Nokia 2680 slide

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduchý slajder s VGA fotoaparátom, FM rádiom a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, Series 40 5th Edition, Feature Pack 1,

frekvencie: 900 / 1800 MHz,

rozmery: 99 x 47 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 132 mm,

hmotnosť: 97 gramov (zistená: 99 g),

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b.,

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (128 x 96 b.),

pamäť: 32 MB, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML,

batéria: BL-4S, 860 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 420 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, pamäťové karty, EMS, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, A2DP, mass storage

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4S, nabíjačka AC-3, stereo headset HS-105, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 2680 slide patrí medzi lacnejšie telefóny pre bežného používateľa, ktorého však osloví nielen cenou, ale aj

. 2680-ka bola navrhnutá triezvou rukou, a to sa mi na nej páči. Umiestnenie otvoru pre pútko v hornej stene mi ale pripadá ako vtip - je úplne nelogické. Trojica konektorov v pravej bočnej stene naznačuje, že tento model patrí v sérii Nokií medzi low-endy. Na telefónoch Nokia strednej triedy totiž nájdeme už microUSB konektor, ktorý bol v tomto prípade nahradený . Vedľa neho je tenký konektor pre nabíjačku a 2,5 mm audio konektor. Spracovanie aj tvary prístroja hodnotím veľmi pozitívne. Nokia 2680 slide pôsobí skutočne seriózne.

Aj

musím pochváliť - výborne sa pracuje s oboma jej časťami. Pri práci sa na svetlomodro rozsvieti aj obruba okolo hlavného štvorsmerového ovládacieho prvku. Pri písaní textov prekvapí hlučnosť tlačidiel. Jednému z dvoch výberových tlačidiel môžete priradiť šikovnú funkciu Ísť na, ktorou sa rýchlo dostanete ku vami vybraným funkciám. Na low-end Nokiách mi chýba vypínač, ktorým sa na vyšších modeloch dajú prepínať aj profily. Aj tlačidlo "c" by som na Nokii radu S40 skutočne uvítal. Tak isto mi chýba aj bočné tlačidlo na reguláciu hlasitosti. Jeho funkciu preberá hlavné viacsmerové tlačidlo.

Zasunutím horného ramena s displejom sa žiadna spustená funkcia neukončí. Nerozumiem, prečo Nokia nedala do nastavení aj možnosti krytu. Keď telefón zavriem, zablokovanie klávesnice musím potvrdiť. Radšej som preto používal automatické blokovanie klávesnice po mnou nastavenej dobe nečinnosti. Odsunutím horného ramena sa klávesnica odblokuje.

Na domácom

môžete vidieť štvoricu ikon funkcií priradených smerom hlavného tlačidla. Aktívny pohotovostný režim však v low-ende od Nokie nečakajte. Ani intenzitu a dobu podsvietenia si nemôžete určiť. Na displeji takmer vždy vidíte horný stavový riadok s aktuálnym časom. Kedysi sme sa za také správanie telefónu takmer modlili, dnes je v Nokiách štandardom.

Využitie

nízkej kvality je vám určite jasné - MMS, e-mail alebo prezeranie v mobile. Keď som si fotografiu prezeral na QVGA displeji Nokie N95, tiež mi toto VGA rozlíšenie stačilo. Ale pri 100 % priblížení som už videl vady danej snímky. Nokia 2680 fotografuje na ležato, pričom ako hľadáčik využíva celý displej, a to sa mi páči. Video s rozlíšením 128 x 96 bodov sa dnes ledva hodí do MMS-ky.

Keďže Nokia 2680 slide neponúka rozšírenie svojej 11 MB pamäte pamäťovou kartou, z hudobných funkcií si užijete skôr

. To ponúka všetky základné funkcie - vyhľadanie dostupných frekvencií v dosahu aj hlasnú reprodukciu. Stlačením nuly sa objaví riadok pre ručné zadanie frekvencie. Na RDS zabudnite. Milo ma prekvapila kvalita hlasnej reprodukcie. Jej hlasitosť odpovedá asi 50 % Nokie N95, ktorá v tomto smere patrí ku špičke. Pre nedeľné ležanie v posteli je počúvanie FM rádia z 2680-ky ako stvorené. Rádio vás môže aj zobudiť. A vtedy sa dokonca samé nevypne ani po minúte, ani po troch. Odklad budenia (nielen rádiom) nastaviť viete, ale jeho hlasitosť nie. Tá je všeobecne normálna, no na mňa trochu vysoká. Keď pri budení rádiom stlačím STOP, Nokia sa ma opýta: Nechať rádio zapnuté?

Podpora správ je tradičná. Editor textových a multimediálnych je jednotný, pre e-mail je samostatný. Mne osobne sa "prečačkaný" editor správ nepáči, zdá sa mi pre začiatočníka neprehľadný. Všetkým vám odporúčam prebehnúť nastavenia správ, aby ste si určili ukladanie odoslaných,

, potvrdenia o doručení, redukovanú podporu znakov pri písaní pomocou T9... Pri vkladaní snímky do e-mailu môže byť táto automaticky zmenšená na nastavený rozmer. Dokonca sa tu vyskytuje aj rozmer 1600 x 1200, pričom natívne rozlíšenie fotoaparátu je 640 x 480! Nokia 2680 slide môže vyberať len hlavičky správ, vo vami zadanom počte a intervale automatickej kontroly od 30 minút.

S príjemne zaoblenou Nokiou 2680 slide sa pohodlne telefonuje. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte všetky typy posledných hovorov naraz. Register tiež zobrazuje aj ich trvanie. Ak kontaktu priradíte obrázok, pri prichádzajúcom hovore sa zobrazí v rozmere asi 20 x 15 bodov. Túto funkciu Nokia nezvládla najlepšie. Ku novému kontaktu môžete pridať viacero čísiel aj e-mailových adries. Nokia 2680 slide si zapamätá 1 000 takýchto kontaktov. Vyhľadávanie je pre Nokiu typické - filtrovaním mien zadávaním počiatočných znakov. V správach aj kontaktoch si môžete nastaviť naozaj veľké písmo.

je tradičný, so šiestimi typmi udalostí. Ponúka tiež inteligentné hromadné, ako ajautomatické mazanie starých pripomienok. Nastaviť môžete aj predvolený typ náhľadu. Budík dokáže budiť rádiom, čo som spomínal o pár riadkov vyššie. Organizačné funkcie dopĺñajú poznámky, vedecká a úverová kalkulačka, časovač i stopky. Nakoniec ešte spomeniem podporu Bluetooth prenosov, ktorými môžete odosielať objekty, poznámky a pod.

Nokia 2680 slide ponúka aj niekoľko hier a Java aplikácií. Niekoho poteší Sudoku, iného Snake EX2.

Nokiu 2680 slide dopĺňa 860 miliampérhodinová (mAh) batéria, ktorá ju udrží pri živote pokojne aj týždeň.

Výhody:

- jednoduchý dizajn,

- klávesnica,

- možnosti FM rádia.

Nevýhody:

- obmedzené nastavenia displeja,

- len VGA fotoaparát,

- nie jednoduchý editor správ.

Orientačná cena: do 3 000 Sk / 99,58 € (Epicentrum)

Záver

Nokia 2680 slide je vydarený slajder pre nenáročného používateľa. Ocenia ho najmä starší ľudia, ktorí môžu vysunutím prístroja prijať hovor a vďaka veľkému písmu v správach ich čítať aj bez okuliarov. Z konkurentov spomeniem Samsung E250, tenká Nokia 2630 či Sony Ericsson R300 zameraný na FM rádio.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.09.2008 - 19:02

Jaso: Ve?mi mi to pripomína siemens sl75...

anonymous29.09.2008 - 19:02 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVÝ KONTAKT.

anonymous29.09.2008 - 21:29 Trvalý odkaz

mirec: pekny fonyk ale este mi chyba jedna wec k takemuto telefonu pametowe karty :-)

anonymous01.10.2008 - 00:03 Trvalý odkaz

miso111121: hore je chyba je tam napisané ze toma pamet 32mb

Celá diskusia 21 príspevkov