Porovnanie fotomobilov: Galaxy vs. HTC One

Dôkladne sme porovnali fotoaparáty v štyroch konkurentoch - Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Note, HTC One S, HTC One X. Výsledky porovnávacieho testu boli občas prekvapivé.

Nebola to sranda. Poriadne dá zabrať zhodnotenie jedného fotoaparátu mobilu v klasickej recenzii, nieto podrobne porovnať štyroch konkurentov.

Samsung Galaxy S II zastupuje top modely roku 2011, Galaxy Note je zase Samsung s aktuálne najlepšou dvojicou fotoaparátov. Tieto dve vlajkové lode sa pobili s dvojicou najnovších top modelov od HTC. Ponúkajú modernejšie funkcie (sériové snímanie s výberom najlepšej snímky, HDR a pod.) a majú pred Samsungami časový náskok. Ako ho HTC One S a HTC One X využili? Pozrite sa sami...

Ani jeden z porovnávaných mobilov neponúkal hardvérovú spúšť fotoaparátu. Škoda. Bod naviac získavajú HTC za rýchle spustenie fotoaparátu z odblokovacieho displeja.

Prostredie fotoaparátu sa mi stále viac pozdáva na Samsungoch. Tie ponúkajú vlastnú úpravu skratiek v pravej časti hľadáčika. Výhodou HTC je okamžitá možnosť snímať alebo točiť video; kvôli videu nemusíte meniť režim. Navyše, počas záznamu videa môžete snímať fotografie. Šikovné.

Keď už sme pri videu, na HTC nám prekážalo, že záznam HD videa znamená automatické prepnutie akoby do dvojnásobného digitálneho priblíženia. Skrátka, ak máte v hľadáčiku akurát celý rodinný dom, po spustení nahrávania videa sa obraz oreže na asi polovicu obrazu v strede, takže v zábere vidíte akurát tak dve okná. Pri zázname HD videa preto musíte odstúpiť od zaznamenávaného objektu podstatne ďalej než pri snímaní fotografií. Naopak, pri nahrávaní vzdialených objektov bude mať HTC výhodu.

V prípade Full HD videa je všetko v poriadku, HD je teda výrezom z Full HD, čo nie je na smartfónoch bežné.

Začneme teda porovnaním záznamu videa:

Galaxy S II (18 MB) - Galaxy Note (14 MB) - One S (8 MB) - One X (6 MB)

V zázname HD videa vyhráva HTC One X. Malá spotreba dát (asi 40 MB / min.), najostrejší obraz. V závese sa držia HTC One S (asi 40 MB / min.) a Galaxy Note (asi 80 MB / min.), pričom One S jednoznačne víťazí rozumnejšou dátovou náročnosťou, ktorú oceníte nielen pri ukladaní videí na pamäťovú kartu, ale aj pri uploade na YouTube. Samsung Galaxy II ponúka najmenej ostrý obraz so zbytočne vysokým dátovým tokom (asi 90 MB / min.).

HTC One S a One X ponúkajú dátový tok Full HD videa podobný dátovému toku HD videa konkurenčných Samsungov. A to je podstatná výhoda.

Počas záznamu videa umožňujú HTC snímať širokouhlé statické snímky v plnohodnotnej kvalite. To sa nám páči. Menej sa nám páči výrez z obrazu počas nahrávania videa, ktorý sme opísali pred chvíľou.

Pri snímaní fotografií zase nové hátécéčka ponúkajú sériové snímanie, po ktorom nasleduje poloautomatický výber najlepších snímok. Výborná funkcia, stačí len držať spúšť, ako dlho potrebujete. Horšie je to s ukladaním týchto snímok do všakovakých podpriečinkov. Hľadať daný záber na pamäťovej karte zasunutej do notebooku nám dalo zabrať.

Poďme konečne na porovnanie tradičných statických záberov. Čo sa týka dátovej veľkosti záberov, HTC sa správa úspornejšie, snímky majú bežne pri rovnakom rozlíšení o 30 % menšiu veľkosť. Daňou je vyššia kompresia, najmä v horších svetelných podmienkach.

Cez deň sú víťazmi Galaxy Note a HTC One S.

Pri druhom zábere v exteriéri nás HTC One X zradilo, nechcelo snímku ani po opakovaných pokusoch uložiť. Nepomohol reštart, ale až update systému po automatickej aktualizácii. Víťazmi sa tak opäť stáva dvojica Galaxy Note a One S.

Presunuli sme sa do kuchyne, k našej obľúbenej skrinke, ktorú už poznáte z recenzií. Najprv sme to skúsili bez blesku. Jednoznačným víťazom je Galaxy Note. One S neodhadlo farby, cítiť tu aj vyššiu kompresiu, ktorá je v prípade One X priam kritická. Záber zo Samsungu Galaxy S II je akýsi zahmlený.

Pri pohľade na výrez zo záberu s bleskom je víťazom opäť Galaxy Note, HTC-čka trpia vysokou kompresiou, v detailoch sú však spolu s Galaxy S II na jednej lodi.

Makro je moja obľúbená disciplína. Ako najbližšie sme si mohli dovoliť ísť k hodinkám? Tu prekvapilo HTC One S a sklamalo HTC One X. Zaujímavé, že?

Vybrali sme sa na povalu, do takmer úplnej tmy a z rovnakej pozície nasnímali rovnaký záber s bleskom. Najhoršie dopadol Samsung Galaxy S II. V prípade Galaxy Note sme museli snímku zosvetliť v počítači. Na základe našich skúseností je jasné, že Note má najsilnejší blesk a HTC-čka slabší blesk kompenzujú vyššou expozíciou. Víťazom sa stávajú Note a One X, pričom pre bežného majiteľa prezerajúceho snímky na parádnom displeji oboch telefónov bude asi vhodnejší automaticky svetlejší záber z One X.

A ideme na HDR efekt v zariadeniach HTC. Oplatí sa? Jeho použitie nie je jednoduché, treba mať pevné ruky. Výsledok sa na niekoľký pokus dostavil. Posúďte sami. Zábery zo Samsungov môžeme zosvetľovať koľko len chceme, nikdy sa nedozvieme, čo je v tmavom rohu ukryté.

Že ste nikdy doteraz nepoužili prednú kameru na autoportrét? Tak to ste asi nemali Galaxy Note alebo Galaxy S II. S tými už nemusíte na dovolenkách nikoho prosiť, aby vás odfotil pri vodopáde či Eiffelovke. HTC One S je v prípade prednej kamery úplným prepadákom, One X sa tiež na 1,3 Mpix skôr hrá (pozrite sa na trávu v pravom hornom rohu).

Verdikt

Ťažko robiť závery. Samsung Note sa určite pred novinkami od HTC nenechal zahanbiť, čo sa o staršom Galaxy S II povedať nedá. Ale treba si uvedomiť ročný rozdiel medzi porovnávanými prístrojmi. Zaujímavé bude porovnanie vlajkových lodí HTC s nástupcom Galaxy S II.

HTC One S a One X vynikajú rýchlym spustením fotoaparátu, sériovým snímaním s následným výberom najlepšieho záberu a dátovo efektívnym záznamom pekného videa. HDR nie je až taký zázrak, pretože si vyžaduje pevnú ruku. Navyše, mnoho záberov tento efekt skutočne zničí. Predné kamery sú lepšie na Samsungoch a my s manželkou sekundárny 2 Mpix fotoaparát nad displejom pravidelne používame na dovolenkách na spestrenie tradičných záberov.

Všetky porovnávané fotomobily pri zaostrovaní v tme používali blesk. To je dobre. Netreba tiež zabúdať, že výrobcom nastavený pomer strán 16:9 je len výrezom, a tak odporúčam zmenu na tradičný pomer 4:3.

Svoje robí aj displej, na ktorom si fotografie prezerám, prípadne upravujem. A tak by som sa jednoznačne rozhodoval medzi Samsungom Galaxy Note a HTC One X. Lenže, na slnku práve displej HTC One X dosahoval najslabšie výsledky. Najlepšie čitateľný displej pri fotografovaní vonku mali Samsungy, v tesnom závese sa držal HTC One S.

Diskusia k článku:

Tončo 24.04.2012 - 00:38

"Z8ber zo Samsungu Galaxy S II je akýsi zahmlený." :D preklep *ďakujeme za upozornenie. opravené. - redakcia*

Sherpa24.04.2012 - 10:04 Trvalý odkaz

prva veta v tretom odstavci "Ani jeden z porovnávaných mobilov neponúkal hardvérovú spúšť fotoaparátu." tak co je to potom za fotomobily?
nabuduce mozte spravit porovnanie slapacich auticiek pre deti s nadpisom - ktora formula je najlepsia a zacat to vetou Ani jeden z porovnávaných monopostov nemá motor.

Sherpa24.04.2012 - 10:41 Trvalý odkaz

aby som len nekritozoval, tak clanok je dobre napisany a objektivne zhodnoteny. necakal som, ze predna kamerka na note dokaze vyplut taku peknu fotku. paci sa mi, ze sa prihliada aj na velkost produkovanych fotografii.

Brano25.04.2012 - 10:29 Trvalý odkaz

Skusali ste SGS 2 s ICS. Ze vraj sa zvysila kvalita fotiek.

Fanby07.05.2012 - 23:19 Trvalý odkaz

Ja by som chcel na redakciu niečo. Neviem či som podľa fotiek správne postrehol že kde ste to fotili. Mám na mysli tie fotky, kde je na fotke reklamná tabuľa penzion 4you, no jedná sa mi o to, že keď je to fotené na križovatke Bulharská a Rádiová, tak fotka ktorá obsahuje GPS súradnine konkrétne: 48°10´22.94 017°10´15.32 tak to potom dobre klame, o 210 metrov podľa google maps, prepojenie je tu: http://maps.google.sk/maps?saddr=Bulharsk%C3%A1&daddr=Bulharsk%C3%A1&hl…

Fotené to bolo pp v bode B, a súradnice navigujú na bod A, chcel by som teda vedieť či mám pravdu, pretože ak áno, tak sa potom na GPS presnosť nedá vôbec spoliehať, vďaka za odpoveď Fanby

Celá diskusia 6 príspevkov