Nokia 7710

Recenzia nadupaného múdreho mobilu Na trhu sa objavil plne vybavený mobil so Symbianom, dotykovým displejom, megapixlom...

Základná charakteristika:

konštrukcia: do oboch rúk súčasne,

OS: Symbian, Series 90 phones (Symbian v7.0s).

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 128 x 70 x 19 mm,

hmotnosť: 189 gramov,

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 640 x 320 b.,

fotoaparát: 1 Mpix (1152 x 864 b.), záznam videí, 2x zoom,

pamäť: 90 MB + MMC (128 MB v balení),

správy: SMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: HSCSD, GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth, Pop-Port, PC synchronizácia,

zábava: Java 2.0, internetový prehliadač, FM rádio, stereo MP3 prehrávač, RealPlayer, skicár,

práca: Word, tabuľkový editor, prehliadač prezentácií, flight mode,

batéria: BP-5L (1300 mAh Li-Pol),

výdrž: do 12 h hovoru/200 h pohotovosti (3 h nabíjanie).

Čo mu chýba:

Ten telefón má snáď všetko okrem IrDA a Push to talk.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Nokie 7710 sa na prvý pohľad asi trocha zľaknete, ale potom si uvedomíte, ako je dobre ergonomicky spracovaná, a že jej rozmery nie sú bezdôvodné. Hlavným prvkom zariadenia je obrovský dotykový displej, okolo neho nájdete dve trojice ovládacích prvkov. Pri držaní v oboch rukách v ľavej stene nenájdete žiadne tlačidlo, ale ukazovákom ľavej ruky dočiahnete na tri tlačidlá v hornej stene: zelené, červené a tlačidlo pre hlasovú voľbu. V hornej stene nájdete ešte prvok pre otvorenie zadného krytu. V pravej stene sa nachádza len tlačidlo pre zapnutie/vypnutie telefónu. V pravom dolnom rohu je vidieť koniec dotykového pera, ktoré je uložené pod displejom.

V ľavej časti spodnej strany sa nachádza nám už veľmi dobre známy Pop-Port konektor. Nad pravým spodným tlačidlom na prednej stene vidíte otvory pre výstup zvukov z reproduktora, v ľavom spodnom rohu, vedľa Pop-Port konektora sa nachádza otvor mikrofónu.

Zadná stena je kompletne tvorená krytom batérie, v ktorom je otvor pre objektív fotoaparátu. Vedľa objektívu vidno tri otvory pre výstup zvukov z kvalitného reproduktora.

Otvorenie krytu si vyžaduje trocha cviku, ale neskôr je už úplne jednoduché. Pod umelohmotnou plochou nájdete objektív fotoaparátu, reproduktor, akumulátor , SIM kartu a MMC kartu, ktorú je možné vymeniť bez vyberania batérie.

Klávesnica, ovládanie

Na ovládanie tohto prístroja si musíte chvíľu zvykať, avšak na kombináciu 6 perfektných ovládacích prvkov a dotykového displeja si nakoniec veľmi dobre zvyknete. Osobne som ani neprišiel na všetky funkcie jednotlivých tlačidiel.

Napravo od displeja nájdete 3 tlačidlá: spodným sa vraciate o krok späť, prípadne na prvú pozíciu, horné dve slúžia na rôzne voľby.

Naľavo od displeja sa nachádza hlavný štvorsmerný ovládací prvok s potvrdzovacím tlačidlom uprostred. Pod ním nájdete tlačidlo pre otvorenie pomocného menu, ktoré je v Nokii 7710 veľmi dôležité. Pod ním sa nachádza zo symbianových telefónov známe tlačidlo pre návrat do menu.

Nokia 7710 sa ovláda veľmi dobre a tlačidlá sú veľmi dobre ergonomicky spracované i rozmiestnené.

Displej

Tento výnimočný displej s veľmi jemným rozlíšením nemá v kategórii mobilných zariadení s rovnakým zameraním konkurenciu. Jeho tvar je predurčený na prezeranie dokumentov, e-mailov a web stránok. Pomocou ľavého tlačidla pre zobrazenie pomocného menu je v každej situácii možná zmena veľkosti písma či nastavenie zoomu.

Fotky je možné približovať od 25 do 400%. Videá aj snímky je možné prezerať na celej ploche. Vyhladenie písma je aj pri najmenšej veľkosti perfektné. Internetový prehliadač zobrazí pri nastavení najmenšieho písma toľko textu ako polovica môjho 15-palcového monitora s veľkosťou písma 10. Počet riadkov nebude pre nikoho problémom ani pri písaní textov či správ. Samozrejme, kto horšie vidí, môže využiť zväčšenie zobrazovaného písma.

Menu je ikonové, zobrazené v troch veľkostných stupňoch. Reakcie telefónu sú rýchle, ale ja som mal s týmto nefinálnym výrobkom menšie problémy (mrznutie ap.). Počítam však s tým, že finálna verzia už s rýchlosťou nebude mať najmenšie problémy.

Viditeľnosť údajov na slnku nie je práve tromfom Nokie 7710, problémy sú najmä so silným odrazom svetla od krycieho sklíčka. Najväčšie problémy som mal najmä pri fotení vo vonkajších podmienkach.

Podsvietenie displeja je nastaviteľné (doba aj intenzita). Na pozadie pod ikonovú ponuku je možné umiestniť ľubovoľný obrázok. Blokovanie displeja môže byť automatické aj ručné.

Fotoaparát

Megapixlový fotoaparát nepodal počas mojej zimnej dovolenky práve najlepšie výkony. Pri zameriavaní zobrazuje záber len na menšej časti displeja. Napravo od záberu máte možnosť prepnúť funkciu kamera/fotoaparát. Záber odfotíte stlačením hlavného ovládacieho tlačidla, pričom reakcie telefónu sú pomerne rýchle ? pri prázdnej pamäti. Záber je možné 2x priblížiť. Megapixlový fotoaparát je perfektné stvorený na prehliadanie snímok na tomto nádhernom displeji. Na počítači ma čakalo skôr sklamanie. V prípade videí som už očakával aspoň CIF rozlíšenie, ale ako vidím, inžinierom Nokie postačuje stále QCIF (176 x 144 b.). Ich dĺžka je obmedzená len pamäťou. Pri snímaní fotografie i videa môžete pohotovo meniť kvalitu snímky v troch stupňoch. V nastaveniach nájdete aj zmenu kontrastu, jasu a použitej pamäte.

Pokiaľ som neuvidel snímky na displeji môjho monitora, bol som s nimi veľmi spokojný. Ale po ich zhliadnutí v skutočnej veľkosti som si pomyslel, že pre vytvorené snímky je najlepšie ich ponechanie v telefóne. Najhoršie výsledky telefón dosiahol za zlých svetelných podmienok, napríklad v izbe pri bežnom lampovom osvetlení. Pri dobrých svetelných podmienkach vzniknú pomerne pekné zábery. Všetky fotky nasnímané Nokiou 7710 som zmenšil v počítači na VGA rozlíšenie (640 x 480 b.), a vtedy vyzerali všetky veľmi pekne.

Visual radio

Rádio aj v tomto prípade funguje až po pripojení handsfree. Nové je grafické prostredie "Visual Radio". Pri jeho počúvaní môžete prepnúť mono/stereo alebo zapnúť hlasný reproduktor, ktorý je mimochodom vynikajúcej kvality. Nechýba ani virtuálny zoznam rozhlasových staníc, ktorý načíta Nokia 7710 z internetu. Medzi slovenskými rozhlasovými stanicami však nenájdete takmer žiadne. Automatické vyhľadávanie staníc je bleskové.

Music player

Okrem prehrávania MP3 alebo AAC skladieb je možné používať zoznamy skladieb. Nechýba možnosť náhodného výberu skladieb a ich opakovanie.

RealPlayer

Slúži na prehrávanie videí, či už zaznamenaných kamerou, z MMC karty alebo streamovaných klipov z internetu. Prehrávanie na celej obrazovke (full screen) sa taktiež niekedy veľki dobre zíde, napríklad pri rozlíšení 320 x 240 b., ktoré dokáže zobraziť kompletne. Neviem však, či by takýto klip utiahol integrovaný procesor.

Obrázky

Nokia 7710 prekvapí už kvalitou zobrazenia miniatúr. Pri prehliadaní obrázkov je možné tieto priblížiť, roztiahnuť na celý displej (zobrazenia až 426 x 320 bodov).

Novinkou je vytváranie skíc pomocou aplikácie skicár. V tej je možné kresliť či písať obrázky 480 x 217bodov vo formáte GIF. Je to dokonalá a výborná aplikácia ponúkajúca všetko, čo by ponúkať mala.

Melódie

Ako zvonenie môžete použiť MID, MP3 alebo AAC. Niekoľko skvelých AAC zvonení nájdete aj v novom prístroji. Profily je možné časovať a pri ich nastavení meníte typ zvonenia, hlasitosť, upozornenie na správu (zvlášť pre SMS, MMS, e-mail), tóny tlačidiel a tón dotyku obrazovky. Hlasitosť reprodukcie zvonení je určite dostatočná.

Pamäť

90 MB + 128 MB MMC v balení. Kartu je možné meniť aj bez nutnosti vybratia batérie. Správca pamäte informuje o využití pamäte jednotlivými typmi súborov.

Telefónny zoznam

Prepracovaný telefónny zoznam nie je nutné ani veľmi popisovať. Pracovať môžete len s kontaktmi v telefóne. Tie môžu obsahovať obrovské množstvo údajov. Na vybrané číslo je možné hneď uskutočniť hovor alebo odoslať správu. Nechýbajú ani skupiny volajúcich. Usporiadanie kontaktov je možné podľa prvého mena alebo priezviska. Ani v prípade telefónneho zoznamu nechýba možnosť voľby jedného z troch typov zobrazení podľa veľkosti zobrazovaného písma.

Hovor

Telefón je východzia ikona v hlavnom menu. Počas hovoru je možné meniť hlasitosť, pričom jej maximálna hodnota je nadpriemerná. Telefón v registri hovorov zobrazuje v jednotlivých položkách prijaté, volaná a neprijaté čísla. Na telefonovanie môžete okrem dotykového displeja použiť aj červené a zelené tlačidlo v hornej stene. Stlačením tlačidla pre hlasové ovládanie počas hovoru spustíte hlasné handsfree. Niekoho poteší možnosť nastavenia rýchlej voľby. Novinkou je možnosť odmietnutia hovoru a následného odoslania správy s pripraveným textom na číslo volajúceho.

Písanie textov

Na písanie textu pomocou dotykovej obrazovky a pera som zvyknutý so Sony Ericssonu P800. Nokia 7710 ponúka ešte väčšie možnosti, najmä ma prekvapili mnohé nastavenia písania. Najväčšou škodou je chýbajúca podpora slovenčiny pri písaní. Zvoliť si môžete jeden z mnohých jazykov, ja som použil češtinu. Veľmi milo ma prekvapila možnosť zadávať znaky aj s diakritikou (č, š, ť,...), ale znaky ako ľ, ĺ, ô a ä však nenapíšete, pretože ich česká abeceda nepozná. I tak je to však pokrok v tomto vkladaní textu. Prekvapila ma možnosť nastavenia prepnutia prvého znaku nasledujúceho za . ? ! na kapitálku. Zmeniť môžete aj rýchlosť vkladania znakov, a to až v 5 stupňoch. Dôležité aj nastavenie veľkosti qwerty klávesnice pre tých, ktorým nesedí vkladanie znakov ich písaním po displeji. Nokia 7710 nakoniec ešte ponúka zadanie každého znaku individuálne presne vašim štýlom. Najviac sa mi páči možnosť presúvať plochu zadávania znakov ľubovoľne po celom displeji.

Reakcie displeja sú perfektné aj pri jeho najjemnejšom dotyku.

SMS

Editor SMS správ v testovanom prototype nefungoval, ale podľa editora MMS si viem presne domyslieť aj úpravu správ. Tá nemôže byť v žiadnom prípade zlá. Veľký displej, zadávanie znakov ich písaním po displeji, prehľadný Inbox aj Outbox, skrátka všetko podľa mojich predstáv. Pri prijatí SMS sa zobrazí pri akejkoľvek činnosti okno s informáciou o prijatí sprývy s číslom a menom odosielateľa a časom odoslania. Keďže prijímam denne množstvo e-mailových notifikácií, možnosť správu hneď vymazať som privítal.

MMS

Editor multimediálnych správ je na najvyššej možnej úrovni. Počas tvorby MMS-ky je možné odfotiť snímku, natočiť krátke video, vložiť práve nakreslenú skicu vo formáte GIF, samozrejme pridať obrázok, melódiu či text. Tvorba MMS-ky je so 7710-kou skrátka príjemným potešením.

E-mail

E-mailový prehliadač umožňuje najprv stiahnuť hlavičky mailov, a potom ich jednotlivé stiahnutie. Chýba mi však informácia o veľkosti e-mailu a obsahu príloh predtým, než ho celý stiahnem. Na toto som si zvykol u P800-ky, ktorá sa vždy po kliknutí na hlavičku opýta: Stiahnuť mail s veľkosťou XY kB? Stiahnutie pošty pomocou EDGE je však oveľa rýchlejšie, a tak správu veľkú 500 kB stiahnete za asi 25 sekúnd. Je možné aj zapnúť automatické sťahovanie správ, no určenie intervalu som nikde nenašiel. Po zmazaní správy v telefóne táto môže byť vymazaná aj zo servera, stačí odpovedať na otázku pred vymazaním: Vymazať e-maily: len v zariadení alebo aj na vzdialenom serveri?. Po vymazaní správy zo servera sa táto vymazala aj v Nokii 7710 (zhodný systém s SE P800, P900 ap.).

CB správy

V Noikii 7710 je službe Cell Broadcast vyčlenená jedna ikona v hlavnom menu. Na začiatku je treba nastaviť jednotlivé kanály, pričom u nás pripadá do úvahy len 050, ktorý funguje len v sieti EuroTel.

Internetový prehliadač

Ten je na tomto telefóne skutočnou lahôdkou. Nádherný displej dokonale zobrazí obrázky a prehliadač samozrejme nemá najmenšie problémy so správnym zobrazením slovenských WWW stránok. Pohyb po stránke sa uskutočňuje buď pomocou štvorsmerného ovládacieho tlačidla, alebo, najrýchlejšie, perom a jazdcom na pravej strane displeja. Tvar displeja pomáha správnemu zobrazeniu všetkých webových stránok. Nechýbajú záložky, možné je offline prehliadanie stránok či uloženie stránky alebo odoslanie adresy cez e-mail, SMS, MMS alebo Bluetooth. Prehliadanie je možné na celej obrazovke (full screen), samozrejme môžete zakázať zobrazovanie obrázkov a potešila ma aj možnosť výberu priblíženia stránky (zoom: fit to screen, 80%, 100%, 120%). Poriadny prehliadač ponúka aj záznam histérie prehliadaných stránok a ten nechýba ani tu. ďalšími nástrojmi webového prehliadača sú: nastavenie kódovania, zobrezenie detailov stránky, cache, plug-ins, cookies a volume. V nastaveniach meníte maximálnu cache, zobrezanie frames, domácu stránku, zapnutie plug-ins a JavaScripts, povoliť automatické presmerovanie, pop-up okná a cookies. Podržaním pera na nejakom odkaze sa tento otvorí v novom okne.

Skrátka, internetový prehliadač, aký ponúka 7710 som ešte v mobilnom GSM/EDGE zariadení nevidel. Ak by som si mal vybrať telefón na prehliadanie webu z aktuálnej ponuky telefónov, neváhal by som si vybrať Nokiu 7710.

Prenos dát

K prenosu dát toho nebudeme veľa písať. Neprítomnosť IrDA by mi pred rokom určite vadila, teraz som za 2 týždne používania Nokie 7710 ani raz IrDA nepostrádal, úplne som si vystačil s Bluetooth. EDGE až 4-násobne urýchli načítavanie web stránok. Konfigurácie GPRS 4+2 aj EDGE 4+2 ma teda jednoznačne potešili a pri dnešných podmienkach si ani nemusíme viac priať. Nemôžem nespomenúť Pop-Port konektor, ktorý by som osobne umiestnil do inej časti prístroja. Každopádne ide asi o jediný dátový konektor, ktorý umožňuje pripojenie príslušenstva a nabíjačky súčasne.

V telefóne nájdete hneď v hlavnej ponuke kompletný register všetkých hovorov a dátových prenosov. Pri každom si môžete pozrieť jeho dĺžku či objem dát. Skrátka, zlatý Symbian..

Nemôžeme nespomenúť aj perfektný program Nokia PC Suite, o ktorom sme písali v článku: Skúsenosti s Nokia PC Suite 6.4.

Aplikácie a funkcie

Converter ? premena jednotiek.

Prehliadač a editor dokumentov ? ukladá vytvorené dokumenty vo formáte DOC. Po odoslaní vytvoreného dokumentu som ho však nedokázal v PC otvoriť. Každopádne písanie a tvorba dokumentu aj s jednoduchým formátovaním poteší mnohých užívateľov.

Sheet ? tabuľkový editor je tiež perfektnou funkciou. Umožňuje súbory nielen prezerať, ale aj vytvárať.

Find ? hľadanie čohokoľvek v telefóne.

Prezentácie ? takýto prehliadač v telefóne poteší, no súbor vytvoreny v MS PowerPoint s koncovkou .pps som prezrieť nevedel. Možno však bola len chyba v testovanom zariadení.

Úlohy ? krátke poznámky s nastavením popisu, priority, vykonania, termínu, zvukového pripomenutia a opakovania. Dokonca môžete úlohy zaradiť do skupín.

Kalkulačka ? s tlačidlami po celej ploche displeja sa dobre ovláda aj pomocou prstov. Nechýbajú pamäťové funkcie, % a odmocnina.

Čas a budík ? jeden budík s rôznymi formami opakovania.

Kalendár ? jednoduchý prehľadný kalendár s perfektným využitím obrazovky so súčasným zobrazením mesiaca a dňa, alebo len týždňa.

Hlasový záznamník ? záznam AMR súborov.

Výdrž, batéria

Výdrž Nokie 7710 ma milo prekvapila. Čakal som, že mi vydrží najviac deň, ale so zapnutým Bluetooth a niekoľkými hovormi, prezretými stránkami a e-mailami vydržala úplne bez problémov 2 dni, a to išlo o úplne nový prístroj s nenaformátovanou batériou, s ktorým som aj stále pracoval.

Výhody:

- krásny displej

- dôležité kancelárske aplikácie,

- písanie s diakritikou,

- perfektné surfovanie (displej, EDGE).

Nevýhody:

- čakal som lepší fotoaparát,

- rozmery a hmotnosť mohli byť aj menšie,

- pohodlie pri telefonovaní.

Nokia 7710 ma milo prekvapila. Najprv som ju bral ako bežný komunikátor s dotykovým displejom. Ale ten displej stojí za to. A k tomu prehliadač a editor dokumentov aj tabuliek, šikovný skicár, prehliadač prezentácií, perfektný webový prehliadač, e-mail, interná pamäť 90 MB stačí pre obrovské množstvo pošty, ostatné údaje môžu byť uložené na pamäťovej karte. Ja som si na Nokiu 7710 veľmi rýchlo zvykol. Mrzelo ma len občasné zamŕzanie a problémy s Bluetooth a SMS-kami v prípade prototypu, ktorý sme mali k dispozícii. Verím tomu, že finálna verzia by si ma už získala úplne.

Teraz mi ostáva už len otestovať Nokie 9300 a 9500, na ktoré sa po tomto kúsku veľmi teším. Na náhradu dotykového displeja QWERTY klávesnicou som veľmi zvedavý.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 19:00

rudo: teda,,nokia mala dotykovy fon uz v 2005 roku,,a nikto sem nenapisal odvtedy ani ciarku,,takze som prvy,,to chce oslavu asi otvorim sampus :) a tento fon je zaujimavy zberatelsky kusok uz,, nemate ho niekto na predaj ?:)

anonymous19.01.2010 - 22:45 Trvalý odkaz

zuzana: ma niekto zaujem o kupu? nokiu 7710 predam, je ako nova, odblokovana, komplet balenie, kozene puzdro. info na mail v.zuzana@gmail.com cena dohodou.

anonymous22.01.2010 - 15:18 Trvalý odkaz

abc: ako to moze mat vsetko? a kde to ma wi-fi, HSDPA, autofokus????

anonymous14.03.2010 - 17:56 Trvalý odkaz

XTT07: nooo mama tento stroj cca 3 roky a som spokojny nadmieeeru:D chyba mi uz len Wifi a fotacik by mohol byt lepsii... inaac STROJ

anonymous17.01.2011 - 21:23 Trvalý odkaz

Marian6663: Treba aj trochu rozmýšla? ke? nie?o píšeš,sleduj z ktorého roka je ta nokia,v ted dobe mala oproti konkurencii všetko a bola to top trieda!prešlo 5 rokov a stále má ?o ponúknu?..a hsdpa poriadne ani nebolo..prvý mobil s Hsdpa bol Benq Siemens Ef 91 v roku 2006 a autofocus mala v 2005 roku tak k750i,d750i

Celá diskusia 5 príspevkov