Nokia N96

PRVÝ KONTAKT so smartfónom 3G smartfón s 5 Mpix fotoaparátom, 16 GB pamäte, podporou HSDPA, Wi-Fi, A-GPS, DVB-H a VGA videom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian OS v9.3, S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: Dual CPU, ARM 9, 264 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 103 x 55 x 18 mm,

hmotnosť: 125 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 43 x 57 mm, uhlopriečka 71 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 b.), LED blesk, makro, autofókus, záznam videí (MPEG4, 640 x 480, 30 fps),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 16 GB + microSD (až do 16 GB), 128 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm konektor, FM rádio (s RDS), A2DP, stereo repro,

ostatné: Java, minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, TV výstup, DVB-H 1.0, A-GPS,

batéria: BL-5F, 950 mAh

výdrž: do 4 h hovoru / 220 h pohotovosti / 5 h prehrávania videa / 14 h hudby

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-5F, nabíjačka AC-5, stereo slúchadlá HS-45, AD-54, video kábel CA-75U, USB kábel CA-101, CD so softvérom, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia N96 je nástupcom obľúbených dvojičiek N95 a N95 8GB. V mojich rukách sa objavila už po druhýkrát a sám som bol zvedavý aký bude druhý dojem.

fínskej novinky je v štýle aktuálnych modelov. Konštrukčným materiálom je plast, vlajkový model by si však určite zaslúžil niečo lepšie. Veľké lesklé plochy na Nokii N96 vyzerajú na fotografiách pekne a elegantne. Už pri prvom kontakte však začnete bojovať s odtlačkami. Okrem prednej a zadnej strany s nimi musíte počítať aj na klávesnici a tlačidlách ovládania prehrávača, kde je čistenie podstatne ťažšie. Vysúvacia konštrukcia je po vzore predchodcu . Na rozdiel od predchodcov však pri posune hornej časti v oboch smeroch konečne napomáha pružina. Kvalita spracovania mechanizmu ma mierne sklamala. Po určitom čase je cítiť výraznú vôľu prakticky vo všetkých polohách a smeroch. Od vlajkovej lodi som skutočne očakával viac. obsahuje štandardný 3,5 mm audio/video konektor, vypínacie tlačidlo a posuvný zámok klávesnice. Nápad je to zaujímavý, ale nie práve pohodlný pri držaní v jednej ruke. obsahuje slot na pamäťové karty microSD, pravá zasa dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti, spúšť fotoaparátu a v rohoch umiestnené stereo reproduktory. Na objavíte microUSB a samostatný tenký nabíjací konektor.

Postupne sa dostávame ku

. Vzhľadom na rozmery mobilu by som predpokladal výborné ovládanie, ale opak je pravdou. Stále nerozumiem prečo sa pod obrovským displejom na drobnej ploche tlačí až 12 tlačidiel. Nemám veľké ruky, ale napriek tomu som sa pri používaní musel sústrediť na presnosť stláčania. Nerozumiem, prečo musí byť ovládanie prehrávača aj na tlačidlách pod displejom. Priestor mohol byť využitý podstatne lepšie. K tomu sa pridáva aj tuhosť pri stláčaní, čo rovnako znižuje komfort ovládania. Vnútro ovládacieho štvorca je podsvietené s funkciou dýchania a pripomínaním zmeškanej udalosti. Vysunutím hornej časti nahor sa dostávame k alfanumerickej klávesnici. Aj tu som očakával podstatne lepšie výsledky. Prekážalo mi umiestnenie v jednej rovine s takmer nulovým hmatovým odlíšením, tuhý stisk, horný rad je veľmi blízko vysunutej hornej časti, spodný rad zasa blízko okraju. Písanie je tak pomerne obtiažne a nepohodlné.

Ale dosť bolo kritiky.

patrí jednoznačne k veľkým plusom. Pri daných rozmeroch by si možno zaslúžil aj väčšie rozlíšenie, napriek tomu je QVGA prijateľné, čitateľnosť na slnku je výborná. Jas samozrejme reguluje senzor, čo navyše šetrí aj batériu. Operačným systémom je Symbian S60 vo verzii 9.3 s Feature pack 2. Zmeny sú viditeľné okamžite na prvý pohľad zmeneným správcom spustených aplikácií, časovanými profilmi, zobrazením hodín v menu, či animovanými prechodmi medzi jednotlivými úrovňami menu a dvoma druhmi pohotovostného režimu. Samozrejmosťou je ľubovoľné usporiadanie položiek, či výber zo štyroch zobrazení ikon v menu. Nechýba otáčanie displeja podľa polohy mobilu.

je prakticky prevzatý od predchodcu. Jeho objektív sa nachádza na zadnej stene, disponuje rozlíšením 5 Mpix, automatickým zaostrovaním a dvojicou diód na prisvetlenie. Opäť chýba xenónový blesk. Objektív nie je nijak chránený voči nečistotám a poškodeniu. Nastavenia sú pomerne bohaté, nechýba výber režimu, nastavenie rozlíšenia, úprava jasu, kontrastu, výber scény, či zaznamenanie polohy. Klávesové skratky však chýbajú, rovnako aj vlastné usporiadanie menu fotoaparátu. Video je na tom tradične výborne. Záznam v rozlíšení VGA s kvalitnou zvukovou stopou určite poteší filmárov. Rôzne nastavenia, použitie diód na prisvetlenie scény či stabilizátor. Prezeranie výsledných snímok a záznamov má na starosti galéria. Tá je výborne spracovaná, ponúka vytváranie a správu albumov, prezeranie a editáciu fotografií, či triedenie podľa dátumu vytvorenia. Pri pozeraní videa určite oceníte malý skrytý v okolí objektívu. Drží mobil v šikmej polohe, takže odpadá nutnosť držania mobilu v ruke.

Zameranie na

je jednoznačné od prvého momentu ako Nokiu N96 vezmete do rúk. Potvrdzuje to prítomnosť 3,5 mm audio/video konektora, dvojica stereo reproduktorov, prepracovaný hudobný prehrávač a obrovská pamäť 16 GB v kombinácii s podporou microSD kariet. Vhod príde určite aj správa hudobnej knižnice, či radenia skladieb podľa viacerých kritérií. Pri možnej maximálnej kapacite je to priam nutnosť. Prepracovanosť podporuje aj výber a nastavenie vlastného ekvalizéra, režimu prehrávania, či tvorba playlistov. Na ovládanie môžete použiť štvoricu tlačidiel viditeľnú po odsunutí hornej časti nadol, prípadne ďalšiu štvoricu v okolí štvorsmerového tlačidla. Osobne by som priestor pod displejom vyriešil inak a ovládanie ponechal len skrytej štvorke, ľudia od Nokie však na to majú úplne iný pohľad. Štandardne dodávané slúchadlá s redukciou navyše obsahujú aj diaľkové ovládanie.

S hudbou je spojené aj

s prívlastkom Visual Radio. Ponúka stiahnutie frekvencií priamo z internetu a následné uloženie, RDS, či automatické preladenie frekvencie. Nechýba ani internetové rádio so širokou ponukou staníc podľa žánru, jazyka a krajiny. Pri multimédiách musím spomenúť aj prítomnosť DVB-H, teda tunera na príjem digitálnej televízie. Hneď v úvode musím upozorniť, že štandard DVB-H je úplne odlišný od DVB-T, ktorý nájdete u novších TV prijímačov. Ide o formát plateného príjmu TV upravený pre použitie v mobilných zariadeniach, takže v našich podmienkach ide o funkciu nevyužiteľnú.

Telefónny zoznam je obmedzený len veľkosťou voľnej pamäte, jednotlivé záznamy sú dostatočne podrobné, nechýba vyhľadávanie postupným písaním a voľba zobrazenia pamäte.

Schránka a editor pre SMS a MMS je spoločná, pri vytáraní môžete jednoducho zmeniť typ danej správy. Pri písaní si môžete pomôcť slovníkom T9, ktorý pri použití diakritiky správy neskracuje. Má všetky vlastnosti aktuálnych modelov.

E-mailový klient pracuje s viacerými kontami naraz, umožňuje automatickú kontrolu schránky a podporuje aj Push Mail. Pre správne fungovanie si však treba dať pozor, aby aplikácia správ bežala neustále na pozadí. Odporúčam preto vychádzať z nej prostredníctvom tlačidla menu. Prezeranie dokumentov zabezpečuje aplikácia QuickOffice verzie 4 bez možnosti editácie.

V oblasti prenosu dát si dali fínski inžinieri záležať a už tradične vybavili novinku takmer do plna. Využijete tak technológie od GPRS až po HSDPA, Wi-Fi, či Bluetooth. Lokálne je k dispozícii dátový microUSB kábel, poteší podpora TV výstupu. V praktickom živote určite oceníte podporu A-GPS s predinštalovanými Nokia Maps a licenciou na navigáciu na 90 dní. Rýchlosť nájdenia polohy je výborná, prakticky som nečakal dlhšie ako 10-15 sekúnd. Po aktualizácii firmvéru sa mi však navigáciu už nepodarilo rozbehať. Neustále sa pri načítaní polohy zasekla a nedostal som sa ďalej.

patrí medzi starých známych a v tomto smere to už začína byť pomaly nedostatok. Samozrejme, že si poradí s Flash animáciami, je rýchly a pri navigácii používate virtuálny kurzor, ale stále chýba napríklad označovanie a kopírovanie textu a samostatné otváranie viacerých okien.

Z organizačných funkcií spomeniem

so štyrmi druhmi záznamov a podrobnými možnosťami opakovania. Chýbať nesmie ani niekoľko vlastných budíkov s nastavením opakovania.

Výrobca pripravil v rámci N-Gage niekoľko hier, ku ktorým dostanete aj kód na odomknutie. Nechýba samozrejme aj podpora Java aplikácií a ich multitasking.

Dostávame sa postupne k poslednej kapitole, a tou je výdrž. Už zo špecifikácií je jasné, že novinka má menšiu batériu, presná kapacita sa ustálila na hodnote 950 mAh. Dovolím si povedať, že na dnešné pomery je to žalostne málo. Pokiaľ budete Nokiu N96 aktívne používať, tak sa pripravte na nabíjanie každý deň, prípadne aj v priebehu dňa. Určitými obmedzeniami budete môcť dosiahnuť aj lepšie výsledky, potom je však zbytočné investovať do takto vybaveného mobilu.

Výhody:

- podpora dát vrátane HSDPA a Wi-Fi

- veľký a výborne čitateľný displej

- veľká 16 GB pamäť rozšíriteľná o microSD karty

Nevýhody:

- použitie lesklých plastov

- nepohodlná klávesnica a ovládacie tlačidlá

- slabá výdrž batérie

Orientačná cena: 549 € / 16 539,17 Sk (nokia-eshop.sk)

Záver

Od Nokie N96 sa očakávalo veľa. Má prakticky plnú výbavu zahŕňajúcu dáta, multimédiá aj pracovné funkcie. V oblasti konštrukcie však zaostáva dokonca aj za predchodcami. Na klávesnicu si treba veľmi dlho zvykať, rovnako sú na tom aj ovládacie tlačidlá pod displejom. Implementácia DVB-H tunera je v našich podmienkach len do počtu. Majitelia starších modelov N95 a N95 8GB v podstate nemajú dôvod na výmenu. A ak by sa už predsa len rozhodli meniť, tak by som skôr odporúčal model N85.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.02.2009 - 22:54

Mikullas: Pri baterke Li-Ion 950mAh dat VGA displej a este k tomu aj 16mil. farieb?? :D Nechapem preco nepouzivaju Li-Pol, ktora ma pri rovnakych rozmeroch vacsiu kapacitu.

anonymous11.02.2008 - 23:08 Trvalý odkaz

NokiaMan: Ja by som strasne privytal nastupcu super Nokia N93i. Mensie rozmery,megapixel navyse,par bodov pri videu a je to phone,ktory toto vsetko posuva za hranice ocakavani.

anonymous12.02.2008 - 22:03 Trvalý odkaz

webster: Nejde mi do hlavy, preco su okolo 4 smerneho tlacidla tlacidla na ovladanie hudby, a po zosunuti konstrukcie dole su tam dalsie :D

anonymous13.02.2008 - 13:24 Trvalý odkaz

yaro: si vsimni ze ked sa vysunu dalsie tak tie okolo 4 smerneho tlacidla zmiznu

anonymous07.04.2008 - 14:05 Trvalý odkaz

rene-ge: to akoze bema ziadnu krytku fotoaparaatu???hmm..nedchapem

Celá diskusia 114 príspevkov