Nokia MD-6

RECENZIA hudobného príslušenstva Mini reproduktory napájané batériami s 3,5 mm a 2,5 mm konektormi nielen k Nokiám.

Základné parametre:

rozmery: 122 x 32 x 34 mm,

hmotnosť: 140 gramov,

dĺžka kábla: 70 cm,

prevádzkový interval: 27 hodín,

napájanie: 4 x AAA batérie,

konektor: 3,5 mm, 3,5 mm, 2,5 mm

Balenie obsahuje:

reproduktory, zvukový adaptér Nokia AD-63, zvukový adaptér Nokia AD-52, puzdro Nokia, 4 AAA batérie, potrebné dokumenty.

Drobné reproduktory priamo nadväzujú na mini reproduktory Nokia MD-4, ktoré strácali najmä v kvalite reprodukovanej hudby. Chýbala im reprodukcia hĺbok. Nokia potrebovala dobehnúť náskok Sony Ericssonu s produktom MPS-60 a MPS-70, ktorý síce pripojíte len ku (všetkým) Sony Ericssonom, no kvalitou hudby a bez potrebného externého napájania nemali medzi výrobcami mobilného príslušenstva konkurenciu. Konštrukciou, napájaním aj konektivitou sa MD-6 od MPS-60, MPS-70 aj MPS-75 odlišujú, ale aj ako je to s kvalitou reprodukcie?

Páči sa mi, že MD-6 pripojím vďaka jednoduchým adaptérom k notebooku, MP3 prehrávaču aj mnohým telefónom...nielen od Nokie. Je to možné vďaka dvom typom 3,5 mm konektorov (s mikrofónom a bez) a jedného 2,5 mm konektora v balení. Základným konektorom je trojkontaktný 3,5 mm konektor, ku ktorému pri prenášaní pripojím štvorkontaktný 3,5 mm konektor a naň nasuniem adaptér so štvorkontaktným 2,5 mm konektorom. Pri použítí potom použijem len ten, ktorý potrebujem a žiaden, jeden alebo dva adaptéry musia byť odložené vedľa.

reproduktory Nokia

Reproduktory sú dodávané aj s praktickým puzdrom, ktoré bráni ich samovoľnému otvoreniu, aj poškodeniu. Po otovrení sa totiž automaticky zapnú, čo je oznámené bielou kontrolkou. Nevýhodou kĺbovej konštrukcie je chýbajúci stereo efekt, keďže je v pracovnej polohe dvojica reproduktorov od seba vzdialená len niekoľko centimetrov.

V balení sa nachádza aj štvorica AAA batérií, no nemal som možnosť vyskúšať ich výdrž. Na pár hodín výdrže sa určite môžete spoľahnúť, výrobca propaguje výdrž až 27 hodín. Pri pravidelnom používaní odporúčam používať nabíjacie batérie.

V MD-6 sa nachádza aj anténa, a tak ich použijete aj na hlasné počúvanie rozhlasovej hudby.

Krátky kábel naviniete do zasúvacej cievky, takže vám pri prenášaní nič nezavadzia.

Kvalita reprodukcie je na vysokej úrovni. MD-6 som porovnal s reproduktormi Sony Ericsson MPS-60, Samsung ASP600 a ASP700. Porovnanie so Samsungami prebiehalo na jednom hudobnom telefóne - Samsung i450 obsahujúcom aj 3,5 mm, aj samsungový konektor. Všetky porovnávané mini reproduktory napájajú priamo telefóny. Nové mini reproduktory od Samsungu ponúkajú krajšiu reprodukciu výšok, ale v hĺbkach za reproduktormi MD-6 zaostávajú. Žiaľ, MPS-60 od Sony Ericssonu som testoval síce s rovnakými skladbami, ale na inom telefóne - K810i. Sony Ericssony napájané priamo z mobilu podali veľmi slušný výkon. V prípade všetkých reproduktorov som využíval možnosti ekvalizéra. Nokia MD-6 vyniká najmä elektronickou reguláciou hlasitosti ("nenechajú sa prehlučiť") a reprodukciou hĺbok, ktorá je vyššia než v prípade konkurenčných Sony Ericssonov. Tie však vynikajú v stereo efekte, keďže jednotlivé reproduktory vzdialite od seba na asi 80 cm.

Je ťažké si vybrať a nájsť víťaza porovnania. Samsungy ASP600 a ASP700 pripojíte len ku novým Samsungom, a tak nemáte na výber. Sony Ericsson MPS-60 (70 aj 75) pripojíte len ku Sony Ericssonom. Jedine Nokia MD-6 pripojíte aj ku iným značkám. Hudobné Sony Ericssony majú v balení aj adaptér z Fast portu na 3,5 mm konektor. Ale osobne by som si k nim aj tak kúpil radšej originály MPS-60. Ak menítte často telefóny rôznych značiek, bude mať pre vás Nokia MD-6 význam. Ja som ich používal aj pre počúvanie hudby z notebooku, ktorý neponúka ani zďaleka tak kvalitnú reprodukciu hudby. V tomto smere ma MD-6 oslovili. Na tiché počúvanie hudby na pracovnom stole, napríklad na internáte, sú použiteľné všetky typy v tomto článku spomínaných reproduktorov.

Výhody:

- konštrukcia a ochranné puzdro,

- navinutie kábla na zasúvaciu cievku,

- vyššia hlasitosť než konkurencia.

Nevýhody:

- slabý stereo efekt,

- krátky kábel,

- napájanie štyrmi AAA batériami,

Orientačná cena: 1 490 Sk (Agora plus)

Záver

Ak hľadáte kompaktné, nadpriemerne hlasné reproduktory s 2,5 a 3,5 mm konektorom, Nokia MD-6 sú určené práve vám. Hlavným nedostatkom je chýbajúci stereo efekt, ktorý si pri takomto type príslušenstva vyžaduje vzdialenie reproduktorov aspoň na pár desiatok centimetrov.

Z ponuky Nokie ma svojho času najviac oslovil model MD-3 s napájaním batériami alebo elektrickou sieťou, 3,5 mm konektorom, adaptérmi AD-15 (pre Pop-Port) a AD-50 (z 2,5 na 3,5 mm)iu, a hlasnou i kvalitnou reprodukciou hudby. Menšie hudobné sklamanie priniesli reproduktory MD-4, ktoré obsahovali 3,5 mm konektor a adaptérmi AD-15 aj AD-50. Novinka označená MD-6 prináša adaptér na 2,5 mm konektor, ale stráca adaptér pre Pop-Port. Vyniká kompaktnosťou a v rámci možností aj hlasitosťou, ktorá sa však modelu MD-3 len približuje. I tak do modelu MD-6 dávam veľké nádeje. Príslušenstvo takéhoto typu na trhu vidím rád. Opäť však ostáva len čakať na reproduktory od Nokie bez napájania batériami či nabíjačkou, ale s napájaním priamo z telefónu. Toho sa dočkáme asi len v spojení s microUSB konektorom.

Bezdrôtovými konkurentmi Nokie MD-6 sú Bluetooth reproduktory napájané batériami: väčšie MD-5W a menšie MD-7W. Tie môžete použiť s akýmkoľvek telefónom podporujúcim Bluetooth profil A2DP. A tých je dnes v obchodoch väčšina.

Odporúčané recenzie reproduktorov na fony.sk:

Nokia MD-3

Nokia MD-4

Sony Ericsson MPS-60

Sony Ericsson MPS-75

Sony Ericsson MDS-60

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.01.2008 - 15:16

Fizzy: preklep na zaciatku recenzie: (v mikrofónom a bez) "v" na "s" asi.

anonymous21.01.2008 - 18:56 Trvalý odkaz

profish: Pekne repraky len skoda ze ma slaby stereo efekt. Inac su super.

anonymous23.01.2008 - 17:12 Trvalý odkaz

GINI ELITE: na gsm-shop stoja 1683 sk

anonymous02.10.2010 - 22:24 Trvalý odkaz

maros: Kto by ich chcel tak tu

Celá diskusia 10 príspevkov