Nokia BH-503

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Bluetooth stereo handsfree na počúvanie hudby bez káblov.

Základné parametre:

hmotnosť: 104 gramov (zistená)

rozmery: 150 x 155 x 75 mm,

Bluetooth 2.0 + EDR

profily: headset (HSP), handsfree (HFP), A2DP, AVRSP,

dosah: 10 metrov,

výdrž: do 11 h hovoru / 11 h hudby / 210 h pohotovosti,

A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) - technológia umožňujúca odosielať stereozvuk prostredníctvom Bluetooth.

AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) - profil, ktorý zabezpečuje bezdrôtové ovládanie audio/video prehrávača.

V balení nájdete:

Nokia BH-503, cestovná nabíjačka Nokia AC-5, puzdro, potrebné dokumenty.

BH-503 umožňuje:

- počúvať hudbu bezdrôtovo,

- bezdrôtovo ovládať hudobný prehrávač,

- telefonovať ako s bežným Bluetooth handsfree.

Kvalita hudby

Bezdrôtové slúchadlá X5 som najradšej používal so Samsungom i450, ktorý cez A2DP odosiela hudbu vo vyššej kvalite než Sony Ericsson K810i či Nokia E61i. Ja to vidím na podstatne menší dátový tok používaný o spomínaných dvoch telefónov. Možno to ušetrí energiu, ale z K810i by som ja osobne hudbu cez A2DP s použitím BH-503 (ale aj slúchadiel BlueAnt X5) nepočúval snáď ani v hlučnej električke. Len si predstavte, že máte všetky MP3 súbory uložené s dátovým tokom 32 alebo 64 kbps... Ale spolu so Samsungom i450 som si kvalitu celkom dobre užíval. Pekné hĺbky, príjemné výšky, a keby niečo, vždy si môžete upraviť hodnoty ekvalizéra priamo v mobile.

Ovládanie

Všetky ovládacie prvky sa nachádzajú na pravom slúchadle. Tlačidlá sú slabo nahmatateľné, treba sa naučiť ich pozície. Keďže sú od seba dostatočne vzdialené, nemal by to byť vážny problém. Reguláciu hlasitosti uskutočňujete (naopak) ľahko nahmatateľným bočným dvojitým tlačidlom. Na to sa sťažovať nemôžem.

V strede pravého slúchadla je viacfarebná dióda indikujúca zapnutie, párovanie či vypínanie slúchadla.

Pohodlie nosenia

Nosenie hodnotím na 70 %. Zišla by sa nižšia hmotnosť, tá by moje hodnotenie určite zvýšila. Konštrukcia slúchadiel je pevná, nemôžete ich nijako zložiť. V prípade slúchadiel Nokia BH-501 som kritizoval ostrí hrany, ktoré tlačili na ušnice. Tie sú v 503-ke zaoblené, avšak stále po niekoľkých desiatkach minút nosenia tlačia. Tvary BH-503 sa približujú k ideálu, už len použiť mäkšie materiály v častiach, ktoré sa dotýkajú ušníc, a bude všetko dobré.

Stále teda hľadám A2DP Bluetooth slúchadlá na uši, ktoré ma nebudú tlačiť...zatiaľ márne. V tomto smere slúchadlám na uši silne konkurujú slúchadlá do uší s krátkym káblikom, na ktorého konci je A2DP prijímač a často aj displej. U nás sú známe Bluetooth slúchadlá do uší najmä od Nokie (BH-903) a Sony Ericssonu (HBH-DS200, HBH-DS220, HBH-DS970, HBH-DS980). Pohodlnejšia je tiež konštrukcia štýlu DJ, teda masívnych slúchadiel na uši s veľkým hlavovým mostom (Motorola S805, Nokia BH-604).

Takéto slúchadlá "na uši a za hlavu" stále nedosahujú pohodlie nosenia podľa mojich požiadaviek. Použitie silikónu na miestach, v ktorých sa most opiera o ušnice, aspoň malá možnosť nastavenia a ďalšie vylepšenia by pohodlie nosenia určite výrazne zvýšili.

Orientačná cena: 2 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia BH-503 sú pohodlné, ale ťažké Bluetooth slúchadlá s peknou reprodukciou zvuku (najmä priaznivci hĺbok sa potešia). Keby boli ľahšie, priblížili by sa takmer k ideálnym A2DP slúchadlám. Tie ponúkajú bezdrôtový komfort počúvania hudby v rámci väčšej izby. Na bezdrôtové počúvanie hudby si veľmi rýchlo zvyknete. Stačí nasadiť slúchadlá a je to. Tie ponúkajú nielen reprodukciu hudby, ale vďaka AVRCP aj ovládanie hudobného prehrávača a nechýba im ani funkcia bežného Bluetooth handsfree. Len keby boli ľahšie...

Konkurenti a predchodcovia, o ktorých sme písali:

RECENZIA: Nokia BH-501

RECENZIA: BlueAnt X5 (Cellect U109)

RECENZIA: Motorola HT820

RECENZIA: Motorola S9

RECENZIA a VIDEO: Motorola S805

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.02.2008 - 11:47

graffoo: neviem preco ti K810 dava taky zly zvuk cez A2DP. ja som ju pouzival s HBH-DS200 a bez problemov, zvuk sa blizil ku kvalite kabloveho prenosu. Ale naozaj krasny zvuk ide s HBH-DS200 cez P1i... ked som pustil prvu pesnicku, tak som okoktavel... nedokazal som najst nejaky rusivy element vo zvuku. a ked si este pamatam na zvuk DS200 cez nokiu 6120c, tak ta mala jednoznacne najhorsi zvuk a este aj problemy s BT pripojenim. ale urcite nemala az taky hrozny zvuk ako popisujes ty. 64kbps mptrojka to isto nebola... skus K810 s nejakym SE BT HF, mozno bude chyba v tvojom kuse... aj ked zas aj E61i hra blbo... je to divne...

anonymous19.02.2008 - 14:00 Trvalý odkaz

Pedrooo: Vlastnim tieto sluchadla cca 2 tyzdne. V kombinacii s Nokia E51 (8GB MicroSD karta) je to vyborna dvojica. V prvych dnoch som mal stale pocit, ze mi sluchadla padaju z usi, ze su velke a tazke ale po par dnoch nosenia som si zvykol a uz ten pocit nemam. Je to len o zvyku. Pred tym som pocuval hudbu prostrednictvom sluchadiel KOSS PortaPro a ked to porovnam, tak BH-503 nie su tak prebasovane a pocujem v nich zvuky, ktore som v KOSSoch nepocul. Sluchadla su pomerne rychlo nabite (zatial som nabijal len raz a presne som to nestopoval) a nabijacka je rovnaka ako pre moju nokiu E51. Handsfree je podla mna dostatocne citlive. Telefonoval som na rusnej ulici a protistrana ma bez problemov pocula a nerozoznala, ze pouzivam HF. Urcite by bolo fajn, ak by taketo sluchadla boli lahsie (mensie) ale v sucasnosti si myslim, ze patria medzi spicku ...

anonymous19.02.2008 - 18:25 Trvalý odkaz

Pedrooo: Sluchadla sa plne nabili presne za 60 minut ;)

anonymous28.04.2008 - 11:07 Trvalý odkaz

Riso: Ahoj! Mam otazku na majitelov - neviete mi prosim Vas povedat, ci sa tieto sluchadla dokazu pripojit naraz k dvom zariadeniam (cez dva rozne profily)? Mam tym na mysli napr. pripojenie k PDA cez A2DP a sucasne pripojenie k mobilu cez Headset. Ono vacsia bluetooth sluchadiel to dokaze, len pri tychto o tom neviem nikde najst ani zmienku.. Dik!

anonymous12.06.2008 - 14:45 Trvalý odkaz

Riso: Takze, sluchadla som si kupil a odpoved na moju otazku je - ano, dokazu sa naraz pripojit k dvom zariadeniam.

Celá diskusia 6 príspevkov