Paráda, všetci sú ziskoví!

Hod mobilom do diaľky je celkom obľúbená recesistická športová disciplína. Som zvedavý, kedy sa dočkáme členov slovenského tímu stáť na stupni víťazov v tejto, určite raz oficiálnej, olympijskej disciplíne.

Ou-tú si dovolilo takto v lete bilancovať a schladiť tým horúce hlavy konkurentov. Za posledný rok privítal benjamín vo svojej sieti o štvrtinu viac zákazníkov a tí mu za odmenu pomohli dosiahnuť takmer dvojnásobný prevádzkový zisk oproti roku minulému. Dovolím si však drzo povedať, že najlepšie časy prílevu nových zákazníkov pre modrého operátora skončili. Konkurencia už totiž neignoruje jeho smelé ponuky a naopak ešte smelšie ich kopíruje, zakrývajúc tak oči svojím roky spokojne dojeným ovečkám.

Ozaj, keď budeme nabudúce písať o GGGG, tak určite nemajte pocit, že jedno G tam nemá čo robiť. Má. Kyslík totiž spúšťa ako prvý komerčnú prevádzku LTE vo vybraných oblastiach. To asi z toho zisku zostali tiež nejaké drobné na budovanie tejto drahej siete. Ale upokojte sa, štvrté G bude práve v tom vašom regióne určite až niekedy po olympiáde. Tej v Riu.

Niekedy nestačí chcieť. Ak totiž chcete Samsung Galaxy Tab 7.7, máte jednoducho smolu. Právnikom Apple opäť raz vyšli nejakí nestranní sudcovia v ústrety a zakázali predaj tohto modelu v celej EU. Tí šikovní si ho môžu priniesť z dovolenky v Chorvátsku alebo Turecku.

Avšak Apple sa darí aj bez podpory právnikov. Za štvrťrok predali Američania 26 miliónov ajfónov, čo malo nemalý vplyv na čistý zisk takmer 9 miliárd dolárov. Áno, miliárd. Piaty ajfón určite vylepší jesenné predaje, no donekonečna tento ošiaľ z každej novej generácie určite nepotrvá.

Veď už teraz predal o 9 miliónov jablčných telefónov menej, než v uplynulom štvrťroku.

Ako referenčný údaj môže poslúžiť aj rebríček popularity telefónov prajsmánie, kde sa vo vyhľadávaní ocitol štvrtý ajfón až kdesi tam dole...aha, už ho vidím...pätnáste miesto. Pochopiteľne, Slováci túžia po Samsungu Galaxy S III. Iba túžia...

Nadšenie z tretej generácie vlajkovej lode určite neprestáva. Kórejský gigant si tak suverénne zabezpečil zlatú medailu v súťaži o najžiadanejšieho výrobcu smartfónov, pričom jeho predaje dosiahli päťnásobku toho, čo sa podarilo donedávna neohrozenej Nokii. Ozaj, zisk Samsungu je tentokrát 5,19 bilióna. Áno, bilióna. Ale kórejských wonov, takže prerátavajte.

Mozilla to so svojím Firefox OS myslí vážne. Objavili sa prvé obrázky nového operačného systému, ktorý sa chce (asi zázračným spôsobom) presadiť na trhu. Podobá sa to snahe naliať do plného trojdecového pohára šofokoly ešte dve deci červeného. Ale nepredbiehajme, keď začínal Android, tiež asi netušil, že sa stane hrobárom konkurenčných OS.

A je to tu! Recenzia asi najočakávanejšieho fotomobilu histórie mobilnej fotografie, kde na počiatku boli VGA snímky na desaťtisícovom mobile. Tentokrát si 41 megapixelov Nokie 808 PureView zobral na mušku priamo vedúci. A to sa stalo tejto mašinke asi osudným. Za veľa peňazí veľa megapixelov, no akosi málo muziky. A Symbian vám tiež zvuk orchestra nepridá.

Tak vidíte, leto v plnom prúde a po uhorkovej sezóne ani stopy. Ale nezúfajte, ja som ich videl v akcii za 29 centov. Mimochodom, tento víkend vychádza ďalšie vydanie spriazneného magazínu Riview. Viac už na...ale, veď to už poznáte.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu