Nokia 7260

Recenzia imidžového mobilu Nokia, ale aj iní výrobcovia, sa čoraz viac zameriavajú na výrobu fónov s extravagantným dizajnom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 105 x 45 x 18 mm,

hmotnosť: 92 gramov,

displej: aktívny, 128 x 128 bodov, 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, záznam videí,

pamäť: 2,5 MB, 500 kontaktov, 50 SMS,

správy: flash správy, SMS, MMS, CB, e-mail, instant messenger,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 3+2, IrDA, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MIDI a AMR zvonenia,

batéria: Li-Ion, 760 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/350 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

väčší displej, väčšia pamäť, Bluetooth, MP3 zvonenia.

Softvérová verzia testovaného telefónu: V 03.36, 27.8.2004, RM-17

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Nokia 7260 je typický imidžový telefón, ktorého hlavnou úlohou je zaujať. Dizajn sa nesie v znamení písmena S. Dva protiľahlé rohy telefónu sú zaoblené, ale opäť nechápem ich výber. Počas telefonovania by sa zišlo zaoblenie práve u opačného horného rohu. Pochrómovaná línia sa tiahne od reproduktora až po klávesnicu, pričom všetky tlačidlá majú rovnaký lesklý kovový povrch. Existujú dve farebné verzie: čierna a biela. My sme testovali biely typ. Aj červené podsvietenie klávesnice pridáva telefónu na nevšednosti. Ľavá bočná stena je obohatená o dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Na pravej stene nájdete len otvor hlasného reproduktora a infraport. V pravom hornom rohu, ako i v spodnej časti ľavej bočnej steny nájdete otvory pre pútko. V hornej stene nechýba tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja. Na zadnej stene nechýba objektív fotoaparátu, pričom celá stena je odnímateľná a tvorí kryt akumulátora.

Vyzerá to tak, že Nokia 7260 je natoľko kvalitne spracovaná, že nebude vŕzgať ani po dlhšom používaní. My však hodnotíme telefón, ktorý máme v rukách maximálne 1 týždeň, počas ktorého sa spracovanie veľmi hodnotiť nedá. Kedysi sme dúfali, že aspoň niektorý výrobca sa zamyslí nad použitím protišmykovej látky na zadnej stene. V prípade 7260-ky ide však skôr o použitie najšmykľavejšieho materiálu všetkých čias.

Klávesnica

Klávesnica dopĺňa dizajn prístroja. Zaujme jej intenzívne červené podsvietenie. Dve, s okolím splývajúce polyfunkčné tlačidlá, sa nachádzajú hneď pod displejom a sú položené vyššie ako ostatná časť ovládacích prvkov. Spočiatku som mal s ich ovládaním malé problémy, ale čoskoro som si zvykol. Hneď pod nimi sa nachádzajú dve tlačidlá pre prijatie a ukončenie hovoru. Medzi nimi je opticky nenápadný joystick, nahmatáte ho však okamžite. Nie je to práve najkvalitnejší ovládací prvok, Nokia akoby stále skúšala nové a nové spôsoby ovládania. Každopádne, aj na joystick sa dá zvyknúť. Jednotlivé smery majú v pohotovosti priradené zhodné funkcie ako všetky ostatné Nokie Series 40, teda fotoaparát nahor, kontakty nadol, kalendár doprava, písanie SMS-ky doľava. Nechýba, podobne ako u ostatných Nokií automatické blokovanie. Ručné blokovanie klávesnice uskutočníte stlačením joysticku a hviezdičky.

Displej

Aktívny displej zobrazujúci 65 536 farieb na ploche 128 x 128 bodov sme už mohli vidieť v Nokii 6230 alebo 3220. V pohotovostnom stave je zhodný so spomínanými modelmi. Medzi nastaveniami nájdete zmenu tapety, šetriča, farebnej škály a loga operátora. Ľavému polyfunkčnému tlačidlu bola v pohotovosti priradená funkcia Ísť na. Funkciu pravého je možné ľubovoľne zmeniť.

Menu môže byť zobrazené vo forme zoznamu alebo ikon. V oboch prípadoch je použitá nová grafika, s ktorou sme sa stretli už v modeli 7270. Charakterizujú ju technické tvary, malý počet farieb, ale aj ich stále rovnaký počet a usporiadanie. Rýchlosť reakcií telefónu mohla byť vyššia, ale pomalosť by som skôr odôvodnil starou verziou softvéru.

Počet riadkov: 5 alebo 8 riadkov pri čítaní aj písaní SMS, MMS aj e-mailu (podľa nastavenia), max. 5 kontaktov pod sebou v telefónnom zozname (podľa nastavenia).

Pri zamknutej klávesnici displej rozsvietite tlačidlom pre zapnutie/vypnutie telefónu (ako u všetkých ostatných Nokií) alebo tlačidlom pre ukončenie hovoru (čo je novinka).

Fotoaparat

Vstavaný VGA fotoaparát s rýchlym spustením je základom úspechu. Rýchle reakcie a prekresľovanie záberov na displeji by mali byť základom dobrého fotoaparátu v telefóne. Nokii sa to od počiatku podarilo. Novinkou, ktorú som zatiaľ pozoroval len v modeli 7270, sú nastavenia kamery, do ktorých vstúpite priamo z funkcie Fotoaparát. V prípade ostatných Nokií je nutné kvôli nastaveniam vstupovať do Menu - Médiá - Kamera - Nastavenia. V nastaveniach môžete upraviť kvalitu (3 stupne), dĺžku videa, zapnúť/vypnúť zvuky fotoaparátu a samozrejme meniť rozlíšenie, tzv. režim: štandard (640 x 480 b.), portrét (80 x 96 b.), nočný režim, video. Digitálne priblíženie, ktoré bolo v 7270-ke novinkou, som v tomto modeli žiaľ nenašiel.

Obrázky nájdete v galérii. Opäť nechýba možnosť ich priblíženia, čím Nokia vykompenzovala malé rozmery displeja. U Nokie je už našťastie samozrejmé, že obrázky, ako aj iné objekty, je možné odosielať MMS-kami aj infraportom.

FM rádio

Aj v tejto Nokii nájdete FM prijímač. Citlivosť na signál, rýchlosť vyhľadávania a ostatných reakcií sú na vysokej úrovni, preto je táto funkcia veľmi dobre využiteľná. Nechýba pamäť na 20 staníc.

Melódie uložené v novej Nokii 7260 ma veľmi nezaujali, ale určite si spomedzi nich vyberiete. Prednastavené MIDI zvonenia sú dopĺňané silnými rytmickými vibráciami a v telefóne nájdete aj pár AMR zvonení. Nechýbajú Profily, ktoré meníte v pohotovosti pomocou tlačidla pre zapnutie/vypnutie telefónu. Mrzí ma, že Nokia stále neponúka možnosť nastavenia rôznej hlasitosti k jednotlivým upozorneniam (hovor, SMS, budík ap.).

Pamäť

zdieľaná 2,5 MB,

500 kontaktov,

50 SMS,

predpokladám aj dostatočnú kapacitu kalendára.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite v pohotovostnom stave pohybom joysticku smerom nadol. Nechýba vyhľadávanie kontaktov podľa viacerých znakov. Už v niekoľkých modeloch Nokie na našom trhu sa objavila funkcia Moja účasť, fungujúca na základe dátových prenosov cez GPRS. Dočítate sa o nej v článku Chat a Moja účasť nielen na Nokii 6230. Nokia už tradične ponúka zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo ich kombináciu. Aj v tomto prípade sa nachádzajú 4 spôsoby zobrazenia kontaktov. Poteší rýchla voľba aj skupiny volajúcich so špeciálnym zvonením. K menu je možné zadať okrem niekoľkých čísiel aj PTT adresu, e-mail, webovú a poštovú adresu, snímku, užívateľské ID (napr. pre ICQ) a poznámku.

SMS

Aj napriek podivnej klávesnici sa na Nokii 7260 píšu správy pomerne dobre. Tlačidlá majú nízky zdvih, ale na druhej strane výborné podsvietenie a dostatočný odstup. Nechýba odpočítavanie znakov. Už dlhší čas Nokia do svojich telefónov pridáva aj počítadlo odoslaných a prijatých správ, to môže byť v niektorých prípadoch veľmi užitočné. Slovník T9 už tradične píše s diakritikou, no tesne pred odoslaním túto oreže. Novinkou je možnosť odosielania Flash správ, ktoré sa príjemcovi ukážu hneď na displeji.

MMS

Klasický editor správ zhodný s editorom v prípade SMS-iek umožňuje stránkovanie MMS. Na každú stránku je možné vložiť 1 000 znakov textu, obrázok, zvuk, novú nahrávku, video, vizitku, poznámku z kalendára, meno kontaktu a telefónne číslo zo zoznamu. Stále však nie je možné interaktívne vytvoriť fotografiu a vložiť ho do rozpísanej MMS bez nutnosti prerušenia jej editácie a následného uloženia. Predmet správy sa upravuje netradične až pri požiadavke užívateľa, pričom túto voľbu musí nájsť hlboko v možnostiach úprav multimediálnej správy.

E-mail

E-mailový klient je tu stále len ako Java aplikácia, preto nedokáže pracovať s prílohami. E-maily nad 30 kB nedokáže stiahnuť, dozviete sa len ich hlavičky. Maximálny počet stiahnutých e-mailov je 50. Prijaté správy (cez POP3) ostávajú na serveri a nevymažú sa z neho ani po ich vymazaní v telefóne.

Instant Messenger

Ide o využitie messengerových funkcií napríklad ako ICQ. Tejto funkcii sme venovali samostatný článok Chat a Moja účasť nielen na Nokii 6230.

WAP

Wapový prehliadač je rýchly, zobrazí až 8 riadkov textu pri nastavení najmenšej veľkosti písma. Samozrejmosťou je prehliadač xHTML, teda podpora WAP 2.0. Stlačením červeného tlačidla sa odpojíte, ale načítaná stránka ostane zobrazená.

Prenos dát

Pre prenos dát slúži podpora HSCSD, GPRS a EDGE. Konfiguráciu sa nám žiaľ zistiť nepodarilo. Pre lokálne pripojenie nechýba Pop-Port konektor a infračervený port. Niekto možno potrebuje aj blokovanie posielania obsahu chráneného autorským právom OMA, užívateľ to však pocíti najmä pri nemožnosti zasielania prednastavených melódií.

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s ľubovoľným zosilňujúcim zvonením.

Kalendár - základom je mesačný pohľad, ďalej je možný aj týždenný a denný náhľad. Ponúka aj automatické mazanie udalostí po určitom čase. Nastaviť si môžete: stretnutie, telefonát, narodeniny, memo, pripomienku.

Úlohy ? text s dĺžkou maximálne 160 znakov s dátumom zaznamenania a nastavením priority.

Poznámky ? text v maximálne dĺžke 3 000 znakov.

Hry a Java aplikácie

Backgammon - logická hra, niečo na štýl fazuliek, ktorú som však nepochopil-

Glamour Pinbal - klasická stolová hra známa skôr z druhej strany Atlantického oceána, kde zbierate body odrážaním loptičky na vysvietenom hracom stole. Takéto typy hier ma vždy bavili.

Converter II - premena rôznych jednotiek.

World clock II - svetový čas.

Translator - veľmi stručný prekladový slovník, v ktorom však nehľadajte žiadny príbuzný jazyk.

Size converter - novinka, ktorou sa zatiaľ pýši len tento módny telefón. Zvoľte si typ oblečenia a zadajte veľkosť, ktorá vás zaujíma. Telefón vám hneď prezradí, aké iné alternatívy daného údaju ešte existujú.

Ďalšie funkcie

Kalkulačka, odpočítavanie času, stopky a peňaženka si už ani nevyžadujú charakteristiku. S týmito funkciami sa stretávame takmer vo všetkých Nokiách.

Výdrž, batéria

Li-Ion batéria s kapacitou 760 mAh udrží telefón v pohotovosti 350 h alebo až 3 h hovoru. Prakticky ide o telefón, ktorý môžete 2-3 dni využívať na niekoľko telefonátov a SMS správ.

Výhody:

- nový dizajn bude vždy prínosom,

- dostatočný displej a množstvo základných funkcií,

- červené podsvietenie klávesnice,

- fotoaparát a rádio,

- EDGE.

Nevýhody:

- zvláštny joystick,

- takmer bezfarebné menu,

- malá pamäť,

- cena

Nokia 7260 je zaujímavý telefón. Ide o módny doplnok so slušnou výbavou. V mojom okolí vyvolal dva typy reakcií: buď mimoriadne negatívne alebo nečakane pozitívne. A o tú druhú skupinu ľudí práve Nokii ide. Najprv sa mi 7260-ky takmer vôbec nepáčila, ale v ruke mladej ženy tento telefón vyzerá oveľa lepšie, než v ruke mojej. Skrátka, Nokia 7260 má vyvolať dojem, a to sa jej určite darí. Funkčne je tento telefón nadpriemerne vybavený, a tak proti jeho kúpe nebude ani technicky založený partner jeho budúcej majiteľky. Aj keď čierna kombinácia by mohla byť určená aj do mužskej ruky, neviem si ani zďaleka predstaviť, ako ja tento telefón dobrovoľne používam na verejnosti.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu