Prechod z HTC Desire na Samsung Galaxy S II

SKÚSENOSTI MAJITEĽA, ktorý vymenil HTC Desire za Samsung Galaxy S II. Obidva smartóny svojho času patrili medzi špičku. V čom je Desire lepší než Galaxy S II?

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

Recenzia: HTC Desire

Recenzia: Samsung Galaxy S II

Prečítajte si skúsenosti Adama Lukačoviča.

Poviem vám, že keď som dostal ponuku na niekoľkotýždňové testovanie Samsungu Galaxy S II, bol som radosťou bez seba. Ani nie z toho, že odložím svoj milovaný HTC Desire, ale že po určitej dobe vyskúšam skutočné "delo". Ruku na srdce. HTC Desire už nejaký piatok medzi najvýkonnejšie smartfóny nepatrí, no akoby to bolo včera, keď som z predajne mobilného operátora vychádzal s úžasným pocitom, že som majiteľom najvýkonnejšieho smartfónu súčasnosti.

Bohužiaľ, od tohto momentu ubehli dva roky a doba výrazne pokročila a ja ako študent, pochopiteľne, nemám možnosť ani finančne stíhať pokrok udávaný výrobcami smartfónov. Kde sú tie časy, keď bol jednojadrový procesor s taktom 1 GHz úplným vrcholom výkonnosti a akýkoľvek displej s rozlíšením 480 x 800 pixelov absolútnou senzáciou?

Konštrukcia a dizajn

Konštrukciu majú oba smartfóny diametrálne odlišnú. Zatiaľ čo Desire sa spolieha na kov a pogumované plasty, Galaxy S II sa môže pochváliť iba mäkkými plastami, ktoré sa podpísali pod veľmi prijateľnú hmotnosť 110 gramov. Konštrukcia je pevná, nikde nič nevŕzga, no nie som si istý, či by pád z dvojmetrovej výšky odolal tak ako Desire.

Na prednej stene oboch smartfónov hrá prvé husle displej, pod ktorým sa v prípade HTC nachádza štvorica hardvérových tlačidiel spolu s optickým trackpadom, ktorého absenciu som pocítil hlavne pri prehliadaní zložitejších internetových stránok. Pod displejom Galaxy S II sa okrem jedného hardvérového tlačidla nachádzajú aj dve senzorové, ktoré som až často mimovoľne používal. Naopak musím pochváliť umiestnenie vypínacieho tlačidla na pravej stene. Trochu ma zarazila absencia informačnej LED diódy, ktorá mi veľmi chýbala.

Displej a fotoaparát

Veľký 4,3-palcový SuperAMOLED plus displej Galaxy S II sa inak ako fantastický nazvať nedá. Vynikajúce farby, ešte lepšie pozorovacie uhly a bravúrna čitateľnosť na slnku. Čo viac si priať? V hornej časti prednej steny sa nachádza senzor automatického regulátoru jasu, ktorý sa mi niekedy zdal až príliš citlivý, keď v ustálenom prostredí každých 10 sekúnd menil intenzitu podsvietenia.

Fotoaparát S II-jky je zatiaľ to najlepšie s čím som sa na smartfónoch s operačným systémom Android stretol. Nechýba zaostrovanie dotykom displeja a mnoho ďalších funkcií. Video je možné zaznamenať až vo FullHD rozlíšení (1920 x 1080 b.), no bez podpory zaostrovania. Ďalším negatívom je nemožnosť spustenia fotoaparátu pokiaľ má batéria kapacitu menej než 16 percent. Potešil aj silný blesk, ktorý som často využíval ako svietidlo keď som išiel v noci po schodoch.

Systém a prostredie

Po spustení ma okrem Androidu privítalo aj používateľské prostredie Samsungu TouchWiz, ktoré HTC Sense podľa mňa neprekonalo ani zďaleka. Ponuka widgetov je na veľmi slabej úrovni ako po obsahovej, tak aj po vizuálnej stránke. Galaxy S II má problémy aj s prijímaním hovorov. Pokiaľ hovor prijmete, tak sa mikrofón aktivuje až po uplynutí dvoch sekúnd . Inteligentné vyhľadávanie sa nebojím označiť za "polointeligentné". Mená dokáže vyhľadať perfektne, no s priezviskami si už neporadí. Tento neduh som vyriešil nainštalovaním aplikácie exDialer.

Srdcom Galaxy S II je dvojjadrový procesor, pričom každé jadro je taktované na 1,2 GHz. Jeho zásluhou je chod smartfónu svižný a za celé dva týždne som sa nestretol so žiadnym zaseknutím alebo mrznutím. Oproti HTC Desire je pozitívom aj interná pamäť o veľkosti 2 GB, vďaka ktorej si do smartfónu môžete nainštalovať desiatky aplikácií, čo na Desire (512 MB ROM), kde sa mi ich podarilo nainštalovať najviac 9, nebolo možné.

Veľmi ma potešila citlivosť GPS, keď za necelých 20 sekúnd smartfón naviazal spojenie s dostatočným počtom satelitov. Na Desire táto operácia trvala v priemere 8 minút.

Citlivosť GSM a Wi-Fi je zhruba na rovnakej úrovni, keďže rozdiel v nameraných hodnotách bol maximálne 5 %. Hudobný prehrávač Galaxy S II je funkčne vybavený lepšie, no po grafickej stránke veľmi neohúri. V základnej softvérovej výbave je aj aplikácia Polaris Office vo svojej plnej verzii, ktorá však nedokáže zalomiť text tak, aby sa dal dokument pohodlne čítať. Zo softvérovej výbavy stojí za zmienku aj súborový manažér, ktorý síce funkciami neočarí, no na elementárne operácie plne postačuje.

SMS správy sa zobrazujú vo forme konverzácií, ktoré mi vyhovujú viac než klasické zobrazenie správ v Desire. Nechápem však, prečo v operačnom systéme Android nie je možné posielať prázdne SMS-ky.

Pri dlhšom používaní sa Galaxy S II v hornej časti značne prehrieval, čo mojim rukám neprospievalo. Veľkým prekvapením pre mňa bola výdrž na jedno nabitie. Pri bežnej dennej práci som sa k priepastným pätnástim percentám kapacity batérie dostal asi za 2 dni. K predĺženiu výdrže mi veľmi pomáhal aj efektný Správca Úloh.

Keď som es-dvojku pripojil k PC, vedel som, že bude nutné nainštalovať softvér Samsung Kies. Sám neviem, prečo Samsung ľudí núti inštalovať si tento program, ktorý sa inak ako pomalý, nestabilný a hardvérovo náročný nazvať nedá. Jediným pozitívom je azda len rýchlosť jeho odstránenia z pevného disku.

Moje stiahnuté aplikácie:

- Poweramp: hudobný prehrávač

- Catch: zapisovanie poznámok

- SHMUDroid: aplikácia Slovenského hydrometeorologického ústavu

- Dolphin Browser: internetový prehliadač

- Google Drive a SkyDrive: cloudové úložiska

- imo: instant messenger

- Electrodroid: aplikácia pre všetkých elektrotechnikov

- Business Calendar

Záver

Musím sa priznať, že lúčenie s Galaxy S II nebolo vôbec ľahké. Obľúbil som si ho hlavne kvôli jeho displeju, výdrži batérie a svižnosti. Samozrejme, nič nie je bez chýb a v niektorých oblastiach, ako napríklad v používateľskom prostredí, postarší Desire prekonal bývalú vlajkovú loď Samsung Galaxy S II.

Diskusia k článku:

lukas87 14.11.2012 - 18:20

Zdravím, nechcem nejako zhadzovať tento článok, ale veľmi mi tu chýba, nejaké zrovnanie týchto telefónov. Akože je mi jasné, že nejaké zrovnávanie výkonovo nie je možné nakoľko sú to diametrálne odlišné telefóny s iným HW. Ale skôr myslím nejaké veci v SW, že ktoré veci autor vyzdvihuje u Desire-u, prípadne čo mu zase vadí...mám inak rád tieto články, od vlastníkov určitého modelu a bol by som rád, keby ich bolo viacej, ale v tomto prípade som sa toho veľa nedozvedel....ale ako hovorím, to je môj názor, takže nič v zlom.

Alan Balažovjech14.11.2012 - 20:42 Trvalý odkaz

pekný článok :) ale keby si chcel, S2 si kludne kúpiš :) ceny klesli pomerne vela ... možno aj nejaký bazošoví v dobrom stave :)

SGSIIuser14.11.2012 - 21:14 Trvalý odkaz

s2 patri medzi najlepsie fony a htc desire nie.
Nikdy by som nekupil htc

MJ15.11.2012 - 11:30 Trvalý odkaz

@SGS- ked vysiel HTC desire , lepsi phone vtedy nebol.

Me_Gusta15.11.2012 - 14:01 Trvalý odkaz

To čo si napísal? :D
Čo ťa vlastne viedlo k takémuto rozhodnutiu? Či sa ti len "protivý" táto značka? Ak áno tak pre zaujímavosť HTC Desire je o viac ako rok starší od SII a za rok telefóny pokročia o dosť. A Keď vyšiel Desire tak to bol najlepší mobil ktorý sa dal kúpiť a hlavné je, že ho aj ľudia kupovali. Takže tu nemôžeš porovnávať tieto dva telefóny, keď je medzi nimi ročný rozdiel :)

Celá diskusia 7 príspevkov