Motorola prepustí 20 % zamestnancov

Pred rokom Google ohlásil spoločnú akvizíciu s výrobcom mobilných telefónov Motorola Mobility a v máji tohto roka bol obchod za 1,25 mld. USD zavŕšený. Teraz Google začína reorganizáciu firmy, ktorá prinesie, okrem iného, zatvorenie tretiny z 94 pobočiek po celom svete.

Úsporné opatrenia patria medzi prvé kroky, ktoré Google podnikne. O prácu tak príde 20 % zamestnancov, čo je približne štyritisíc ľudí. Jedna tretina prepustených bude z USA. Medzi nadbytočných zamestnancov patrí aj 40 % viceprezidentov.

Prečítajte si: Google oficiálne získal Motorolu (23. 5. 2012)

Spoločnosť plánuje odísť z neziskových trhov a nebude sa už venovať výrobe low-endových zariadení. Chce vyrábať menej modelov, no o to kvalitnejších. Tak sa aspoň vyjadril nový generálny riaditeľ Motoroly Mobility Dennis Woodside. Znamená to, že v budúcnosti sa dočkáme iba smartfónov s Androidom. Lacné a jednoduché zariadenia už nie sú pre firmu zaujímavé ani výhodné.

Spolu s Motorolou kúpil Google aj množstvo patentov, ktoré chce využiť k upevneniu svojej pozície na trhu. Konkurovať chce hlavne firmám Apple a Samsung. Spojenectvo dvoch spoločností môže priniesť svoje ovocie - Google dodá svoj softvér, Motorola hardvér. Budúcnosť ukáže, či to na konkurentov bude stačiť.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: nytimes.com

Diskusia k článku:

huje® 13.08.2012 - 18:41

Tak jednoduché to určite nemá žiadny výrobca. Konkurencia je tvrdá, expanzia čínskych firiem robí vrásky "tradičným osvedčeným" značkám. Motorola má možno výhodu, že je to americká ikona a možno jej pomôže lokálpatriotizmus Američanov (aj keď strata v mobilnej divízii v 14 zo 16 po sebe nasledujúcich kvartálov určite nie je to, po čom piští srdce Google ako vlastníka). Avšak vyrábať len High-Endy prípadne nejaké mid-endové founy ? Veď napríklad pre brazílsky trh vypustili celkom zaujímavé a aj lacné jednoduchšie mobily - prečo len pre Brazíliu, ťažko povedať... Hmmm.... Asi bude v segmente High-endov značný pretlak... Momentálne tu profitujú Apple a Samsung (podiely ostatných sú v porovnaní s týmito dvomi výrobcami fakt zanedbateľné), osobne som strašne zvedavý, či vôbec a ak áno, komu sa podarí uchmatnúť časť tohoto lukratívneho koláča. Uvidíme...

rtg14.08.2012 - 01:46 Trvalý odkaz

Motorolu som mal este pred tisic rokmi, model Talkabout T2288 tusim, odvtedy sa nejak po nich zlahla zem v nasich koncinach, rovnako ako Alcatel..

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.08.2012 - 14:17 Trvalý odkaz

"Spoločnosť plánuje odísť z neziskových trhov" smutná správa
Motorola robí stále unikátne fony, žial nie pre Slovenský a európsky trh.
Na prvom mieste záujmu je Čína kde motorola ponúka 53 modelov (z toho 19 android- ešte pred pol rokom to bolo 25!)
Nasleduje Brazília so 49 modelmi (14 android). India 34 fonov (10 android). USA 22 modelov ONLY android. Europa iba 10 android modelov ?!
Vyrábajú vyše 100 rôznych mobilných zariadení zväčša špeciálne pre daný trh a operátora. To si nedovolia ani (momentálne) úspešnejšie značky. Takže zoštíhlenie produkcie a stavu zamestnancov je zrejme nevyhnutné. Len ma fakt serie, že *ebú na EU o Slovensku ani nehovoriac. Ponuka je chabá lokálna podpora tiež. Pritom vyrábajú, dovolím si tvrdiť, odladené a najstabilnejšie android fony vôbec. Ich nadstavby MOTOBLUR™ a MotoCast™, patria k tomu najlepšiemu (mimo Launcherov tretích strán), čo výrobcovia MT ponúkajú. Po stránke konštrukčnej opäť špička. Na záver slušná výdrž takmer u všetkých modelov.

Razr Maxx je jediný Android, ktorý sa pri maximálnom zaťažení nedá vybiť za jeden deň (priemerná výdrž 2,5 dňa).

XT928 "king of dual sim" má výbavu ako máloktorý jednosimkový fon (only China)

ATRIX TV XT682 je zaujímavý kus s integrovaným digitálnym TV tunerom. Isto by mal úspech aj v našich končinách (only Brasil)
http://developer.motorola.com/products/atrix_tv_xt682/

Jeden z najnovších prírastkov je
MOTOROLA PHOTON™ Q, pracovný android s výsuvnou qwerty. Hrúbkov iba 13,7mm. 4G LTE verzia DROIDu 4. Žial iba USA. Pritom takýchto mobilov je ako šafránu a oba spomenuté proste konkurenciu nemajú! :(
http://www.motorola.com/us/consumers/MOTOROLA-PHOTON%E2%84%A2-Q-4G-LTE/…

No a potom niekde vytiahnem Motorolu a blbé výrazy sa pýtajú: To ešte existuje :D

Celá diskusia 3 príspevky