Nokia LD-4W

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Tenký nástupca úspešného Bluetooth GPS modulu LD-3W s viacerými vylepšeniami.

Z príslušenstva Nokia je určite správne vyzdvihnúť GPS Bluetooth modul LD-3W, ktorý za posledné dva roky ukázal, že Nokia vie na trh priniesť nielen funkčné, ale aj lacné príslušenstvo. Za 2 990 Sk dnes stále dostanete spoľahlivý GPS modul so silnou batériou BL-5C a citlivým čipom SiRF Star III.

Na trhu sa však objavil jeho nástupca, LD-4W, s podstatne tenším a elegantnejším dizajnom a špeciálnou prísavkou na sklo. Predchodca je oproti LD-4W až 2,5-násobne väčší. Mínusom novinky je vyššia cena a nevymeniteľná slabšia batéria.

Základné parametre:

hmotnosť: 31 g

rozmery: 83 x 37 x 8 mm (LD-3W: 78 x 45 x 17 mm),

výdrž: do 11 h práce / 100 h pohotovosti,

rozsah teplôt: -30°C up to +70° (LD-3W: -10°C up to +40°),

Bluetooth 2.0 + EDR, profil serial port,

NMEA 0183 v3.01

20-kanálový prijímač SiRF Star III LT,

súradnicový systém WGS84 (world geodetic system)

aktualizačný interval: 1 sekunda,

štart: teplý (do 2 hodín po predchádzajúcom vypnutí) priemerne 2 s, studený priemerne 45 s.

Nokia LD-4W vs. LD-3W

Nokia LD-4W vs. Nokia LD-3W

V balení nájdete:

modul, autonabíjačku DC-4, štipec na uchytenie, prísavku na uchytenie, plastovú karabínu, potrebné dokumenty.

Nokia LD-3W je stále veľmi obľúbený GPS modul, a tak to LD-4W nebude mať ľahké...až pokým ho neuvidíte na vlastné oči. Je skutočne malý, elegantný, s praktickým otvorom. Nechýba mu trojica informačných diód:

1. zelená / červená - zapnutie / aktivita / vybitá batéria / nabíjanie,

2. modrá - Bluetooth pripojenie,

3. biela - GPS aktivita.

Nokiu LD-4W môžete používať s mobilným telefónom na navigáciu alebo len na informovanie sa o aktuálnej polohe či rýchlosti pohybu. Ja mám dobré skúsenosti s bezplatnými aplikáciami:

- Nokia Sports Tracker (pre smartfóny Nokia S60)

- vlkGPS (pre všetky telefóny s podporou Java)

- Google Maps (alebo Google Maps s lokalizáciou) (aj verzia pre Symbian S60, Windows Mobile, aj pre Java telefóny)

Čo na LD-4W hodnotiť? Výdrž si po niekoľkých krátkych skúsenostiach netrúfam, ale nemala by byť výrazne horšia než s LD-3W. Výhodou staršieho modelu je batéria BL-4C, na túru si zoberiete dve - tri amáte po starostiach s výdržou. Pre navigáciu v aute úplne postačí používanie auto-nabíjačky každých 8 - 10 hodín.

Presnosť LD-4W je dostatočná, žiadna navigácia neponúka presnosť jeden-dva metre, ale LD-4W vás zameria bezpečne v okruhu 10 metrov...pri dobrej viditeľnosti satelitov.

Keďže bežne používam LD-3W a okrem statickej navigácie (pod 4 km/h neodosiela údaje do mobilu) s ňou nemám najmenší problém. S aplikáciou Nokia Sports Tracker som ale porovnával výsledky merané s LD-4W a LD-3W. Starší modul LD-3W mal problémy s presnosťou určovania rýchlosti, často sa pri svižnej chôdzi vyskytoval aj údaj 0 km/h, pričom nový modul rovnomerne odosielal aj rýchlosti 2 - 3 km/h. To nasvedčuje vypnutej statickej navigácii. Starší modul zobrazoval až o 20 % dlhšiu prejdenú trasu oproti novému, to je znak nepresnosti pri pomalých rýchlostiach. Takéto problémy ale miznú pri cyklistike, nehovoriac o jazde autom. Pri pohybe rýchlejšími dopravnými prostriedkami (rýchlosti 10 km/h a viac) spoľahlivo poslúži aj LD-3W. A dokonca aj na tomto staršom module môžete špeciálnym zásahom zapnúť odosielanie údajov aj pod 4 km/h. Ale ak sa teraz rozhodujete kupovať GPS modul na pešiu turistiku aj jazdu autom, lepšou voľbou bude LD-4W.

Výhody:

rozmery,

bohaté balenie,

presnosť.

Nevýhody:

nevymeniteľná batéria,

vyššia cena.

Orientačná cena: 3 590 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia LD-4W je momentálne jeden z najsympatckejších GPS modulov pripájaných cez Bluetooth k inému zariadeniu, napríklad mobilnému telefónu. Pri jeho testovaní som nemal najmenší problém. Jediné, čo som si netrúfol hodnotiť, je jeho výdrž. Ale na niekoľko hodín navigovania sa pokojne spoľahnite. Pri ceste do Chorvátska budete približne 2 hodiny nabíjať mobil, dve hodiny nič, dve hodiny GPS modul, zase dve hodiny nič a tak dokola. A ak máte doplna nabitý mobil aj GPS modul, určite vám LD-4W vydrží nabitý dlhšie než mobil, ktorý stále (alebo občas) svieti, zobrazuje a prepočítava trasu.

Diskusia k článku:

anonymous14.12.2007 - 16:16 Trvalý odkaz

v0zik: dik tak uz som rozhodnuty :)

anonymous14.12.2007 - 16:21 Trvalý odkaz

profish: Teraz ze komu

anonymous14.12.2007 - 16:25 Trvalý odkaz

v0zik: risovi...na fore pisal ze bude recenzia...

anonymous15.12.2007 - 10:09 Trvalý odkaz

Slik: Bude toto zariadenie fungovat aj s P1i? A softvér a mapy treba kúpi? alebo sa dajú zohnat free

Celá diskusia 23 príspevkov