Nokia 6020

Recenzia jednoduchého manažéra Jednoduchý mobil s jednoduchým dizajnom a mnohými funkciami typický pre nenáročných manažérov.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 106 x 44 x 20 mm,

hmotnosť: 88 gramov,

displej: TFT, 128 x 128 b., 65 536 farieb,

pamäť: 2,5 MB, 500 kontaktov, 50 SMS,

fotoaparát: VGA, záznam videí,

správy: flash správy, SMS, MMS, CB, e-mail, instant messenger, PTT,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 3+2, IrDA, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MIDI a AMR zvonenia,

vymeniteľné kryty,

batéria: BL-5B, 760 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru/320 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

Bluetooth, väčší displej, väčšia pamäť, rádio, MP3 zvonenia.

Softvérová verzia testovaného telefónu: 3.04.1, 29-9-04, RM-30

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Nokia 6020 je veľmi podobná Nokii 6230. Poskytuje však vyšší komfort pri písaní aj ovládaní vďaka prepracovanejšej klávesnici a novému josticku. Displej je opäť zhodný s viacerými novými modelmi poslednej doby od fínskeho giganta. Dizajn je jasný z fotografií, z praktického hľadiska je asi najpriaznivejšou zmenou zväčšenie medzery medzi spodnou časťou klávesnice a okrajom telefónu. Na ľavej strane sa nachádza nové dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, ktoré je však posunuté až príliš nadol. Nad ním je otvor pre uchytenie pútka. Pravá strana je obohatená o tlačidla pre spustenie PTT, infraport a otvor pre výstup zvukov a melódií. Horné tlačidlo pre zapnutie/vypnutie telefónu či prepínanie profilov nadobudlo nový tvar. Teraz je roztiahnuté takmer po celej ploche hornej steny. Takmer prázdna zadná stena je obohatená len o objektív fotoaparátu bez zrkadielka. Kryt batérie tvorí väčšinu zadnej steny a ľahko sa odníma.

Konštrukcia telefónu je veľmi pevná, ale v rukách máme nový kus, a ten sa vždy z tohto pohľadu ťažko posudzuje.

Klávesnica

Kvalitnú klávesnicu musíme pochváliť. Joystick je oveľa lepší ako v prípade 7260-ky. Tlačidlá sú mierne vypuklé, čím dochádza k ich lepšiemu hmatovému odlíšeniu. Modré pekné podsvietenie nebije tak do očí, ako v iných modeloch. Usporiadanie tlačidiel je tradičné, zhodné s ostatnými Nokiami Series 40.

Displej

Aktívny displej zobrazujúci 65 536 farieb na ploche 128 x 128 bodov sme už mohli vidieť v niekoľkých modeloch. V pohotovostnom stave je zhodný so spomínanými modelmi. Medzi nastaveniami nájdete zmenu tapety, šetriča, farebnej škály a loga operátora, novinkou sú grafické témy, ktorých niekoľko nájdete aj v novom prístroji. Každá téma zahŕňa šetrič, tapetu a melódiu. Ľavému polyfunkčnému tlačidlu bola v pohotovosti priradená funkcia Ísť na. Funkciu pravého je možné ľubovoľne zmeniť.

Menu môže byť zobrazené vo forme zoznamu alebo ikon. V oboch prípadoch je použitá nová grafika, ktorá sa vyznačuje malým množstvom farieb. Pribudla ikona pre PTT, čím nastalo posunutie ostatných.

Počet riadkov: 5 alebo 8 riadkov pri čítaní aj písaní SMS, MMS aj e-mailu (podľa nastavenia), max. 5 kontaktov pod sebou v telefónnom zozname (podľa nastavenia).

Pri zamknutej klávesnici displej rozsvietite tlačidlom pre zapnutie/vypnutie telefónu (ako u všetkých ostatných Nokií) alebo tlačidlom pre ukončenie hovoru (čo je novinka).

Fotoaparát

Nokii 6020 nechýba vstavaný VGA fotoaparát s rýchlym spustením. Rýchle reakcie a prekresľovanie záberov na displeji by mali byť základom dobrého fotoaparátu v telefóne. Novinkou, ktorú som zatiaľ pozoroval len v modeloch 7270 a 7260, sú nastavenia kamery, do ktorých vstúpite priamo z funkcie Fotoaparát. V prípade ostatných Nokií je nutné kvôli nastaveniam vstupovať do Menu - Médiá - Kamera - Nastavenia. V nastaveniach môžete upraviť kvalitu (3 stupne), dĺžku videa, zapnúť/vypnúť zvuky fotoaparátu a samozrejme meniť rozlíšenie, tzv. režim: štandard (640 x 480 b.), portrét (80 x 96 b.), nočný režim, video. Fotoaparátu v 6020-ke chýba digitálne priblíženie. Užívateľ si môže určiť "štandardný režim", ktorý sa vždy spustí pri aktivovaní fotoaparátu.

Obrázky nájdete v galérii. Opäť nechýba možnosť ich priblíženia, čím Nokia vykompenzovala malé rozmery displeja. U Nokie je už našťastie samozrejmé, že obrázky, ako aj iné objekty, je možné odosielať MMS-kami aj infraportom.

V médiách nájdete aj zvukový záznamník. Nahrávky nájdete v Galérii. Nahrávka môže byť dlhá až 5 minút. Zvukové záznamy vo formáte AMR môžu byť nastavené ako zvonenie alebo aj ako budík či zvuk SMS. Samozrejmosťou je prítomnosť množstva melódií s rytmickými vibráciami. Kvalita 16-hlasých MIDI melódií sa už dlho nezmenila.

Push to talk

Prítomnosť tejto novej funkcie, ktorú u nás zatiaľ ešte nie je možné využívať, sme našli už u niekoľkých Nokií. Všetky obsahovali špeciálne bočné tlačidlo pre jej spustenie. V

Pamäť

zdieľaná: 2,5 MB

kontakty: 500

SMS: 50

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite v pohotovostnom stave pohybom joysticku smerom nadol. Nechýba vyhľadávanie kontaktov podľa viacerých znakov. Už v niekoľkých modeloch Nokie na našom trhu sa objavila funkcia Moja účasť, fungujúca na základe dátových prenosov cez GPRS. Dočítate sa o nej v článku Chat a Moja účasť nielen na Nokii 6230. Nokia už tradične ponúka zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo ich kombináciu. Aj v tomto prípade sa nachádzajú 4 spôsoby zobrazenia kontaktov. Poteší rýchla voľba aj skupiny volajúcich so špeciálnym zvonením. K menu je možné zadať okrem niekoľkých čísiel aj PTT adresu, e-mail, webovú a poštovú adresu, snímku, užívateľské ID (napr. pre ICQ) a poznámku.

Hovor

Počas hovoru je možné vstúpiť do menu, regulovať hlasitosť reproduktora bočným dvojitým tlačidlom alebo spustiť hlasné handsfree. Dĺžku prebiehajúceho telefonátu zistíte len vstupom do menu Register. Po jeho ukončení je možné aktivovať zobrazenie súhrnných údajov. Hovor je možné zaznamenať, a to v dĺžke až 5 minút. Veľmi mi v Nokiách chýba možnosť upraviť číslo zo zoznamu pred volaním. Využitie nachádzam napríklad pri vytáčaní medzinárodných hovorov s predvoľbou 33 u EuroTelu. Kvalita hovoru je dostatočná, hlasitosť tiež. Bočné dvojité tlačidlo však mohlo byť umiestnené na vhodnejšom mieste.

SMS

aj vďaka kvalitnej klávesnici sa na Nokii 6020 píšu správy výborne. Sklamala ma však menšia pamäť na prijaté SMS-ky, konkrétne len 50. Pri písaní nechýba odpočítavanie znakov. Už dlhší čas Nokia do svojich telefónov pridáva aj počítadlo odoslaných a prijatých správ, čo môže byť v niektorých prípadoch veľmi užitočné. Slovník T9 už tradične píše s diakritikou, no tesne pred odoslaním túto oreže. Novinkou je možnosť odosielania Flash správ, ktoré sa príjemcovi ukážu hneď na displeji.

MMS

Klasický editor správ zhodný s editorom v prípade SMS-iek umožňuje stránkovanie MMS. Na každú stránku je možné vložiť 1 000 znakov textu, obrázok, zvuk, novú nahrávku, video, vizitku, poznámku z kalendára, meno kontaktu a telefónne číslo zo zoznamu. Stále však nie je možné vytvoriť fotografiu a vložiť ju do rozpísanej MMS bez nutnosti prerušenia jej editácie a následného uloženia. Samozrejme opačný postup je možný (odfotiť, a až potom odoslať). Predmet správy sa upravuje netradične až pri požiadavke užívateľa, pričom túto voľbu musí nájsť hlboko v možnostiach úprav multimediálnej správy.

E-mail

E-mailový klient je tu stále len ako Java aplikácia, preto nedokáže pracovať s prílohami. E-maily nad 30 kB nedokáže stiahnuť, dozviete sa len ich hlavičky. Maximálny počet stiahnutých e-mailov je 50. Prijaté správy (cez POP3) ostávajú na serveri a nevymažú sa z neho ani po ich vymazaní v telefóne.

Instant messaging

Ide o využitie messengerových funkcií napríklad ako ICQ. Tejto funkcii sme venovali samostatný článok Chat a Moja účasť nielen na Nokii 6230.

WAP

Wapový prehliadač je rýchly, zobrazí až 8 riadkov textu pri nastavení najmenšej veľkosti písma. Samozrejmosťou je prehliadač xHTML, teda podpora WAP 2.0. Stlačením červeného tlačidla sa odpojíte, ale načítaná stránka ostane zobrazená.

Prenos dát

Ďiaľkový prenos GPRS 3+2 a EDGE 4+2. Lokálny prenos dát: IrDA alebo Pop-Port konektor.

Pomocou programu PC Suite môžete telefón ovládnuť úplne. Viac v článku Skúsenosti s Nokia PC Suite 6.4.

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s ľubovoľným zosilňujúcim zvonením.

Kalendár - základom je mesačný pohľad, ďalej je možný aj týždenný a denný náhľad. Ponúka aj automatické mazanie udalostí po určitom čase. Nastaviť si môžete: stretnutie, telefonát, narodeniny, memo, pripomienku.

Úlohy ? text s dĺžkou maximálne 160 znakov s dátumom zaznamenania a nastavením priority.

Poznámky ? text v maximálne dĺžke 3 000 znakov.

Peňaženka - ukrýva množstvo tajných kódov a hesiel.

Hry a Java aplikácie

Nature Park a Club Pinball sú dve hry, ktoré nájdete v novom prístroji. Prvá hra sa približuje Tetrisu, druhá je šikmý herný stôl s loptičkou, ktorú nesmiete nechať prepadnúť.

Z Java aplikácií sa tu nachádza len Corverter II.

Pre Java aplikácie a hry je v telefóne vyčlenených cez 1,1 MB.

Ďalšie funkcie

Z ďalších funkcií tu nájdete kalkulačku, stopky a odpočítavanie času.

Výdrž, batéria

Na výdrž Li-Ion batérie s označením BL-5B a kapacitou 760 mAh si nemôžem veľmi sťažovať. Pri bežnom používaní by mala telefón udržať bez problémov pri živote 3 dni. Oficiálne hodnoty sú: 3 h hovoru alebo 320 h pohotovosti.

Výhody:

- jednoduchosť,

- klávesnica,

- prítomnosť EDGE a PTT.

Nevýhody:

- nič prevratné,

- slabý displej,

- malá pamäť,

- chýba Bluetooth.

Čo k Nokii 6020 dodať. Klasika s displejom primeraným daným funkciám, aj keď osobne už čakám konečne na niečo väčšie. Neobsahuje nič prevratné, s prítomnosťou podpory EDGE a PTT sa dalo počítať. Je však dobre, že Nokia myslí aj na technológie budúcnosti. 6020-ka je skrátka stará dobrá Nokia. Nokie 6100 a 6610i už potrebovali nástupcu, ktorý nebude ponúkať neobmedzené možnosti, ale len vylepšené funkcie prítomné už v starších modeloch. Oproti nim je tu lepší displej, fotoaparát a ďalšie funkcie, ale spoločným prvkom je triezvy dizajn.

Diskusia k článku:

anonymous18.10.2006 - 21:35 Trvalý odkaz

rgrg: rgrsegsgsrMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

anonymous20.06.2008 - 20:56 Trvalý odkaz

blb: poznate nejaku hru na 6020-nu ? najlepsie zavodnu DIKI MOC

Celá diskusia 4 príspevky