Motorola V635

Recenzia nadupaného chlapského véčka Dlho očakávané véčko s megapixlom, podporou pamäťových kariet, EDGE a mnohými ďalšími funkciami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko s externou anténou,

OS: vlastný.

frekvencie: quad-band (všetky siete okrem Japonska a Južnej Kórei),

rozmery: 88 x 47 x 24 mm,

hmotnosť: 120 gramov,

vonkajší displej: CSTN, 4 096 farieb, 96 x 80 b.,

vnútorný displej: TFT, 262 144 farieb, 176 x 220 b.,

fotoaparát: 1,23 Mpix, 8x zoom, záznam videa, blesk,

pamäť: 11 MB + TransFlash do 256 MB,

správy: SMS (iTAP), EMS, MMS, CB, e-mail, IM,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth, kábel,

zábava: Java, WAP 2.0, MP3 prehrávač, videoprehrávač, MotoMixer,

1 x 22 kHz reproduktor,

batéria: Li-Ion

výdrž: do 3 h hovoru/112 h pohotovosti

Čo mu chýba:

IrDA, FM rádio (možné dokúpiť handsfree), Push to talk.

Verzia testovaného telefónu:

- flex: SE5172AXXS30A5

- softvér: R474_G_08.48.22R

- SW DSP: 62282800

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Pekné véčko, ktorého obal je vytvorený kombináciou kovových krytov a lesklého plastu. Čierno-strieborná kombinácia len zosilňuje dojem extravagancie. Spracovanie je kvalitné a celkový kladný dojem narúša len externá anténa zo sivého mäkkého plastu. Aj na ňu som si však po pár dňoch zvykol a tento prvok by určite nebol dôvodom, prečo by som V635-ku odmietol kúpiť.

V zavretom stave upúta logo výrobcu spojené s mriežkou chrániacou reproduktor. Kovový kryt má tvar písmena U. Po jeho odňatí máte možnosť vymeniť pamäťovú kartu TransFlash. V hornej časti za kĺbom nájdete mini jack konektor pre handsfree a otvor pre pútko. Bočné steny sú obohatené o 2 tlačidlá naľavo a jedno napravo. Zadný kovový kryt akumulátora narúšajú len 4 pozdĺžne otvory pre výstup zvukov z hlavného reproduktora. Ak telefón položíte na rovnú podložku alebo ho máte vo vrecku, sú tieto dokonale zakryté a zvuky tak radikálne zoslabnú.

V spodnej časti nájdete len dátový konektor známy aj z iných produktov Motoroly.

Klávesnica

Na výbornú klávesnicu s veľkými tlačidlami ani nemám kritických slov. Takto si predstavujem ideálnu klávesnicu každého véčka. O tom, že Motorola vie robiť kvalitné ovládacie prvky na správnych miestach som sa presvedčil už v prípade V220-ky. Tu som sa v mojom názore len utvrdil.

Motorola používa vlastné usporiadanie tlačidiel, medzi ktorými nájdeme aj špeciality. Každopádne som si na toto rozloženie veľmi dobre a rýchlo zvykol.

Na ľavej strane sa nachádza dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Hlasitosť zvonenia ovplyvníte kedykoľvek jeho stlačením. Pod ním nájdete malé tlačidlo pre spustenie fotoaparátu a napravo zase tlačidlo priradené hlasovému ovládaniu a nahrávaniu zvukov. Zvláštnosťou je, že toto tlačidlo je nutné podržať nielen pre spustenie funkcie, ale ho musíte mať zatlačené až do ukončenia nahrávania.

Tlačidlám je možné priradiť vytáčanie pevnej voľby, čísla na SIM alebo v telefóne.

Displej

Pasívny vonkajší displej je úplne postačujúci. Má informačnú funkciu, zobrazuje čas a upozorňuje na prijatú správu alebo neprijatý hovor. Najviac sa mi páči jeho využitie pri tvorbe autoportrétov. Je to akýsi nový druh zábavy, keď sa s priateľmi bavíte na fotografovaní, pričom sa vidíte ako v zrkadle. Keď sa v displeji fotografovaní ľudia uvidia, budú istotne prekvapení. Tapeta na vonkajšom displeji je zhodná s tou na vnútornom.

Hlavný displej zobrazí 262 144 farieb na ploche 176 x 220 bodov. To značí krásne farby, silný kontrast, dostatočne jemné rozlíšenia a mnoho textu naraz zobrazeného na jeho ploche. Motorola ponúka už dlhší čas množstvo jeho nastavení. Zobrazené môžu byť 4 funkcie priradené štvorsmernému tlačidlu. Názov operátora môže byť centrovaný alebo zarovnaný vľavo. Hodiny môžu byť zase analógové alevo digitálne. Hlavné menu nastavíte byť vo forme ikôn, alebo ako zoznam. Usporiadanie položiek v hlavnom menu je čisto na vás. Nechýbajú ani grafické témy, Motorolou nazvané motívy. V novom telefóne sú hneď tri: moto, techno a neón. Ľubovoľná tapeta môže byť len v strede displeja, v dlaždiciach vedľa seba alebo roztiahnutá po celej ploche. Zvoliť si môžete samozrejme aj šetrič displeja.

Takmer v každej funkcii vidíte na ploche naraz 8 riadkov textu. Mrzí ma použitie hrubého písma, inak som s displejom V635-ky veľmi spokojný.

Motorola V635 je prvý telefón, ktorý sa mi dostal do rúk a zobrazoval prítomnosť signálu EDGE, a to na vnútornom aj externom displeji. Viditeľnosť údajov na slnku je primeraná ? ani výborná, ani najhoršia.

Fotoaparát

Ja som dosť zaťažený na fotoaparát v mobilnom telefóne a Motorola V635 ma v tomto smere veľmi milo prekvapila. Názor si samozrejme podľa priložených neupravených fotografií spravíte sami, ale nedá mi nepochváliť tvorcov tohto modelu. Možnosti pri fotografovaní sú široké. Štvorsmerným ovládacím kruhom pracujete aj pri fotení ? vo vertikálnom smere striedate funkcie (zoom, svetelné podmienky atď.), v horizontálnom meníte ich nastavenie. V pomocnom menu zase upravujete rozlíšenie, ovládate blesk (intenzívnu diódu), aktivujete časovanú samospúšť (5 alebo 10 sekúnd, využitie najmä s externým displejom), prepínate pamäťové médium. Skrátka, z tohto naoko bežného véčka sa vykľul vydarený megapixel.

Fotiť môžete v týchto rozlíšeniach: 1,23 Mpix, 480 x 640 b., 240 x 320 b., 120 x 160 b. Zábery sú vždy výškovo orientované (prvý rozmer v správnom zápise rozlíšenia je vždy šírkový, druhý výškový).

Kvalita fotiek je na veľmi dobrej úrovni. Možno im trocha chýbajú farby, ale dodatočná úprava záberov v počítači už nemôže byť pre nikoho problém. Ostrosť je podľa môjho názoru veľmi dobrá.

Fotoaparát umožňuje zaznamenávať aj videá. Pre spustenie kamery a fotoaparátu slúžia dve rôzne funkcie. Pri nahrávaní môžete záber až 4x priblížiť. Video v najvyššej kvalite (3. stupeň) je na jemnom displeji V635-ky skutočne veľmi dobre pozerateľné. Dĺžka videa môže byť ohraničená veľkosťou jednej MMS alebo voľného miesta v telefóne či na TransFlash karte. Rozlíšenie videa je už tradičné, teda 128 x 96 alebo 176 x 144 b.

Obrázky

Fotoaparát ukladá snímky s názvami odvodený od dátumu a poradia ich vytvorenia. Tento systém sa mi aj najviac pozdáva. V náhľade vidíte 3 pod sebou zoradené miniatúry. Obrázky, nie je možné priblížiť (funkciu lupa som dodnes nepochopil), ale displej ich zobrazí takmer na celej ploche, a tak mi priblíženie ani nechýba. Najväčšie zábery je možné zmenšiť na 320 x 240 b. funkciou Zmeniť veľkosť obrázka. Všetky snímky je možné odoslať (presunúť alebo kopírovať) cez Bluetooth alebo MMS. Ich prezeranie je možné spestriť náhodným výberom alebo automatickým opakovaním. Obrázky je možné zoskupovať vo vlastných kategóriách.

Melódie a prehrávač hudby

V635-ka obsahuje niekoľko veľmi efektných MIDI skladieb, ale i tak asi každý zatúži po MP3 zvonení. Na pamäťovú kartu sa ich určite zmestí dosť. Prehrávanie hudby zabezpečuje jednoduchý prehrávač, ktorý však nedokáže prehrávať skladby za sebou. Je ho však možné ponechať spustený aj na pozadí a pomocou ikôn na hlavnom displeji ovládať jednoduchý prehrávač hudby. Páči sa mi vytváranie Zoznamov skladieb. Pri ňom vstúpite do zoznamu všetkých melódií či pesničiek a krížikom označíte všetky, ktoré chcete mať v danom zozname. Jednoduché a praktické riešenie, ktoré využíva už druhá Mototola v mojich rukách.

Po položení prístroja na stôl, posteľ alebo vložení do vrecka sa však veľmi ľahko zakryjú všetky otvory pre výstup zvukov zo zadnej steny. Značne tak stíšite zvonenia, ktoré nemusíte v dôležitej chvíli počuť.

Na počúvanie MP3 skladieb však primárne slúži Java aplikácia MP3 prehrávač. Jej spúšťanie trvá nekonečne dlho, ale po asi minúte inicializácie a hľadania skladieb v telefóne a na pamäťovej karte sa zobrazí pekný MP3 jukebox s niekoľkými jednoduchými, avšak užitočnými funkciami. Umožňuje vyberať skladby podľa autora, albumu či playlistu. Je to podarená aplikácia bežiaca aj na pozadí.

Pod ľavým užívateľským tlačidlom som ponechal nastavané Štýly (profily), aby som ich mohol jednoducho meniť. Pri och úprave je možné zmeniť hlasitosť zvonenia, melódiu zvonenia, melódiu IM, melódiu prijatej správy, budíku, hlasitosť tlačidiel, upozornenia. Pomocou bočného tlačidla meníte hlasitosť zvonenia kedykoľvek si zmyslíte. Po siedmich stupňoch hlasitosti nasleduje ticho a vibrácia. Vadím mi však, že zmena hlasitosti je pri každom zo 7 stupňov sprevádzaná tónom v danej hlasitosti.

S profilmi je trocha problém. Je všetko nutné najprv vyskúšať a zoznámiť sa s telefónom. Mal som ťažkosti pochopiť, ako nastaviť, aby hovory hlásil nejaký tichý krátky tón, SMS-ky boli vypnuté s budík hlasný. Každopádne, možnosti personalizácie sú široké a treba najmä spočiatku skúšať. Medzi kombináciami vibrácií a zvonení som objavil nielen vibruj a potom zvoň, ale aj vibruj a zvoň.

Prehrávač videí

Keďže V635-ka dokáže video zaznamenávať, musí zvládať aj jeho prehrávanie. Z funkcií ponúka len play, stop a skok na ďalšiu či predchádzajúcu snímku.

MotoMixer

Podarená aplikácia na tvorbu vlastných MIDI zvonení vytvorených mixom zadanej skladby. V tejto novinke som mohol upraviť až 6 prednastavených skladieb.

Pamäť

11 300 kB pre médiá a správy + TransFlash karta,

1 000 kontaktov.

TransFlash býva označovaná aj ako T-Flash. Ide o najmenšiu pamäťovú kartu na svete. Rozmery 15 x 11 x 1 mm si uvedomíte až pri porovnaní s MMC kartou. Každá TransFlash karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty. Takže všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD/MMC kariet. Redukcia sa však nezmestí do telefónu používajúceho MMC karty, keďže je o niečo hrubšia než karta MMC.

fotka fotka fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Jeho najväčšou nedostatkom je zobrazovanie kontaktov na SIM a v prístroji len súčasne. Naraz vidíte 3 pod sebou zoradené mená s obrázkom alebo 8 mien so zobrazením len ich umiestnenia. Zoradiť môžete kontakty podľa mena, zrýchlenej voľby, hlasového mena a e-mailu. Vyhľadávanie môže byť podľa viacerých znakov alebo skokom podľa prvého písmena. Nechýbajú skupiny volajúcich, tzv. kategórie. Pre meno je vyhradený jeden riadok, podobne ak v Nokiách. Ku kontaktu je možné vložiť niekoľko e-mailov a telefónnych čísiel. Ako poslednú spomenieme rýchlu voľbu, pod ktorú môžete nastaviť vybrané kontakty.

S telefónnym zoznamom sa teda pracuje dobre. Začínam si už na Motoroly veľmi dobre zvykať a rozumieť im. Nerozumiem len, prečo musím mať všetky kontakty v telefóne aj na SIM zobrazené naraz. Jediné, čo tento spôsob ospravedlňuje synchronizácia. Ak by sa mi teda pokazil telefón, ktorý ukrýva množstvo dôležitých kontaktov, ktoré nemám na SIM karte (práve kvôli zobrazeniu), zachráni ma len počítač. Preto po kúpe Motoroly V635 odporúčam súčasne si zaobstarať aj Bluetooth adaptér. Kontakty na SIM totiž neponúkajú také veľké možnosti ako tie v mobile.

Hovor

Telefonovanie s V635-kou je pohodlné (ako s každým véčkom), no prvé dni sa mi zdala pre dokonalé pohodlie až príliš veľká a ťažká. Ide však len o subjektívny dojem. Hlasitosť reproduktora je dostatočná, hlasné handsfree je kvalitné. Hovor je možné zaznamenať podržaním (a držaním) bočného tlačidla. Počas telefonátu vidíte jeho aktuálnu dĺžku a môžete nahliadnuť aj do správ či telefónneho zoznamu.

Register Motorol patrí k najprepracovanejším na trhu. Dozviete sa v ňom dĺžku každého hovoru. Delí sa na prijaté a volané, pričom uskutočnenie hovoru indikuje "fajka" vedľa mena volaného/volajúceho.

Písanie textov

Slovník iTap s nie najväčšou slovnou zásobou nepatrí práve k pýche Motoroly. Ale na druhej strane jedine Motorola umožňuje kopírovať a vkladať akýkoľvek napísaný text z a do akejkoľvek položky. Reakcie telefónu pri písaní sú dostatočne rýchle, nepríjemné čakanie pozorujem len pri prechode kurzora z napísaného znaku o pozíciu ďalej.

SMS

Písanie SMS na ôsmich riadkoch textu je celkom príjemná záležitosť. Slovníku iTap som sa radšej vyhýbal, ale čo sa týka kvalitnej klávesnice a rýchlych reakcií prístroja, nemôžem si absolútne sťažovať. Nechýba ani odpočítavanie znakov. Prijatými správami sa dá listovať pekne za sebou. Aj tento primát patrí zatiaľ stále len Motorole.

Na neprečítanú prijatú SMS Motorola upozorňuje jedným krátkym, ale hlasným tónom v pravidelnom intervale (asi 1 minúta). To som mal možnosť pozorovať zatiaľ len v prípade Samsungu. Vadilo mi, že aj keď som nastavil upozornenie na SMS vibráciou, opakovaný tón sa ozýval (stíchol len v prípade nastavenia tichého profilu). Ranné prebudenie opakovaným pípaním nebolo veľmi príjemné.

MMS

Do viacstránkovej MMS-ky je možné vložiť zvuky, videá, obrázky, detaily kontaktu alebo vzorovú správu. Nie je možné vytvoriť fotku alebo video počas editácie multimediálnej správy.

E-mail

E-mailový klient s jediným možným nastaviteľným kontom ma príjemne potešil. Podobne ako napríklad v nových Siemensoch umožňuje vloženie obrázku, videa zvuku či hlasového záznamu. V nastaveniach elektronickej pošty zadávate okrem bežných parametrov spiatočnú adresu, meno, čistenie každých X dní, uloženie na serveri, zapnutie oznámenia o novej správe či kontrole servera, automatická kontrola pošty (každých 1/2 až 8 hodín), automatický podpis, zabezpečenie a nastavenie maximálnej veľkosti e-mailovej správy (do 64 kB).

Instant messaging

Túto výbornú aplikáciu, ktorá beží aj na pozadí sme popísali v článku IM: instant messaging v telefónoch Motorola.

CB správy

Na lokalitu (kanál 050) upozorňuje jej názvom pod názvom operátora. Pri zmene lokality sa vždy rozsvieti displej (aj vonkajší, ktorý však názov, resp. text CB správy nezobrazuje), a tak práve v mojom bydlisku sa Motorola V635 zbytočne rýchlo vybíjala. V inom prípade to však môže byť výhoda. Zaujímavé však je, že som za clý čas nenašiel v tomto telefóne položku, kde by bolo možné Cell Broadcast deaktivovať.

WAP

Celkom rýchly vlastný prehliadač zobrazuje 8 riadkov textu. Na Motorolách si vážim výnimočnú vec ? možnosť prečítať prijatú SMS správu aj počas wapovania (podobne ako v Sony Ericssonoch). To sa zíde napríklad pri ICQ cez wap.tjat.com. K WAP 2.0 prehliadaču nemám žiadne výhrady, ani najjednoduchšie HTML stránky však nezobrazí. Milo prekvapí história navštívených adries a možnosť stránky ukladať.

Prenos dát

Bluetooth slúži na lokálne pripojenie, miniUSB konektor vo V635 nenájdete. Pre pripojenie telefónu k PC je preto okrem Bluetooth možné použiť štandardný originálny kábel. Ten bude už čoskoro dostupný

Motorola okrem GPRS umožňuje využiť aj EDGE prenosy, obidve v kombinácií 4+2 timesloty (GPRS u nás prakticky do asi 40 kbps, EDGE až 200 kbps pre download a polovica pre upload).

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík vás zobudí aj vo vypnutom stave. Môžete si ich nastaviť aj niekoľko, pričom je vždy dôležité dbať na ich vypínanie a zapínanie. Určitým tlačidlom budík deaktivujete, iným len vypnete pre daný deň.

Kalendár - jednoduchý mesačný alebo týždenný náhľad sú základom každého organizéra. Aj Motorola umožňuje automatické vymazanie udalostí po určitej dobe. Upozorniť vás môže vždy alebo len v zapnutom stave. V Motorolách mi chýba možnosť zápisu poznámok. Pripomienka v kalendári môže mať max. 64 znakov.

Hry a Java aplikácie

V novom prístroji nájdete 3 Java aplikácie, z ktorých MP3 prehrávač sme už spomínali. Ostatné dve sú Golf a Top gun. Reakcie pri hraní sú rýchle. Nastavenie Java aplikácií (hlasitosť a pod.) sa nachádzajú medzi ostatnými nastaveniami prístroja.

Ďalšie funkcie:

kalkulačka, hlasové záznamy, chat (cez SMS).

Výdrž, batéria

Výdrž hodnotiť veľmi nebudem. Mal som nastavený najsilnejší jas, často dochádzalo k rozsvecovaniu displeja kvôli prichádzajúcim CB správam, uskutočňoval som aj telefonáty aj prijímal SMS-ky. Preto výdrž počas 2 dní považujem za celkom dobrú. Mám však pocit, že práve táto Motorola prekonala svoj prah a vydrží dlhšie ako jej predchodcovia.

Výhody:

- konečne nadupané véčko,

- MP3 prehrávanie a tvorba playlistov,

- pamäťová karta,

- výborný fotoaparát,

- otvorený OS mi takmer vôbec nechýba.

Nevýhody:

- nezobrazí HTML stránky,

- pre niekoho hmotnosť a externá anténa.

Motorola V635 je výborné véčko s bohatou funkčnou výbavou. Dizajnovo sa tiež nemá za čo hanbiť. Niektorí tvrdia, že má len jedinú chybu ? chýba jej otvorený OS. Ale v skutočnosti najviac používané funkcie v telefónoch s otvoreným OS sú instant messaging, prehrávač hudby a videí, webový prehliadač. Práve poslednú funkciu by Motorola V635 podľa môjho názoru mohla pokojne zvládnuť, inak je úplne dostatočne vybavená. Veľmi pozitívne však hodnotím fotoaparát a možnosť použitia drobnej TransFlash pamäťovej karty.

Diskusia k článku:

Celá diskusia 1 príspevok