Nokia N82

SKÚSENOSTI majiteľa 3G smartfón s QVGA displejom, HSDPA a 5 Mpix fotoaparátom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Nokia N82

Prečítajte si skúsenosti Jozefa Kóšu:

Ako dlhodobý majiteľ Nokie N73 som sa rozhodol prejsť na nástupcu tohto úspešného modelu - Nokiu N82.

Po zhliadnutí prvých fotografií Nokie N82 ma ten telefón nezaujal. Avšak po prvom kontakte to už nebolo také zlé. Predná strana je z lesklého plastu, pôsobí luxusne, avšak za cenu otlačkov, ktorým sa nevyhnete. Zadný kryt je z lešteného plastu, veľmi príjemným na dotyk, dominuje tu kovová časť fotoaparátu. Dizajn telefónu je konzervatívny, nie každému sa môže páčiť.

Celkové spracovanie hodnotím kladne, až na "červené tlačidlo" , ktoré v mojom prípade nedolieha tak ako "zelené".

Trošku ma prekvapila absencia dátového kábla (microUSB) v balení, čo sa však kompenzuje 2 GB micro SD kartou aj s adaptérom.

Klávesnica je čudná. Toto slovo vystihuje môj prvý kontakt s ňou. Klávesy sú malé a na môj vkus blízko pri sebe. Po určitom čase som si zvykol, ale stále sa mi stáva, že robím preklepy pri prechode na klávesy 7 a *. Podľa môjho názoru je klávesnica N82 dobrá, no v porovnaní s N73 sa mi na nej píše horšie. Štvorsmerové tlačidlo mi do celého dizajnu telefónu akosi nesedí, má pomerne dosť veľkú vôľu, avšak ovláda sa s ním celkom dobre a oproti joysticku na N73 je to dokonca super. Už sa mi však párkrát stalo, že potvrdenie štvorsmerovým tlačidlom nefungovalo, našťastie túto funkciu preberá aj ľavé polyfunkčné tlačidlo. Neskôr som zistil, že tento problém spôsobovala doinštalovaná aplikácia od Garminu. Multimediálne tlačidlo nie je umiestnené práve najšťastnejšie. Jeho 3D prostredie je pekné, rýchlo sa dostanem k veciam, ktoré potrebujem . Tlačidlo "c" je konečne umiestnené tak, že je rýchlo dostupné a netreba presúvať palec na hranu prístroja, ako to bolo v prípade N73.

Displej je takmer totožný s N73, zobrazuje 16 mil. farieb a veľa mojich známych ho hodnotilo lepšie než displej na N73.

Funkčná výbava je maximálna...okrem IrDA, ktoré by sa v niektorých prípadoch zišlo. Nebudem rozpisovať všetky funkcie, napíšem o tých ktoré ma oproti N73 zaujali:

WiFi - vo väčších mestách nájdete free WiFi hotspoty v každej lepšej reštaurácií, obchodnom dome, či inom podniku. Dokonca aj v škole máme voľne prístupné WiFi, takže môžem byť online takmer neustále. Priamo v pohotovostnom režime dáte hľadať WLAN, a potom sa už len pripojíte a surfujete.

Najväčší šok mi však spôsobila rýchlosť prístroja, ktorá je oproti N73 priam nadzvuková. Môžeme začať zapnutím prístroja, a končiť otvorením krytu objektívu, a to má moja N82 len prvý FW.

Ďalšou veľmi podstatnou vecou je veľkosť RAM, ktorá má hodnotu po zapnutí cez 90 MB. Nemôže sa vám stať, že počúvate hudbu, chatujete cez ICQ, prehliadate web a do toho si chcete odfotiť nejakú momentku a po vrátení na ICQ zistíte, že prístroj aplikáciu kvôli nedostatku RAM zavrel. Počas každodenného manipulovania s prístrojom mi voľná operačná pamäť RAM neklesla pod 80 MB.

GPS je kapitolou samou o sebe. Vstavané mapy od Nokie sú dobré, hlasová navigácia je však platená. Preto som využil možnosť a nainštaloval som si aplikáciu Garmin, ktorá funguje spoľahlivo aj so vstavaným GPS. Satelity nájde rýchlo, oproti kamarátovej N95 je to o čosi rýchlejšie.

Zaujímavosť, ktorú musím spomenúť, je automatické otáčanie displeja podľa polohy prístroja. Korektne to funguje, len ak máte prístroj vo vertikálnej polohe, funkcia sa dá vypnúť v menu prístroja.

Hudba - prehrávač je nezmenený, teší ma prítomnosť 3,5 mm konektora, pretože môžem s Nokiou N82 použiť slúchadlá, ktoré mne vyhovujú. Dvojica reproduktorov hrá oproti N73 tichšie, avšak už to nieje to hlasné plechové "hučanie" , hrajú jednoducho krajšie. Cez slúchadla je kvalita výborná, takže N82 kľudne nahradí akýkoľvek MP3 prehrávač.

Web aj WAP nájdete pod jednou aplikáciu WEB, čo hodnotím kladne. Dátová výbava musí stačiť každému užívateľovi, N82 ponúka proste všetko.

Video kábel v balení je pre bývalého majiteľa N73, ktorá touto možnosťou nedisponovala, veľkým plusom. Je veľmi efektné zahrať si N-Gage hry na obrazovke TV, alebo ukázať fotky, či videá svojim známym.

Fotoaparát je určite najväčším lákadlom pre potencionálnych majiteľov. Otvorenie krytu a automatické spustenie aparátu trvá asi 3 s a hneď môžete fotiť. Prostredie fotoaparátu je oproti N73 mierne zmenené, povedal by som, že je totožné s N95. Pribudlo zobrazenie mriežky hľadáčika, ostrosť, kontrast, priamo nastaviteľné pred fotografovaním. Počas zachytávania snímky sa pri horšom svetle rozsvieti aj červená prisvetlovacia dióda, takže ani fotenie v úplnej tme je bezproblémové, telefón zaostrí takmer vždy, aj pri úplnej tme. Xenónový blesk je vec, na ktorú sa veľmi ľahko zvyká. Aj v úplne tme na asi na 5 m osvieti daný objekt tak, že fotka ma celkom dobrú kvalitu. Teraz už môžete fotiť aj svojich kamarátov na party, disco či iných akciách pri horšom svetle, konečné snímky budú použiteľné, a nebude sa jednať len o rozmazané machule. Kvalita fotiek je výborná, teraz sa už oplatí rozmýšľať, či so sebou na dovolenky či výlety brať aj ďalší fotoaparát.

Video je v rozlíšení VGA, je plynulé, pozerateľné aj na väčšom TV.

Pri dennom používaní WAP, SMS, uskutočnenie pár hovorov, ICQ, 20 minút hudby, pri zapnutom duálnom režime (UMTS / GSM) mi baterka vydrží 1 celý deň a na druhý deň poobede nabíjam. Pri priemernom používaní baterka vydrží určite dva dni. Každopádne, výdrž je veľmi individuálna vec, a záleží na každom užívateľovi ako telefón používa a ako má nastavené parametre siete či displeja.

Nemusíte sa však obávať, že budete telefón ráno vyťahovať z nabíjačky a večer znovu nabíjať.

Záver

Dlho som zvažoval, či nástupcom mojej bývalej N73-ky bude N82 alebo Nokia N95 (8GB). Zvíťazil však pomer ceny a výkonu, prítomnosť xenónového blesku, klasická konštrukcia. Je už na vás či uprednostníte veci, ktoré zavážili pri mojom výbere alebo krajší dizajn a väčší displej Nokie N95 (8GB).

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.02.2008 - 01:56

kuco_orig: ,,aj mna prekvapuje ze si nenasiel usb dat.kabel ,co som zatial vedel v kazdom baleni ma byt kabel.mozn o si mal smolu

anonymous08.02.2008 - 08:15 Trvalý odkaz

mato: ale ten kabel je ozaj prkotina a 2GB to takeho fonu to je jak zakusok :D

anonymous08.02.2008 - 10:16 Trvalý odkaz

Mulano: Mal som sice dovoz (jeden z prvych kusov),ale aj jeden uzivatel na fony.sk co mal oficialny Sk kus,ten kabel nemal...mozno ho nemali len tie prve kusy.Kabel som si musel dokupit :)

anonymous08.02.2008 - 10:54 Trvalý odkaz

graffoo: na to, ze je to sucasna vlajkova lod nokie ma jednu chybicku (ako vsetky ostatne nove nokie). NEMA, opakujem NEMA plnu konektivitu. v tomto nokiu predbehol uz aj dlho kritizovany sony ericsson. ak neviete o com hovorim, pozrite si podporovane frekvencie v oblasti UMTS ;) na toto vacsina ludi zabuda... a kvoli tomuto musi nokia robit zvlast verzie svojich mobilov pre severnu ameriku. ktore zas nefunguju v europe...

anonymous08.02.2008 - 12:17 Trvalý odkaz

macko: AJ TAK NEMA NA N95 8GB VED UZ LEN CENA O NIECOM HOVORI !!!!!!!!!

Celá diskusia 50 príspevkov