Prvé ukážky Firefox OS

Pred dvomi týždňami Mozilla oficiálne predstavila novú platformu Firefox OS. Internetom sa šíria prvé screenshoty, videá s ukážkami systému a teraz je dostupná, hlavne pre vývojárov, aj na stiahnutie.

Firefox OSPrečítajte si: Mozilla predstavila Firefox OS (9. 7. 2012)

Firefox OS je postavený na základe Linuxu a kladie dôraz na rýchlosť a jednoduchosť. Celý operačný systém je prakticky internetový prehliadač s niekoľkými aplikáciami, ktoré poznáte aj z bežných internetových prehliadačov v počítači.

Takto sa vďaka HTML5 dajú naprogramovať aplikácie pre hovory, kalendár, správy, e-mailový klient a iné. Keďže veľkosť systému má byť okolo 120 MB, je vhodný aj pre lacné zariadenia s malou pamäťou.

Prvé zariadenia s Firefox OS sa majú objaviť už v prvom kvartáli budúceho roka najskôr u brazílskeho operátora Vivo. Aký bude mať nová platforma úspech a či je na trhu ešte priestor na ďalší operačný systém, ukáže až čas.

Pretože je systém stále vo vývoji, aj zverejnené screenshoty sa môžu zmeniť.

obrázky: orange.ro

Kto má záujem vyskúšať novú verziu už teraz, musí si, okrem iného, najskôr stiahnuť poslednú verziu Firefox Nightly, ktorá sa nachádza na stránke nightly.mozilla.org a nové používateľské prostredie Gaia UI. Návod a užitočné rady ako na to nájdete na blogu dknite.wordpress.com. Inštaláciu odporúčame iba naozaj skúseným používateľom.

Zdroj: orange.ro

Diskusia k článku:

Alan Balažovjech 23.07.2012 - 10:18

pôsobí na mňa strašne lacno/obyčajne .. možno je to len môj názor ...

cipiksvk23.07.2012 - 12:57 Trvalý odkaz

Pomali vsetky mobilne OS zalozene na gnu/linux - webOS, meego, FF OS aj iOS maju dost toho spolocneho vo vela podoch...originalne to ponal MS s WP 7.x a s WP 8, aj tizen ved ma dost podobne ovladanie ko android

Mišo23.07.2012 - 13:57 Trvalý odkaz

ni pripada ako normalny android len so zapnutym launcherom, ale inac v poho rad by som si ho vyskusal

Pavol Pavučko23.07.2012 - 15:49 Trvalý odkaz

fuj to androidj e este lepsi ako toto a k tomu android nemam velmi rad :D

Celá diskusia 65 príspevkov