Nokia N78

RECENZIA smartfónu + VIDEO Smartfón s OS Symbian 9.2, 3,2 Mpix fotoaparátom s AF, GPS príjmačom, podporou HSDPA a Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS 9.3 Series 60 3rd Edition Feature Pack 2

procesor: ARM 11, 369 MHz

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 113 x 49 x 15 mm,

hmotnosť: 102 gramov (zistená: 103 g)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 36 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 bodov), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 bodov),

druhá CIF kamera na videohovory,

pamäť: 76 MB + microSD, zdieľaná pre všetky aplikácie, 96 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, PTT, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, FM transmitter,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

batéria: BL-6F, 1200 mAh

výdrž: ???

SAR: RM-235 1,23 W/kg, RM-236 1,01 W/kg, RM-342 1,00 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

IrDA, HSUPA, aktívny kryt fotoaparátu, Track ID

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, dátový kábel, handsfree, CD so softvérom, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia N78 je ďalším modelom z radu N fínskeho výrobcu. Do tejto kategórie sú zaradené mobilné telefóny so zameraním na multimédiá.

novej Nokie je otázkou vkusu. Vlastnú mienku si môžete vytvoriť na základe fotografií. Konštrukčným materiálom je plast. Vďaka tomu sa podarilo udržať hmotnosť smartfónu v prijateľnej rovine. Vo vyššiu odolnosť voči škrabancom by som veľmi nedúfal. Pri silnejšom stlačení sa objavuje nepekné vŕzganie. Predná a zadná stena sú z lesklého plastu, čo vyzerá pekne len pokiaľ je mobil v krabici. Pri používaní sa veľmi rýchlo ušpiní a je doslova lapačom odtlačkov a nečistôt. Nezostáva tak nič iné, len nosiť so sebou handričku na leštenie. obsahuje fotoaparát s automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou. Stereo reproduktory sú inteligentne rozdelené asymetricky medzi bočné steny, pravá obsahuje navyše dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti či zoomu a spúšť fotoaparátu, ľavá zasa konektor pre nabíjačku, microUSB a ukrytý slot pre microSD pamäťové karty. Vo vrchnej časti si miesto našiel štandardný 3,5 mm konektor a vypínacie tlačidlo, v spodnej časti môžete uchytiť pútko.

"Predná a zadná stena sú z lesklého plastu, čo vyzerá pekne, len pokiaľ je mobil v krabici."

a ovládacie prvky sú jednou z najviac diskutovaných vecí na N78. Na prvý pohľad je viditeľný hlavný ovládací štvorec (Navi wheel), multimediálne tlačidlo a štyri vystupujúce pásiky. Všetko ostatné je v nečinnosti skryté pod čiernym lesklým plastom. Popisy a poloha jednotlivých tlačidiel sa ukážu až pri podsvietení, čo je vidno na priloženom videu. Zo začiatku som mal z písania na klávesnici dosť veľké obavy. Odozva je však pri písaní prekvapivo dobrá a hmatom sa dajú pohodlne rozlíšiť, aj keď len vo zvislom smere. Omnoho horšie to je s ostatnými klávesmi, koncept zlúčenia ovládacích tlačidiel pod jeden celok nepovažujem za najšťastnejšie riešenie. Pri držaní v pravej ruke je tlačidlo "c" na mazanie postavené veľmi nízko a blízko k okraju. Palec sa pri jeho stláčaní neprirodzene namáha. Rovnaké problémy budú mať ľaváci s tlačidlom "menu". Stlačenie zeleného a červeného tlačidla chce tiež často krát až dva pokusy. Blízkosť spomínaného červeného a pravého kontextového tlačidla spôsobovala, že som omylom zatvoril aplikáciu namiesto vyvolania ponuky. U červeného tlačidla sa navyše vyskytovalo aj pravidelné vŕzganie plastového krytu o bok mobilu. To sa mi u nového mobilu vôbec nepáčilo. Ovládací štvorec disponuje aj funkciou Navi wheel, teda ovládanie krúžením prsta po ňom. Pribudla aj vizuálna funkcia "dýchania", blikania vnútorného obrysu tlačidla. Uvidíte to v závere priloženého videa. To môže poslúžiť pri informovaní o zmeškanej udalosti, kedy sa "dýchanie" v určitý moment zrýchli.

"Ovládací štvorec disponuje aj funkciou Navi wheel, teda ovládaním krúžením prsta po ňom."

Na veľmi pekné farebné podanie a bezproblémovú čitateľnosť

aj pri silných slnečných lúčoch sme si u Nokie už zvykli. Osvetlenie dodatočne reguluje aj svetelný senzor, ktorého citlivosť sa dá nastavovať. Nokia N78 prichádza s novým operačným systémom Symbian 9.3 s radom vylepšení. Prvý je viditeľný už na úvodnej obrazovke. Pohotovostný režim môže byť, okrem známeho , usporiadaný aj vertikálne. Po vstupe do menu sa v pravom hornom rohu neustále zobrazujú hodiny. Pribudli vizuálne efekty pri prechode položkami, ktoré sú závislé od zvolenej témy. Mobil je vtedy trošku pomalší, ale komu by to prekážalo, môže ich vypnúť. Rovnako pribudli aj zvukové efekty pri pohybe v menu.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je umiestnený v zadnej stene telefónu. Disponuje maximálnym rozlíšením 3,2 MPix, automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou. Objektív nie je nijako chránený, takže pri nepozornosti hrozí jeho poškriabanie. Prostredie samotnej aplikácie neprešlo žiadnymi zmenami, takže na klávesové skratky môžete rovno zabudnúť. Inak sú nastavenia pomerne bohaté od časovača, farebného tónu, vyváženia bielej, kompenzácie expozície, ostrosti, jasu, kontrastu, citlivosti ISO až po výber samotného režimu snímania. Veľkosť snímky sa nastavuje v piatich krokoch, pribudla možnosť zaznamenať polohu z GPS modulu a pridať túto info do snímok. Režim "nočná krajina" vždy používa autofókus, ktorý nedokáže zaostriť ani na dobre osvetlenú večernú ulicu. Pozrite si rozmazané snímky v našej Galérii. Večerné ostré snímky som musel vytvoriť v režime "na šírku" s vypnutým AF.

"Pribudla možnosť zaznamenať polohu z GPS modulu a pridať túto info do EXIF informácií o snímke."

Výsledné fotografie je možné prehliadať prostredníctvom galérie, v ktorej sa automaticky zobrazujú na celú plochu displeja. Pri posune na ďalšie snímky je výborne použiteľné práve Navi wheel, prípadne si môžete nechať prehrať automatickú prezentáciu. Pri priblížení sa nezobrazuje miniatúra náhľadu. Priamo z galérie je možné snímky editovať, odoslať e-mailom, prostredníctvom MMS, Bluetooth, respektíve ich umiestniť na blog.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video je zaznamenávané v maximálnom rozlíšení 640 x 480 bodov (t.j. VGA), zvuková stopa vo formáte AAC je čistá a kvalitná, takže reč alebo zvuky sú jasne zrozumiteľné. Nastavenia sa obmedzujú iba na výber režimu, vyváženie bielej, farebného tónu a rozlíšenia. Prezeranie zabezpečuje aplikácia Videocentrum v spolupráci s predinštalovaným Real playerom. Pre prehrávanie filmov vo formáte avi je potrebné použiť externú aplikáciu DivX player a film zmenšiť, pretože nekomprimované filmy budú skôr pripomínať obrázkovú prezentáciu.

musím v Nokii N78 pochváliť. Ponúka všetko, čo sa od kvalitného hudobného nástroja dá očakávať. Hudobná knižnica, nastavenie ekvalizéra, spôsobu prehrávania, či zobrazenie vizualizácií, to všetko je dnu. Páči sa mi možnosť priradiť obrázok albumu ku skladbám. Prítomnosť štandardného 3,5 mm konektora navyše pridáva možnosť používať svoje vlastné slúchadlá. Prehrávanie cez stereo reproduktory je dostatočne hlasné a pomerne čisté. V N78 pribudla možnosť vysielania prehrávaných skladieb prostredníctvom FM vysielača. Stačí nastaviť frekvenciu, naladiť ju na nejakom FM prijímači a jednoducho počúvať obľúbené skladby priamo z mobilu. Najväčšie využitie vidím v aute, v ktorom tak odpadá potreba káblového spojenia, alebo podpora A2DP Bluetooth profilu na autorádiu. Takýto prenos zvuku je do dvoch metrov priamej viditeľnosti čistý.

"V N78 pribudla možnosť vysielania prehrávaných skladieb prostredníctvom FM vysielača."

Nezabudlo sa ani na

zvonení. Štandardne je ich v mobile šesť, z toho tri je možné aj načasovať. Nič však nebráni vytvoreniu ďalších vlastných. Ich nastavenia sú bohaté, a pre každú príležitosť si tak môžete vytvoriť ten svoj. Vlastné profily sa dajú takisto časovať.

"Tri pripravené profily a ďalšie vlastné je možné aj načasovať!"

Prítomnosť nového

je jednoznačne veľkým plusom. Funguje len s pripojenými slúchadlami a ponúka podporu RDS aj s vyhľadávaním alternatívnych frekvencií. Okrem toho je k dispozícii aj internetové rádio (Nokia Radio) s prednastavenými kanálmi na prehrávanie. Tu je možné filtrovať stanice podľa žánrov, jazyka alebo krajiny. Prenos v 3G sieti fungoval výborne, len treba mať aktivovaný čo najväčší dátový balík.

"Prítomnosť nového FM rádia s RDS a AF je jednoznačne veľkým plusom."

Vnútorná pamäť Nokie disponuje 76 MB kapacitou. Tú je ďalej možné rozšíriť pamäťovými kartami micro SD. Keďže sa jedná o smartfón s operačným systémom Symbian, celú voľnú pamäť je možné komplet zdieľať.

Telefónny zoznam je rovnaký ako u ostatných telefónov so Symbianom S60. Prakticky neobmedzená kapacita, detailnosť a rozšírené vyhľadávanie zostali zachované. Pribudla možnosť nastaviť ako primárnu pamäť na SIM, prípadne zobrazovať aj obe súčasne. Kvalita hovoru je na vysokej úrovni. Reproduktor je dostatočne hlasný, chýba mu trocha basovej zložky. Použitie hlasného odposluchu je vhodné skôr do kancelárie alebo veľmi dobre odhlučnenom aute. V hlučnejšom prostredí zaniká zvuk zo stereo reproduktorov a mikrofón dosť výrazne sníma okolité zvuky. Vhod príde určite aj hlasové ovládanie bez potreby nahrávania povelov známe z predchádzajúcich modelov.

je známy z predchádzajúcich modelov. Veľkou zmenou je možnosť zbaviť správu SMS diakritiky pri použití prediktívneho písania. Pamäť nie je nijak limitovaná a je možnosť použiť na ukladanie aj pamäťovú kartu. Pri vytváraní správy sa môžete rozhodnúť, či bude poslaná ako SMS alebo MMS.

"Veľkou zmenou je možnosť automaticky zbaviť správu SMS diakritiky pri použití prediktívneho písania, N78 oreže už aj znaky ň, ľ, ť..."

je už tiež známy. Pracuje s oboma protokolmi, podporuje šifrovanie a stále nedokáže automaticky zobraziť správu v HTML formáte. Pri nastavovaní pomáha sprievodca, ktorý podľa mailovej adresy rozpozná mailový server. Škoda, že nie je možnosť vybrať si medzi manuálnym a automatickým režimom. Dôvod je ten, že poväčšine mi nastavil typ konta IMAP, kde zo srpáv sťahuje len hlavičky. Pre nastavenie na POP3 som si musel pomôcť malou obkľukou a zadať mailovú adresu na začiatku tak, aby ju mobil nerozpoznal. Vtedy ponúkol manuálne nastavenie. Pre prezeranie dokumentov je k dispozícii QuickOffice4, pre editáciu je potrebné zakúpiť licenciu.

"Pre prezeranie dokumentov je k dispozícii QuickOffice4, pre editáciu je potrebné zakúpiť licenciu."

je náš starý dobrý známy z platformy S60. Spoľahlivo zobrazuje webové stránky, náhľadovú mapu a všetky ostatné potrebné funkcie. Podpora Flash animácií (napríklad aj videí na YouTube či našich na Fony.sk) je už len čerešničkou na torte.

"Podpora Flash animácií (aj videí na YouTube) je v kvalitnom iinternetovom prehliadači už len čerešničkou na torte."

Pre prenos dát je Nokia N78 doslova ako stvorená. Podpora všetkých dátových technológií od GPRS až po HSDPA z nej robia výborný pracovný nástroj. Paletu dopĺňa Wi-Fi s podporou UPnP a bluetooth s podporou A2DP profilu pre stereofónny prenos hudby. S PC je mobil možné prepojiť ešte dodávaným microUSB-USB káblom. Prenos dát je limitovaný možnosťami pamäťovej karty.

Fíni sa konečne v nových symbianoch naučili budiť. Budíky si každý môže vytvárať podľa svojej potreby, nechýba nastavenie opakovania na konkrétne dni.

Kalendár je opäť zhodný s predchodcami. Je podrobný, prehľadný a prepojený s pohotovostnou obrazovkou. Stále chýba možnosť pozvať mailom účastníkov stretnutia.

Veľkým plusom je prítomnosť GPS modulu. Jeho štart aj za studena je prekvapivo rýchly a nikdy som nečakal dlhšie ako 15 sekúnd. Pri požívaní s Nokia Maps a Google Maps som nezaznamenal žiadne nepresnosti. Licencia na hlasovú navigáciu je súčasťou balenia na 12 mesiacov.

"Veľkým plusom je prítomnosť GPS modulu. Akciová dvanásťmesačná licencia na hlasovú navigáciu Nokia Maps je dokonca súčasťou balenia."

Z ostatných funkcií spomeniem prítomnosť kalkulačky, prevodníka, poznámok, program u na prácu so súbormi pdf či archívmi zip. Chýbajúce a nevyhovujúce programy sa dajú doinštalovať, prípadne nahradiť. Nezabudlo sa ani na podporu Java aplikácií. Všetky mnou používané fungovali bez najmenších problémov.

Výdrž batérie nie je najhoršia. Pri častom používaní mobil vydrží pri živote cez 1 deň. Samozrejme znížením jasu displeja, vypnutím 3G a vibrácií sa dá dosiahnuť aj podstatne viac. Pri častom hraní sa s telefónom, prípadne automatickej kontrole mailov sa však pripravte na aktívne nosenie nabíjačky so sebou.

Video:


Nokia N78
Uploaded by fony-sk

Výhody:

- plná dátová konektivita vrátane Wi-Fi,

- prítomnosť GPS s prvotnou lokalizáciou podľa BTS (= A-GPS),

- veľmi rýchle reakcie.

Nevýhody:

- použitie lesklých plastov a menej kvalitné spracovanie,

- nepohodlné ovládanie a nevhodne umiestnené mediálne tlačidlo

- neistá alfanumerická časť klávesnice.

Orientačná cena: 12 490 Sk (Epicentrum)

ZÁVER

Nokia N78 je určite skvelý mobil s výbornou výbavou. Vyzerá elegantne a svojmu majiteľovi poskytne všetko, čo by od multimediálno-pracovného mobilu mohol očakávať. Nevýhodou je použitie plastov, slabšie spracovanie a klávesnica. Nokia v poslednej dobe ponúka priveľa drahých a funkciami nabitých telefónov so slabším konštrukčným spracovaním a klávesnicou, ktorá sa príliš prispôsobila rukám dizajnérov. Na trhu si N78 svoje miesto určite nájde, aj keď to nebude mať ľahké. Veľkú konkurenciu má najmä v domácich radoch - v podobe modelu Nokia N82 s xenónovým bleskom, prípadne u modelov Samsung s operačným systémom Symbian S60.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.06.2008 - 16:46

mato: sak n82 bude vtedy hadam za tolko, toto je taky medzistupen n73-n82

anonymous11.02.2008 - 22:30 Trvalý odkaz

McLoo: podla mna je to neco ako N81. Bola N95->N82 a toot bude asi N81->N87. N81 v klasickej konstrukcii

anonymous12.02.2008 - 16:05 Trvalý odkaz

McLoo: ne N87 ale N78.... =)

anonymous12.02.2008 - 18:00 Trvalý odkaz

wufu: som zvedavy az to dojde na trh(:

anonymous13.02.2008 - 17:20 Trvalý odkaz

1: ale 3,5 jack bude priamo v tele fonu...nie cez adapter

Celá diskusia 35 príspevkov