobrazovaného textu, či už v menu alebo v správach.

Hlavná ponuka menu môže byť zobrazená tromi typmi ? ikonami, obrázkami alebo mriežkou. Pri písaní správy vidíte 4 riadky textu (bez zalamovania), pri čítaní až 9 (pri nastavení menšieho typu písma zobrazovaného textu).

Pri listovaní v menu je telefón bleskurýchly, užívateľ v tomto prípade nepozoruje žiadne oneskorenie.

Fotoaparát

Vstavaný fotoaparát nesmie v telefóne tohto typu chýbať. Maximálne rozlíšenie s označením VGA (640 x 480 bodov) je dnes už štandardom. Potešia však jeho možnosti. Spusteniu fotoaparátu je prispôsobené špeciálne programovateľné tlačidlo s príznačnou ikonou. Po 1-2 sekundách od spustenia vidíte na displeji zameriavané objekty. Pre zmenu nastavení môžete vstúpiť do menu "možnosti" pod pravým polyfunkčným tlačidlom, alebo si zapamätať, ktorým tlačidlám sú priradené ktoré funkcie (napr. 5 prepína režimy, # prepne veľkosť snímky ap.)

Meniť môžete:

- veľkosť snímky (VGA, panorama, 128 x 160 b., 128 x 128 b., 64 x 64 b., 32 x 32 b.),

- mód snímania (jedna snímka, 4 snímky za sebou uložené ako animácia alebo mozaika),

- jeden z ôsmych rámov,

- 3 stupne kvality (odporúčam stredný alebo najvyšší),

- nechýba časovač (časová samospúšť) využiteľný pri naležato položenom telefóne,

- priečinok, kam sa budú snímky ukladať,

- vyváženie bielej (automaticky, slnečno, zamračené, noc, vnútri),

- farbu (farebne, čiernobiela, sépiová, negatív)

Odporúčam sa pohrať s veľkosťou a režimami. Osobne som takmer všetky snímal s veľkosťou 128 x 160. V tomto prípade ušetríte množstvo miesta, a pritom si môžete takto v telefóne prehliadať viac než 500 snímok. Telefón ponúka aj digitálny zoom, ktorý odporúčam využiť len pri nižšom rozlíšení, keďže v prípade VGA dochádza ku nepeknej interpolácii "orezanej snímky" na pôvodnú veľkosť.

Alcatel 756 ponúka aj možnosť záznamu videa so zvukom alebo bez , s rozlíšením 144 x 176 bodov vo formáte 3GPP. To môže mať buď obmedzenú dĺžku 100 kB (podľa MMS), čím zaznamenáte asi 11 sekundový záber, alebo dĺžku obmedzenú len veľkosťou voľnej pamäte.

Funkcie fotoaparátu a kamery sú na dostatočnej až vysokej úrovni. V prípade snímania statických snímok vyzdvihujem možnosti výberu veľkosti záberov (snímky z telefónu prehliadam väčšinou len v telefóne, preto mi postačuje rozlíšenie 128 x 160 b.) a vyzdvihnúť musím aj kvalitný nočný režim.

Album médií

Podobne ako sa v Nokiách nachádza Galéria a v Siemensoch správca súborov, v Alcateli 756 nájdete Album médií. Delí sa na niekoľko sekcií: obrázky, videá, zvuky, hry a aplikácie, a ponúka aj informácie o pamäti.

Obrázky

Pri náhľade vidno zmenšeniny pod sebou zoradených 3 obrázkov. Treba spomenúť, že Alcatel 756 si snáď vo všetkých zoznamoch (či už kontaktov, obrázkov, melódií alebo iných objektov) pamätá poslednú pozíciu a inak tom nie je ani v tomto prípade. Vedľa miniatúr sa nachádza informácia o názve, veľkosti snímky a dátume jej vytvorenia. Sekcia, podobne ako ďalšie iné, sa delí na horizontálne záložky, z ktorých prvá (teda úplne naľavo) zahŕňa všetky objekty danej sekcie (napríklad všetky obrázky v telefóne). Názvy ostatných sú: fotky, obrázky, ikony. Ďalšie je samozrejme možné vytvárať a editovať. Napríklad fotky z chaty si môžete uložiť do samostatnej záložky s vlastným názvom.

Podobne je to aj v prípade videí, kde nájdete záložky: general (zahŕňa všetky videá), vlastné, zábavné videá (prednastavené), ukážky, ktoré je možné stiahnuť.

Zvuky sú taktiež rozdelené, a to na melódie, zábavné zvuky, zvukové záznamy a vlastné skomponované melódie. Ako zvonenie môže užívateľ Alcatelu 756 využiť súbory vo formáte MP3, MIDI, AMR a ich prehrávanie je možné pomocou až 32 nástrojov v jednej skladbe. Najlákavejšie sú pochopiteľne MP3 súbory. Z PC som do telefónu tieto posielal cez infračervené rozhranie. Telefón prijal objekty do asi 164 kB, preto som musel skladby s bitovým tokom 64 kbps orezať na asi 30 s. Maximálna hlasitosť zvonení je dostatočná. Tichý režim sa spúšťa podržaním mriežky (oproti modelu 735 došlo ku zmene!), čím sa vypnú zvuky a až nepríjemne dlhou opakovanou vibráciou je majiteľ upozornený na aktiváciu len vibračného upozornenia. Ja som si však nastavil pod pravé polyfunkčné tlačidlo položku Zvonenia na ich rýchle prepnutie.

V menu Moje nastavenia je možné upozornenia upravovať. Opäť sa tu pracuje v horizontálnej aj vertikálnej rovine. V záložke Melódie sa nachádzajú všetky zvonenia. Ďalšou zložkou je Režim, kde je na výber viacero alternatív upozornení: ticho, normálny, diskrétne, vibrácie, vibrácie a zvonenie, vibrácie a potom zvonenie, pípnutie a vibrácie. Ďalej doľava meníte hlasitosť, neskôr hlasitosť klávesnice, za touto položkou sa nachádza nastavenie zvuku správy, pripomienky a nakoniec budíka.

Obrázky a melódie je možné prijímať aj odosielať cez IrDA, a to takmer bez akýchkoľvek obmedzení (veľkostné obmedzenie sme už spomínali).

Pamäť

Asi 4,5 MB, ktoré môžu využiť všetky rôzne objekty.

Kontakty: 800 miest

SMS: 15 prijatých SMS na SIM karte, možnosť ručného presunu do Archívu.

Telefónny zoznam

Vstup šípkou nadol. Prvou záložkou je SIM, ďalej General, teda všetky kontakty v pamäti telefónu, ktoré sú rozdelené do ďalších záložiek. Tým je možné priradiť rôzne zvonenia. Všetky kontakty zo SIM je možné jednou voľbou skopírovať do telefónu, a podobne, všetky kontakty (aj po jednotlivých záložkách) je možné skopírovať na SIM. Páči sa mi, že 756-ka umožňuje stále plnohodnotne pracovať so zoznamom na SIM (s týmto má problémy napríklad Sony Ericsson).

Viacpoložkový telefónny zoznam obsahuje: meno, priezvisko, 4 tel. čísla, fax, pager, iné, 2x e-mail, URL adresu, prezývku, narodeniny, firmu, prácu, adresu, mesto, štát, PSČ, krajinu, poznámka a 4x osobné info.

Hovor

Alcatel 756 sa v ruke dobre drží, telefonovanie: osobne som problém nemal ani raz, ale druhá strana si sťažovala na občasné výpadky a prerušenia. To však mohla byť vada testovaného modelu. 756-ka ponúka aj hlasné handsfree. Jednoducho, s Alcatelom 756 sa telefonuje príjemne, a to aj vďaka oblým tvarom a kvalitnému reproduktoru.

SMS

Opäť budem kritizovať pamäť telefónu na prijaté SMS len na SIM (10 alebo 15 SMS podľa typu karty), nutný ručný presun správ do archívu. Pred vrátením telefónu som sa snažil archivované správy skopírovať do PC. Žiaľ Alcatel 756 takúto možnosť neponúka, podobne ani kopírovanie či odoslanie správy cez IrDA. Správy sa na výbornej klávesnici píšu perfektne, odozva telefónu je okamžitá. Stálu kritiku si zaslúži nezmenený slovník Zi, ktorý ani zďaleka nedosahuje kvality T9. Na druhej strane nie je na Alcateli 756 problém napísať správu bežným spôsobom dostatočne rýchlo. Odoslané SMS sú ukladané do pamäti telefónu. Keďže nepíšem veľa správ, na tejto funkcii si zakladám len priemerne a moje požiadavky boli aj splnené. Alcatel 756 síce nepočíta počas písania správy napísané znaky, neustále však na displeji vidíte, koľko správ ste už napísali. Pri písaní vidíte až 5 riadkov textu zalamovanom po každom znaku.

MMS

Osobne využívam odosielanie multimediálnych správ veľmi často. Pošlem ich niekoľko týždenne a vyžadujem jednoduchú prácu s nimi. Alcatel 756 mi v tomto smere padol rýchlo do oka. Do správy je možné pridať text, zvuk (z Albumu médií alebo ho môžete nahrať) a samozrejme obrázok (hneď odfotiť alebo z Albumu médií), ktorý môže nahradiť aj video (max. 11 s). Maximálny počet znakov ani stránok sa mi dosiahnuť nepodarilo. Počet znakov, stránok a objektov bude obmedzený max. veľkosťou správy 100 kB.

WAP

Alcatel používa vlastný prehliadač vo verzii 2.0, teda zobrazí aj xHTML stránky.

Prenos dát

Mnohých poteší prítomnosť infraportu a ďalej GPRS 4+2, teda Class 10. Infraport spolupracuje so všetkými možnými zariadeniami, ktoré som mal po ruke. Jednoducho Alcatel si uvedomil chybu a posnažil sa ju napraviť.

Softvér dodávaný k telefónom Alcatel756 a 835 je veľmi šikovný. Stačí nainštalovať, sám vytvorí ikonu v pravom dolnom rohu. Po kliknutí na ňu sa zobrazí ponuka funkcií využiteľných po pripojení k telefónu. Doteraz som sa však ešte nestretol s týmto úkazom: pripojím telefón cez IrDA, začne komunikovať s PC. Spustí sa požadovaný program. Ak chcete použiť Alcatel 756 ako modem, musíte mať službu pochopiteľne aktívnu. Potom program sám vyčíta operátora, pod+a ktorého všetko nastaví. Táto funkcia ma veľmi milo prekvapila.

Hry

Hry a Java aplikácie sa tu nachádzajú vo verzii 2.0. V novom telefóne nájdete 2 prednastavené hry: Gulos Tale (plošinovka s postavičkou Gulo) a Speed Devils (automobilové preteky).

Organizačné funkcie

Budík ? jednorázový alebo denne opakovaný

Kalkulačka ? jednoduchá, všetky funkcie v pravom vertikálnom stĺpci.

Kalendár ? základom je zobrazenie všetkých udalostí , možné je prezrieť si denný, týždenný aj mesačný nahľad. Udalosť môže byť takýmto typom: pripomienka, narodeniny, hovor.

Výdrž, batéria

Výdrž telefónu musím celkom pochváliť. Nedobíjal som ho každý deň, ale určite sa v mojich rukách vybije telefón skôr ako bežnému užívateľovi.

Výhody:

veľmi sympatický telefón,

klávesnica,

displej,

funkcie fotoaparátu a možnosti s ním spojené (obrázky, MMS),

zvonenia,

Nevýhody:

chýba počítanie znakov pri písaní správ,

slovník Zi,

pomalšie reakcie v niektorých častiach menu (multimédie, správy),

Na Alcatel 756 som si veľmi zvykol. Používal som ho takmer mesiac a nerád som sa s ním lúčil. Ponúkol mi totiž všetky potrebné funkcie. Výrobcu musím pochváliť za doladenie infraportu, ktorý je teraz možné použiť skutočne kedykoľvek. Aj GPRS pripojenie PC cez IrDA je skutočne jednoduché, rýchle a kvalitné. Najviac som si navykol na možnosť snímať zábery s rozlíšením 128 x 160 b., teda ako displej a tieto potom prezerať vo voľnom čase. Počas testu som nafotil asi 50 snímok za týždeň. Milým prekvapením sú videá, ktoré je možné zaznamenávať. Aj MP3 zvonenia som využil naplno. Alcatel 756 je telefón stvorený najmä na zábavu, Java hry (MIDP 2.0), vytváranie spomienkových fotografií, odosielanie MMS-iek. Ponúka však aj mnoho iných funkcií. Kritiku si možno zaslúži nutnosť ručného presunu prijatých správ zo SIM do pamäte telefónu (archívu) a nepoužiteľný slovník Zi.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu