Slovenskí seniori uprednostňujú pri mobiloch jednoduchosť

Emporia Telecom priniesla výsledky prieskumu, ktorý robila v rámci projektu Ako na mobil. Vekový priemer respondentov dosiahol 74 rokov a vo väčšom zastúpení sa ho zúčastnili ženy.

Podľa aktuálnych odhadov do roku 2030 prevýši na Slovensku počet seniorov nad 60 rokov počet detí do veku 15 rokov. Alarmujúce starnutie obyvateľstva sa markantne prejavuje aj v ostatných krajinách Európskej únie. I preto je rok 2012 vyhlásený za Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami. Pri tejto príležitosti sa spoločnosť Emporia rozhodla preskúmať požiadavky seniorov na mobilné zariadenia, považované za jedny z hlavných prostriedkov ich komunikácie s okolím.

Podľa výsledkov štúdie až 82,7 % seniorov využíva mobil najčastejšie na telefonovanie s rodinou a s priateľmi. Mobilné telefóny značky Emporia určené hlavne pre starších používateľov sú dostupné nielen v slovenských obchodoch, ale aj v ponuke našich operátorov. Kúpa cenovo dostupného zariadenia vytvoreného podľa špecifických požiadaviek starších ľudí je vhodnejšia alternatíva, než "posunúť" seniorom v rodine náš starší mobilný telefón, ktorý už nepoužívame.

Z výsledkov prieskumu totiž vyplýva, že pre slovenských seniorov sú najdôležitejšími funkciami mobilného telefónu veľké tlačidlá (67,1 %), veľký a ľahko čitateľný displej (63,6 %) a výdrž baterky (54,1 %). Úprimne: ktorý z mobilov, čo ponúknete svojim starším príbuzným (zvyčajne ide o modely staršie než dva roky) tieto parametre spĺňa?

Emporia

Na mobilnom telefóne im naopak najviac prekáža, ak má malý, zle čitateľný displej (56,2 %), ak je zložitý a ťažko sa ovláda (47,3 %), má malé tlačidlá (45, 5 %) a batéria nevydrží dlho (39,2 %). Až 94 % seniorov na Slovensku dáva prednosť klasickým tlačidlám pred dotykovým displejom.

Prieskum potvrdil, že drvivá väčšina starších ľudí (až 96,5 %) využíva mobil primárne na telefonovanie. Z výsledkov výskumu tiež vyplýva, že viac telefonujú ženy, než muži. Takmer polovici opýtaných dodáva mobilný telefón väčší pocit bezpečia a vítajú, že ho môžu využiť v prípade núdze alebo pri ohrození zdravia, resp. života. Len pre 13,3 % opýtaných je dôležitý celkový vzhľad telefónu.

Podľa výsledkov prieskumu si takmer 38 % seniorov kúpilo telefón samo a ďalších 33,1 % dostali nový mobil do daru. Len pätina seniorov dostala už predtým používaný telefón.

Výskum tiež ukázal, že seniorom prekáža nadbytok funkcií ich mobilného zariadenia. Mnohé sú pre nich neužitočné a zbytočne stresujúce. Druhou najčastejšie využívanou funkciou po telefonovaní sú hodinky (24,5 %), až potom nasleduje posielanie SMS správ (20,9 %). Medzi menej používané funkcie patrí budík, kalendár, navigácia, posielanie MMS správ či predpoveď počasia.

Zložitá obsluha je pre opýtaných seniorov prekážkou pri častejšom využívaní fotoaparátu. Využíva ho len 15 % opýtaných. Iba 3,5 % seniorov sa orientuje v službách mobilného internetu a stal sa tak najmenej využívanou funkciou.

Spoločnosť Emporia dlhodobo investuje do výskumu špecifických potrieb seniorov. Preto sa jej mobilné telefóny vyznačujú ľahko čitateľným veľkým displejom a alfanumerickou klávesnicou s veľkými tlačidlami. Tie sa aj ľuďom so zhoršenou jemnou motorikou ovládajú jednoducho. Minimalizovanie funkcií telefónov Emporia na intuitívnu úroveň vedie k odstráneniu prípadných prekážok ich komunikácie s blízkymi a priateľmi. Navyše jednou z veľkých výhod bezproblémového ovládania mobilného telefónu Emporia je možnosť v prípade ohrozenia života kdekoľvek privolať pomoc prostredníctvom tlačidla núdzového volania.

Emporia ponúka niekoľko modelov, my vám predstavíme dva z nich. Klasický telefón i mobil s odolnou konštrukciou.

Mobilný telefón Emporia Talk Comfort - seniorský mobil so základnými funkciami volania a podporou krátkých textových správ nájdete aj v ponuke operátora Telekom od jedného eura alebo za plnú cenu 39 €. Má všetky známe výhody telefónov Emporia - ľahko čitateľný 1,8'' čiernobiely displej, tlačidlá s veľkými znakmi a jasnými tlakovými bodmi.

Základné info: Emporia Talk Comfort

Medzi výbavou nájdmeme aj LED svietidlo, reproduktory s vynikajúcou kvalitou zvuku a silný vibračný alarm. No u tohto modelu známe SOS tlačidlo chýba. Pri používaní telefónu nie je potrebné žiadne menu. Všetky funkcie sú prístupné prostredníctvom bočných tlačidiel. Veľkosť písma na displeji sa dá nastaviť podľa potreby.

V portfóliu výrobcu nájdeme i odolný mobilný telefón Emporia Solid, ideálny spoločník pre aktívnych seniorov. Odolá pádu na zem, vode aj nečistotám. Vďaka mimoriadne silnému vibračnému zvoneniu používatelia nezmeškajú žiadne hovory ani prichádzajúce SMS správy. Aktíny OLED displej má 1,8-palcovú uhlopriečku. Samozrejmosťou telefónu Emporia SOLID je núdzové SOS tlačidlo a kompatibilita s načúvacími prístrojmi.

Základné info: Emporia Solid/a>

Model Solidje vybavený 12-timi skrutkami zabezpečujúcimi kryt s extra tvrdým sklom displeja, a tak poskytuje vynikajúcu ochranu proti nárazom (testovaný podľa Mil-STD-810F). Telefón sa môže pochváliť aj certifikátom odolnosti voči vode IP67.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Profile picture for user bcrs@azet.sk

RoSta 18.06.2012 - 14:17

Hmm, aj to čítate po sebe?

Celá diskusia 1 príspevok