Sony Ericsson W980i

RECENZIA high-endu Walkman s 8 GB vstavanou pamäťou, 3,2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 92 x 46 x 17 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 172 mm,

hmotnosť: 100 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm,

sekundárny displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 176 b., 27 x 27 mm, uhlopriečka 38 mm,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), záznam videí (320 x 240 b., MPEG4),

pamäť: 8 GB, 1000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (prenos médií online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, blogovanie,

batéria: BST-38, Li-Pol, 930 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 370 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, PTT, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, UMA, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka CST-70, USB kábel, stereo handsfree HPM-77, CD so softvérom, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson W980 je najnovším hudobným modelom švédsko-japonského koncernu. Svoje miesto si našiel po boku modelu W960i s OS Symbian UIQ na aktuálnom vrchole. Deklaruje to najmä svojou výbavou.

je kombináciou klasických rovnomerných línií výrobcu a aktuálnej módnej vlny lesklých povrchov. Tie nájdete na celom hornom ramene a v okolí klávesnice. Zadná stena a boky sú z pogumovaného materiálu zvaného soft touch. Držanie je tak veľmi príjemné. Konštrukčným materiálom je plast, čo zabezpečuje prijateľnú hmotnosť. Má to však za následok aj mierne praskanie pri silnejšom stláčaní mobilu. Pri bežnej práci sa s ním však nestretnete. Na fotografiách pôsobí mobil omnoho väčším dojmom, než v skutočnosti je. Systémový konektor nedoznal žiadnych zmien, stále je prítomný Fast port na ľavej strane. Pravú dopĺňa dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti, posuvný zámok vonkajších dotykových tlačidiel a tlačidlo prepínania režimu vonkajšieho displeja. Vďaka tomu si môžete zvoliť zobrazenie prehrávača, jednoduchého displeja a rádia na .

okupuje celú spodnú časť mobilu. Hlavné okrúhle ovládacie tlačidlo s potvrdzovacím stredom má dostatočné rozmery a pohodlne sa s ním pracuje. V jeho okolí sú po oboch stranách zoskupené trojice ovládacích kláves. Funkčnosť však v tomto prípade trochu ustúpila dizajnu. Na ovládanie a stláčanie naslepo si treba chvíľu zvykať. Výrobca sa mohol aj viac rozťahovať, miesta mal k dispozícii dostatok, a aj odozva jednotlivých kláves je veľmi príjemná. Pod nimi je ešte umietnené tlačidlo Walkman a kláves na vypínanie a rýchle prepínanie profilov. Alfanumerická časť je tvorená kruhovými tlačidlami, ktoré síce nevystupujú nad povrch, ale majú dostatočné rozmery a nízky zdvih. Dlhšie texty nie sú problémom, rovnako aj písanie bez pozerania sa. Uvítal by som však väčšie roztiahnutie krajných radov do strán.

Keďže je model W980 véčkovej konštrukcie, máme displeje dva. Začnem postupne, teda najprv vonkajším. Na zobrazovanie základných informácií by postačoval aj menší, rozmery teda jednoznačne potešia. Rovnako je na tom aj čitateľnosť údajov na slnku. Zobrazuje aj peknú paletu farieb, no pozadie alebo tému na ňom nezmeníte. Pod ním nájdeme dotykové prvky, ktorých funciu si rozoberieme pri prehrávači.

je podstatne väčší, zachováva si výbornú čitateľnosť na slnku a jeho jas bleskurýchle reguluje svetelný senzor. Neustále som sa pohrával s myšlienkou, či jeho rozmery nemohli byť aj väčšie vzhľadom na ponúkané miesto. Prostredie si môžete upraviť rôznymi témami a tapetami, samozrejmosťou je podpora flash animácií s reakciami na spustený prehrávač.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

sa nachádza na zadnej strane spodného ramena. Jeho umietnenie je však maximálne nevhodné. Pri fotografovaní som si pravidelne prstom zakrýval časť objektívu, alebo som mobil musel držať v dosť neprirodzenej polohe. Šošovka nie je navyše nijak chránená, a tak hrozí jej skoré poškodenie pri minimálnej nepozornosti. Na absenciu prisvetľovacej diódy a autofókusu si treba u Walkmanov zvyknúť. Fotografuje sa na výšku, pričom snímaná scéna je zobrazená na šírku. Nie je využitá celá plocha displeja, ale vidíte komplet fotografovanú scénu. Nastavenia sú pomerne bohaté - od rozlíšenia, nočného režimu, samospúšte, vyváženia bielej, efektov a kvality až po spôsob snímania. Na výber je klasické, panoráma, rámiky a sekvenčné snímanie. Prítomná je aj možnosť zaznamenania polohy, bez pripojeného externého GPS príslušenstva je to všaklen veľmi približné. Prezeranie vytvorených snímok má na starosti už štandardne galéria s možnosťou vytvárania albumov, prezentáciou, či editáciou. Prítomnosť akcelerátora si vychutnáte pri automatickom otočení obrazovky a pozeraní fotiek na celú plochu displeja.

"Prítomnosť akcelerátora si vychutnáte pri automatickom otočení obrazovky a pozeraní fotiek na celú plochu displeja."

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video má prakticky nezmenené parametre. Rozlíšenie QVGA je doplnené kvalitnou zvukovou stopou vo formáte AAC. Nastavenia sa obmedzujú na voľbu nočného režimu, časovača, vyzáženia bielej, efektov a možnosti vypnúť mikrofón. Filmárske výtvory sú opäť sústredené v galérii. Aj tu sa dá naplno využiť polohový snímač pri prehrávaní videa na šírku.

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Sony Ericsson W980 je v prvom rade hudobný mobil, preto sa tejto časti budem venovať viac. Základ tvorí veľká vnútorná pamäť 8 GB a prehrávač

. Po jeho spustení sa zmení podsvietenie ovládacích kláves z bielej na oranžovú a môžete si zapnúť aj svetelné efekty, takže vám do rytmu bude blikať vrchná priehľadná časť horného ramena. Samozrejmosťou je kompletná správa hudobnej knižnice, radenie podľa interprétov, albumov, skladieb, žánru, či roku vytvorenia. Prítomná je aj funkcia Sens Me, teda usporiadanie hudby podľa nálad a následné zostavovanie playlistov. Každú položku môžete prehľadávať postupným písaním znakov, čo pri desiatkach albumov zlepšuje orientáciu. Čo by to bol za Walkman bez Shake control? Samozrejme aj tu funguje až po podržaní tlačidla Walkman. Mávnutím telefónu do strany viete voliť predchádzajúcu, nasledujúcu skladbu, alebo náhodný výber. Zaskočilo ma však, že podržaním tlačidla a naklonením od seba a k sebe sa dá regulovať aj hlasitosť.

Po zatvorení mobilu sa celé prostredie prenesie na externý displej. Práve tu využijete dotykové plochy pod ním. V základe zobrazuje názov prehrávanej skladby, albumu a zostávajúci čas. Nad nimi je neustále zobrazované logo Walkman a v pozadí bežia animácie. Orientácia loga a animácií sa menia podľa polohy mobilu. Prehrávanú skladbu môžete spustiť, zastaviť, posunúť vpred, vzad a vybrať nasledujúcu a predchádzajúcu.

"Po zatvorení mobilu sa celé prostredie prenesie na externý displej. Práve tu využijete dotykové plochy pod ním."

Zostávajú nám ešte dva dotykové body nad a pod tlačidlom PLAY. Vrchným sa dostanete ku knižnici, zmení sa podsvietenie z oranžovej na bielu a vy si v nej môžete vyberať ako u otvoreného mobilu s výnimkou Sens Me. Funkciu spodného klávesu som pochopil až po pár dňoch. Jeho potvrdením sa spod loga Walkman vyrojí skupina animovaných guličiek bielej v kombinácii s inou farbou. Každým jeho potvrdením sa farba zmení a zmení sa aj farba kruhov animovaného pozadia 

Výrobca deklaruje použitie Clear Sound a Clear Bass, teda čistého zvuku a basov. Posun k lepšiemu je počuť na prvýkrát. Zvuk je skutočne čistý a neskreslený aj pri maximálnej hlasitosti a silných basových zložkách. Vyskúšal som rôzne hudobné štýly a musím povedať, že som bol veľmi spokojný. Na výber je deväť nastavení ekvalizéra s možnosťou jedného vlastného. Dodávané slúchadlá sú na tom lepšie ako predchodcovia, ale stále patria k priemeru. Vďaka dodávanej redukcii na kábli však môžete použiť svoje vlastné. Pri prehrávaní cez stereo reproduktory na tele mobilu odporúčam pohrať sa s nastavením ekvalizéru pre čo najlepší zvuk, ich hlasitosť je na dostatočnej úrovni.

"Výrobca deklaruje použitie Clear Sound a Clear Bass, teda čistého zvuku a basov."

Čerešničkou na torte je použitie FM vysielača. Na mobile si spustíte obľúbenú skladbu, nastavíte vysielanú frekvenciu a tú istú potom naladíte na nejakom FM rádiu. Výborné použitie je napríklad v aute. Zvuk je však slabší a treba nájsť tú správnu polohu, aby ste namiesto hudby nepočúvali len šušťanie.

"Čerešničkou na torte je použitie FM vysielača."

Profily sú štandardnou súčasťou výbavy. K dispozícii ich máte sedem s rôznymi možnosťami nastavenia zvonenia. Avšak stále bez voľby samostatných melódií. Tie sú rovnaké pre všetky profily. Takisto chýba aj časovanie. V tomto smere sa už dlho neudialo nič nové.

Hudobnú výbavu dopĺňa aj FM rádio. Podporuje príjem RDS signálu, automatický výber silnejšej frekvencie, či zobrazenie názvu stanice. Ten sa ukáže aj na externom displeji pri zatvorenom mobile. Stále však chýba zobrazenie rozšírených info (RT aka Radio Text), napríklad práve prehrávaná skladba, či relácia.

Zabudovaná pamäť Sony Ericssonu W980 ponúka kapacitu 8 GB. Mobil tak prišiel o slot na pamäťové karty, takže na jej rozšírenie zabudnite. Je však plne zdieľaná pre celý multimediálny obsah a správy.

"Zabudovaná pamäť Sony Ericssonu W980 ponúka kapacitu 8 GB. Mobil tak prišiel o slot na pamäťové karty..."

Telefónny zoznam zostal bez zmien. Ponúka miesto na 1 000 viacpoložkových kontaktov s možnosťou uloženia až 7 čísel k jednému menu. Vyhľadávanie postupným písaním je na základe usporiadania kontakov podľa mena, alebo priezviska.

Z hovorových fukncií je výborné použitie inteligentného vytáčania. Postupným stláčaním kláves sa okrem čísel prehľadávajú aj kontakty a systém ponúka prípadnú zhodu. Kvalita hovoru je dostatočná, hlasitosť reproduktoru postačuje aj v hlučnejšom prostredí.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Pri písaní textov výrazne pomáha prepracovaný slovník T9 s možnosťou učenia sa slov. Okrem toho si systém všíma aj najčastejšie používané dvojice slov a ponúka ich automaticky pri písaní. Samozrejmosťou je možnosť kopírovania a vkladania textu.

Správy zostali rovnako po starom. Prehľadný editor sa pri požiadavke na vytvorenie správy spýta, aký typ správy chcete vytvoriť. Neumožňuje však začať správou SMS a skončiť u MMS. Schránka je pre tieto dva typy však spoločná, a teda plne zdieľaná s vnútornou pamäťou.

Možnosti

zostali zachované. Možnosť pracovať s viacerými kontami naraz stále chýba rovnako ako aj prehliadač dokumentov. Inak sú možnosti nastavení sťahovania a práce s mailami pomerne bohaté. Zišli by sa však nejaké inovácie.

Internetový prehliadač je rovnaký, ako u všetkých nových modelov postavených na rovnakej platforme. Základ tvorí

vo verzii 3.4 s podporou jednoduchých Flash animácií. Stále patrí k špičke medzi webovými prehliadačmi. Po stránke sa pohybujete virtuálnou šípkou, umožňuje zobrazenie na ležato, nie však za asistencie akcelerátora. Rovnako chýba možnosť ho minimalizovať.

Prenos dát je zastúpený takmer všetkými dostupnými technológiami. Vychutnáte si kompletné kvarteto od GPRS až po HSDPA do 3,6 Mbps. Na lokálne prepojenie poslúži Bluetooth, alebo dodávaný USB kábel. Ten po pripojení mobil zároveň aj nabíja. Rýchlosť zápisu dát sa pohybovala na úrovni 1,5 MB/s, čo nie je málo, ale zaplniť takto daných 8 GB kapacity chvíľu trvá.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budík sa oproti iným modelom taktiež nezmenil. K dispozícii ich máte päť s rôznymi nastaveniami. Nechýba možnosť samostatného nastavenia opakovania v ľubovoľné dni.

Budem sa trochu opakovať, ale aj kalendár je totožný. Zmeny prakticky žiadne. Korešponduje s aktuálnymi modelmi, teda máte k dispozícii štyri druhy pripomienok, rôzne nastavenia opakovania udalostí a pripomenutia. Do kalendára sa ukladajú aj záznamy o narodeninách vašich kontaktov.

Z ďalších funkcií treba spomenúť dva typy úloh, poznámky, kalkulačku, záznamník, stopky, odpočítavanie času, či úschovňu hesiel. Ako je u Sony Ericssonu zvykom, nájdeme tu aj funkciu Track ID na rozpoznávanie skladieb.

Sony Ericsson ako jeden z mála výrobcov plne podporuje multitasking u Java aplikácií. V pozadí vám ich môže bežať niekoľko. V telefóne nájdete tri predinštalované hry, u Need For Speed ProStreet využijete aj vlastnosti akcelerátora pri ovládaní auta. Z ostatných aplikácií poteší Accu Weather - zisťovanie predpovede počasia, Walk Mate – jednoduchý krokomer, či Standby World Clock 3D – aplikácia, tkorú môžete umiestniť na displej ako tapetu a bude vám postupne zobrazovať čas v troch svetových mestách.

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Batéria typu BST-38 má kapacitu 930 mAh. U mňa pri zapnutom HSDPA, občasnom browsovaní, počúvaní hudby, kontrole mailov a intenzite podsvietenia na 100% vydržal viac ako jeden deň. Pri bežnom používaní predpokladám výdrž do dvoch dní, pri vypnutej 3G sieti a zníženej intenzite jasu displeja aj viac.

Výhody:

- výborný zvuk a prepracované hudobné funkcie

- dotykové ovládanie pod externým displejom

- veľká vnútorná pamäť

Nevýhody:

- absencia slotu na pamäťové karty

- nevhodne umiestnená šošovka fotoaparátu

- málo inovácií oproti predchádzajúcim modelom

Orientačná cena: 11 980 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson W980 predčil moje očakávania. Ponúka skvele prepracované hudobné funkcie, výborné dotykové ovládanie a aj prepracované ostatné funkcie. Na kvalitný fotoaparát si však ešte musíme počkať. V každom prípade si myslím, že si nájde veľa priaznivcov. Ohlasy boli aj z môjho okolia veľmi pozitívne.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.08.2008 - 18:28

...zdravím...nevedel by mi niekto pozháňať tento mobil alebo aspoň odporučiť stránku kde by som si ho mohol objednať?? Ďakujem

anonymous10.02.2008 - 22:59 Trvalý odkaz

Aldebaran: velmi pekny telefon i v otvorenom stave skoda ze nemate fotku.
vecka od nokie sa mozu zahrabat.

anonymous11.02.2008 - 01:53 Trvalý odkaz

felix: dostupnost Q3 2008, takze si este pockame. Dizajn celkom pekny, trosku konzervativny aj v otvorenom stave. Len nerozumiem tak vysokemu modelovemu oznaceniu.
ps: preklep v slove Bluetooth

anonymous11.02.2008 - 03:16 Trvalý odkaz

mental.disease: neprinasa! relativne slaba konektivita. ak zhodnotim: neobsahuje/nepodporuje...

anonymous11.02.2008 - 08:14 Trvalý odkaz

GINI ELITE: to vyzera ako nepodarena mp3ojka ved uz len display je maly ale sto ludi sto chuti

Celá diskusia 87 príspevkov