Dragon Dictation a Search: diktovanie textu a vyhľadávanie i v slovenčine

Spoločnosť Nuance prináša používateľom operačného systému iOS aplikácie Dragon Dictation a Dragon Search už aj s podporou slovenského jazyka. Umožňujú prostredníctvom hlasového ovládania odosielať textové správy a e-maily, aktualizovať kontá na Twitteri, Facebooku a vyhľadávať obsah na webe.

Nuance

Trh s technológiami pre rozpoznávanie hovorovej reči rapídne rastie s tým, ako sa udomácňujú v bežnej elektronike - elektronických čítačkách, automobiloch alebo navigačných systémoch.

Ovládanie mobilných zariadení hlasom je známe už dávnejšie, no telefón si málokedy rozumel i so slovenčinou. Pre aplikácie Dragon Dictation a Dragon Search od firmy Nuance nie je hovorená slovenčina problém. Dokážu previesť slovo do textovej podoby a slúžia na rozpoznávanie a prepis textu prostredníctvom mobilného telefónu.

Dragon Dictation obsahuje nástrojovú lištu s ikonkami aplikácií, ktoré umožňujú používateľom ľahko odosielať diktovaný text ako e-mail alebo SMS, na Facebook, Twitter alebo do schránky. Aplikácia disponuje funkciou automatického ukladania, takže dokáže zálohovať diktovaný text v prípade, že je používateľ vyrušený prichádzajúcim hovorom.

Dragon Search umožňuje vyhľadávanie na internete pomocou hlasových povelov. Aplikácia je vybavená novátorskou funkciou Dragon Search Carousel. Tá prináša rýchlejšie a presnejšie výsledky vyhľadávania počas niekoľkých sekúnd, pričom pre vyhľadávanie používa niekoľko kanálov vrátane Google, Yahoo!, Twitter, iTunes, Wikipedia a YouTube.

Pri našom redakčnom testovaní sme zaznamenali iba menšie odchýlky pri rozpoznávaní hlasu. Napríklad dochádzalo k zamieňaniu slova "lebo" a "alebo". Hovorové slová aplikácia nie vždy ovládala, spisovná slovenčina však nebola problém. Je samozrejmé, že pokiaľ používateľ pri diktovaní správne neartikuluje, na displeji sa mu môže zobraziť niečo iné, než pôvodne chcel. Na korektúry slúži skrytá klávesnica.

Celkovo však obidve aplikácie považujeme za vydarené a použiteľné. Pomôžu nielen pri šoférovaní alebo keď potrebujete mať voľné ruky, ale aj pri rýchlom zapísaní poznámok. Hlasové vyhľadávanie na internete je oveľa jednoduchšie a komplexnejšie než pri klasickom spôsobe, pretože potrebné informácie vám aplikácia vyhľadá nielen cez správy a obrázky, ale aj Wikipédiu, YouTube či sociálne siete.

Aplikácie sú od 28. júna 2012 bezplatne k dispozícii pre platformu Apple prostredníctvom App Store. Podporované sú mobilné zariadenia iPhone, iPod touch a iPad. Pri používaní aplikácií je potrebné internetové pripojenie.

Link na stiahnutie: itunes.apple.com

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu