Samsung F480 TouchWiz

RECENZIA high-mid-endu + VIDEO 3G mobil s dotykovým displejom, 5 Mpix fotoaparátom, FM rádiom a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz UI,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 98 x 55 x 12 mm,

hmotnosť: 101 gramov (zistená: 102 g, s krytom 116 g),

displej: aktívny, dotykový, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 43 x 57 mm, uhlopriečka 71 mm,

fotoaparár: 5 Mpix (2592 x 1944 b.), LED blesk, autofocus, záznam videí (3GPP, 240 x 320 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 223 MB + microSD, 1 000 kontaktov, 200 prijatých SMS, 200 odoslaných SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel (vlastný konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné: aktívny pohotovostný režim, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov PPT, DOC, XLS,

batéria: 1 000 mAh,

výdrž: do 3 h 3G hovoru / 250 h pohotovosti v 3G sieti

SAR: 0,898 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

kryt objektívu, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Najnovší elegantný telefón s takmer výhradne dotykovým ovládaním prostredníctvom displeja označím za nástupcu Samsungu Giorgio Armani, ale aj malého konkurenta LG Prada, Viewty či Apple iPhone. K iPhonu má však zo Samsungov podstatne bližšie Samsung i900 Omnia.

Samsungu F480 sa snúbi s praktickým ovládaním. V hornej stene je ukryté tlačidlo pre zhasnutie displeja (teda tzv. zablokovanie). V ľavej bočnej stene je dvojitý ovládač hlasitosti a slot pre microSD pod ním. Vstup pre slúchadlá i nabíjačku je špeciálny samsungový a nájdete ho pod krytom v pravej bočnej stene. Tá obsahuje aj spúšť fotoaparátu. Pod dotykovým displejom, ktorý v zhasnutom stave spoľahlivo (či už v pozitívnom alebo negatívnom slova zmysle) nahradí zrkadlo, sa nachádza trojica významných . Stredným sa vždy vrátite na špeciálnu obrazovku s ponukou . Pri prezeraní internetu sa stlačením stredného tlačidla prehliadač neukončil, ale iba minimalizoval. Krajné sú určené na ovládanie hovorov, pravé môžeme pracovne nazvať aj ako červené, ktorým ukončíte každú spustenú funkciu. Práve takéto tlačidlo považujem na telefóne s takouto konštrukciou za nevyhnutné.

F480 sa môže pochváliť dvomi zadnými krytmi v balení. Jeden je jednoduchý,

obsahuje koženú časť pre ochranu displeja. Ja som F480 používal s týmto "koženým puzdrom".

Dotykové ovládanie Samsungu F480 je riešené inak, než býva bežne zvykom. Pohyb prsta neuchopí stránku, ale smer prsta nahrádza šípku rovnakého smeru. Je to nezvyčajné, ale zvyknete si. Ale pri pohybe priblíženou fotografiou, v Opere Mini či pri prezeraní priblíženého dokumentu funguje pohyb "obrázka" formou jeho uchopenia. Na dotyk prsta reaguje mobil vibráciou s vami nastavenou intenzitou.

Na

so zrkadlovým efektom počas slnečných dní neuvidíte takmer nič. To je už typická vlastnosť Samsungov, a mna to začína mrzieť stále viac. Ale na kúpalisku pod stromom s najvyššou nastavenou intenzitou jasu si s telefónom bez problémov poradíte. Určite si však zvolte svetlú tému.

"Na displeji so zrkadlovým efektom počas slnečných dní neuvidíte takmer nič."

Veľkou novinkou su

na domácej obazovke. Sú to malé objekty prepojené s hodinami, dátumom, FM rádiom, kalendárom, prehliadačom snímok a pod. Z bočnej lišty si na tapetu umiestnite tie, ktoré chcete. Na domácej obrazovke tak mám čas, nasledujúce udalosti v kalendári, mini rádio a mini MP3 prehrávač.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

"Veľkou novinkou su widgets na domácej obazovke."

Podržaním tlačidla fotoaparátu spustíte buď fotoaparát alebo videohovory, ako si to nastavíte.

ponúka príjemné dotykové ovládanie a rýchle reakcie. Ponúka tiež množstvo nastavení. Pri zaostrovaní nepoužíva diódu, a tak v noci zaostriť nedokáže. Fotoaparát vytvára veľmi pekné snímky, najmä za slnečných dní, a preto si nemôžem odpustiť pripomenúť slabú viditeľnosť displeja v týchto podmienkach.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videa patrí ku priemeru, QVGA rozlíšenie vyzerá dobre najmä na displeji s rovnakým rozlíšením. Zvuk videa je slabší. Samsung F480 ponúka aj

- aplikáciu pre strihanie videa a obrázkov so stopou aj pre hudbu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,3 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 384 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

Hudobné funkcie začínajú u bohatej výbavy a končia u neštandardného konektora. V balení testovacej vzorky boli len klasické slúchadlá, a tak si vyznavač hudby bude musieť kúpiť redukciu na 3,5 mm jack. Hudobný prehrávač aj FM rádio môžu mať na domácej obrazovke tzv.

, teda okienko s mini prehrávačom či mini rádiom. Nastavenia prehrávača neobsahujú ekvalizér, ale nachádza sa v nich opakovanie, náhodný výber, prehrávanie na pozadí a zvukové efekty, ktoré chýbajúci ekvalizér čiastočne nahrádzajú. Regulácia hlasitosti hudobného prehrávača funguje bočnými tlačidlami aj pri zablokovanom displeji (a klávesnici). Prepínanie efektov je jednoduché - dotykom virtuálneho tlačidla v rámci hudobného prehrávača.

tiež funguje na pozadí, ale oveľa viac ma prekvapila jeho vlastná aplikácia. Po spustení sa objaví šikovný dotykmi ovládaný prehrávač s názvom stanice podľa RDS, v hornej časti však zobrazuje aj názov prehrávanej skladby (Radio Text). Dotykom tlačidla AF vypnete / zapnete automatické vyhľadávanie frekvencií danej stanice. Integrovaný FM prijímač ma veľmi príjemne prekvapil. Aj pri počúvaní rádia na pozadí môžete pri zablokovanej klávesnici regulovať hlasitosť.

"FM rádio zobrazuje aj názov prehrávanej skladby (Radio Text)."

S hudobnými funkciami súvisí

, obdoba TrackID v Sony Ericssonoch. Rozpoznávanie hudby funguje aj s FM rádiom, funkcia spoznala obidve skúšané moderné pesničky a zobrazila názov aj obrázok albumu, a samozrejme názov skladby.

"S hudobnými funkciami súvisí rozpoznávanie hudby, obdoba TrackID v Sony Ericssonoch."

správ je jednotný. Tu sa určite pozastavujete nad správ a textov. Mne sa za celý čas testovania nestalo, že by došlo ku preklepu pri "ťukaní" po virtuálnej klávesnici. Prístroj reagoval prekvapivo dobre, jemná odozva vo forme vibrácie ešte viac spríjemňovala písanie. Pri vkladaní príjemcu do správ sú k dispozícii aj posledné použité kontakty. SMS správu jednoduchým povelom zmeníte na MMS.

je spojený s prísnym obmedzením 500 kB na správu. Väčšiu jednoducho neprijme. Inak ponúka veľmi bohaté nastavenia a možnosti. Pri čítaní správy mi vadilo veľké písmo i riadkovanie, na jednej obrazovke tak vidno len sedem riadkov textu. E-mailový klient podporuje aj prezeranie dokumentov s možnosťou ľubovoľného priblíženia aj otočenia stránky. Chýba mu však zalamovanie textu. Automatický výber správ môže byť obmedzený len na domácu sieť a k dispozícii je interval od 30 minút. Samozrejmosťou je pridanie podpisu do správy.

"E-mailový klient je spojený s prísnym obmedzením 500 kB na správu."

Posledné modely od Samsungu ponúkajú aj možnosť odosielania tzv. SOS správ na vami určené čísla, opakovanie s vami určeným textom správy. SOS správa sa odošle pri zablokovanej klávesnici po štvornásobnom stlačení tlačidla hlasitosti (či už hornej alebo dolnej časti) vami určeným príjemcom. Ak vám zavolajú naspäť, hovor bude okamžite prijatý.

"Posledné modely od Samsungu ponúkajú aj možnosť odosielania tzv. SOS správ na vami určené čísla."

Samsung F480 ponúka aj čítačku

s prepojením na internetový prehliadač. Automatická obnova je možná denne, týždenne alebo po spustení aplikácie.

Po vložení SIM karty O2 boli v F480 pripravené všetky potrebné dátové nastavenia, a inak tomu nebolo ani po vložení SIM-ky Orangeu. Problém však bol, že profil Internet mal nesprávne nastavené APN (nie internet, ale orangewap určený wapu).

si s Fony.sk poradil výborne. Načítanie stránky cez 3G bolo rýchle. Pohyb prstom doprava neuchopí stránku (a neposunie ju doprava, čím by sa odhalila ľavá časť od predtým zobrazenej...ako pri prezeraní PDF v počítači uchopením stránky), ale posunie obrazovku doprava. Pohyb prsta po displeji vlastne nahradí stlačenie šípky toho istého smeru (pohyb doprava akoby nahradil stlačenie šípky doprava), čo mi pripadá neprirodzené. Keď si zaspomínam na iPhone, tak F480 stráca najmä v rozlíšení displeja. Podržaním prsta na jednom mieste sa zobrazí ponuka: pridať záložku, navigátor stránok, dva typy zobrazenia a uloženie obrázka. K záložkám sa dostanete len z úvodnej ponuky, pri prezeraní stránky jednoducho ponuka Záložky chýba.

sa mi podarilo stiahnuť, nainštalovala sa bez problémov medzi hry. Potom som ju spustil a počkal na ďalšiu časť inštalácie, v skutočnosti sa jednalo o test pripojenia. Java aplikácie nepoužívajú celý displej, jeho spodná časť je vyhradená ovládacím prvkom. Zvykol som si na to rýchlo. Pre zadanie adresy som musel použiť voľbu Vložiť symbol, ale všetko sa podarilo a na obrazovke som už brázdil stránkou Fony.sk. Na rozdiel od klasického prehliadača sa po stránke v Opere Mini pohybujete tradične, akoby ste prstom stránku uchopili. V zabudovanom webovom prehliadači znamená pohyb prstom doprava posun doľava. Práca s Operou Mini sa mi na F480 páčila. Samsung v modeli F480 prekvapil funkčnou minimalizáciou Java aplikácií.

"Samsung v modeli F480 prekvapil funkčnou minimalizáciou Java aplikácií. "

Kalendár sa nachádza v hlavnej ponuke aj medzi widgets, aj keď tam len ako pasívny mesačný náhľad s vyznačením dnešného dňa. Práca s kalendárom na dotykovej obrazovke je šikovná. Prstom označím deň, zvolím pridanie novej udalosti a zapisujem: názov 15 znakov, podrobnosti 100 znakov, upozornenie, opakovanie... Poznámky môžu mať 100 znakov, úloha 15 + 100 + upozornenie. Záznamník zvuku je limitovaný 60 minútami. Veľmi dobre sa mi pracovalo s kalkulačkou, ktorá ponúka aj funkcie, prevodník. Z ostatných organizačných funkcií sú prítomné stopky a časovač.

VIDEO:


Samsung F480 uploaded by fony-sk

Výhody:

- spoľahlivé dotykové ovládanie,

- minimalizácia Java aplikácií,

- widgets.

Nevýhody:

- e-maily do 500 kB,

- čitateľnosť displeja vonku,

- chýba Wi-Fi.

Orientačná cena: asi 12 000 Sk

Záver

Samsung F480 sa mi postupom času začal veľmi páčiť. Zlú čitateľnosť displeja na slnku som pociťoval len pri fotografovaní vonku, podpora Wi-Fi mi tiež až tak nechýbala. Snímky robí veľmi pekné, hudobné funkcie (najmä rádio s RDS, AF a RT) ma vyslovene prekvapili. Ani práca s dotykovou klávesnicou mi nerobila žiadne problémy. Samsung F480 je momentálne druhým najpohodlnejším dotykovým mobilom, aký som mal kedy v ruke. Prvým bol iPhone od Applu. Konkurentov F480 hľadám ťažko - možno Apple iPhone či Samsung Giorgio Armani. Ale tie sú od neho vo viacerých smeroch odlišné.

Diskusia k článku:

anonymous14.02.2008 - 15:03 Trvalý odkaz

borizz: noo vcelku fajn, dokonca za genialnu cenu. velmi mi pripomina armaniho aj ked je vacsi, ale zasa ma lepsiu vybavu ;-)

anonymous18.02.2008 - 16:02 Trvalý odkaz

graffoo: a vynove graficke rozhranie TouchWiz. stoji za to pozriet si videa na nete...

anonymous26.05.2008 - 14:14 Trvalý odkaz

dodo: podla vas je lepsi F480 alebo F490?

Celá diskusia 879 príspevkov