Chystá Facebook vlastný telefón?

Opäť sa na internete objavili informácie, že Facebook pripravuje svoj vlastný telefón. Mark Zuckenberg vraj najal niekoľko hardvérových inžinierov a bývalých zamestnancov Apple, ktorí pracovali na vývoji iPhonu či iPadu, aby pracovali na projekte nového produktu.

Môže Facebook telefón priniesť používateľom niečo viac, než čo ponúkajú vstavané alebo doinštalované aplikácie na dnešných smartfónoch?

Po tom, čo Facebook začal na akciovom trhu obchodovať s akciami svojej spoločnosti (hoci nie veľmi úspešne), je logické, že sa vo vývoji chce posunúť na ďalšiu úroveň. A vlastný telefón je jedna z možností, ponúknuť používateľom známej sociálnej siete niečo viac.

Úspech tohto projektu je zatiaľ neistý, nepoznáme bližšie ani úvahy o operačnom systéme, na ktorom by mal smartfón bežať, či sa použije už zabehaný softvér alebo Facebook prinesie vlastnú platformu. Veď má na čom stavať.

Ponúkať by mal nielen chat, správy, e-mail či kalendár, ale čoskoro aj vlastný obchod s aplikáciami App Center. Medzi posledné obchodné kroky Facebooku patrí aj získanie populárnej aplikácie na úpravu a zdieľanie fotografií Instagramu, ktorý by určite v novom zariadení nechýbal.

Objavili sa aj úvahy, že by Facebook mohol cenu svojho telefónu čiastočne dotovať z príjmu z reklamy. Podobne ako to robí Amazon so svojím produktom - čítačkou Kindle. Lebo len cenovo dostupný telefón pre široké vrstvy používateľov by mohol mať šancu na úspech.

S podobným konceptom prišlo minulý rok HTC a uviedlo na trh model HTC ChaCha a HTC Salsa. Obidva určené hlavne mladým používateľom sociálnej siete Facebook. Na prednej strane smartfónu je umiestnené špeciálne modré tlačidlo, ktoré pomáha jednoduchšie nahrávať obsah na Facebook.

No tieto slabšie vybavené smartfóny s QWERTY klávesnicou veľký vietor na poli mobilných telefónov neurobili.

Uvítali by ste, keby Facebook priniesol na trh svoj vlastný smartfón? Čo by mal zákazníkom ponúknuť navyše?

Zdroj: bits.blogs.nytimes.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan 28.05.2012 - 15:57

určite by som uvítal, ale čo nové ? netuším, ale vždy sa nájde niečo nové :)

Uzurpator28.05.2012 - 17:10 Trvalý odkaz

Nechápem prečo sa všetci šalejú za facebookom... Ako mi je super bez neho ! Žiadni priatelia priateľov mojich priateľov ma nemajú v priateľoch :-) Nemusím každú chvíľu čumieť na mobil, či monitor či ma niekto neotravuje... Je to závislosť... Skutočný priateľ ma nájde aj bez facebooku a takého si vážim oveľa viac...

Marianxxx28.05.2012 - 17:52 Trvalý odkaz

Presne tak, napísal si to výstižne.

marek28.05.2012 - 18:06 Trvalý odkaz

Pre mňa absolútne nezaujímavý telefón a vlastne aj všetko okolo
FB.

Celá diskusia 7 príspevkov