Samsung D880 Duos

RECENZIA mid-endu Prvý Samsung pracujúci s dvoma SIM kartami, s 3 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom, EDGE a prehliadačom dokumentov.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 104 x 51 x 19 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 138 mm,

hmotnosť: 113 gramov (zistená: 112 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 35 x 46 mm, uhlopriečka 58 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), autofocus, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 36 MB (1 500 položiek) + microSD, 1 000 kontaktov, 50 SMS, 1 000 udalostí, 4 MB pre Java, 8 MB pre MMS a e-maily,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, WAP 2.0, internetový prehliadač Openwave, prehliadač dokumentov DOC, XLS a PDF,

batéria: Li-Ion, 1 200 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, LED blesk, aktívny kryt objektívu, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), blogovanie, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung D880 je prvý telefón svetovej značky, ktorý prináša možnosť používať dve SIM karty súčasne v jednom telefóne. To poteší najmä tých, ktorí používajú dve SIM karty a tie prehadzujú do jedného mobilu. Odteraz môžete byť na príjme na oboch SIM kartách, jedine dátové funkcie môžete používať len na tej hlavnej. Viac už v ostatnom texte Borisa Búša:

Na prvý pohľad sa D880 neodlišuje od bežných mobilných telefónov s vysúvacou konštrukciou. Zmena nastane až po odňatí zadného krytu a vybratí batérie. Práve pod ňou sa okrem microSD karty nachádzajú

, výber tej primárnej určuje samostatná položka v menu, ktorá sa zobrazí po stlačení nenápadného prepínacieho tlačidla v ľavej bočnej stene.

EXTRA mínus: obe SIM karty, ale tiež pamäťová karta pod batériou.

Celá predná strana je z lesklých materiálov, zadná obsahuje len meno výrobcu a celá je charakteristická nie-veľmi-vydarenou plastovou

. Fotoaparát je po celý čas skrytý - objaví sa až odsunutím horného ramena s displejom. Pravá stena obsahuje v spodnej časti systémový konektor pod krytom, vyššie je umiestnená spúšť fotoaparátu a v hornej časti nájdeme aj miesto pre šnúrku. Ľavá stena na prvý pohľad nesie iba dvojtlačidlo ovládania hlasitosti, nad ňou sa však nachádza aj malé nenápadne tlačidlo správy SIM kariet. Jeho umiestnenie a rozmery pokladám za trochu nešťastné, omnoho lepšie si viem predstaviť jeho polohu v prednej časti okolo ovládacieho tlačidla.

Ovládanie telefónu sa nijak zásadne nelíši od bežných mobilných telefónov, nehovoriac o Samsungoch. D880 zrejme vychádza priamo z modelu D900i. Pod displejom sú umiestnené dve funkčné tlačidlá, ovládací štvoruholník s potvrdzovacím stredom, korekčné tlačidlo a tlačidlá na uskutočnenie, prípadne ukončenie hovoru. Ich veľkosť je dostatočná a problémy by nemali mať ani ľudia s veľkými prstami. Odsunutím vrchnej časti sa ukáže alfanumerická

. Jednotlivé klávesy sú tvorené samostatnými tlačidlami umiestnenými asi 1 mm od seba a mierne vystupujú nad povrch. Stlačenie je sprevádzané jemným cvaknutím, zdvih a odpor sú optimálne, písanie dlhších textov prsty veľmi neunaví. Výhradu môžu mať najmä praváci kvôli umiestneniu systémového konektora -po pripojení slúchadiel je manipulácia pravou rukou trochu obtiažna.

Displej je už tradične veľmi dobrý, svojou veľkosťou nemôže nikoho sklamať. QVGA rozlíšenie je v danej kategórii už štandardom, v spolupráci so zobrazením 262 tisíc farieb určite poteší oko svojho majiteľa. Akonáhle pracujete s mobilom vonku za pekného slnečného dňa, všetky krásy displeja záhadne zmiznú. Čitateľnosti trochu pomáha výber svetlej témy a nastavenie maximálnej hodnoty jasu. V D880 nepovažujem správanie displeja v exteriéri za dôvod pre odmietnutie jeho kúpy, ale oproti konkurencii sa má Samsung stále čo učiť.

EXTRA mínus: slabá viditeľnosť displeja na priamom slnku.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát ponúka maximálne rozlíšenie 3 Mpix a disponuje automatickým zaostrovaním. Veľmi sa mi páči automatické nastavenie makra v prípade snímania veľmi blízkych predmetov. Samozrejmosťou sú klávesové skratky, ako aj bohatá ponuka nastavení. Výsledné fotografie sú vcelku kvalitné, aj keď vzdialené objekty by mohli byť aj detailnejšie. Makro-snímky sú naopak vynikajúce. Mrzí ma absencia prisvetľovacej diódy, na nočné zábery z večierkov zabudnite. Prehliadanie obrázkov je možné na celú plochu obrazovky s možnosťou priblíženia a zobrazením náhľadu na miniatúru celej fotky. Pri zameriavaní si nezabudnite nastaviť hľadáčik "so štandardným pomerom strán", inak nikdy na displeji euvidíte celý záber.

EXTRA plus: Aj keď D880 zaostruje na presný stred a limituje tak hry s kompozíciou, jeho zaostrovacie schopnosti a intenzívne automatické makro si zaslúži pochvalu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video je možné zaznamenať v maximálnom rozlíšení 352 x 288 bodov. Kvalitou je vhodné skôr pre displeje mobilných telefónov. Po stlačení mriežky otočíte video na ležato a jeho obraz sa roztiahne na celú obrazovku.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2 MB, MPEG4; obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 687 kbps; zvuk: AAC, 32 kbps; celkovo:5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je pomerne jednoduchý. Obsahuje prednastavené štyri voľné rôzne zoznamy skladieb, do ktorých môžete pridať maximálne po 30 skladieb. Chýbajú knižnice a rozlišovanie interpretov či albumov. Zabudnite tak na prehrávanie celej diskografie uloženej na pamäťovej karte. D880 ponúka možnosť výberu jedného zo štyroch nastavení ekvalizéru, opakovanie skladieb, prípadne náhodný výber alebo 3D zvuk. Všetko je možné ovládať aj pomocou skratiek. Prehrávanie skladby je možné aj priamo v správcovi súborov (vtedy sa neotvorí prehrávač!), ale po skončení prehrávania jednej skladby sa prehrávanie nasledujúcej automaticky nezačne.

FM rádio pokladám len za doplnok. Naladíte si frekvencie manuálne alebo automaticky, uložíte a počúvate. Spolu s prehrávačom dokážu pracovať aj na pozadí, ich fungovanie je ale zobrazené len malou ikonou v pravom hornom rohu. Ovládanie z pohotovostnej obrazovky nie je možné.

Nezabudlo sa ani na profily. Celkovo je ich k dispozícii šesť, z toho jeden s vypnutím telefonickej časti. Upozornenie na prichádzajúci hovor je možné v jednotlivých profiloch upraviť pre každú SIM kartu zvlášť. Nastavenie zvukov správ, e-mailov a ostaných je už spoločné. Poteší aj možnosť použitia skladieb priamo z pamäťovej karty.

Vnútorná pamäť ponúka 36 MB voľného miesta. K tomu pridajte 8 MB pre e-maily a MMS, a 4 MB pre Java aplikácie. Slot na pamäťové karty micro SD je umiestnený pod batériou. D880 som používal s microSD s kapacitou 1 GB. S kartou microSDHC 4 GB telefón odmietal spolupracovať.

Najzaujímavejším na tomto telefóne je už spomínané používanie dvoch SIM kariet. Pri prvom vložení, alebo výmene kariet, vás telefón vyzve na ich zaregistrovanie - priradenie mena v maximálnej dĺžke 5 znakov. To umožní napríklad pri prichádzajúcom hovore veľmi rýchlo rozlišovať, na ktorú kartu sa vám niekto snaží dovolať. Štandardne sa primárnou SIM stáva karta umiestnená v slote číslo 1. Položka Správa SIM kariet však umožňuje kedykoľvek toto poradie vymeniť. Následne sa telefón reštartuje a prebehne požadovaná zmena. Určenie primárnej SIM je dôležité najmä pre využívanie dátových služieb a MMS správ. Dáta sú to jediné, čo sa nedá používať na oboch kartách súčasne. Ostatné úkony ako SMS správy alebo volanie prebiehajú automaticky.

Ako to celé funguje? Veľmi jednoducho. Výber čísla alebo mena na volanie je rovnaký ako na iných telefónoch. Po zvolení toho správneho je na rade výber SIM, z ktorej bude hovor uskutočnený. V základe je uprednostnená primárna, ak ale chcete hovor uskutočniť z druhej karty, stačí krátke stlačenie tlačidla nad ovládaním hlasitosti a hovor bude uskutočnený práve z nej. Veľmi podobný postup je aj v prípade odosielania SMS správ. Kvôli možnosti využívania dátových služieb len na jednej SIM karte, odporúčam zvoliť za primárnu práve tú, ktorú na dané účely budete používať pravidelne.

EXTRA plus: prepracované fungovanie s dvoma SIM naraz.

Do Samsungu D880 uložíte maximálne 1000 viacpoložkových kontaktov. Umožňuje zobrazenie záznamov v pamäti, na SIM alebo všetkých súšasne. Radenie podľa mena alebo priezviska je už takmer bežné, navyše pribudla možnosť uprednostniť mená na SIM alebo v pamäti telefónu. Osobne odporúčam vytvorenie jedného globálneho zoznamu v pamäti mobilu, pretože to určite sprehľadní prácu a kedykoľvek dá k SIM dostať cez záložku jednej alebo druhej karty priamo v kontaktoch.

Správy obsahujú editor SMS, MMS správ a e-mailov. Pamäť na SMS je limitovaná počtom 200. Fungovanie MMS správ a emailov je možné len na jednej z kariet. Pamäť vzájomne zdieľajú, maximálny počet je u e-mailu nastavený na 500 položiek. Veľkosť prijatej správy nie je limitovaná, prijať tak môžete aj väčšie súbory, samozrejme do maximálnej veľkosti voľnej pamäte. Nápomocné je použitie prediktívneho písania T9, v SMS správach poteší vypnutie podpory diakritiky.

EXTRA mínus: fungovanie MMS správ a e-mailov je možné len na jednej zo SIM kariet.

Internetový prehliadač je pre mňa tak trochu sklamaním. Bežne používaný NetFront sa Samsung rozhodol nahradiť pomalým a slabým Openwave, ktorý sa objavuje už len v najnižších triedach kórejského výrobcu. Všetko zachraňuje doinštalovanie bezplatnej Java aplikácie Opera Mini. Na prenos dát je D880 vybavený podporou GPRS a EDGE triedy 10. Absenciu 3G považujem vzhľadom na prítomnosť dvoch GSM modulov za pochopiteľnú. K PC sa pripojíte pomocou Bluetooth, prípadne káblom. Rýchlosť zápisu dát v prípade použitia kábla je na úrovni 600 kB/s.

Kalendár má kapacitu 1000 záznamov v rôznych kategóriách. Každá udalosť ponúka veľmi široké možnosti nastavení trvania, opakovania alebo upozornení. Zároveň je prepojený aj s informáciami o narodeninách uložených v kontaktoch. Tradične sa myslelo aj na poznámky a úlohy. Z každého druhu vytvoríte maximálne 100 kusov.

S budíkmi to kórejčania vedia. Komu by sa 5 základných málilo, môže si pridať ešte rovnaký počet a celkovo tak spravovať až 10 druhov. V každom sú na výber dni, hodiny, opakovanie, odloženie budenia a automatické zapnutie. Prítomnosť diktafónu je skvelá, trocha zamrzí obmedzenie na maximálne 1 hodinu záznamu. Počas hovoru ho ale nie je možné použiť. Svetový čas umožňuje výber druhého časového pásma, ktoré sa môže zobraziť na pohotovostnom displeji. K dispozícii sú aj kalkulačka, prevodník jednotiek, časovač a stopky. Java hry a aplikácie sú spoločne uložené v jednom priečinku.

EXTRA mínus: prítomný záznamník nepoužijete počas hovoru.

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Výdrž batérie je kategória, o ktorú som mal zo začiatku najväčšiu starosť. Prítomnosť dvoch modulov je určite náročná na energiu. Napokon však Samsung D880 dokázal pracovať, pri maximálnom nastavení jasu displeja, zapnutých vibráciách a bežne používaných oboch SIM kartách a ostatných funkciách, 2 až 2,5 dňa. V extrémnych podmienkach určite vydrží minimálne jeden deň.

EXTRA plus: pomerne (resp. nečakane) slušná výdrž na jedno nabitie.

Výhody:

- kvalitný fotoaparát s jednoduchým použitím,

- slušná funkčná výbava, viacero prekvapivých funkcií,

- samozrejme podpora dvoch SIM kariet súčasne.

Nevýhody:

- slabšie hudobné funkcie,

- fotoaparátu chýba akýkoľvek blesk,

- limitujúca viditeľnosť displeja na slnku.

Orientačná cena: určite pod 12 000 Sk (v predaji už od mája)

Záver

Samsung D880 je pomerne dobre vybavený telefón, veď vychádza z úspešného modelu D900i. Určite mu chýba lepšia čitateľnosť displeja na slnku, prepracovanejšie hudobné funkcie, prípadne podpora rýchlych dátových prenosov. Kompenzuje to však podporou dvoch SIM kariet súčasne a niektorými, v strednej triede stále nadštandardnými, funkciami: fotoaparát s výborným makrom či prehliadač dokumentov. V spojení s veľmi dobrou výdržou si isto nájde stúpencov z radov tých, ktorí nosia neustále 2 telefóny so sebou a kombinujú tak súkromné a firemné číslo, prípadne výhody dvoch operátorov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.04.2008 - 20:16

Slik: Na Mp3.sk je za 5690sk. Sa mi nejako nezda... ?

anonymous12.04.2008 - 18:26 Trvalý odkaz

Valaroma: To je az podozrivo vyhodna cena, priam dumpingova, ten telefon je urcite hoden viac. Co za tym bude? :-/

anonymous12.04.2008 - 23:00 Trvalý odkaz

Lukasss: ani mne sa to nezda...mám taký pocit že to u nás kupované neboloa že to nie ej slovak verzia...tipujem GB...

anonymous14.04.2008 - 02:00 Trvalý odkaz

Samsung master: V GB sa nepredava, najblizsie Poslko alebo Ukrajina...Najlepsie je, ze ked na spodku stranky kliknes na odkaz na stranku vyrobcu, tak ta to hodi na D800 :-)

Celá diskusia 52 príspevkov