Sony SmartWatch: ďalšie hodinky ku Androidom

Poznáte Sony SmartWatch? Vyzerajú ako hodinky, no sú skôr diaľkovým displejom pre smartfóny s Androidom.

Sony Ericsson na výstave CES 2012 v Las Vegas predstavil nielen nové modely telefónov, ale aj inteligentné príslušenstvo pre platformu Android. Ich cieľom je zjednodušiť a spríjemniť život majiteľom Xperií.

SmartWatch je netradičné príslušenstvo určené na komunikáciu so smartfónom Android prostredníctvom technológie Bluetooth. Umožňuje bezdrôtový prístup k hovorom, správam a aplikáciám. Používatelia môžu napríklad diskrétne pristupovať k textovým správam, aktualizáciám sociálnych sietí a ovládať hovory, hudbu alebo rýchlo zmeniť profil telefónu.

Displej je upevnený na remienku a dá sa nosiť ako hodinky. SmartWatch je možné, podobne ako predchádzajúci model hodiniek od Sony Ericssonu, personalizovať prostredníctvom aplikácií v Markete. Poslúžia napríklad ako diaľkové ovládanie pre fotoaparát. Cez aplikáciu VFinder zachytíte fotografie z inej miestnosti alebo na menej prístupných miestach.

S nainštalovaným Endomondo Sport Tracker budete mať svojho osobného trénera stále pri sebe. Hodinky SmartWatch sú čiastočne vodeodolné, preto s nimi môžete behať alebo sa bicyklovať trebárs aj v daždi.

Aplikácia Presentation Pal umožní diaľkovo ovládať vaše prezentácie alebo prezeranie snímok na externom zariadení.

Aj keď SmartWatch nemá vlastnú klávesnicu, s aplikáciou Messaging môžete odpovedať na prijatú správu. Stačí otvoriť textovú správu, kliknúť na tlačidlo odpovedať a vybrať jednu vopred nadefinovanú odpoveď.

fotka

S Bluetooth slúchadlom dokážete prijímať hovory z iných smartfónov radu Xperia, prípadne hovor odmietnuť.

A v neposlednom rade plnia aj funkciu hodiniek. Stiahnutím aplikácie Droid Watches dokážete aj zmeniť vzhľad ciferníka.

fotka

Sony SmartWatch sú globálne dostupné v niekoľkých farbách za cenu približne 80 €, na náš trh by mali doraziť každým týždňom. Nechýba možnosť dokúpiť si vymeniteľný remienok v inej farbe.

História netradičného príslušenstva sa začala písať v roku 2006, kedy sa na trhu objavil štýlový produkt vytvorený v spolupráci s hodinárskou firmou Fossil - náramkové hodinky Bluetooth MBW-100, na ktoré sa možno niektorí z vás pamätajú.

Kvalitu a eleganciu zaručovala nehrdzavejúca oceľ a strieborná predná časť. Pod analógovým ciferníkom bol informačný OLED displej. Hodinky boli vodovzdorné do hĺbky 30 m a poskytovali ovládanie hovorov, SMS správ a hudobného prehrávača.

Medzi druhú generáciu príslušenstva môžeme zaradiť hodinky Sony Ericsson MBW-200 z roku 2008, určené skôr ženám. Funkcie ostali, zmenil sa hlavne dizajn a hmotnosť klesla zo 187 na prijateľných 60 gramov. Sony Ericsson MBW-200 sú stále dostupné aj v našich obchodoch za cenu približne 45 €.

Do tretej generácie príslušenstva patrí malé zariadenie Sony Ericsson LiveView, ktoré sa dá nosiť aj ako hodinky. Spoločnosť ho predstavila v roku 2010. Poskytuje prístup k základným funkciám kompatibilných androidových smartfónov.

Zariadenie má hmotnosť iba 15 gramov, dotykový 1,3-palcový OLED displej a výdrž až štyri dni používania. Môžete s ním ovládať hudobný prehrávač, čítať SMS-ky, pristupovať k Facebooku a Twitteru, čítať RSS kanály, kontrolovať záznamy v kalendári a samozrejme sledovať čas a dátum.

LiveView je navyše kompatibilné s vybranými aplikáciami, a tak v Google Play nájdete softvér, ktorým si rozšírite funkcie sympatického príslušenstva, podobne ako s najnovším zariadením SmartWatch. V slovenských obchodoch si môžte Sony Ericsson LiveView kúpiť s cenovkou pod 40 €.

Pred rokom sme mali možnosť otestovať funkčnosť malého príslušenstva spolu s Xperiou Arc v našej redakcii.

Prečítajte si: Príslušenstvo: Sony Ericsson LiveView naživo (17. 3. 2011)

Diskusia k článku:

DJ Pepe 20.04.2012 - 21:23

krasa, len este je to pre mna pridrahe..

Michal Malčovský21.04.2012 - 16:51 Trvalý odkaz

Pekné ale drahé. Keby stáli 20€, tak by som ich bral (keby boli na HTC). :D

Viliam Babela21.04.2012 - 20:14 Trvalý odkaz

nwm čo je vám na tom drahé normálne Casio G-shock ktoré mám stály 110E tá cena je super za 20E by si mal možno tak 2 Jelly hodinky :)

docertabum24.04.2012 - 15:34 Trvalý odkaz

no tieto hodinky za 87evri to nie je zas taka horibilna suma... mna ale skor zaujali Metawatch :) vyzeraju viac hardcore... a inas skor by som bral tie zlte retro, ako tento novy farebny stvorec :)

Celá diskusia 4 príspevky