Sony Ericsson C702

PRVÝ KONTAKT s high-endom Odolný 3G Cyber-shot s 3,2 MPix fotoaparátom s AF, GPS, FM rádiom s RDS a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 106 x 48 x 16 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 105 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 bodov, 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm,,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 bodov), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (320 x 240 bodov), VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 150 MB + MemoryStick Micro (512 MB v balení),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (offline),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, A-GPS, blogovanie,

batéria: BST-33, Li-Pol, 950 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, 3,5 mm jack (adaptér v balení), aktívny pohotovostný režim, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, kábel, stereo handsfree, pracka na uchytenie mobilu, čítačka pamäťových kariet, 512 MB karta, potrebné dokumenty

(V aktuálnom slovenskom balení sa pamäťová karta a čítačka nenachádzajú.)

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericssonu sa podaril husársky kúsok. Model C702 je takým malým krížencom dvoch odlišných kategórií. V prvom rade nesie označenie Cyber-shot, je teda zameraný na fotografovanie. Na druhej strane má konštrukciu so zvýšenou odolnosťou voči vode a prachu. To ho predurčuje ako ideálneho spoločníka pre športovo založených ľudí, keďže na rôznych túrach s ním môžete vytvoriť pekné fotografie, a zároveň sa nemusíte obávať prekvapenia v podobe zmoknutia.

sa C702 drží osvedčených línií. Pravidelný tvar, pravidelné krivky, jednoducho typický Sony Ericsson. Hrany sú zaoblené, takže v ruke sa výborne drží. Konštrukčným materiálom je plast, no napriek tomu všetko presne sedí tak, ako má. Žiadne vŕzganie alebo praskanie plastov. Kryt batérie a okolie klávesnice sú pogumované, čo výrazne zvyšuje komfort pri držaní. Mobil sa vám len tak z rúk nevyšmykne. Keď už sme pri kryte batérie, spomeniem spôsob uchytenia. Nakoľko ide o mobil so zvýšenou odolnosťou, je tu prítomný zatvárací mechanizmus v podobe . Aj vďaka tomu sedí všetko tak, ako má. Jeho otvorenie však vyžaduje použitie aspoň nejakej mince (napr. 50 halierov; korunáčka je už hrubá), prstom to jednoducho nie je možné. Pravidelní meniči SIM kariet tak nebudú nadšení. Vedľa zámku sa nachádza široký výstupok na uchytenie pútka alebo priamo dodávanej pracky. Zadná stena navyše obsahuje aj reproduktor, prisvetľovaciu diódu, ktorú je možné použiť ako svetlo, a samozrejme pod posuvným krytom maskovaný fotoaparát. Vypínacie tlačidlo s možnosťou voľby profilov je tradične na hornej hrane a spodnú okupuje systémový konektor (konečne opäť). Pravá stena je miestom pre spúšť fotoaparátu a dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti, ľavá obsahuje iba slot pre pamäťové karty.

na prvý pohľad pripomína dnes už takmer historický model T610. Jednotlivé tlačidlá sú od seba dobre rozlíšiteľné vďaka veľkým priestorom medzi nimi. Nevystupujú výrazne nad povrch, ale majú krátke dráhy, vyžadujú malú silu pri stlačení a sú dobre rozlíšiteľné aj bez pozerania sa. Práve preto je písanie na klávesnici pohodlné. Ovládacie tlačidlá sú rovnomerne rozmiestnené nad numerickou časťou. Hlavným prvkom je ovládací štvoruholník s potvrdzovacím stredom. Jeho hrany aj stred sú výrazne vystúpene, čo zlepšuje prácu s ním. Miernu výhradu mám voči dvom združeným blokom ostatných funkčných tlačidiel. Tie sú síce rôzne zošikmené, ale mohli byť o niečo väčšie. Občas sa tak môže stať, že namiesto vymazania stlačíte kláves ukončenia hovoru a akciu úplne zrušíte. Vyžaduje to teda trochu cviku a pozornosti.

Druhú polovicu prednej steny okupuje

. Svojou veľkosťou sa radí v tejto kategórii medzi najväčšie, rozlíšením a počtom zobrazovaných farieb sa od svojich súrodencov nijako nelíši. Čitateľnosť je už tradične veľmi dobrá za akýchkoľvek podmienok. Osobne som mal dojem, že model C902 mal o niečo lepší kontrast. Ubudol aj senzor regulujúci podsvietenie, takže displej stále svieti podľa nastavenej intenzity. V pohotovostnom stave je nanešťastie stále vypnutý, hodinky a zmeškané udalosti sa ukážu až po stlačení tlačidla na ovládanie hlasitosti. Tento odklon mi stále nie je jasný, pretože zobrazenie veľkých hodín pri vypnutom displeji patrilo vždy k doménam mobilov Sony Ericsson.

Menu a celý systém sú takmer zhodné s modelom C902. Všetky novinky, zmeny a vylepšenia sú aj súčasťou modelu C702. Odporúčam preto pozrieť si našu recenziu Sony Ericssonu C902. Skôr sa zmeriame na špecifické funkcie nového modelu a popíšeme si ich.

Veľkou výhodou u novinky je práve implementovanie modulu GPS. Aby som bol presný, tak sa jedná o tzv. asistovaný systém GPS. Nájdeniu vašej polohy pomáha práve poloha podľa vysielačov BTS. Vďaka tomu je aj prvé spustenie rýchle a nemusíte čakať niekoľko minút. Prvý štart je otázkou niekoľkých sekúnd, podľa našich meraní sa interval pohyboval medzi 10 až 20 sekundami. Všetko záleží od lokality a priameho výhľadu. V menu mobilného telefónu je navigácii vyhradená celá

. Obsahuje nastavenia, denník polôh, informácie o stave, moje obľúbené, funkciu stopár, navigáciu a predinštalované . V nastaveniach si môžete vybrať jednotkovú sústavu, povolenie používania GPS aj iným aplikáciám, možnosť vypnúť GPS modul a nastavenie asistovaného spustenia. Denník obsahuje súradnice vášho zisťovania polohy. Informácie o stave predstavujú možnosť samostatného spustenia GPS. Aplikácia môže pracovať na pozadí, meria aktuálnu rýchlosť pri pohybe a zobrazuje stav a použitie satelitov. Ak beží na pozadí, je ju možné kedykoľvek vyvolať prostredníctvom menu činností. Položka Moje obľúbené obsahuje v sebe zoznam vašich uložených miest.

Mne osobne sa najviac páčila funkcia Stopár. Ide o spojenie malého vreckového trénera s možnosťami presného snímania prejdenej trasy. Obsahuje niekoľko možností tréningu, na čas, na vzdialenosť, po určenej trase a bez obmedzení. Prvé tri možnosti obsahujú aj možnosť voľby intervalu rýchlosti akou sa budete počas tréningu pohybovať. V každom prípade sa zaznamenáva prejdená vzdialenosť, presná trasa vďaka polohovaniu, čas a spálené kalórie. Po ukončení sa výsledky uložia a systém spracuje kompletnú analýzu, ktorú si môžete neustále prechádzať krok po kroku. To všetko je zoradené do kalendára, presne podľa dní a hodín. Systém okrem toho vyhodnocuje aj celkové, priemerné a najlepšie výsledky. Aplikácia je to teda výborne použiteľná pri chodení po horách, behu aj cykloturistike.

Postupne sa dostávame k najväčšej záhade a tou je navigácia. Najprv som si myslel, že táto funkcia súvisí s nejakou zmenou v aplikácii Google Maps. Ale nie je tomu tak. Navigáciu zabezpečuje

s licenciou na 3 mesiace. Je to java verzia tohto systému, ktorá obsahuje plnohodnotné mapové podklady aj s hlasovou navigáciou. Dosť podstatnou nevýhodou je, že mapy sa neustále online sťahujú. Bez väčšieho dátového balíka preto odporúčam len pohotovostné využívanie. Inak program obsahuje plnohodnotné plánovanie trasy, automatické prepočítanie novej pri zmene, vyhľadávanie, zobrazenie mapy v 3D móde, nočnom režime, či zobrazenie informácií o danom mieste. Ak by bola možnosť nahrať celú mapu Slovenska a najmä zahraničia, tak by som nemal absolútne žiadnu výhradu.

Jednotlivé položky zakončuje už dobre známa aplikácia Google Maps. Aj tu plne využijete výhody GPS, v meste sa zorientujete vďaka klasickým mapám, alebo satelitným snímkam, umožňuje aj plánovanie trasy, hlasovej navigácie sa ale nedočkáte.

V rámci rozdielov oproti modelu C902 musím spomenúť aj

. Ubudlo zopár megapixlov, maximálne rozlíšenie je teda "len" 3,2 MPix. Disponuje autofókusom, nastavenia sú rozsiahle, chýba stabilizátor obrazu aj funkcia Best Pic. U Sony Ericssonu C902 sme spomínali prítomnosť tzv. geo-taggingu, teda ukladania polohy priamo do info o snímkach. Práve u modelu C702 dostáva táto funkcia ten pravý význam. Vďaka zabudovanému GPS sa poloha zaznamená úplne presne. Opäť je tu prepojenie na aplikáciu Google Maps, vďaka ktorej si môžete presne pozrieť polohu, kde fotka vznikla.

Ďalším rozdielom je aj chýbajúci polohový snímač, tzv. akcelerátor. Najväčšie využitie bolo práve v galérii, kde otočením mobilu sa zmenila aj orientácia displeja. Rovnako je to aj u internetového prehliadača, takže otočenie stránky je v C702 iba manuálne.

Všetky ostatné hardvérové vlastnosti sú veľmi podobné s modelom C902. Žiadna výrazná zmena v tomto smere nenastala. Aj C702 teda ponúka veľmi dobrý internetový prehliadač s náhľadom. Aj vyhľadávanie mien v telefónnom zozname v pohotovostnom stave (zadaním počiatočných písmen mena bez vstupu do kontaktov) ponúka aj C702. A tiež budíky sú vynovené, obsahujú konečne aj nastavenie hlasitosti.

Odlišné je aj balenie, v ktorom asi najväčším plusom je pribalenie pamäťovej karty s kapacitou 512 MB a malej prenosnej čítačky. Pri pripojení k PC sa správa ako vymeniteľný disk. Rýchlosť čítania dát sa pohybuje na úrovni do 10 MB/s a zápis do 6 MB/s. Prenesenie kompletného fotoalbumu do PC sa tak stáva niekoľko sekundovou záležitosťou.

Batéria použitá v modeli C702 disponuje kapacitou 950 mAh, čo pri bežnom používaní postačuje na 1 až 2 dni používania. Najväčším žrútom je práve GPS modul, pri pravidelnom používaní budete nabíjačku potrebovať častejšie, ale nie je to nijak tragické.

Výhody:

- pevná konštrukcia, zvýšená odolnosť

- asistované GPS, navigačný softvér ako súčasť balenia

- pamäťová karta aj s čítačkou

Nevýhody:

- absencia aktívneho pohotovostného režimu

- absencia svetelného senzoru

- chýba akcelerátor

Orientačná cena: 8 690 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson C702 sa jeho tvorcom skutočne vydaril. Ponúka dobrú funkčnú výbavu, pridáva podporu GPS aj u telefónov bez operačného systému a zakončuje to zvýšenou odolnosťou voči vode a prachu. Navyše sa jeho cena pohybuje v prijateľných medziach. Hľadať mu konkurenta je veľmi ťažké. Po funkčnej stránke by sme museli siahnuť do vôd smartfónov, ale po konštrukčnej prichádza do úvahy iba staršia Nokia 5500 Sport.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.07.2008 - 09:45

GINI ELITE: vyzera ako k610i+k550i+k800i takze cool

anonymous11.02.2008 - 18:04 Trvalý odkaz

GINI ELITE: a este ako k850i

anonymous11.02.2008 - 18:07 Trvalý odkaz

lukas: vinikajuci mobil tozvi jaka bude cena velmi som zvedavy

anonymous12.02.2008 - 02:13 Trvalý odkaz

DJTuning: Potesi aspon normalny dispay,GPS a dioda na prisvietenie.Rozmerovo zhruba akn k810i,takze pohoda

Celá diskusia 174 príspevkov