Samsung Galaxy Tab 2 10.1 (P5100)

Recenzia 10,1-palcového tabletu s OS Android 4.0, WXGA displejom, 3 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku s priemernou výbavou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + TouchWiz UI

procesor: dvojjadrový 1 GHz, Texas Instruments OMAP 4430

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 257 x 175 x 10 mm,

hmotnosť: 583 gramov overenédisplej: TFT PLS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 280 x 800 b., rozmery 136 x 216 mm, uhlopriečka 10,1'' (257 mm)

fotoaparát: fotoaparát 3 Mpix, nahrávanie HD videí

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 11,87 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, akcelerometer, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, Samsung Allshare Play,

batéria: Li-Ion batéria 7 000 mAh

SAR: 1,2 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 450 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, FM rádio, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: neznáme

Minuloročný Galaxy Tab 10.1 sa preslávil aj vďaka súdnym sporom, ktoré prebiehali medzi Samsungom a Apple. Po roku nastal čas vniesť trochu čerstvosti do rodiny Galaxy Tab a výsledkom sú dva tablety s rovnakým názvom, no doplnené o číslicu "2", ktorá ich odlíši od predchodcov. Do redakcie nám dorazil väčší zástupca noviniek, Galaxy Tab 2 10.1.

Dizajn novinky je v značnej miere inšpirovaný predchodcom a veľa prvkov majú spoločných. Rozmery sú takmer identické a veľká zmena sa nekoná ani pri hmotnosti. Tablet som používal prevažne v polohe akú naznačuje logo výrobcu pod displejom a pri držaní som sa spoliehal na obe ruky. Silnejšia ruka určite zvládne aj držanie v jednej, no napríklad sledovanie filmu s takýmto držaním si viem iba ťažko predstaviť.

Na prednej stene pribudol už spomenutý nápis Samsung a stereo reproduktory po bokoch displeja, ktoré mal predchodca v bočných stenách. Ich umiestnenie v hornej polovici prednej steny mi vyhovovalo, keďže tablet som držal v spodnej časti a tým pádom som ich nezakrýval. Využité boli najmä počas sledovania filmov a maximálna hlasitosť bez problémov ozvučila miestnosť v byte. S doinštalovanou aplikáciou TuneIn Radio som ho občas používal aj na počúvanie internetových rádií.

V hornej stene pribudlo k tlačidlu napájania, ovládania hlasitosti, 3,5 mm audio konektoru a slotu na SIM kartu aj jedno prekvapenie v podobe slotu na microSD kartu. Vďaka nemu si môžete úložný priestor zväčšiť až o 32 GB. V spodnej stene sa nachádza mikrofón a konektor na nabíjanie a pripojenie k PC. O nabíjanie sa stará dvojampérová nabíjačka v balení, cez USB v notebooku tablet nenabijete. Zmeny nájdeme aj na zadnej stene. V Samsungu si zrejme povedali, že ak niečo pridáme (microSD slot), tak niečo treba odobrať. Výsledkom je fotoaparát ochudobnený o LED blesk. Žeby málo miesta na zadnej stene?

Displej s uhlopriečkou 10,1-palca ponúka rovnaké rozlíšenie ako predchodca – 1 280 x 800 b. Nie je to Full HD a ani 2 048 x 1 536 b., ktoré nájdeme v novom iPade, no myslím, že bohato postačí. Čo sa však zmenilo je použitá technológia. Klasické TFT-čko bolo nahradené IPS panelom, ktorý ma za úlohu zlepšiť pozorovacie uhly. A s tými som bol spokojný. O automatickú zmenu jasu sa stará senzor umiestnený nad displejom. Túto funkciu som ale príliš nevyužíval, keďže som si vystačil s dvomi úrovňami. V interiéri som mal jas nastavený na 50% a v exteriéri to nešlo inak než na 100%. A ani tak to nebolo príliš pohodlné používanie. Značný vplyv na to mali aj odtlačky prstov po celom displeji. O ochranu veľkej plochy pred škrabancami sa stará sklíčko Gorilla Glass.

Galaxy Tab 2 je pod kapotou poháňaný dvojjadrovým procesorom s taktom 1 GHz a o spustené aplikácie sa stará 1 GB RAM pamäte. Pozorný čitateľ a fanúšik tabletov si isto všimol zhodu s jeho predchodcom. Takéto riešenie by som pochopil, keby dané parametre postačovali na svižný chod zariadenia. Na ten som ale rýchlo zabudol. Jednoducho, niekedy sa mu chcelo a niekedy nie. Trhavé pohyby pri posúvaní obrazoviek, pri vstupe do menu, v nastaveniach a niekedy aj ako keby opätovné načítanie obsahu domácich obrazoviek... Skrátka, nič pre netrpezlivé povahy.

Dušou zariadenia je OS Android vo verzii 4.0 (Ice Cream Sandwich). Potiahnutím prsta po zablokovanej obrazovke sa dostávam k domácim obrazovkám a ich maximálny počet sa zastavil na čísle sedem. Vďaka veľkému displeju a Androidu 4.0 bola návšteva menu skôr výnimočnou udalosťou. Na hlavnej obrazovke mi nesmel chýbať widget s počasím od Samsungu, prehľadný zoznam prijatých e-mailov a widget s informáciou o počte spustených aplikácii. Tiež od Samsungu. Zvyšný priestor som vyplnil skratkami najpoužívanejších aplikácií. Bohato využiteľnú plochu prednej steny ešte dopĺňa lišta v spodnej časti. V ľavej časti sú to tradičné ovládacie prvky prostredia, medzi ktorými nechýba ani možnosť zhotovenia snímky obrazovky, šípka v strede zobrazí ďalšiu ponuku aplikácií a v pravej časti nájdeme informácie o čase, intenzite signálu a kapacite batérie. Dotykom do tohto priestoru sa vysunie lišta s deviatimi skratkami nastavení, rýchlym prispôsobením jasu a notifikáciami.

Slot na SIM kartu v hornej stene umožní okrem využívania dát od operátora aj uskutočňovanie hovorov. V tomto prípade sú slúchadlom stereo reproduktory. Tablet si jednoducho položíte na stôl a telefonujete. V exteriéri bude vhodnejšie použiť headset. Pri vytáčaní na obrovskom číselníku nechýba ani inteligentné vyhľadávanie kontaktov s prehľadávaním v menách a priezviskách. Zadávanie čísel je však príliš pomalé.

Výhodou tabletov je aj pohodlné prezeranie e-mailov. V ľavej časti mám zoznam správ a v tej pravej sa mi hneď zobrazuje ich obsah. Veľmi návykové. A s veľkou softvérovou klávesnicou nie je problém na e-mail rýchlo a pohodlne odpovedať. Používal som ju najmä v režime naležato a tablet som mal položený na stole.

Pri držaní v rukách je lepšie si zariadenie otočiť a písať na menšej klávesnici.

Veľká uhlopriečka a zobrazovanie webových stránok v desktopovej verzii spôsobili, že som počítač zapínal iba minimálne. Systémový prehliadač s podporou flash animácií som doplnil o Chrome Beta, ktorý ponúka synchronizáciu záložiek s jeho desktopovou verziou. A ten mi sadol oveľa viac. Premiestňovanie kariet, úvodná obrazovka s najčastejšie navštevovanými stránkami alebo záložkami... Paráda. Niekomu však môže prekážať chýbajúca podpora flashu.

Fotoaparát na zadnej stene je bez blesku a chýba mu aj automatické zaostrovanie. V tomto prípade je to skôr povinný doplnok výbavy ako funkčný prvok. Prekvapenie ale čaká vpredu. V smartfónoch sa kladie vysoký dôraz na fotoaparáty v zadnej stene a v tablete by to malo byť naopak. Ich význam vidím najmä pri videohovoroch. A v prípade Galaxy Tab 2 sme sa dočkali zaujímavej zmeny. Oproti predchodcovi sa rozlíšenie prednej kamery znížilo z dvoch megapixlov na zastarané VGA (0,3 Mpix). Tak tomuto kroku vážne nerozumiem.

Z oblasti multimédií som tablet najviac zamestnával na sledovanie filmov. Systémový prehrávač ponúka natívnu podporu DivX a cudzie mu nie sú ani titulky. Plná nádrž vystačila na prehratie šiestich hodín videa.

Prehrávač hudby spolu s veľkým displejom ponúknu pohodlné prezeranie vašej hudobnej knižnice. Skladby delí aj podľa priečinkov a v nastaveniach nájdete prispôsobenie zvuku pomocou ekvalizéru. Rýchlejší prístup k prehrávaču umožní ovládanie vo výsuvnej lište. Na zablokovanej obrazovke by ste ho hľadali márne. Chýbajúce FM rádio som nahradil aplikáciou s internetovými rádiami z celého sveta – TuneIn Radio.

Z aplikácií na organizáciu času ma najviac oslovil prehľadný kalendár. Ponúkol dobrú informovanosť vo viacerých režimoch (rok, mesiac, týždeň, deň) a pohodlné premiestňovanie udalostí jedným ťahom prsta.

O dokumenty sa postará aplikácia Polaris Office s možnosťami editácie a vytvárania. Mňa však zaujalo najmä prepojenie s cloudovými službami Box.net, Dropbox a Google Docs. Po pridaní účtu som sa rýchlo a pohodlne dostal k súborom na vzdialených serveroch.

Galaxy Tab 2 ponúka vcelku slušnú výdrž. Súvislú záťaž som vyskúšal pri sledovaní filmov, kedy si poradil so šiestimi hodinami prehrávania. Ak som ho používal na prezeranie webu a kontrolu e-mailov počas dňa, nabíjal som každé tri dni.

Výhody:

+ stereo reproduktory s dobrým umiestnením

+ slot na microSD kartu

+ z tabletu sa dá volať

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- oproti predchodcovi iba pár vylepšení

- v porovnaní s predchodcom chýba LED blesk a znížilo sa rozlíšenie prednej kamery

Orientačná cena: približne 450 €

Záver

Ak mám byť úprimný, nástupca si ma príliš nezískal. V porovnaní s predchodcom neprináša nič prevratné, poteší najmä slotom na microSD kartu a dobrou výdržou. Pri výbere tabletu s touto uhlopriečkou by som skôr uvažoval o Samsungu Galaxy Note 10.1, ktorý v svojom tele schováva aj pero podobné tomu v tabletofóne Galaxy Note. A vtedy si viem aj predstaviť, že uhlopriečka bude naplno využitá. V písaní prstom po displeji príliš veľký význam nevidím. Ďalšou alternatívou tejto značky je Galaxy Tab 2 7.0, ktorý ponúkne príjemnejšie rozmery. Z ďalších konkurentov spomeniem ASUS EEE Pad Transformer TF300T, ktorý ponúkne štvorjadrový procesor a možnosť pripojiť klávesnicu. Tá slúži aj ako dobíjacia stanica.

Na spríjemnenie chvíľ s tabletom vám odporúčame inšpiratívny magazín Riview, ktorý nájdete zadarmo na www.riview.sk alebo v rámci rovnomennej Android aplikácie. Na jej fungovanie potrebujete Wi-Fi alebo iné dátové pripojenie; čítanie digitálneho mesačníka Riview je naopak nezávislé od všetkého - stačí si len stiahnuť vybrané PDF vydanie a užívať si novinky, praktické testy, užitočné porovnania, zaujímavé cestovateľské tipy či jednoduché inšpirácie z kuchyne.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 27.09.2012 - 01:23

Samsung tablet som ešte nemal, ale uvažoval som o ňom, nuž na fórach som sa dočítal že Samsung tablety sú dosť kazivé rozhodol som sa pre Asus transformer (spomenutý v závere) a mal som možnosť vyskúšať si Samsung tablet a musím povedať, že bol hrozný :) A cena samsungov je prehnaná .. určite sa oplatí viacej kúpiť si Asus značka ktorá je ohladom tabletov najlepšia podľa mňa. Veď aj Google Nexus 7 robí Asus ;)

aston14702.10.2012 - 00:27 Trvalý odkaz

Mal som ho pozicany na par dni a vobec som nevidel rozdiel medzi mojim starym transformerom, co ma skoro rok. A tie lagy mi lezli na nervy aj po tom ako som pomazal vsetky widgety. Ja mam v t101 115 aplikacii a to nepoznam. Takze novy tablet jednoznacne ipad :D.

Marian02.10.2012 - 14:50 Trvalý odkaz

Ja mam teraz 10" cinsky tablet - Shiru Shogun A9 - 1.6 dvojjadrovy procak, Mali400, displej ips 1280x800, batka 7200mAh, bt, wifi, 1GB RAM, 16GB pamati, slot na microSD, miniHDMI, full OTG USB, android jelly bean 4.1. cena? 190E. 3G modem k nemu pouzivam Huawei E1750, ktory stoji v nete nejakych 20E... dat vyse 600E za iPad je ciste sialenstvo.

aston14704.10.2012 - 15:03 Trvalý odkaz

Atlis ja mam primarne issue s androidom. Este pozriem na surface popripade. Cena no to je relativna otazka. Ja na to pozeram tak, ze za tie peniaze dostanem protihodnotu, ktora je pre mna hodna takeho doplatku. (aby som nevyvolal zas teen flame)

Marian04.10.2012 - 20:57 Trvalý odkaz

jasne, rozumiem, bohuzial na vlastnej kozi som sa presvedcil, ze za svoje peniaze u apple nedostanem nic extra, aj ked ich zariadenia sa mi pacia.

Celá diskusia 8 príspevkov