Sony Ericsson G900

RECENZIA smartfónu + VIDEO 3G smartfón s OS Symbian UIQ, dotykovým displejom, 5 Mpix fotoaparátom a Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, s dotykovým displejom,

OS: Symbian 9.1 UIQ 3.0,

procesor: ARM 9, Nexperia NX4008, 208 MHz

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 106 x 49 x 13 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 35 x 48 mm, uhlopriečka 60 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2592 x 1944 bodov), LED blesk, autofókus, záznam videí (3GPP, 320 x 240 bodov),

pamäť: 160 MB + MemoryStick Micro, 128 MB RAM,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, blogovanie,

batéria: Li-Pol, BST-33, 950 mAh,

výdrž: do 12 h hovoru / 380 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, EDGE, HSDPA, HSUPA, IrDA, GPS, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

nového modelu je priam typický "sonyeriksoňácky". Uhladené a čisté tvary sa lepšie budú vynímať v rukách mužov. G900 nepodľahol novým trendom a použité plasty sú pekne matné. Okrem okolia displeja a kúska zadnej steny nemusíte s odtlačkami prstov vôbec bojovať. Konštrukcia je dostatočne pevná, takže o vŕzganie sa treba doslova snažiť. Zosadenie zadného krytu prebieha podobne ako u modelu G700, teda vypáčením. Po obvode celého mobilu vedie vrúbkovaný pás, ktorý zlepšuje držanie a zabraňuje šmýkaniu v ruke. Umiestnenie systémového konektora na ľavom boku prístroja nehodnotím práve najlepšie a úprimne nechápem, prečo sa to stalo novým trendom tohto výrobcu. si miesto našla dióda informujúca o zmeškanej udalosti, či vybitej batérii a v spodnej časti zostalo aj miesto na prevlečenie pútka. Pravý bok obsahuje dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti, zámok klávesnice a spúšť fotoaparátu. Ten sa nachádza na zadnej stene spolu s reproduktorom a prisvetľovacou diódou, ktorú je možné použiť ako núdzové svietidlo. Vypínacie tlačidlo sídli už tradične v hornej časti a neslúži k žiadnym iným účelom.

je vzhľadom na použitý operačný systém trochu netypická. Jedná sa totižto o úplne bežné ovládacie tlačidlá s bežnou alfanumerickou časťou. Jednotlivé klávesy sú dostatočne veľké a majú príjemný odpor. Ani dlhé písanie prsty neunavuje. Chýbali mi však zvislé rozostupy, pretože aj napriek šikmému sklonu kláves som občas robil preklepy. Ovládacie tlačidlá sa oproti modelu G700 zmenili. Dva funkčné "klávesy" sa dajú ovládať jedine dotykom displeja, nie ako na G700. Chce to pár dní zvykania, ale potom si to už ani neuvedomujete. Ovládanie nových smartfónov s UIQ sa tak veľmi priblížilo ovládaniu bežných Sony Ericssonov.

"Ovládanie nových smartfónov s UIQ sa veľmi priblížilo ovládaniu bežných Sony Ericssonov."

Jednou zo základných zložiek ovládania je aj

, ktorý je rovnaký ako u modelu G700 rozmermi, rozlíšením aj čitateľnosťou. Tá je veľmi dobrá za akýchkoľvek svetelných podmienok. Pohotovostný režim je rovnaký ako u G700, najlepšie to je vidieť z našich fotografií. Majitelia P1i sa môžu tešiť aj na štandardnú vysúvaciu ponuku "obchod" obsahujúcu 15 vlastných skratiek. Po niekoľkých dňoch používania však musím uznať, že som radšej používal práve nový štýl domácej obrazovky. Je veľmi návykový a výborne sa s ním pracuje. Menu a niektoré položky sú oproti P1i na mierne nezvyklých miestach, ale to je rovnako otázkou niekoľkých dní zvykania.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je umiestnený v zadnej stene a nie je nijak chránený voči poškodeniu. Svojím rozlíšením sa zaradil do elitnej skupiny "päťmegapixlov", ale prináša aj novinku v podobe dotykového zaostrovania. Ak napríklad snímate rôzne vzdialené objekty, môžete si dotykom prsta na displeji vybrať ten, na ktorý potom fotoaparát zaostrí. Je to skutočne veľmi šikovné a skvele fungujúce. Nastavenia sú pomerne široké a využiť sa dajú aj klávesové skratky, prípadne skratky na dotykovom displeji. Mobil sa pri fotografovaní drží na ležato a scéna sa zobrazuje na celú plochu displeja. Kvalitu fotografií nechám na každého vlastnom zhodnotení. Nie je zlá, ale od piatich megapixlov som očakával lepšie výsledky.

"Fotoaparát prináša novinku v podobe dotykového zaostrovania."

sa, podľa vzoru posledných modelov, sústredilo do novej mediálnej galérie. Napriek použitiu pomalšieho procesora je prezeranie pomerne svižné. Funguje dokonca posúvanie ťahom prsta, či otočenie obrazu na ležato gestom. Priamo z galérie je možné snímky upravovať a následne odosielať. Nechýba ani prezentácia so zvukovým sprievodom, či vytváranie vlastných albumov.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí sa oproti modelu P1 nezmenil - zostalo maximálne rozlíšenie 320 x 240 bodov (15 fps, do 400 kbps) aj slabšia zvuková stopa vo formáte AMR (1 kanál, 12 kbps). Pre nastavenia sa dajú taktiež využiť klávesové skratky a skratky na dotykovom displeji. Prezeranie je opäť zastúpené galériou. Páči sa mi, že systém si pamätá miesto ukončenia pozerania u každého videa a začne ho prehrávať presne od tohto momentu.

by ste ako samostatnú aplikáciu hľadali v menu Sony Ericssonu G900 márne. Všetky multimédiá sa sústreďujú do spomínanej galérie. K prehrávaču mám jedinú pripomienku - absenciu vlastnej úpravy nastavení ekvalizéra. Umožňuje spravovanie kompletnej hudobnej knižnice, vytváranie vlastných zoznamov a prostredie je prispôsobené aj na ovládanie dotykom. Pri prehrávaní beží v pozadí animácia bez možnosti zmeny. V pohotovostnom režime je navyše k dispozícii aj záložka, prostredníctvom ktorej môžete prehrávač pohodlne ovládať. Kvalita reprodukcie je veľmi dobrá, hlasitosť je v porovnaní s P1 dokonca vyššia. Jediné, čo chýba, je štandardný 3,5 mm konektor na pripojenie vlastných slúchadiel. Jediným riešením je kúpa redukcie. Mnou testované slúchadlá HPM-82 s diaľkovým ovládaním na kábli fungovali presne a spoľahlivo.

"K prehrávaču mám jedinú pripomienku - absenciu vlastnej úpravy nastavení ekvalizéra."

Na profily si zatiaľ musíme počkať, keďže nadstavba UIQ ich neponúka. Jedinou možnosťou je nastavenie tichého režimu podržaním tlačidla mriežky.

FM rádio prešlo najmä kozmetickými zmenami a stále sa radí k špičke. Tešiť sa môžete na podporu RDS s vyhľadávaním alternatívnych frekvencií, či zobrazenie rozšírených informácií. V minimalizovanom režime sa využíva rovnaká záložka ako v prípade prehrávača na pohotovostnom displeji. Ku slovu sa tu dostáva aj podpora Track ID, ktorá sa zatiaľ pravidelne objavuje u modelov japonsko-švédskeho výrobcu.

Užívateľská pamäť činí 160 MB, ktorú je možné ďalej rozšíriť pamäťovými kartami Memory Stick Micro M2. Keďže sa jedná o smartfón, tak celú vnútornú pamäť je možné plne zdieľať.

je rovnaký ako v prípade iných modelov so systémom UIQ. Je podrobný s veľkým množstvom detailov a nastavení. Ponúka niekoľko druhov radenia záznamov a podľa toho aj vyhľadáva. Veľkostne obmedzený samozrejme nie je.

Uskutočnenie hovoru je vďaka klasickej klávesnici rovnako pohodlné ako na bežnom telefóne. Hlasitosť je dostatočná aj v hlučnejšom prostredí a zvuk je pekne prekreslený. Stále však chýba možnosť záznamu počas hovoru. Aplikácia jednoducho vypíše, že nahrávanie nebolo úspešné.

"Stále však chýba možnosť záznamu počas hovoru."

Písanie textov je možné niekoľkými spôsobmi a je len na vás čomu dáte prednosť. Na výber je použitie alfanumerickej klávesnice aj za asistencie slovníka T9, virtuálna plnohodnotná klávesnica ovládaná dotykom, či rozpoznávanie písma. S textom sa dá následne ďalej pracovať. Editácia je vďaka dotykovému displeju rýchla a pohodlná.

V

zmeny nečakajte. Priečinok majú prichádzajúce SMS a MMS správy spoločný, pri vytváraní sa systém spýta na typ, aký chcete použiť. Editor je jednoduchý a prehľadný u oboch. U SMS správ si treba dať veľký pozor na diakritiku, ktorá správy skracuje. V nastaveniach chýba podpora redukovanej abecedy.

E-mailový klient je opäť rovnaký ako pri predchádzajúcich modeloch. Ponúka široké možnosti nastavení, podporu POP3 aj IMAP4 protokolu, zobrazuje HTML maily, pracuje s viacerými kontami súčasne a umožňuje rozsiahle možnosti nastavenia automatickej kontroly a preberania nových správ. Samozrejmosťou je plnohodnotná práca s prílohami, či možnosť prehliadať a editovať Office dokumenty. Jediným limitom a nevýhodou je tak použitie slabšieho procesora a pomalé otváranie HTML mailov, prípadne dlhšie otváranie aplikácie pri väčšom množstve prijatých správ.

je opäť Opera vo verzii 8.65. Aj keď sa pôvodne hovorilo o možnej podpore novej Opery, zatiaľ si musíme vystačiť s tou “staršou“. Na druhej strane, stále patrí k špičke. Podporuje prácu s viacerými oknami, zalomenie stránky na šírku displeja, či správcu preberania a pamäť zadaných hesiel.

Prenos dát je ďalšou slabinou modelu G900. Sony Ericsson u svojich smartfónov zatiaľ stojí na jednom mieste už dlhú dobu. Podpora GPRS a 3G sietí je síce pekná, ale absencia EDGE je viac ako zarážajúca. Chýbajúca podpora HSDPA taktiež nepridáva plusové body. A práve dobrý webový prehliadač a kvalitný mailový klient by si takúto podporu zaslúžili. Česť sa snaží zachrániť aspoň podpora Wi-Fi siete. Na pripojenie k PC môžete použiť dodávaný USB kábel, prípadne bezdrôtovo spojiť prostredníctvom Bluetooth s podporou A2DP profilu.

"Podpora GPRS a 3G sietí je síce pekná vec, ale absencia EDGE je viac ako zarážajúca."

Ponuka trojice budíkov je taktiež bez zmeny. Nastavenia sú pomerne bohaté, umožňujú nastavenie opakovania v určité dni alebo intervaly. Na vytvorenie ďalších však zabudnite. Jedno upozornenie smeruje aj na tichý režim. Pri ňom sú všetky zvuky vypnuté, takže ani budík nezvoní, jedine vibruje.

Kalendár je veľmi dobre prepracovaný a prehľadný. Umožňuje pridávanie štyroch druhov udalostí so širokými možnosťami prispôsobenia. Od zadania popisu, miesta, času začiatku a konca, upozornenia, poznámky až po mailové pozvanie účastníkov. Pri prehľade mesiaca sa v spodnej časti zobrazujú tri uložené udalosti. Prepojenie s pohotovostnou obrazovkou sa týka len aktuálneho dňa. Zabudnite tak na neustály prehľad o nadchádzajúcich záznamoch.

V ponuke ostatných funkcií nechýba kalkulačka, prevodník jednotiek, stopky, časovač, či úlohy. Tie sú tiež šikovne prepojené s pohotovostným režimom a máte tak stále prehľad o veciach, ktoré treba vybaviť. Samotnou kapitolou sú poznámky, ktoré majú pridelené aj vlastné tlačidlo. Základom je písanie poznámok priamo dotykovým perom, ktoré je možné doplniť klasickým textom. Štandardne sa zobrazujú náhľady troch vytvorených poznámok a jedna ikona na vytvorenie novej. Oproti P1 sa však vytratili možnosti voľby hrúbky a farby čiar. Otázne je, či pri rýchlom zapísaní dôležitej info je práve toto podstatné.

Podpora Java je už bežná vec, a inak na tom nie je ani G900. Aplikácie fungujú bez problémov a navyše vďaka bežným ovládacím prvkom aj pohodlne. Prioritou ale zostávajú aplikácie pre Symbian UIQ. Samozrejmosťou je aj beh niekoľkých aplikácií na pozadí, veľkosť RAM 128 MB si to vyslovene žiada. Trochu zamrzí absencia hardvérového tlačidla na vyvolanie spustených aplikácií a veľmi zjednodušený správca. Tu by som odporučil aplikáciu Swiss Manager, ktorú je možné aj vo voľne šíriteľnej verzii.

Batéria typu BST-33 má kapacitu 950 mAh a mobil s ňou vydrží cez 1 deň aj pri náročnom využívaní. Pri bežnom si pripočítajte ešte minimálne pol dňa navyše. Zmenou intenzity podsvietenia, vypnutom Wi-Fi, Bluetooth a 3G sieti sa výdrž ešte viac natiahne.

VIDEO:

Výhody:

- nový pohotovostný režim,

- prepracovaný mailový klient a kalendár,

- malé rozmery a hmotnosť.

Nevýhody:

- pomalšie odozvy systému,

- absencia EDGE a HSDPA,

- chýbajú profily zvonení.

Orientačná cena: 11 480 Sk (sonyericsson-shop.sk)

ZÁVER

Ako dlhodobý majiteľ Sony Ericssonu P1 musím povedať, že model G900 je napriek určitým mínusom výborný smartfón. Rozmermi a ovládaním sa hlási k bežným mobilom, pridáva však všetky výhody múdrych zariadení tohto výrobcu. Súčasní majitelia P1 by prechodom na G900 určite viac získali ako stratili. Zmeny však nie sú až tak prevratné, aby sa to rozhodne oplatilo. Na druhej strane bude model G900 skvelým a plynulým spojivom od bežných telefónov ku smartfónom s dotykovým ovládaním.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.06.2008 - 10:38

Hudco: Pre?o o tom píšete až den potom, ?o boli predstavené. Škoda, že ste pomalí :(

anonymous11.02.2008 - 19:19 Trvalý odkaz

Mikullas: Tak ma to xenon alebo len diodu? Vsade pisu nieco ine.
Ak by to malo xenon, tak spolu s volitelnym zaostrovacim bodom je to potom najlepsi fotomobil.

anonymous11.02.2008 - 19:34 Trvalý odkaz

hovedo: neverim ze to ma xenonovy blesk. z obrazkov to nevyzera ani na obycajny led blesk. A som zvedavy na kvalitu fotiek s takou malou šošobkou fotoaparátu

anonymous11.02.2008 - 19:36 Trvalý odkaz

Mikullas: A ktory mobil ma vacsiu sosovku? A nebodaj to mas zmerane :)

anonymous11.02.2008 - 19:45 Trvalý odkaz

hovedo: nemam to zmerane ale podla fotky sa mi zda ze je dost mala, ale mozno sa mylim

Celá diskusia 116 príspevkov