Microsoft predstavil tablety Surface

A je to tu! To, o čom sa na internete špekulovalo už dávnejšie, potvrdil Microsoft na tlačovej konferencii v Los Angeles. Tam predstavil novú líniu vlastných tabletov s názvom Surface.

Rad Surface zatiaľ tvorí dvojica desaťpalcových tabletov. Líšia sa procesorom, hardvérovou i softvérovou výbavou a, napriek rovnakej uhlopriečke, aj hrúbkou a hmotnosťou.

Tablet Surface Windows RT má telo vyrobené z horčíkovej zliatiny a ako jeho názov napovedá, srdcom bude ARM procesor s operačným systémom Windows RT, určeným špeciálne pre tento typ procesorov. Hrúbka novinky je iba 9 mm a hmotnosť prijateľných 676 gramov.

Dotykový displej s 10,6'' uhlopriečkou má rozlíšenie 1 366 x 768 bodov a odolnú vrstvu Gorilla Glass. Vnútorná kapacita bude v dvoch veľkostiach - 32 a 64 GB s možnosťou rozšírenia microSD kartami. Vo výbave nájdeme port USB 2.0, microHDMI, Wi-Fi, web kameru i kancelársky balík Office Home & Student 2013 RT.

Zaujímavým príslušenstvom k tabletu bude magnetické puzdro Touch Cover, na spôsob krytu pre iPad, dostupné v rôznych farebných variáciách, ktoré nielen chráni, ale slúži aj ako plnohodnotná dotyková QWERTY klávesnica s touchpadom. K dispozícii bude i druhý typ obalu Type Cover, na ktorom bude namiesto dotykovej klávesnice skupina fyzických tlačidiel. Vďaka stojanu na zadnej strane tabletu môže používateľ pohodlne písať aj dlhší text, prezerať filmy či fotografie. Batéria dostala kapacitu 31,5 Wh.

Surface Windows 8 poteší aj tých náročnejších. Dizajn i prídavný farebný kryt s QWERTY klávesnicou ostal, zmenilo sa vnútorné vybavenie tabletu. Novinku poháňa procesor Intel Core i5, na ktorom beží plnohodnotný operačný systém Windows 8 Pro. Veľkosť uhlopriečky ostala rovnaká, no tu sa stretávame s Full HD rozlíšením 1 920 x 1 080 bodov. Medzi špecifikáciami Microsoft uvádza USB 3.0, mini DisplayPort i Wi-Fi.

Vnútorná pamäť narástla na 64 alebo 128 GB, samozrejmosťou je slot na microSD karty. Výkonnejší hardvér sa odzrkadlil na hrúbke i hmotnosti (14 mm a 903 gramov). Zvláštnosťou oproti menej vybavenému súrodencovi bude dodávaný stylus. Používateľ sa môže podľa situácie rozhodnúť, či uprednostní dotykové ovládanie obrazovky alebo použije špeciálne dotykové pero. Batéria dostala kapacitu 42 Wh.

Cena ani dostupnosť noviniek zatiaľ nie sú známe, no pravdepodobne sa ich dočkáme na jeseň spolu s uvedením operačného systému Windows 8. Už teraz je však jasné, že poriadne zamiešajú karty na tabletovom poli.

Zdroj: microsoft.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan 19.06.2012 - 14:09

Moc pekné ! Ale cena bude podla mňa zavrtná

lukas19.06.2012 - 16:53 Trvalý odkaz

Tiež si myslím, že tomu dajú riadnu pálku, aj keď som niekde čítal, že cena by sa mala rovnať súčasným tabletom....ale je rozdiel či myslia napr. zasmsungy do 500 euro, alebo ipad za 700 euro...

JaroB19.06.2012 - 19:11 Trvalý odkaz

Ako som už inde písal.....
Krása. Niečo podobne inovatívne a nápadité som čakal od Google ale MS ma príjemne prekvapil a určite si jeden zaobstarám.Ešte neviem ktorý, uvidíme ako veľmi bude RT orezaná.
Tie materiály,FULL HD displej a tá klávesnica ma dostali ..... SUPER :D
Za 550 – 600€ si radšej kúpim tento ako nejaký trápny ťamťung.

Konečne niečo na čo čakalo veeeeľmi veľa ľudí včetne mňa a MS za toto palec nahor takže pred Vianocami to nebudú stíhať predávať a vyrábať :DDD

JaroB19.06.2012 - 19:15 Trvalý odkaz

ceny majú byť : ARM verzia s Win8 RT a 32GB bude stáť 499USD a Intel IB s Win8 PRO a 64GB bude za 849USD....
TOTO sú ceny maximálne akceptovateľné a radšej si kúpim toto ako nejaký ťamťung za 649€

MS konečne niečo použiteľné a nie ako ten trápny WP7 akože paródia na OS... :D

huje®19.06.2012 - 19:39 Trvalý odkaz

Na oficiálne ceny pre Ojropu by som počkal. Zvyčajne tie dolárové akosi nikdy nekorešpondujú s tými Ojrovými ;-)

Pre MS (čítaj Microsoft a nie napr. Majstrovstvá sveta) PALEC HORE (aj bez infošky o cenách pre tieto končiny).

Celá diskusia 6 príspevkov