Nokia 7070 Prism

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduché lacné véčko bez fotoaparátu, ktoré do radu Prism zapadá len vďaka vzhľadu.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný, Series 40 5th Edition, Feature Pack 1,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 88 x 44 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 163 mm,

hmotnosť: 78 gramov (zistená: 74 g),

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 28 x 36 mm, uhlopriečka 46 mm,

fotoaparát: -,

pamäť: 11 MB, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 3+2,

lokálny prenos dát: kábel (neštandardný),

hudba: MP3 prehrávač, 2,5 mm audio konektor,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML,

batéria: BL-4B, 700 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 480 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje

aktívny pohotovostný režim, fotoaparát, pamäťové karty, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, FM rádio, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, Bluetooth, A2DP, mass storage

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4B, nabíjačka AC-3, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je lacné véčko v štýle kolekcie Prism.

PRVÝ KONTAKT: Nokia 7500 Prism

PRVÝ KONTAKT: Nokia 7900 Prism

Funkčne i cenou sa však radí medzi najslabšie telefóny fínskeho výrobcu.

Spracovanie prístroja nehodnotím najhoršie. Po

sa zadná stena horného a spodného ramena zleje do jedného . To je príjemné počas práce s telefónom. Kĺb vyčnieva dovnútra. V zavretom stave je pre Nokiu 7070 typický výrazný (v našom prípade ružový) trojuholník, ktorý prichádzajúci hovor rozbliká. Pri zmeškanom hovore sa trojuholník nakrátko rozsvietil raz za 10 sekúnd. Ružová obruč čierneho telefónu ani nesvieti, ani nebliká.

Nokia 7070 PrismNokia 7070 Prism

V pravej bočnej stene nájdete sériu

typickú pre všetky najlacnejšie Nokie. Jeden pre tenkú nabíjačku, druhý pre neštandardný dátový kábel, tretí (2,5 mm) pre slúchadlá. Ľavú bočnú stenu nenápadne narúša len otvor pre pútko.

Príjem hovoru otvorením prístroja musíte zapnúť v menu Nastavenia -> Hovor. Tam odporúčam aktivovať i ďalšie možnosti. V menu Nastavenia -> Telefón zase môžete vypnúť návrat na domácu obrazovku zatvorením prístroja.

je dokonale, decentne, podsvietená. Hmatom sa po nej orientuje zle, musel som sa na ňu pri písaní správ neustále pozerať. Jednému z výberových tlačidiel môžete priradiť funkciu Ísť na. Pod tou sa skrýva vami určený zoznam funkcií, ktoré nechcete stále hľadať v menu prístroja. Samozrejmosťou je tiež priradenie 4 funkcií 4 smerom hlavného ovládacieho tlačidla, ktoré takto rýchlo spustíte z domácej obrazovky.

je základný, so slabým rozlíšením, ale aj malou spotrebou a dobrou čitateľnosťou na slnečnom svetle. V nastaveniach displeja som nenašiel ani 4 ikony pre domácu obrazovku, ani aktívny pohotovostný režim. Nokia aj týmto nepekným spôsobom diferencuje triedy telefónov. (Hardvérové rozdiely pochopím, ale ochudobňovať ešte aj nastavenia displeja?). V nastaveniach displeja Nokií radu Series40 chýba už tradične zmena intenzity a doby podsvietenia. Páči sa mi neustále zobrazenie celého stavového riadku s pri práci s telefónom. Tmavé grafické témy, ktoré sú k dispozícii sú síce vydarené, ale chýba mi svetlá alternatíva k nim.

Nokia 7070 neobsahuje fotoaparát, čo je podľa mňa aj škoda. Ani externý displej na nej nenájdete. Aké funkcie tento jednoduchý mobil teda ponúka?

Správy

dopĺňa e-mailový klient. Mne osobne sa jednotný editor pre SMS a MMS nezdá ako najvhodnejší nápad, ale používatelia to snáď oceňujú. Nokie tradične ponúkajú možnosť nastaviť veľkosť písma v správach, a to najväčšie uvidí zaručene každý. V nastaveniach SMS správ si nezabudnite zapnúť potvrdenie o doručení a redukovanú podporu znakov pri písaní s T9.

Pri hľadaní mien sú tieto filtrované. To znamená, že keď som zadal O-R-A, zobrazili sa mi len kontakty na ľudí vo firme Orange, a už som nemohol preskočiť na iné mená. Nokia 7070 zobrazuje mená na SIM, v mobile alebo všetky naraz. Okrem typu zobrazenia si môžete určiť aj veľkosť písma v zozname. Pri stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia volané, prijaté aj neprijaté hovory súčasne. Register hovorov dokonca obsahuje aj ich trvanie.

Zo zábavných funkcií je prítomný len nahrávač zvukov a galéria. 11 MB pamäte zaplníte MP3 zvoneniami raz-dva. V novom prístroji nájdete niekoľko vydarených zvučiek, resp. MIDI tónov prepojených s vibráciami. Tóny môžete použiť aj ako budík či pripomienku.

Nokia 7070 ponúka štyri pripravené Java hry a tri ďalšie Java aplikácie. V organizéri nájdete kalendár, opakovaný budík, zoznam úloh, poznámky, kalkulačku, časovač a stopky.

Výhody:

- cena,

- svetelné upozornenie,

- dizajn drahších telefónov.

Nevýhody:

- chýba externý displej,

- chýba fotoaparát,

- málo nastavení displeja.

Orientačná cena: 1 990 Sk / 66,06 € (Epicentrum)

Záver

Nokia 7070 je asi najelegantnejší low-end od Nokie. Mnohým sa nepáči, iným zase páči, ale to nie je až tak dôležité. Nokia 7070 totiž hlavne klame telom a pôsobí navonok ako oveľa drahší telefón. Škoda len absencie fotoaparátu, na ktorý sa dnes spolieha asi každý. Nokia 7070 Prism je ideálna ako druhý mobil na volanie, alebo pre ľudí, ktorý hľadajú lacný mobil pôsobiaci podstatne drahšie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.09.2008 - 02:19

Valaroma: Uz som sa zaprisahal, ze budem dnes mlcat, ale to sa neda: JEZISKOVE HUSLICKY! Viac niet co dodat.

anonymous03.04.2008 - 01:16 Trvalý odkaz

harmony: No idealny telefon pre zeny(mamy) ,lacny ,jednoduchy, celkom dobry dizajn a este tam aj nahrate melodiu a pozadie ake budu chciet, PS:aj tak ho skoro nikdy nezodvihnu ked maju ,xixi

anonymous03.04.2008 - 08:54 Trvalý odkaz

graffoo: sak to je jak telefon od renaultu :D

anonymous03.04.2008 - 10:36 Trvalý odkaz

mato: truhly idealne
vidno ze nokia mysli skutocne na kazdeho :D

Celá diskusia 24 príspevkov