Motorola V180

Recenzia lacného véčka Lacné véčko bez fotoaparátu, ale s lákavým elegantným dizajnom za výnimočnú cenu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko s externou anténou,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 86 x 45 x 25 mm,

hmotnosť: 92 gramov,

vonkajší displej: monochromatický, 96x32 bodov,

vnútorný displej: pasívny, 128 x 128 b., 65tis. farieb

pamäť: 2,2 MB aj pre SMS, 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS, EMS, IM,

prenos dát: GPRS triedy 10 (4+2), kábel (miniUSB),

zábava: Java, WAP 2.0, MP3 zvonenia,

batéria: Li-Ion, 820 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/225 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

IrDA, aktívny displej, EDGE, Bluetooth.

Verzia softvéru:

- flex: SE7559AXXV5120

- sw: R365_G_0B.D2.23R

- SW DSP: 62222200

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Model V180 je jedným z mnohých véčok od tejto americkej značky. Je to malý telefón, možno trochu hrubší ako iné véčka, to má ale na ergonómiu skôr pozitívny vplyv. Má malú externú anténu, ktorá ale vôbec nekazí celkový dojem z tohto veľmi milého a pekného telefónu.

Strieda sa na ňom strieborná farba s čiernou. Horná strana, s výnimkou okraja, je čierna, rovnako ako vnútorná časť telefónu, spodná strana je pre zmenu celá strieborná. Telefón pôsobí veľmi elegantne, či už v otvorenom alebo v zavretom stave. Inak povedané, tento model si na prvý pohľad každý určite zamiluje.

Na hornej strane nájdeme malý displej, ktorý ale zohráva veľmi dôležitú úlohu. O ňom ale až neskôr. Nad displejom nájdeme malé logo Motoroly. Celá čierna časť vrchného krytu je odnímateľná, k telefónu by sa mali dať časom dokúpiť kryty inej farby.

Na vrchnom okraji telefónu nájdeme malú anténu, vedľa nej konektor na miniUSB kábel, ktorý je chránený gumeným krytom z jednej strany pripevneným k telefónu. Na ľavom okraji nájdeme 2 tlačidlá, ktoré plnia viaceré funkcie. Pri zavretom telefóne slúžia na zobrazenie informácie o zvolenom vyzváňacom profile. Na rozdiel od modelu V220 nie je možné meniť profily pri zavretom telefóne, chýba mu na to totiž tretie tlačidlo, ktorým V220-tka disponovala. Škoda. Pri prichádzajúcom hovore je možné jedným z tlačidiel stlmiť vyzváňanie. Odmietnuť nimi hovor však nie je možné. Pravý okraj je prázdny, na dolnom okraji nájdeme napájací konektor a hands-free konektor. Spodnú stranu zdobí reproduktor a ďalšie logo výrobcu. Keďže je reproduktor na spodnej strane telefónu, pri položení telefónu napr. na posteľ, prípadne vložení do vrecka, dochádza k zakrytiu tohto reproduktora a teda aj miernemu tlmeniu vyzváňania. Vo väčšine situácií to ale neprekáža. Spracovanie telefónu hodnotím vzhľadom na jeho cenu pozitívne, ale k dispozícii sme mali úplne nový model, po dlhšom čase sa môžu objaviť malé nedostatky. Na našom modeli ale nič nevŕzgalo, ani kĺb nemal žiadnu badateľnú vôľu. Všetko držalo veľmi pevne.

Klávesnica

Klávesnica je rovnaká ako u modelu V220, je kvalitná, rovnomerne podsvietená modrými diódami. Problém je trochu s umiestnením horného tlačidla pre vstup do hlavného a kontextového menu. Viackrát som namiesto neho stlačil šípku hore. K celkovej ergonómii nemám žiadne ďalšie výhrady. Pri písaní textu mi ale vadí, že znak "medzera" je umiestnený na tlačidle s hviezdičkou, čo dosť sťažuje písanie dlhších textov. Hlavne pre ľavákov, medzi ktorých patrím aj ja, je toto umiestnenie dosť nevyhovujúce. Dá sa na to však zvyknúť. Lepšie je písať dlhšie texty oboma rukami.

Klávesnicu dopĺňa v spodnej časti senzor, ktoré pri dostatočnom osvetlení vypína podsvietenie klávesnice. Užitočný doplnok.

Displej

Ako som už spomínal, vonkajší displej zohráva veľmi dôležitú úlohu. Informuje o mene volajúceho, o zmeškaných hovoroch (a ich počte) o počte prijatých nových správ (neumožňuje však prečítať SMS bez otvorenia telefónu), o režime vyzváňania a, samozrejme, o čase, sile signálu a stave batérie. Je čiernobiely a tým pádom aj veľmi dobre čitateľný, či už na priamom slnku (vďaka kvalitnej reflexnej vrstve) alebo v noci (vďaka peknému bielemu podsvieteniu. Jeho veľkosť je úplne postačujúca.

Vnútorný displej je pasívny, čo je trochu škoda, pretože na slnku je jeho čitateľnosť dosť slabá. Navyše sa veľmi leskne. V miestnosti je to oveľa lepšie. Rozlíšenie displeja na bežnú prácu úplne postačuje, prostredie telefónu je mu veľmi dobre prispôsobené, hoci s rozlíšením 176 x 220 bodov u vyšších modelov sa to, samozrejme, porovnávať nedá. S prihliadnutím na cenu telefónu je však displej dostatočne kvalitný.

Čas podsvietenia displeja si môžete určiť (20, 40, 60 s), po dlhšej dobe sa displej vypne úplne (1 alebo 2 min.), túto možnosť ale môžete vypnúť. Podsvietenie vonkajšieho displeja je zviazané s podsvietením toho vnútorného, takže po zavretí telefónu ostáva aj vnútorný displej spolu s vonkajším rozsvietený po vami zvolenú dobu, potom oba displeje zhasnú.

Displej zobrazí 5 riadkov, plus vrchný a spodný stavový riadok.

Menu a personalizácia

Hlavné menu telefónu môže mať formu matice 3x3 alebo zoznamu 9 položiek. Usporiadanie menu si môže zmeniť podľa vlastných požiadaviek. Tu prichádza na rad personalizácia telefónu, ktorá ďalej umožňuje zmeniť funkcie ľavého aj pravého funkčného tlačidla pod displejom, rovnako aj funkcie všetkých štyroch strán ovládacieho kríža.

Vytvoriť si môžete navyše aj 99 skratiek pre akékoľvek položky v celom menu telefónu. Je to jednoduché a veľmi praktické. V tomto Motorolu ťažko niekto prekoná.

Na rozdiel od iných telefónov sa však nedajú použiť klasické číselné skratky späté s poradím jednotlivých položiek menu, napr. Menu,4,2 pre Kalendár a podobne. Ani v základnej matici 3x3 nevyužijete 9 numerických kláves, čo je trochu škoda.

Pri pohybe v menu je telefón trochu pomalý, nejde ale o nič nepríjemné.

Obrázky

Telefón nemá vstavaný fotoaparát, navyše na rozdiel od iných značiek neobsahuje rozsiahly katalóg obrázkov. Pozadia sú vlastne len štyri, z toho dve animované. Nie je, samozrejme, problém doplniť ich vlastnými. Ďalej sú k dispozícii EMS animácie, ktoré sú celkom podarené, a niekoľko jednoduchých EMS obrázkov. Obrázky a animácie sa dajú priradiť položkám v telefónnom zozname, je možné ich použiť ako pozadie alebo šetrič.

Zvuky a profily

Telefón podporuje zvukové súbory typu MID (24 hlasov) a MP3. Zvuk reproduktora je veľmi kvalitný, v tomto ma Motorola nesklamala. MIDI zvonení je v telefóne veľa, dá sa z nich vybrať, MP3 skladby sú len 3, tie si bude musieť majiteľ doplniť vlastnými.

Zvonenia k jednotlivým udalostiam sa nastavujú v každom vyzváňacom profile samostatne. Je možné ich priradiť pre hovory, IM správy, SMS a MMS správy, odkazovú schránku, informačné služby, budík, dátové hovory, faxové prenosy a upozornenie. Upozornenie sa týka prijatej správy a zmeškaného hovoru. Ak si ich nevšimnete, telefón vás na ne upozorňuje v pravidelných intervaloch. Niekedy je to veľmi užitočné, niekedy trošku otravné. V každom prípade je možné toto upozornenie vypnúť.

Medzi profilmi nenájdete možnosť súčasného vibrovania a zvonenia, k dispozícii je iba režim Vibrovať a potom zvoniť.

Profilov je 5, ich názvy nemožno meniť. Vibrácie sú dostatočné silné.

MotoMixer

Špeciálna aplikácia vyvinutá Motorolou pre vytváranie polyfonických MIDI melódií. V telefóne nájdete jednu základnú stopu, ktorú upravujete. Viac ako 2 nerovnaké melódie z nej však nespravíte, keďže sa to bude vždy podobať na tú základnú, z ktorej ste ich vytvorili.

Pamäť

Hoci sa v materiáloch uvádza kapacita 1,8 MB, telefón ukazuje kapacitu 2272 kB, čo je 2,22 MB. Kapacitu považujem vzhľadom na funkcie telefónu za dostatočnú, hoci pamäte nie je nikdy dosť.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu sa zmestí 500 položiek, je rozdelený do 5 kategórií (skupín), medzi ktorými sa ale prepína dosť zložito (cez menu), čo je trochu nepohodlné. V zozname sa vyhľadáva len podľa prvého znaku. Zoznam zobrazuje naraz položky v pamäti telefónu aj na SIM karte. Zo zoznamu je možné priamo odoslať správu na zvolené číslo.

Hovor

Pri telefonovaní oceníte najväčšiu výhodu véčka. Prijatie telefónu otvorením (túto funkciu je možné vypnúť), ukončenie zatvorením, slúchadlo pri uchu a mikrofón pri ústach... Véčko si skrátka rýchlo obľúbite. Zvuk slúchadla by mohol byť o trochu hlasnejší, vo väčšine situácií by to ale nemalo prekážať. Hlasitosť je možné meniť bočnými tlačidlami. Telefón podporuje hlasné hands-free, ktoré je možné zapnúť už pri vytáčaní čísla. To je výhodné napríklad pri prezvonení. Zvuk je aj v tomto prípade dostatočne hlasný.

Register hovorov je veľmi prepracovaný. Telefón zobrazí dĺžku každého uskutočneného hovoru. Princíp je rovnaký ako u iných modelov tejto značky: uskutočnený hovor je označený fajkou, neuskutočnený nie.

SMS

Položky v sekcii Správy je možné usporiadať podľa chuti, čo je určite výhoda. V sekcii Prijaté správy si zase môžete vybrať, či budú správy pomenované podľa odosielateľa alebo podľa textu správy. Telefón ukladá prijaté správy do pamäti telefónu, ktorá je zdieľaná. Presnú kapacitu neviem odhadnúť. Podobne sa do pamäti ukladajú aj odoslané správy. Milou vlastnosťou je, že po prijatí SMS sa priamo na hlavnom displeji (nie na vonkajšom) zobrazí aj odosielateľ správy.

Pri písaní SMS sa na displej zmestia 4 riadky. Telefón odpočítava znaky od 450 dole. Do správy je možné vložiť obrázok alebo zvuk podľa štandardu EMS, ako aj číslo z telefónneho zoznamu, prípadne z registra hovorov. Text je možné vystrihovať, kopírovať a vkladať cez schránku, podobne ako na počítači. Na klávesnici sa píše veľmi dobre. Trochu netradičná je práca s doručenkami, túto funkciu je nutné zapínať pri každom odoslaní správy. Aj na to sa však dá rýchlo zvyknúť.

MMS

Telefón ponúka niekoľko MMS šablón, ktoré majú rovnakú funkciu ako vzorové SMS správy. Sú obohatené o zvuk a animáciu.

K editoru nemám žiadne výhrady, je dostatočne svižný. Veľkostný limit MMS správy je možné v nastavení meniť (20, 30, 50, 100kB), resp. je ho možné úplne vypnúť a vytvárať tak neobmedzene veľké MMS správy.

Pri písaní správy mi trochu vadí, že nechceným stlačením červeného slúchadla nenávratne a bez upozornenia prídete o celú správu a musíte ju písať odznova (podobne ako napríklad pri mobiloch značky Samsung). Neviem o žiadnej Motorole, ktorá by toto mala vyriešené a považujem to za dosť vážnu chybu.

Instant messaging

Funkcia, ktorá po nastavení príslušných údajov slúži ako messenger pre služby ICQ a podobné.

Na stránke www.Yamigo.com nájdete registračný formulár, do ktorého vypíšete potrebné údaje. Medzi nimi sú meno a priezvisko, e-mail, heslo a identifikačné číslo k aspoň jednej messengerovej službe (ICQ, Yahoo, MSN). Po odoslaní registrácie získate na zadanej e-mailovej adrese potrebné heslo, ktoré si hneď nato môžete zmeniť. Potom vo vašej Motorole v položke IM nastavíte tieto parametre:

1. GPRS APN: internet

2. meno: -

3. heslo: -

4. IM server: www.yamigo.com

5. Port: 80

6. Post URL: /wv/control

Pri prihlásení potom zadáte ID a heslo používané na Yamigo.com.

WAP

Telefón podporuje GPRS prenosy triedy 10. Nastavenie WAP-u je jednoduché, prehliadanie stránok je pomalšie, ale to je bežné aj u iných telefónov. Samotné načítavanie stránok je však celkom svižné. Po skončení pripojenia sa zobrazí informácia o objeme prenesených dát (v bajtoch). Telefón je možné využiť aj ako modem pre pripojenie iného zariadenia na internet. Na pripojenie je možné použiť bežný USB kábel s koncovkou miniUSB, ktorý sa používa napríklad aj u digitálnych fotoaparátov.

Organizačné funkcie

Budík

V telefóne je možné nastaviť si 5 samostatných budíkov. Sú jednoduché, nastavujete si len názov, čas, melódiu a hlasitosť. Budík zvoní opakovane každý deň dovtedy kým ho pri vyzváňaní alebo inokedy v menu telefónu nezrušíte voľbou Vypnúť.

Kalendár

Kalendár ponúka mesačný alebo týždenný pohľad, po zvolení konkrétneho dňa zobrazí všetky pripomienky, ktoré sú na daný deň uložené. Je možné nastaviť automatické vymazanie pripomienok starých 1,2,4,8 týždne, prípadne ho vypnúť. Taktiež sa dá nastaviť, či sa má ozvať upozornenie, ak je telefón vypnutý. V kalendári sú zvýraznené dni, v ktorých je uložená pripomienka, víkendy sú odlíšené inou farbou. Po dňoch sa posúvate šípkami, po mesiacoch tlačidlami * a #. Pri vytváraní novej pripomienky si volíte názov, začiatok, trvanie, dátum, opakovanie a upozornenie. Bohužiaľ nie je možné zapnúť upozornenie priamo v čase konania udalosti, ale najneskôr 5 minút pred ním.

Hry a Java aplikácie

Hry sú v telefóne 2 a obe sa týkajú futbalu. Prvá je simulácia hry, druhou je snaha o čo najdlhšie udržanie lopty vo vzduchu.

Telefón podporuje aj Java aplikácie, takže nie je problém nové hry a programy doplniť.

Motorola V180 obsahuje aj jednoduchú kalkulačku.

Výdrž, batéria

Pod zadným krytom nájdeme Li-Ion batériu, ktorá oficiálne udrží telefón pri živote až 350 minút. Pri mojom testovaní vydržal telefón 4 dni s trochu intenzívnejším používaním. Išlo ale o úplne nový telefón s nenaformátovanou batériou. Myslím, že pri bežnom použití by výdrž bez problémov mala dosiahnuť aspoň 5-6 dní.

Výhody:

- jednoduchý, ale pritom príjemný a elegantný dizajn

- kvalitná klávesnica

- kvalitné melódie

- cena

Nevýhody:

- slabší displej,

- chýba infraport,

- nevhodne umiestnený reproduktor,

- nepodporuje EDGE (onedlho však príde na trh veľmi podobný model V186 s podporou EDGE 4+2)

Ak mám zhodnotiť celkový dojem z tohto telefónu, musím povedať, že som si ho veľmi rýchlo obľúbil. Ak využijete všetky možnosti prispôsobenia si menu podľa vašich požiadaviek, stane sa pre vás príjemným, elegantným a užitočným spoločníkom. Odporúčam ho skutočne každému, kto nepotrebuje najnovšie technické výstrelky a komu sú sympatické pekné véčkové telefóny.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu