Nokia Lumia 920 - neskoro, ale predsa

Recenzia vlajkovej lode s OS Windows Phone 8 so 4,5'' HD displejom, 9 Mpix fotoaparátom aj bezdrôtovým nabíjaním dostupnej v rôznych farbách.

Základné parametre:

OS: Windows Phone Windows Phone 8

chipset: Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960, 28 nm

procesor: 1,5 GHz Dual-core Krait

grafický procesor: Adreno 225

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 130 x 71 x 11 mm,

hmotnosť: 185 gramov overenédisplej: IPS LCD ClearBlack, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 768 x 1 280 b., rozmery 58 x 97 mm, uhlopriečka 4,5'' (114 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8,7 Mpix, dual LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), tlačidlo spúšte, PureView,

predná kamera: 1,2 Mpix s HD videom

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 32 GB ROM (dostupných 24,41 GB) + 7 GB v cloudovej služe SkyDrive,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, NFC

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer,bezdrôtové nabíjanie,

batéria: Li-Ion batéria 2 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 500 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI, FM rádio, informačná dióda

Softvérová verzia testovaného telefónu: Windows Phone 8.0.10211.204

Obsah balenia: mobil, nabíjačka AC-16, batéria BP-4GW, dátový kábel CA-190CD, stereo slúchadlá WH-208, dokumenty,

V čase, kedy sa všetko točí najmä okolo trojice androidov s Full HD displejom sme si vyskúšali jeden z najvybavenejších windowsfónov súčasnosti. Nokia Lumia 920 si v nasledujúcich riadkov zaslúži hneď niekoľko naj-, no nie vždy v tom pozitívnom význame. Prinesie táto kráľovná trochu rozruchu medzi hig-endy, a má vôbec zbrane na boj s čoraz populárnejšími androidmi? Nechajme sa prekvapiť.

V dizajne sa nič zásadné nemení a novinka je viditeľne inšpirovaná svojou predchodkyňou Lumiou 900, ktorá sa zasa inšpirovala modelom N9, prvým a zároveň posledným počinom tejto značky s operačným systémom MeeGo. Na používateľa tak opäť čaká konštrukcia z jedného kusu materiálu a oblé bočné hrany. Konštrukcia je plastová, ale použitím tohto materiálu výrobca určite nesledoval znížiť hmotnosť, ako to je napríklad u iných vlajkových lodí. Prvé naj patrí hmotnosti a s hodnotou 185 gramov sa určité radí medzi to najťažšie čo momentálne doma máme. Lumia 920 je skrátka poriadny kus plastu, a dá o sebe vedieť či už vo vrecku nohavíc alebo v dámskej kabelke. A vraj ženy v kabelke tehly nenosia. Lumia 920 si asi povedala, že je trápne predbiehať sa v tom kto bude mať najmenšie parametre a zobrala to z opačnej strany. Pri pohľade zboku ju určite neprehliadnete a v porovnaní s predchodkyňou narástla aj do dĺžky a šírky (ako keby už 900-vka nebola dosť veľká). Pred kúpou si ju skúste poťažkať niekde v obchode aby ste sa nepridali k majiteľom tabletofónov radu Galaxy Note, ktorí po pár týždňoch používania zistia, že ono je to fakt veľké. K zhotoveniu však nemám jedinú výhradu. Pevná, aj keď veľká konštrukcia padne vďaka zaobleným rohom výborne do ruky, a tak sa tých pár milimetríkov pocitovo stratí. Škrípanie alebo nedoliehanie častí konštrukcie? Nehrozí. Lumia je 920 je dostupná v žltom, červenom, bielom, sivom a čiernom prevedení. Ak chcete zaujať, siahnite po červenej alebo žltej verzii. Po osobnej skúsenosti so žltou môžem povedať, že pozornosti sa určite nevyhnete.

Rozloženie prvkov po stranách sa v porovnaní s predchodkyňou trochu zmenilo a v konečnom dôsledku hodnotím úpravy pozitívne. MicroUSB konektor sa presťahoval z hornej do dolnej steny a spoločnosť mu robí dvojica reproduktorov slušnej kvality. Konektor sa medzi reproduktormi "stratí" a nebije do očí tak ako to bolo na 900-vke. Hore sa nachádza 3,5 mm audio konektor osadený v strede, sekundárny mikrofón a šuplík na microSIM kartu. Na jeho vysunutie je potrebné použiť ostrý predmet, ktorý nájdete v balení. Poloha audio konektora mi veľmi vyhovovala aj z dizajnovej stránky a zasunuté slúchadlá neprekážali pri práci s telefónom. Mimochodom, tie v balení sú slušnej kvality a aj keď určite nejde o nič prevratné, v porovnaní so slúchadlami iných telefónov patria medzi to lepšie. V balení nájdete aj ďalšie štyri veľkosti štupľov. Ľavá stena ostala prázdna a to najhlavnejšie nájdete napravo. Najvyššie, no stále pohodlne dostupné tlačidlo ovládania hlasitosti, pod ním tlačidlo napájania a najnižšie dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Tlačidlá sú dostatočne vysunuté a pohodlne ich nahmatáte aj v noci. Na zadnej stene sa nachádza iba fotoaparát s duálnym LED bleskom.

V útrobách jednoliatej konštrukcie nájdete okrem hardvérových vnútorností aj vstavanú batériu s kapacitu 2 000 mAh. Zvedavci sa k nej dostanú po odstránení dvoch skrutiek v spodnej stene, ale bacha, aby ste neprišli o záruku. O ďalších zaujímavostiach pod kapotou sa dozviete skôr z popisu alebo nastavení. Lumia 920 je jedným z mála telefónov, ktorý si rozumie s bezdrôtovým nabíjaním a nepotrebuje k tomu špeciálne doplnky. Napríklad ako vymeniteľný kryt na modeli Lumia 820. Škoda, že sme nemali k dispozícii jednu z bezdrôtových nabíjačiek. Ceny sa pohybujú od 50 eur vyššie. Druhou zaujímavosťou pod kapotou je NFC anténa, pomocou ktorej si jednoducho spárujete príslušenstvo alebo vymeníte obsah. Rozumela si aj s androidom Samsung Galaxy Note 2. V Microsofte sa však pravdepodobne niekto nudil, a preto túto funkciu hľadajte v nastaveniach pod nepochopiteľným názvom priblížiť + odoslať.

Na prednej stene na vás vykukne 1,2-megapixelový fotoaparát s nahrávaním HD videa, slúchadlo a nápis Nokia. Z tých "neviditeľných" je tu senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu. Sklamaný som bol z chýbajúcej notifikačnej LED diódy, ktorá by nemala chýbať v žiadnom smartfóne a o high-endoch to platí dvojnásobne. Priestor pod displejom vypĺňa klasická trojica dotykových "windows" tlačidiel s podsvietením a vibračnou odozvou.

Lumia 920 ako prvá Nokia s týmto operačným systémom ponúkne HD rozlíšenie. Užijete si ho na 4,5-palcovom IPS displeji s technológiou ClearBlack. Tu však musím pripomenúť, že vlajková loď s oknami od HTC ponúkne rovnaké rozlíšenie na menšej obrazovke a ak mám byť úprimný, 4,3-palcová uhlopriečka mi na windowsfóne úplne stačí. Vráťme sa ale k Nokii. Zobrazenie na displeji je pochopiteľne jemné a vďaka technológii ClearBlack je čierna naozaj čiernou. Dobre je na tom aj s podaním ostatných farieb a pozorovacími uhlami. Farby sa pri pohľade zboku nedeformujú ako to bolo pri AMOLED displejoch na predošlých Lumiach. Rovnako ako u 820-tky je displej veľmi citlivý a v zimnom období ho môžete ovládať aj v rukaviciach. A v lete sa môžete spoľahnúť na výbornú čitateľnosť v exteriéri. O tento podarený displej sa stará ochranné sklíčko Gorilla Glass, ktorému nerobí problém ani ovládanie displeja pomocou noža. Mne sa to však akosi nedarilo.

O chod zariadenia sa stará dvojjadrový procesor s taktom 1,5 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 225 tvorí chipset MSM8960 od Qualcommu. Windowsfóny sa podobne ako iPhony nepredbiehajú v počte jadier a ponúknu iba to, čo je potrebné. Počas prvých hodín používania sa vyskytlo pár zamrznutí aplikácií, ale to boli jediné a posledné problémy so systémom. Je zvláštne, že podobné skúsenosti sme mali s modelom Lumia 820. Žeby povinné zahrievacie kolo pre Lumie? Inak, pri priamom porovnaní s Lumiou 820, boli reakcie tohto lacnejšieho modelu o čosi svižnejšie. Zaujímavé. O spustené aplikácie sa stará operačná RAM pamäť s kapacitou 1 GB. Chýbajúci slot na microSD nebudem príliš kritizovať. Interná pamäť ponúkne slušných 29,1 GB a vďaka OS vo verzii 8 si telefón bez problémov pripojím k počítaču v režime mass storage. Jedna vec mi na Windows Phone 8 predsa len chýba. Správca súborov.

Výrobcovia do operačného systému Windows Phone príliš nezasahujú a ak aj áno, ide skôr o kozmetické úpravy alebo doplnkové aplikácie. Zablokovaná obrazovka je pomerne jednoduchá a okrem dátumu a času zobrazí ešte stručné informácie o stave niektorých aplikácií, napríklad počet zmeškaných hovorov. Do aplikácie sa však z notifikácie nedostanete. U HTC-čiek sa mi táto obrazovka páčila viac, a to najmä kvôli peknému pozadiu počasia s aktuálnou teplotou. Zo zablokovanej obrazovky sa viete dostať do detského kútika. Ten prišiel s novou verziou operačného systému. Stačí aby ste si základnú obrazovku zaheslovali a do kútika pridali aplikácie a multimédia, ktoré bude môcť dieťa využívať. Do kútika sa dostane, ak zablokovanú obrazovku potiahne doľava.

Prostredie systému je pomerne jednoduché a pozostáva z domácej obrazovky s dlaždicami a ponuky aplikácií. Dlaždice sú aktívne, zobrazujú napríklad počet zmeškaných hovorov a s novou verziou systému prichádza aj možnosť meniť ich veľkosť. Konkrétne tri veľkosti. Medzi mojimi nesmela chýbať dlaždica podarenej aplikácie SME.sk. Posunutím obrazovky doľava sa zobrazí ponuka abecedne zoradených aplikácií. Pre rýchlejšie vyhľadanie stačí kliknúť na písmeno abecedy a zvoliť to, ktorým daná aplikácia začína. Stav batérie, čas a ďalšie informácie nájdete v hornej lište. Ja však na ňu mám ťažké srdce a radím ju medzi slabiny tohto systému. Väčšina informácií v lište, napríklad stav batérie alebo dátové pripojenie sa automaticky skrýva na zobrazenie je potrebné naň kliknúť. Jednoducho neviete, či ste pripojený k Wi-Fi alebo aká je momentálna úroveň batérie. V niektorých aplikáciách sa schová úplne celá a napríklad pri vyhľadávaní MHD spojenia som musel aplikáciu opustiť aby som zistil aktuálny čas. Rozumiem, operačné systémy by mali byť odlišné a nie v každom môže byť výsuvná lišta so skratkami, na ktoré inak nedám dopustiť. Ale toto? Vlastne ani nechápem dôvod skrývania tejto lišty. Pre lepší prehľaď stavu batérie som si z obchodu nainštaloval aplikáciu Battery Status a jej aktívnu dlaždicu s percentami umiestnil na domácu obrazovku. V maximálnej veľkosti informuje aj o poslednom čase nabíjania a zostávajúcom čase. Ďalším bodom na zamyslenie je jednotná hlasitosť v celom systéme. Napríklad ak máte hlasitosť zvonenia nastavenú na maximum, tak môžete očakávať aj infarktové stavy pri rannom budení alebo zapojení slúchadiel. A to, že si aktivujete tichý režim, ešte neznamená, že sa vypnú úplne všetky zvuky. Pekným príkladom je aplikácia IM+, ktorou som nahrádzal chýbajúcu podporu pre Google Talk. Pred prednáškou najprv aktivovať tichý režim podržaním tlačidla hlasitosti a následne ešte zavítať do samotnej aplikácie a v nastaveniach odškrtnúť zvukovú notifikáciu. A pri odchode zo školy tento proces opakujeme.

Ak sa nachádzate v niektorej z aplikácií a opustíte ju pomocou tlačidla Windows, ostane bežať na pozadí (multitasking). Spustené aplikácie zobrazíte dlhším podržaním na tlačidle šípka a pomocou tohto tlačidla sa aplikácie aj zatvárajú. V prehľade spustených aplikácií mi chýba možnosť zatvárať tieto aplikácie. Do aplikácie tak musíte vstúpiť a zatvoriť tlačidlom šípky. Tretie tlačidlo "lupa" považujem za ďalšie nepodarené riešenie v tomto systéme. Slúži iba na spustenie vyhľadávača Bing. Funkciu tohto tlačidla a rovnako tak ani poskytovateľa vyhľadávania nie je možné meniť.

Základná ponuka aplikácií v systéme je slušne prepracovaná a väčšine používateľov určite postačí. Začnime napríklad pohľadom na podarenú aplikáciu Ľudia. Prostredie aplikácie tvoria štyri karty. V prvej nájdete abecedný zoznam všetkých kontaktov a podobne ako u iných OS, aj tu sa po pridaní viacerých účtov zhodné kontakty prepoja. Priamo v kontakte máte prístup k základným informáciám, novinkám zo sociálnych sietí, fotografiám a výborne spracovanej histórii posledných hovorov, správ a e-mailov. Na druhej karte sa dozviete o najnovších statusoch a tweetoch a priamo z tejto aplikácie môžete statusy lajkovať a komentovať. Tretia zobrazí nedávne kontakty a na poslednej si vytvoríte skupiny alebo rodinné miestnosti. Miestnosť slúži na súkromné zdieľanie kalendára, fotografií, videí, správ alebo poznámok s vybranými kontaktmi. Kontakt pridáte zaslaním pozvánky prostredníctvom SMS. Pri prechode zo staršieho telefónu je prvým z úkonov prenos čísel, ktoré si väčšinou prenesiete cez SIM kartu. Lenže čo ak je Lumia 920 vaším prvým telefónom s mikroSIM kartou. Nokia nezabúda ani na takýchto používateľov a v ponuke aplikácií nájdete Prenos mojich dát. Táto aplikácia skopíruje prostredníctvom Bluetooth vaše kontakty zo starého zariadenia a u niektorých telefónov si vraj poradí aj s prenosom textových správ a obrázkov. Pri pokuse so smartfónom Samsung Galaxy Note 2 si rozumela iba s kontaktmi.

Integrácia sociálnych sietí neobišla ani aplikáciu Správy, kde okrem tradičných SMS a MMS správ nájdete aj Facebook chat. Všetky tieto správy sú zobrazené v jednom vlákne a ak je napríklad kontakt offline, aplikácia vás na to upozorní a ponúkne možnosť poslať SMS správu. Integrácia Facebook chatu je v dnešnej dobe určite dobrý krok, no prijímanie správ nebolo vždy stopercentné. Niekedy sa správy prijali až po predošlom otvorení samotnej aplikácie Facebook. A tá má v porovnaní s verziami na iné platformy tiež čo doháňať.

Dotyková klávesnica ani v novej verzii OS nevyužíva v režime naležato celú šírku displeja. Štvorriadkovej klávesnici nechýba slovenská diakritika a návrhy slov. Pozor však na tlačidlo odoslať, ktoré je v režime naležato veľmi blízko ostatných znakov.

Komunikácia prostredníctvom e-mailov je vo Windows Phone riešená trochu netradične. Aplikácia danej služby sa v ponuke zobrazí až po pridaní účtu. Pri viacerých účtoch môžete schránky zlúčiť alebo mať pre každý účet samostatnú "aplikáciu". V mojom prípade Hotmail a Gmail. Prostredie je inak v každom účte rovnaké a je rozdelené na štyri karty: všetko, neprečítané, označené a naliehavé. Kompletné zobrazenie podľa priečinkov nájdete v kontextovej ponuke. Aplikácia ešte ponúkne vyhľadávanie v správach, push notifikáciu a zobrazovanie súvisiacich správ v konverzáciách. Neostanem iba pri chvále. Chýba možnosť preposielať správy a na pridanie dokumentu do prílohy budete musieť navštíviť prehliadač dokumentov.

Za prehliadačom dokumentov stojí Microsoft a na používateľa čaká mobilná verzia kancelárskeho balíka Office. Aplikácia je prepojená s cloudovým úložiskom SkyDrive a službou Office 365. Ponuka funkcií je naozaj bohatá. Okrem klasického prehliadania a editácie dokumentov ponúkne aj čosi na viac. Napríklad v Exceli ma prekvapilo množstvo funkcií, súčet, formátovanie bunky, pridávanie komentárov a dokonca aj vykreslenie grafu. Aby toho nebolo málo, pri vytváraní nového dokumentu si môžete vybrať hneď z niekoľkých šablón. PDF súbory, napríklad výborný magazín Riview, som otváral aplikáciou PDF Reader, ktorú nájdete zadarmo v obchode s aplikáciami.

Webové stránky som prezeral v prehliadači Internet Explorer. Nebojí sa viacerých otvorených okien, pridávania záložiek a ani vyhľadávania na stránke. Dokonca tu nájdete aj históriu posledných stránok a zdieľanie stránky prostredníctvom viacerých kanálov. Vyhľadávanie je dostupné priamo z riadka s URL adresou. Prednastavený vyhľadávač Bing veľmi neobľubujem, a tak som ho v rozšírených nastaveniach prehliadača ihneď vymenil za Google. V predošlých verziách systému bol prehliadač ešte tvrdohlavý a ponúkal iba Bing a český Seznam. Inak, v nastaveniach nájdete viacero zaujímavých možností. Napríklad tlačidlo obnoviť vedľa URL riadku som nahradil vstupom do zoznamu otvorených okien.

Jedným z hlavných ťahákov prerastenej Lumie je fotoaparát s dvojpolohovou spúšťou. Prostredie je jednoduché. Napravo sa nachádza štvorica skratiek, kde nájdete aj rýchle prepínanie kamery a naľavo je to iba šípka na vstup do galérie. V nastaveniach nájdete scény, ISO, hodnotu expozície, vyváženie bielej, pomer strán a pomocné svetlo zaostrovania. Rozlíšenie nie je možné meniť. Fotoaparát vyniká svetelnosťou f 2.0, technológiou plávajúcich šošoviek a netradičným rozlíšením 8,7 Mpix. Vďaka tejto svetelnosti by mala Lumia 920 snímať kvalitné zábery aj v slabších svetelných podmienkach. Lumiu 920 sme postavili vedľa tabletofónu Samsung Galaxy Note 2 a porovnávali rôzne druhy záberov. V slabších svetelných podmienkach Lumia jasne dominovala. Tam, kde Samsung mlel z posledného a fotografie boli výrazne zašumené, Lumia ako keby šum nepoznala. V takmer úplnej tme bola u snímok z Lumie hodnota ISO približne 800 a čas expozície 1/3 s, a v prípade Galaxy Note 2 bola hodnota ISO až 2500 a čas expozície 1/33 s. Na snímke z Lumie sa dalo identifikovať pár objektov, ale na tej z Galaxy Note 2 bola iba tma. Pri dobrom svetle to už bolo oveľa vyrovnanejšie. A dovolím si tvrdiť, že tu bola Lumia 920 trochu prekonaná. Oba smartfóny ponúkli snímky s verne podanými farbami, ale vzdialené objekty na snímkach boli v prípade Galaxy Note 2 ostrejšie. Rozdiely boli viditeľné najmä na rôznych tabuliach a nápisoch. Tento problém bol odhalený už na prvých kusoch a vyriešiť ho mala aktualizácia. V našej akutalizovanej vzorke však stále vidíme priestor na zlepšenie. Každopádne, fotoaparát v Lumii 920 sa radí medzi to najlepšie, čo súčasný trh ponúka.

Možnosti fotoaparátu rozširujú fotonástroje. Nájdete ich už priamo v prostredí fotoaparátu alebo si ich jednoducho stiahnete z obchodu. Z ponuky ma asi najviac zaujala panoráma, ktorá vyniká presným skladaním jednotlivých snímok. Nástroj Smart Shoot zasa zhotoví štyri snímky pre výber tej najlepšej a ak ste fanúšikom rôznych filtrov v štýle Instagramu, určite vyskúšajte SophieLens alebo InstaWithLove.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 30 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 78 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 57 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 148 MB / min.)

Pri fotoaparáte ešte zostaneme, konkrétne pri snímaní videa. Nahrávanie Full HD videa nie je v tejto cenovej triede ničím výnimočným, ale Lumia predsa len prekvapí. Ide o jeden z dvojice telefónov (druhý je HTC One), ktorý ponúkne optickú stabilizáciu obrazu. Videá v HD a Full HD rozlíšení nájdete spolu s fotografiami v našej galérii.

Keďže aj tí nahnevaní vtáci sú vo Windows Phone spoplatnení, voľný čas som si vypĺňal najmä počúvaním hudby. Prehrávač je jednoduchý a ponúkne iba to podstatné. Skladby delí podľa interpretov, albumov a žánrov. Prepojenie so sociálnymi sieťami alebo úpravy zvuku chýbajú. Nepovažujem to však za nedostatok. Rýchly prístup k panelu prehrávania odkiaľkoľvek v systéme umožní tlačidlo ovládania hlasitosti. Nahor aj nadol. Windows Phone 8 si už konečne potykal s mass storage a zmena hudobnej zbierky medzi telefónom a počítačom je v porovnaní so softvérom Zune oveľa rýchlejšia. Teoreticky. Ja som natrafil na problémy s prehrávaním skladieb, ktoré mi v počítači alebo v operačnom systéme Android idú. Niektoré albumy mali duplicitne zobrazené skladby a niektoré nešli prehrať. Zvláštne, že aj po odstránení týchto skladieb sa stále zobrazovali v telefóne. Tlačidlo obnoviť by sa v tomto prípade určite zišlo. FM rádio je vo windowsfónoch kapitolou samou o sebe. Telefóny ho podporujú, ale chýba aj podpora zo strany operačného systému. Vraj by sa mala objaviť v budúcich aktualizáciách.

K Nokii neodmysliteľne patrí bezplatná offline navigácia takmer celého sveta. Od svojho uvedenia vystriedala niekoľko názvov a momentálne ju v telefóne hľadajte pod názvom HERE, ktorý združuje viaceré aplikácie. Dátové pripojenie je potrebné iba na stiahnutie mapových podkladov, ďalej ho už navigácia nebude potrebovať. Bežnému používateľovi by mala ponuka máp bohato stačiť. Neuspejú tí, ktorí sa chystajú navštíviť napríklad Japonsko alebo Severnú a Južnú Kóreu. Po spustení navigácie HERE Drive+ Beta je vyhľadanie satelitov naozaj rýchle. Dokonca aj v idúcom aute. Na obrazovke sa okrem mapy s trasou zobrazuje aj aktuálna rýchlosť, rýchlostné obmedzenia a predpokladaný príchod do cieľa. Na mape nájdete rôzne orientačné body ako napríklad čerpacie stanice, parkoviská, hotely, nemocnice a podobne. Nezabudlo sa ani na chodcov, pre ktorých je pripravená pešia navigácia zobrazujúca mapu, aktuálnu rýchlosť, vzdialenosť do cieľa a predpokladaný príchod. Hľadajte ju však v HERE Mapách, nie v navigácii Drive+ Beta.

Aplikácia HERE Transit slúži na vyhľadávanie spojenia mestskej hromadnej dopravy. Aj keď sa Bratislava nachádza medzi podporovanými mestami, výsledky plánovania spojenia sú nepoužiteľné a častokrát až nelogické. Poslednou zaujímavou aplikáciou skupiny HERE sú City Lens. Po spustení sa zobrazí hľadáčik fotoaparátu s blízkymi orientačnými bodmi. Napríklad reštaurácie, obchody, kultúra a podobne. Aplikácia využíva kompas a pri hýbaní telefónom sa zobrazuje reálne umiestnenie a vzdialenosť k danému bodu.

Ak porovnám moje využívanie smartfónu s WP a smartfónu s Androidom, na oknách mi momentálne ešte niektoré aplikácie alebo ich spoľahliví náhradníci chýbajú. Komunikáciu cez Google Talk som sa snažil nahradiť messengerom IM+, ale opätovné spúšťanie pri každej prijatej správe ma od tejto komunikácie skôr odrádzalo a radšej som danej osobe zavolal. Skrátka, windowsfóny nevyužívam až tak naplno ako androidy. To je aj jeden z dôvodov, prečo sa pri ich testovaní stretávam s lepšou výdržou na jedno nabitie. Napríklad s takou Lumiou 820 som dokázal v pohode fungovať aj dva dni. S 920-tkou už nie. Z nepochopiteľných príčin som telefón dokázal niekedy vyšťaviť aj za pol dňa. A pritom išlo iba o pár hovorov, asi polhodinku hudby, pár fotografií a niekoľko minút vo webovom prehliadači.

Na jeden záber: Nokia Lumia 920

Výhody:

+ pevná unibody konštrukcia

+ bezdrôtové nabíjanie

+ IPS displej s verným podaním farieb a dobrými pozorovacími uhlami

+ čitateľnosť displeja v exteriéri

+ svetelnosť a kvalita fotografií v slabších svetelných podmienkach

+ integrácia sociálnych sietí naprieč systémom

+ prepracovaný kancelársky balík Office

+ bezplatná offline navigácia

Nevýhody:

- hmotnosť a rozmery

- chýba informačná dióda

- chýba správca súborov

- skrývanie hornej lišty a ďalšie maličkosti v systéme

- WP zatiaľ bez podpory FM rádia

- výdrž na jedno nabitie

- cena

Orientačná cena: 498 € (epicentrum.sk)

Záver

Jáj, mňa v tej Nokii asi nebudú mať radi. Ale zamyslime sa. O stovku lacnejší Windows Phone 8X by HTC ponúkne takisto HD displej a dokonca na menšej uhlopriečke. Výsledkom je teda jemnejšie zobrazenie. Zvyšná výbava je porovnateľná. A to nehovorím o skladnejších rozmeroch a citeľne nižšej váhe. Nokia môže v boji s konkurenciou ťažiť z bezplatnej navigácie, bezdrôtového nabíjania a fotoaparátu s výbornou svetelnosťou. V neprospech hrá výdrž na jedno nabitie. V čase testovania Lumie 820 sa jej cena pohybovala okolo 460 eur. Teraz za ňu dáte aj o 130 eur menej. Podobný cenový vývoj čakám u 920-tky. Ak chcete high-end a Android vám pripadá zložitý, za približne 530 eur už kúpite aj Apple iPhone 4S. Nokia vsadila všetko na tento operačný systém a, úprimne, čakal som od nej inú cenovú politiku.

Diskusia k článku:

tomas1 05.09.2012 - 21:37

No vidis MJ a uz je to tu, telefon ktoreho by sa mal bat aj Samsung. Mozna nie je to dizajnova pecka, ale technickymi paremetrami poriadne dycha Samsungu na krk. Jedino co zazlievam Nokii je absencia pamäťovych kariet inac bomba.Uvidime akou cenou nas bude chciet Nokia ohurit, dufam ze nebude zbitocne prehnana.

michal05.09.2012 - 21:58 Trvalý odkaz

no bude mat pametovky do 32gb pisu to na nokia.com

People05.09.2012 - 21:59 Trvalý odkaz

:DDD :DDDD stale sa nemozem prestat smiat. odkedy som videl tie nove nokie. To je hnus. Uz ked by som uvazoval o w8 v mobile tak o nokiu by som ani nezakopol. To co predstavil samsung je o 3 triedy vyssie ako toto. Kde to chcu predavat? Dracik?

kuco05.09.2012 - 22:10 Trvalý odkaz

...sa neposer z tej tvojej 'chladnicky'

michal05.09.2012 - 22:18 Trvalý odkaz

no ja mam nokiu a nemam s nim ziadni problem a uz sa tesim ze budem mat novu nokiu 820 alebo 920!o samsung sa ani nezaujimam lebo je to vetka ako panvica!

Celá diskusia 70 príspevkov