Motorola V220

Recenzia lacného véčka Lacné véčko s fotoaparátom z Ameriky láme bariéry po ázijských modeloch s jednotvárnym dizajnom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko s externou anténou,

OS: vlastný uzavretý.

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 83 x 43 x 22 mm,

hmotnosť: 95 gramov,

vonkajší displej: jednofarebný, 96 x 32 bodov,

vnútorný displej: STN, 128 x 128 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, 4x priblíženie,

pamäť: 1,8 MB, 1 000 kontaktov,

správy: SMS (iTAP), EMS, MMS, CB, instant messaging (nie Orange),

prenos dát: GPRS 4+2, mini USB,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 zvonenia, prehrávač MPEG4 videí,

batéria: Li-Ion, 820 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru/230 h pohotovosti

Čo mu chýba:

IrDA, EDGE, záznam videí.

Verzia testovaného telefónu:

- flex: SE8518AXXS4131

- softvér: R365_G_0B.D2.23R

- SW DSP: 62222200

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

V220-ka je klasické véčko od Motoroly, na aké sme boli zvyknutí už z dávnejších čias. Rozmermi aj tvarom padne presne do ruky, roztvorenie je možné aj palcom roky, v ktorej ho držíte. V zavretom stave upúta najmä obrúčka objektívu a externý displej, ktorý obklopuje čierne okolie. Externá anténa je v skutočnosti veľmi malá a mne na prístroji vôbec neprakáža. V hornej časti zadnej steny je niekoľko otvorov pre výstup zvukov, pod ktorými sa nachádza intenzívny a kvalitný reproduktor.

Zadná stena je úplne rovná, a tak pri položení telefónu na rovnú plochu zakryjete aj spomínané otvory, čím sa značne stlmí vyzváňanie. Kryt akumulátora drží pevne, po stlačení blokovacieho prvku sa však zase veľmi ľahko uvolní. Na bočných stranách nájdete niekoľko tlačidiel. Ľavá stena je obohatená o dve tlačidlá pre reguláciu hlasitosti, pod ktoré umiestnil výrobca spúšťač fotoaparátu. Pravá stena obsahuje len tlačidlo pre hlasové ovládanie telefónu. V spodnej časti sa nachádzajú dva otvory: pre nabíjačku a slúchadlá. Mini USB konektor nájdete na ľavom boku prístroja v blízkosti kĺbu.

Telefón, ktorý sme mali k dispozícii sa nevyznačoval žiadnymi nedostatkami v spracovaní, ale až prax ukáže, či sa použité lacnejšie materiály neopotrebujú. Osobne očakávam určité známky opotrebovania po pár týždňoch používania, podobne ako tomu bolo u iných lacnejších modelov.

Klávesnica

Výborná klávesnica s perfektným podsvietením je dobrou vizitkou tohto modelu. Alfanumerické tlačidlá sú ukážkové, ostatné ovládacie prvky tiež. Aj keď ide o lacný telefón, ponúka to, čo má byť základom aj u najdrahších modelov. Štvorsmerné kruhové tlačidlo s potvrdzovaním v strede je najlepším riešením. Dve užívateľské tlačidlá oddeľuje stredné tlačidlo známe aj z ostatných Motorol. Všetky smery hlavného ovládacieho kruhu aj obe polyfunkčné tlačidlá môžete pre pohotovostný stav naprogramovať.

Displej

Motorola V220 je véčko s vnútorným aj vonkajším displejom.

Externý displej je monochromatický, a to je podľa mňa dobre. Nespotrebuje toľko energie a svoju informačnú funkciu dokonale spĺňa. V pohotovosti zobrazuje čas, stav batérie a signálu. Pred prijatím hovoru (pred roztvorením telefónu) vidíte na malom displeji číslo alebo meno volajúceho (1 riadok textu). Po prijatí správ/-y sa na ňom zobrazí informácia o počte prijatých správ, pri zmeškanom/-ých hovore/-och rovnako ich počet.

Vnútorný pasívny displej zobrazí 65 536 farieb na ploche 128 x 128 bodov. Mohol by byť aj väčší, mohol by byť aktívny, ale hlavným zámerom výrobcu bolo ponúknuť zákazníkom lacný telefón. V izbových podmienkach je veľmi dobre použiteľný, na slnku to s jeho použitím už horšie. Na hlavnej ploche v pohotovostnom stave môžu byť zobrazené 4 ikony funkcií priradených štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla. Hlavná ponuka funkcií môže byť zobrazená v podobe 3 x 3 ikon alebo zoznamu 9 položiek. Ich poradie môže užívateľ ľubovoľne meniť.

Nastaviť je možné aj farebný štýl ponuky, tapetu a šetrič. Takmer vždy vidíte na displeji 4 riadky textu (menu, písanie aj čítanie správy.

Fotoaparát

V220-ka dostala do vienka VGA fotoaparát. Jeho objektív sa nachádza na ramene a je obklopená akýmsi zrkadielkom. Pri použití VGA rozlíšenia je možné obraz priblížiť až 4x, ide však len o výrez pôvodnej snímky. Takisto je možné počas snímania meniť jas záberu. Nechýba časovaná samospúšť (5 alebo 10 sekúnd). Po jej spustení sa ozve 5 alebo 10 hlasných, nie však nepríjemných tónov, pričom odpočítavanie vidno aj na externom displeji. To je dôležité, lebo pri využití tejto funkcie je nutné zavrieť telefón.

V nastaveniach určíte svetelné podmienky (auto, slnečno, zamračené, doma, v kancelárii, noc), štýl obrázku (farebný, čiernobiely, modravý, starožitný, červenkastý, zelenkavý), expozíciu (vyššie alebo nižšie presvetlenie), rozlíšenie (MMS - 160 x 120 b., stredné ? 320 x 240, vysoké ? 640 x 480 b.)

Asi sekundu po stlačení zvoleného tlačidla sa funkcia fotoaparát spustí, čo je veľmi dobrá hodnota. Mrzí ma však, že V220-ky neumožní zaznamenávať video.

Obrázky

V zozname obrázkov žiaľ nie je vidieť ich miniatúry, ale len názvy vytvorené na základe dátumu vytvorenia snímky. Pri zobrazení fotky je táto roztiahnutá na asi 2/3 displeja neveľmi kvalitného displeja a nie je ju možné priblížiť. Preto ma táto funkcia ani veľmi nezaujala. Každý obrázok je možné odoslať len ako MMS, použiť ako tapetu alebo šetrič, priradiť ku skupine volajúcich (tzv. kategórii).

Melódie a prehrávač hudby

Melódiami sa môže tento telefón len chváliť. Perfektná reprodukcia MIDI zvonení (telefón kladie veľký dôraz na výšky aj hĺbky), nehovoriac o MP3 skladbách, ktorých je však v prístroji dokopy len tri a osobne by som si z nich asi ani nevybral. Extra zvonenie môžete priradiť hovorom, IM, správam, odkazovej schránke, CB správam, budíku, dátovým hovorom, faxovým prenosom. V každom profile môžete naviac zvlášť nastaviť hlasitosť tlačidiel a výstražné upozornenia. V220-ka ponúka 5 rôznych profilov.

Prehrávač videí

Aj keď V220-ka neponúka možnosť zaznamenávať videosnímky, 3GPP videá bez problémov prehrá.

MotoMixer

Špeciálna aplikácia vyvinutá Motorolou pre vytváranie polyfonických MIDI melódií. V telefóne nájdete jednu základnú stopu, ktorú upravujete. Viac ako 2 nerovnaké melódie z nej však nespravíte, keďže sa to bude vždy podobať na tú základnú, z ktorej ste ich vytvorili.

Pamäť

zdieľaná: 1,8 MB

1 000 kontaktov

Telefónny zoznam

V zozname vidíte naraz 4 pod sebou zoradené kontakty. Tie je možné zaraďovať do tzv. kategórií (prakticky ide o skupiny volajúcich). K menu môžete priradiť niekoľko čísiel, e-mailovú adresu, obrázok, ID zvonenie, rýchlu voľbu, hlasovú voľbu a cieľ uloženia. Kontakty je možné zoradiť podľa mena, rýchlej voľby, hlasového mena, e-mailu. Vyhľadávanie mien sa uskutočňuje len podľa prvého znaku. Reakcie telefónu sú pri hľadaní mena nadpriemerne rýchle.

Hovor

Telefonovanie s véčkovými prístrojmi je pre mňa takmer vždy dobrou skúsenosťou. Motorole trocha vytýkam slabší reproduktor. Hlasitosť hovoru regulujete dvoma bočnými tlačidlami ? tu si moje srdce táto lacná Motorola aspoň čiastočne získala. Príjem a ukončenie hovoru roztvorením/zavretím telefónu je v tomto prípade žiadúce a tento spôsob považujem v prípade véčok za obrovskú výhodu (nemusím očami sledovať, ktoré tlačidlo pre príjem hovoru treba stlačiť).

Počas hovoru vidíte jeho aktuálnu dĺžku aj meno volajúceho/volaného. Hlasné handsfree je možné zapnúť hneď po vytočení čísla. Hovor však nie je možné nahrať. Počas telefonátu je samozrejme možné vstúpiť do telefónneho zoznamu, správ alebo kalendára.

Register hovorov si zaslúži pochvalu ? telefón si pamätá dĺžku všetkých odchádzajúcich hovorov, ktoré sú v pamäti (max. 10). To sa zíde najmä pri dávnejšej aktualizácii počítadla hovorov mobilného operátora. Neprijaté telefonáty nájdete paradoxne v sekcii prijaté, pričom uskutočnené hovory sú označené tzv. fajkou. Podobne sú rozlíšené aj uskutočnené a neuskutočnené odchádzajúce telefonáty. Považujem to za jednoduché a sympatické riešenie.

Písanie textov

Perfektná klávesnica si zaslúži pochvalu, k slovníku iTAP májú však mnohí výhrady. Pracuje na inom systéme ako obľúbenejšia T9-ka. Samozrejme, každý "motorolák" si tento systém rýchleho písania znakov bude brániť. Verím, že i ja by som časom podľahol kúzlu iTAP-u. Akýkoľvek písaný text je možné kopírovať, vystrihnúť a vložiť. Buď kopírujete/vystrihujete všetok text (napr. celú správu), alebo ručne vyberiete jeho časť. Veľmi sympatická pomôcka nachádzajúca sa vo všetkých nových Motorolách.

SMS

Jednoduchý editor textových správ ponúka odpočítavanie znakov a zobrazí 4 riadky textu. Podpora EMS zabezpečila možnosť odosielania jednoduchých obrázkov, animácií a zvukov pomocou SMS-iek. Do správy je tiež možné vložiť telefónne číslo z telefónneho zoznamu, alebo zoznamu prijatých či volaných čísiel. nechýba odpočítavanie znakov.

MMS

Editor MMS správ je zhodný z SMS-kovým. Pravdupovediac, veľmi mi do oka nepadol. Pasívny displej zobrazí obrázky vo veľmi slabej kvalite a 4 riadky textu tiež nie sú najväčšie množstvo (napríklad proti ôsmim na Nokiách s rovnakým displejom). DO správy je možné vložiť obrázok, hlasový záznam, zvuk, video, telefónne číslo. V220-ka podporuje aj stránkovanie multimediálnych správ.

Instant messaging

Funkciu IM Motorola V220 bežne ponúka, no Orange sa ju rozhodol vo svojich upravených telefónoch vymazať. Ak natrafíte na model určený T-Mobile alebo pre normálny predaj, instant messaging v ňom nájdete.

Funkcia, ktorá po nastavení príslušných údajov slúži ako messenger pre služby ICQ a podobné.

Na stránke www.Yamigo.com nájdete registračný formulár, do ktorého vypíšete potrebné údaje. Medzi nimi sú meno a priezvisko, e-mail, heslo a identifikačné číslo k aspoň jednej messengerovej službe (ICQ, Yahoo, MSN). Po odoslaní registrácie získate na zadanej e-mailovej adrese potrebné heslo, ktoré si hneď nato môžete zmeniť. Potom vo vašej Motorole v položke IM nastavíte tieto parametre:

1. GPRS APN: internet

2. meno: -

3. heslo: -

4. IM server: www.yamigo.com

5. Port: 80

6. Post URL: /wv/control

Pri prihlásení potom zadáte ID a heslo používané na Yamigo.com.

WAP

Wapový prehliadač zobrazí 4 riadky tučného textu. Je pomerne pomalý. Motorolu V220 určite neodporúčam kupovať vyznavačom WAP-u.

Prenos dát

GPRS 4+2 je pekná hodnota, no infraport ani Bluetooth na telefóne nehľadajte. Oficiálny softvér pre motorolu je nenormálne drahý (asi 800 Sk), a tak nevyužijete pravdepodobne ani mini USB konektor, ktorý umožní spojiť telefón s vaším PC pomocou kábla dodávaného napríklad ku mnohým digitálnym fotoaparátom.

V telefóne nechýba počítadlo prenesených dát.

Organizačné funkcie

Budík - môžete si nastaviť viacero budíkov s vlastnou melódiou. Opakovanie budíka je automatické až do jeho deaktivácie. Pozor, budík pri budení vypnite červeným tlačidlom. Ak počas jeho signalizácie stlačíte užívateľské tlačidlo s funkciou "vypnúť", budík nadobro deaktivujete. Takisto je možné pri budení budíček posunúť o pár minút pomocou funkcie "spánok".

Kalendár - jednoduchý kalendár s možnosťou automatického mazania pripomienok. Východzí môže byť mesačný alebo týždenný náhľad, začiatok dňa si určíte v nastaveniach. Upozornenie je možné pri vypnutom prístroji deaktivovať. Text pripomienky môže mať najviac 64 znakov. Udalosť je možné opakovať a zvukovo pripomenúť.

Hry a Java aplikácie

V220-ka podporuje Java aplikácie a vďaka rozlíšeniu jej displeja je možné, že si s ňou zahráte aj hry určené pre Nokie. V novom telefóne nájdete 3 hry: pojedanie rybičiek, grafickú aplikáciu pre pozmenenie fotografie a odrážanie loptičky.

Kalkulačka - jednoduché počítadlo s podporou pamäťových funkcií, percent a prepočtu mien.

Výdrž, batéria

Motorola V220 je telefónom s rekordnou výdržou. To potvrdili viacerí moji kolegovia u nás i v zahraničí. Výsledky zahraničných testov neplatia pre mňa, keďže v mojich rukách však nemôže telefón vydržať viac než týždeň. :)

Výdrž batérie podľa skúseností užívateľov, ktorí kúpili Motorolu V220 v akcii Orangeu, dosahuje len niekoľko dní.

Nabíjačky od Motoroly vždy patrili k najväčším na trhu a inak tomu nie je ani v tomto prípade.

Výhody:

- melódie,

- klávesnica,

- cena,

- register hovorov.

Nevýhody:

- vnútorný displej (stačil by aktívny),

- prenos fotiek do iného zariadenia,

- verzia Orangeu bez IM,

- pamäť.

Motorola V220 je vydarený lacný telefón, ktorý považujem za asi najlepšiu kúpu pre väčšinu zákazníkov spomedzi korunových telefónov v aktuálnej ponuke Orangeu. Samozrejme, nie je určená technicky zaťaženým užívateľom, ale ponúkne množstvo pre Motoroly typických funkcií, ktoré ovplyvnili aj môj názor na tento prístroj. Veľká miera personalizácie telefónu a mnohé drobnosti na mňa však nezapôsobili natoľko, aby som jej odpustil slabý displej (najmä kontrast), pamäť a chýbajúci infraport.

Motorola V220 je výborný telefón pre tých, ktorí vyžadujú výborné hovorové funkcie a správy píšu bez použitia slovníka. A takých ľudí je tu ešte mnoho.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 18:01

rastislav vozar: vymazal som hry na telefone ako ich mam dostat naspet

anonymous05.03.2008 - 10:08 Trvalý odkaz

rastislav vozar: ako mam nainstalovat midnet

Celá diskusia 2 príspevky