Sony Ericsson T650i

SKÚSENOSTI majiteľa Tenký štýlový 3G mobil s 3 Mpix fotoaparátom s AF.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Sony Ericsson T650i

SKÚSENOSTI čitateľa Martina:

Telefón Sony Ericsson používam asi 2 mesiace. Popritom som používal ešte Nokiu N70 a Motorolu RAZR V3, čiže moja pozitívna a negatívna kritika T650-ky bude niekedy vychádzať z porovnania s týmito modelmi.

Konštrukcia

Plusy

Telefón je kompaktný. Bola to jedna z hlavných požiadaviek pri výbere telefónu. Vo vrecku ho takmer necítite a zároveň vám poskytuje všetko, čo môže aj náročnejší používateľ od telefónu požadovať. Vrchná časť telefónu je hliníková, spodná plastová. Hliníkový povrch pôsobí dobre a nie je náchylný na odtlačky. Telefón napríklad na rozdiel od RAZR-a nemáte vôbec potrebu neustále leštiť a utierať.

Mám rád, keď je predná strana telefónu rovnomerne rozdelená medzi klávesnicu a displej a nepáči sa mi, keď sa uprednostňuje jedno na úkor druhého. Rozloženie prednej strany je ideálne. Nenápadný reproduktor, veľkosť displeja zodpovedajúca veľkosti telefónu, žiadne zbytočné prázdne miesto medzi displejom telefónu a klávesnicou kvôli logu výrobcu a pod klávesnicou trochu prázdneho miesta pre pohodlné držanie telefónu pri písaní textov.

Klávesnica je pohodlná, numerické tlačidlá sú od seba dostatočne vzdialené, v porovnaní napríklad s Nokiou N70, ktorej klávesnica nemá odstupy medzi tlačidlami, je ovládanie neporovnateľne pohodlnejšie.

Čítal som negatívnu kritiku na umiestnenie konektora na ľavej bočnej strane telefónu. Ja osobne však toto riešenie chválim, najmä pri počúvaní hudby, kedy je umiestnenie konektora u väčšiny telefónov na spodnej strane na obtiaž. Ideálny by však bol 3,5mm alebo aspoň mini/microUSB konektor na vrchnej strane telefónu, napríklad ako v Motorole ROKR E2 či nových Nokiách.

Sony Ericsson prešiel z joysticku na 5-smerné tlačidlo. Pre mňa ďalší pozitívny krok.

Pamäťová karta je prístupná až po odobratí zadného krytu telefónu. Keďže kartu takmer vôbec nevyťahujem, som za toto riešenie rád.

Telefón som mal zavesený na krku dokopy asi jeden deň a vtedy bolo umiestnenie otvoru na pútko v spodnej strane telefónu chvályhodné.

Mínusy

Telefónu chýba kryt fotoaparátu, objektív vyčnieva nad povrch. Následky takéhoto riešenia, napríklad škrabance, sa však doteraz našťastie neobjavili.

Zadný kryt telefónu nie je prichytený tak pevne, ako by som si predstavoval, napriek tomu sa vŕzganie vyskytuje len výnimočne.

Inak telefónu z hľadiska konštrukcie nemám čo vytknúť.

Displej

Plusy

Displej má vysoké QVGA rozlíšenie. Vyššie rozlíšenie si pri takomto malom telefóne ani neviem predstaviť.

Mínusy

Vzhľadom na svoje rozlíšenie je displej trochu malý. Mohol by mať väčšie rozmery aj na úkor hrubšieho rastra. Vzhľadom na rozmery telefónu je však veľkosť displeja adekvátna.

Displej ma kvôli vysokému rozlíšeniu displeja aj vysoké energetické nároky. Z tohto dôvodu sa asi po minúte nečinnosti úplne vypne a nezobrazuje žiadne informácie. Na ich zobrazenie treba stlačiť bočné tlačidlo na ovládanie hlasitosti, čím sa displej rozsvieti a ukáže čas aj so zmeškanými udalosťami. Nie je to ideálne. Chýba mi pravidelné upozorňovanie vibrovaním/pípnutím na zmeškané udalosti, jedna z najlepších vlastností Motorol.

Výdrž

Telefón nabíjam pravidelne každý druhý-tretí deň a nečakám, kým sa úplne vybije. Odhadujem, že pri bežnom používaní by mi vydržal asi 5-6 dní. Konečne si nemusím pri 3-dňovom výlete nosiť zo sebou nabíjačku, ako to bolo pri Nokii N70. Navyše telefón nabijete bežným miniUSB káblom z počítača.

Svetielka

Telefón rád poblikuje. Klávesnica sa rozsvecuje v štýle mexickej vlny. Podsvietená je veľmi dobre, ale to už dnes nie je nič výnimočné. Pri čítaní jednej recenzie som zistil, že telefón ma na zadnej strane medzi hliníkovou a plastovou časťou úzky svetelný pásik. Ten sa rozsvieti do žlta pri prijatí správy. Len vtedy. A dokopy asi tri sekundy. Môžem to potvrdiť, ale zatiaľ som si ho všimol asi dvakrát. Mne totiž nechodí veľa správ, tobôž nie v noci, takže pohľad na tento efekt je pre mňa veľmi zriedkavý, až by som povedal exotický. Možno to tak má byť.

Operačný systém

Plusy

Telefón používa vlastný uzavretý operačný systém, ktorý je z môjho pohľadu najprepracovanejší spomedzi všetkých výrobcov, ak nepočítam smartfóny. Prostredie je prispôsobené pre vysoké rozlíšenie, je rýchle a efektné. Použité písmo je taktiež výborné.

Hlavné menu telefónu je animované, farba jeho pozadia sa navyše mení v závislosti od času, cez deň je hnedá, večer zelená, v noci tmavomodrá. Chvíľu mi však trvalo, kým som si to všimol :).

Malý, ale pre mňa dôležitý detail je to, že nech sa nachádzate kdekoľvek v menu, vedľa indikátora batérie sa vám zobrazuje aktuálny čas, rovnako ako ďalšie informácie.

Telefón umožňuje meniť funkciu priradenú všetkým smerom štvorsmerného tlačidla.

Po vhodnom nastavení používam tlačidlo pre menu činností častejšie ako hlavné menu telefónu. Nájdeme tu zmeškané udalosti, prepínanie medzi spustenými aplikáciami, skratky a menu internetového prehliadača.

Mínusy

Vo väčšine zvolených tém telefón pri pohybe po hlavnom menu jemne vibruje. Niekomu sa to môže páčiť, mne to trošku lezie na nervy. Zbaviť sa toho dá len zmenou témy.

Internet

Plusy

Telefón podporuje GPRS a UMTS. Netfront je kvalitný prehliadač, na web však radšej používam Operu Mini. Po spustení prehliadača sa otvorí vyhľadávač Google v xHTML verzii, čo mnohí ľudia určite radi využijú.

Chválim jednoduché ručné nastavenie internetových profilov. Spojazdniť internetové pripojenie aj bez zaslania konfiguračnej SMS-ky by nemal byť problém, stačí zadať meno, heslo a APN.

Mínusy

Chýba podpora EDGE.

Zábava

Plusy

FM rádio počúvam vtedy, keď ma omrzia empétrojky. Podpora RDS poteší, keďže nepoznám frekvencie naspamäť. Je možné si uložiť obľúbené stanice, ja však počúvam rádio zriedka a keď už, počúvam len jedno a túto frekvenciu si rádio pamätá pri každom spustení. Kvalita príjmu je výborná, ale nemám skúsenosti s modelmi iných výrobcov.

Fotoaparát

Plusy

Dobrý fotoaparát s autofocusom, ktorý by sa dal použiť aj na fotenie dovolenkových momentiek, to bola ďalšia požiadavka pri výbere telefónu. Ponúkané tri megapixely úplne postačujú, fotky aj tak v počítači väčšinou hromadne zmenšujem. Automatické zaostrovanie je nenahraditeľné. Fotografovať môžete dvojpolohovým tlačidlom na boku telefónu, ale aby ste zabránili pohybu telefónu pri dotlačení tohto tlačidla, môžete použiť stredové tlačidlo. Vtedy dôjde naraz k automatickému zaostreniu a následnej expozícii bez potreby dotláčania tlačidla.

Klávesové skratky pri práci s fotoaparátom zistíte stlačením nuly. Pri písaní tohto článku som takto objavil nastavenie scény stlačením čísla 7. Doteraz som kvôli tomu vždy vstupoval do menu. Dobrá pomôcka, ale nedokážem zatiaľ zhodnotiť jej reálny efekt.

Mínusy

Vytvorenie ostrej snímky v miestnosti si vyžaduje pevné nervy a trpezlivosť. Ak nemáte dostatok svetla, pohybujúce objekty radšej ani nefoťte. LED blesk vám nepomôže.

Video sa svojim rozlíšením hodí len na displej telefónu, napríklad do MMS.

Správy

Plusy

Písanie správ je bezproblémové, na klávesnici sa píše dobre. Používateľský slovník T9 je možné zobraziť a ručne editovať. E-mailový klient je jeden z najlepších medzi uzavretými systémami a často ho využívam na odosielanie mailov s fotkami, ak nemám prístup k počítaču.

Pri odosielaní správy telefón ponúkne naposledy použité kontakty. Nemusíte číslo písať ručne, ani vstupovať do zoznamu. Výrazne to urýchľuje odosielanie správy.

Mínusy

Zásobu slovníka T9 treba občas doplniť aj o bežné výrazy, čo trochu zdržuje.

Prehrávač hudby

Plusy

Prehrávač je prepracovaný a rýchly. Ak je spustený, pri postupnom stláčaní tlačidla Späť sa minimalizuje, pri jeho podržaní sa hudba vypne. Prehrávač si po vypnutí pamätá, kde presne skončil prehrávanie. Tlačidlami na boku prístroja sa dá regulovať hlasitosť aj pri zablokovanej klávesnici.

Potešili ma aj kvalitné slúchadlá s 3,5 mm konektorom v strede.

Mínusy

Pri zablokovanej klávesnici nie je možné pozastaviť prehrávanie hudby, dá sa len postupne stíšiť pomocou bočných tlačidiel. Som zvyknutý ovládať telefón vo vrecku nohavíc, takže by som uvítal rýchle pozastavenie prehrávanie hudby.

Hlasný reproduktor je kapitola sama o sebe. Pri vysokej hlasitosti nepríjemne rezonuje, v tomto je na tom konkurencia lepšie. Na reproduktore sa pri tomto modeli šetrilo.

Telefonovanie

Plusy

Telefónny zoznam úplne spĺňa moje požiadavky. Vyhľadávanie je okamžité, podľa viacerých znakov. Hlasitosť hovoru je dostatočná, lepšia ako napríklad v prípade V3-ky.

Telefón považuje odmietnutý hovor za zmeškaný. Ešteže tak.

Mínusy

V Symbiane som si zvykol, že meno a priezvisko kontaktu boli oddelené a vyhľadávalo sa v oboch položkách. V tomto prípade ide o jedno položku a pri vyhľadávaní si musíte uvedomiť, či máte kontakt uložený vo forme "meno priezvisko" alebo "priezvisko meno".

Budíky

Plusy

Keďže ako študent a pracujúci zároveň vstávam každý deň v iný čas, vyhovuje mi väčšie množstvo budíkov, pričom ten adekvátny stačí vždy len zapnúť/vypnúť. Tu máte k dispozícii 5 budíkov a ani to mi niekedy nestačí.

Pri odložení budíka začne tento opätovne zvoniť po 9 minútach. Neviem, prečo bol zvolený práve tento čas, ale vyhovuje mi, takže ma to ani nemusí trápiť.

Mínusy

Budík zvoní dovtedy, kým ho nevypnete, resp. neodložíte. Stále hlasnejšie a hlasnejšie a hlasnejšie... V kombinácii s nekvalitným hlasným reproduktorom je to výborný budič. Ak nemáte telefón pri posteli, ráno sa ponáhľate vypnúť budík, len aby ste nemuseli počúvať ten nepríjemný zvuk rezonancie. Malým tipom môže byť aktivácia tichšieho režimu, teda režimu s tichšou hlasitosťou zvonenia. Vtedy budík ráno až tak nekričí.

Hovory

Plusy

Po stlačení ľavého funkčného tlačidla vidíte okamžite všetky prijaté / neprijaté / odoslané hovory pokope. Pokiaľ ich chcete prezerať samostatne, stačí šípkami vľavo / vpravo vybrať danú záložku. Ideálne riešenie.

Mínusy

V zozname sa zobrazí meno a čas, ale nie konkrétne číslo, z ktorého dotyčný volal. Niekedy potrebujem zistiť práve toto. Dá sa to však zistiť zvolením možnosti "Upraviť pred volaním" v kontextovom menu.

Organizátor

Do tohto podmenu patria aj Java aplikácie, kalendár, poznámky, úlohy, časovač, stopky a iné nástroje.

Plusy

Rýchlosť Java aplikácii je v porovnaní s V3-kou neskutočná, s Nokiou N70 viditeľne rýchlejšia. Nemám sa na čo sťažovať. Podpora multitaskingu aj v prípade viacerých spustených Java aplikácii je takisto výborná vlastnosť. Mal som obavy z prechodu zo Symbianu na uzavretý OS, ale moje obavy neboli opodstatnené.

Moje obľúbené aplikácie sú Opera Mini (web), Gmail, Google Maps, bing (gtalk, icq, jabber klient). Okrem nich je k dispozícii vstavaná aplikácia AccuWeather.com na zobrazenie predpovede počasia pre zvolenú lokalitu (zo slovenských sú k dispozícii Bratislava a Košice). V poslednom období som z televízie a internetu absolútne nedôverčivý voči predpovedi čo len na jeden deň vopred, preto túto aplikáciu veľmi nepoužívam.

Často používam poznámky zobrazené priamo na displeji pohotovostnej obrazovky. Je to čiastočná náhrada za absenciu aktívnej pracovnej plochy.

Z ďalších nástrojov chválim prítomnosť minútiek (časovača).

Mínusy

Chýba mi aktívna pracovná plocha, ktorá by ma upozornila na úlohy a pripomienky z kalendára. Na svoju pamäť sa rozhodne spoliehať nemôžem a kalendár spolu s poznámkami využívam dennodenne. Náhradu aktívnej plochy, aplikáciu MobyToday, som zatiaľ neskúšal, možno by to moje problémy vyriešilo.

Záver

Rozhodoval som sa medzi Motorolou KRZR K3 a SE T650i. Nakoniec zvíťazil rozum nad srdcom a svoje rozhodnutie neľutujem, hoci som tvor prispôsobivý a zvykol by som si určite aj na Motorolu. Té-šesťstopäťdesiatka je kvalitný nástupca modelu T610i, ktorý bol svojim spôsobom revolučný. Je malý, obsahuje všetky moderné funkcie v peknom obale, je elegantný, vyzerá dobre, páči sa ľuďom, je rýchly, má pohodlnú klávesnicu, výbornú podporu Java aplikácii a v neposlednom rade kvalitný fotoaparát s autofocusom a dostatočným rozlíšením. Podporuje Mass Storage aj s nabíjaním. Ak nevyžadujete Symbian, resp. Windows Mobile a stačí vám uzavretý operačný systém a klasická konštrukcia, nenájdete veľa konkurenčných modelov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.11.2007 - 01:29

mato: ja si teda neviem ani spomenut na drahsi 1,8palcovy disp po funkcnej stranke by ma zaujimalo porovnanie s N70

anonymous20.11.2007 - 11:29 Trvalý odkaz

Atlis: Evidentne si mato nemal ten telefon v ruke... A porovnanie s N70 je uplne zbytocne, pretoze T650 nie je smart. Ale ak chces, tak kvalitativne je to telefon lepsi, lepsie foti a nekonecne lepsie vyzera... Staci?

Martin - dobre skusenosti, vela textu. :palec_hore: (btw co tak smajle v diskusiach?)

anonymous20.11.2007 - 13:51 Trvalý odkaz

graffoo: pekne zhrnutie, to s tym svetelnym pruzkom som vobec nevedel :D
mobytoday som chvilu pouzival, ale prave viacej mi vyhovuje poznamka na displeji ako aktivny pohotovostny. vacsina mojich pripomienok nie je casovo urcena. snad jednym z najvacsich minusov SE je popri absencii standardnych portov (mini/micro USB a 2,5/3,5 jack) vypnutie gsm casti pri mass storage rezime... inak im fakt niet co poriadne vycitat...

anonymous20.11.2007 - 13:52 Trvalý odkaz

graffoo: jo a smajle v diskusii pod clankom by mohli byt, rovnako aj stromova struktura, lebo pri obsiahlejsich diskusiach to prestava byt prehladne ;)

anonymous20.11.2007 - 14:30 Trvalý odkaz

martin: na to mass storage som pozabudol, to je dalsie minus.

Celá diskusia 20 príspevkov