Sony si patentovalo snímač odtlačkov prstov na displeji

Android Ice Cream Sandwich ponúka ako jednu z noviniek Face unlock - odomknutie pomocou snímky tváre. Sony si dalo navyše patentovať kontrolu totožnosti zosnímaním odtlačkov prstov.

Sony fingerobr. bbc.co

Dalo by sa polemizovať, či také riešenie v mobilných zariadeniach nie je zbytočné, no s príchodom platieb cez NFC technológiu to má svoj bezpečnostný význam.

Keď nám bude v obchode namiesto peňaženky či platobnej karty stačiť iba mobil, aj prípadná strata telefónu potom môže spôsobiť hlboké vrásky na čele používateľa.

Už sme si zvykli na bezpečnostné funkcie, ktoré nám výrobcovia ponúkajú: vymazanie dát z telefónu na diaľku či zablokovanie prístupu k obsahu i lokalizovanie strateného zariadenia. Tých, čo v mobiloch držia aj chúlostivé a osobné informácie poteší aj pripravovaná možnosť použiť pri odblokovaní obrazovky odtlačok prsta.

Kedy Sony zakomponuje túto funkciu a či ju vôbec bude využívať zatiaľ nie je jasné. To, že spoločnosť tento patent získala neznamená, že ho bude aj naozaj používať. No bola by škoda, keby táto myšlienka zapadla prachom.

Podobné riešenie s biometrickým snímačom na zadnej strane telefónu priniesla minulý rok Motorola so svojím modelom Atrix 4G. Sony získalo patent na snímanie odtlačkov cez displej.

Ďalšie inovácie Sony sa týkajú predného fotoaparátu a senzorov, ktoré by mali byť umiestnené pod vrstvou displeja a nebudú voľným okom viditeľné. Nové umiestnenie predného fotoaparátu by umožnilo prirodzenejší pohľad do kamery.

Sony predna kameraobr. bbc.co

S uvedením nového modelu Xperia Sola predstavila firma aj inovatívnu technológiu ovládania displeja bez dotyku Floating Touch. Vyzerá to, že Sony chrlí jednu novinku za druhou a už teraz sme zvedaví ako ich uplatní aj v praxi.

Za čitateľský tip ďakujeme Jaroslavovi.

Zdroj: bbc.co.uk

Diskusia k článku:

johan 26.03.2012 - 23:29

Paci sa mi tento patent. Odomknutie telefonu na zaklade otlacku. Ak to bude dostatocne rychle, tak to bude urcite praktickejsie ako piny, hesla alebo nezmyselne gesta.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease27.03.2012 - 03:18 Trvalý odkaz

Normálne začínam mať pocit, že Ericsson bol tou brzdou v SE :(

Bonyek@azet.sk27.03.2012 - 16:24 Trvalý odkaz

ma prekvapuje že to doteraz este nemal niekto patentovane. :-)

Espio28.03.2012 - 00:21 Trvalý odkaz

Sony sa mi vždy páčilo ako značka a vidieť aj teraz že má čo ponúknuť a má nápady ktorými preraziť na popredné miesta predajnosti

Celá diskusia 4 príspevky