Huawei IDEOS X5 (U8800 Pro)

Dotykový Android (2.3) s 3,8'' WVGA displejom a 5 Mpix fotoaparátom. Poteší informačnou LED-kou, slabinami sú rozmery a hmotnosť. Recenzia tiež porovnáva Android 2.2 a 2.3.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android Android 2.3 Gingerbread

procesor: 1000 MHz, Qualcomm Snapdragon MSM8255

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 120 x 62 x 11 mm,

hmotnosť: 136 gramov overenédisplej: aktívny (TFT) , dotykový kapacitný , 16 mil. farieb, 480 x 800 b.,rozmery 50 x 83 mm, uhlopriečka 3,8'' (97 mm),

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam HD videí (1 280 x 720),

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 RAM + 1,56 GB vnútorná SD karta + interná pamäť telefónu + microSD karta (do 32 GB)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: prenos Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi b/g/n

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, Flash player,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, digitálny kompas, geotagging

batéria: Li-Pol batéria 1 500 mAh, HB4F1

výdrž: do 6 h hovoru / do 300 h pohotovosti

SAR: 0,372 W/kg (norma 2 W/kg), telo 0,562 W/kg

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 210 €

Neobsahuje/nepodporuje: aktívny kryt objektívu, xenónový blesk, tlačidlo spúšte, predná kamera, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.5 Gingerbread

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, dokumenty

Vymenujte mi výrobcov smartfónov. Ak by som túto otázku položil viacerým ľuďom, odpoveď Huawei by tvorila asi najmenšiu časť odpovedí. Donedávna neznámy výrobca sa pomaly ale isto stáva nepodceniteľným hráčom na poli múdrych zariadení. Vsádza najmä na dobrý pomer cena / výbava.

Huawei IDEOS X5 Pro určite spraví rozruch v strednej triede. Čo nám za cenu približne 210 € ponúkne sa dozvieme v nasledujúcich riadkoch.

Poznámka redakcie: Telefón bol testovaný aj so staršou verziou OS 2.2, niektoré postrehy a zmeny sú napísané kurzívou v zátvorkách.

Porovnanie s Xperiou Ray, Galaxy S a ZTE Blade (Orange Monte Carlo)

Pri prvom uchopení mi zariadenie pripadalo pomerne masívne. Po bližšom preštudovaní rozmerov a porovnaním s ďalšími telefónmi som však veľké rozdiely nenašiel. Asi len prvotný pocit. Plastová konštrukcia zanechala vcelku dobrý dojem. Všetko drží ako má, len pri (veľmi) silnom stlačení počuť menší škripot v oblasti bočných hrán zadného krytu. Jeho jemná povrchová úprava (tzv. soft-touch) je príjemná na dotyk. Odtlačky na displeji ma pri dotykových zaradeniach už ani veľmi neprekvapujú, no tento Huawei ukázal aj niečo naviac. Na displeji sa tvorili zaujímavé škvrny, ktoré boli viditeľné pri zhasnutom displeji. V oboch prípadoch však stačí po displeji prejsť handrou a zmiznú.

Nad displejom nájdeme slúchadlo a senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. Mriežka slúchadla ukrýva aj farebnú informačnú LED diódu, ktorá indikuje nabíjanie a upozorní na slabý stav batérie a zmeškané udalosti (hovor, SMS, e-mail). Pod displejom sa nachádza štvorica dotykových tlačidiel späť, ponuka, domov a hľadať. Pochváliť musím ich jasné podsvietenie, kritiku si zaslúži doba ich podsvietenia. Po pár sekundách sa podsvietenie vypne a vám neostáva nič iné, iba hádať, kde asi je to tlačidlo, ktoré momentálne potrebujete. (Android 2.2: Tlačidlá sa rozsvietia aj pri zakrytí senzora priblíženia, v 2.3 už nie.) Pravá stena ostala prázdna, v ľavej nájdeme tlačidlo ovládania hlasitosti, (Android 2.2: ...ktoré poslúži aj na rozsvietenie zhasnutej obrazovky. V 2.3 už nie.) Podržaním vypínacieho tlačidla v hornej stene dostanete možnosť prístroj rešťasrtovať. MicroUSB konektor spolu s mikrofónom tvoria obsah dolnej steny, audio konektor je v tej hornej. Sekundárny mikrofón, objektív fotoaparátu, LED blesk a reproduktor nájdeme vzadu. Objektív fotoaparátu vystupuje zo zadnej steny, a preto je aj náchylnejší na poškriabanie. Pamäťovú kartu vyberieme aj bez potreby odstránenia batérie.

Displej X5-ky je v danej cenovej kategórii milým prekvapením. Občas mi prekážala nízka presnosť. Keď som "klikol" na ikonu aplikácie v menu pod určitým uhlom, tak ešte pred jej spustením sa menu trochu posunulo do strany, ako keby som chcel prejsť na ďalšiu obrazovku. Pod slušnú čitateľnosť v exteriéri sa podpísala najmä automatická regulácia jasu. S pozorovacími uhlami to však už nebolo také ružové. Môže za to asi aj hlbšie usadenie LCD panela pod ochranným sklíčkom. Lenže...3,8", 480 x 800 bodov, asi 200 €...myslím si, že tých pár nedostatkov mu určite odpustíme.

Procesor taktovaný na 1 000 MHz a 512 MB RAM pamäte odvádzajú dobrú prácu. Výsledkom sú svižné prechody, rýchle rozsvietenie obrazovky, zoom obrázkov a pohyb v menu. Počas doby používania som si nevšimol žiadne pomalé reakcie.

V testovanom kuse bol operačný systém vo verzii 2.2.2. Hoci sa už hovorí o dostupnom update na verziu 2.3, kontrola nového firmvéru neponúkala žiadnu aktualizáciu... Tak táto veta bol ešte pred pár dňami aktuálna. No dozvedeli sme sa, že ten Gingerbread (Android 2.3) sa tam predsa len dá nainštalovať. Na aktualizáciu sme potrebovali stiahnuť súbor, postup závisel aj od súčasnej verzie firmvéru, jeden priečinok bolo potrebné vložiť na kartu sem, druhý zasa tam. Súbor a postup si môžete stiahnuť odtiaľto: uloz.to.

Update priniesol aj zmenu prostredia. Upravený Huawei spúšťač (ako ho nazval výrobca) ma potešil najmä vynovenou zablokovanou obrazovkou, z ktorej sa vieme dostať priamo k hovorom, správam a fotoaparátu. Pribudli aj nové widgety s dobrou funkčnosťou a peknou grafikou. Reč je o kalendári, e-mailoch, streamoch a prehrávači hudby. V spodnej časti obrazovky nájdeme štyri skratky, z ktorých je jedna vyhradená pre vstup do menu. Chcelo by to možnosť pridať ešte jednu (dokopy päť) ale to je vecou vkusu. V Markete nájdeme aj témy na prispôsobenie vzhľadu prostredia. Prekážalo mi časté padanie prostredia. Minimálne raz denne som si po odblokovaní prečítal hlásenie, že Huawei spúšťač nereaguje.

Podržanie tlačidla zapnúť / vypnúť zobrazí skratky nastavení, kde okrem iných nájdeme aj možnosť reštartovať systém.

Rolovacia lišta zobrazuje iba upozornenia, skratky nastavení chýbajú. A pritom je to funkcia, ktorú využívam dosť často.

Menu s aplikáciami je vo forme mriežky. V predchádzajúcej verzii sme možnosť vytvorenia priečinka nenašli, no teraz ich tu máme. Otvorenie je podobné ako v iOS.

(Android 2.2: Spoločnosť Huawei ponúka na našom trhu zariadenia o čosi kratšie než konkurencia a to asi spôsobilo pár chybných prekladov, dokonca aj chýbajúci popis. Napríklad v Nastaveniach pri možnosti Identifikácia volajúceho (zapnutá / vypnutá služba CLIR) mi nezobrazilo popis možností odoslať alebo skryť číslo. Boli tam iba dve polia bez textu na "zakliknutie". V nastaveniach fotoaparátu som našiel pojem geotagging preložený ako úložné miesto, ktorý sa zvyčajne používa pri výbere miesta uloženia snímok (telefón, pamäťová karta).)

Update pridal chýbajúce popisy a opravil zlé slovenské preklady. No stále to nie je dokonalá lokalizácia (viď e-mailové kontá ďalej).

Zariadeniu nechýba inteligentné vytáčanie, ktoré si hravo poradí ako s číslami tak aj s menami a priezviskami. Telefónne kontakty sa dajú prepojiť s kontaktmi zo sociálnych sietí. Všetky dostupné informácie sú tak na jednom mieste. Ak chcete vedieť čo majú nové, netreba chodiť ďaleko. Jednou z kategórií aplikácie Kontakty sú aj Streamy, kde nájdete aktuálne informácie zo sociálnych sietí. Zhasnutie displeja počas hovoru nie je nič nové, no mňa zaujalo aj niečo iné. Po vytočení čísla začne v mieste kde sa nachádza senzor priblíženia blikať malá červená LED-ka. Čím bližšie bude určitý objekt pri telefóne (zvyčajne ucho) tým častejšie bude blikať. V praxi to asi nevyužijete no chcel som sa o to s vami podeliť :).

SMS správy sú zoradené vo forme konverzácií. Nájdeme tu aj možnosť vyhľadávania v správach, čo sa zíde pri hľadaní určitej informácie v preplnenej schránke. (Android 2.2: Pri písaní správ nemusíte prepínať medzi abecedou a znakmi, stačí pridržať prst a potiahnutím nahor sa objavia aj znaky.) Gingerbread prišiel a zaujímavá klávesnica odišla. A tak k nášmu videu, ktoré túto funkciu zobrazuje môžeme už iba doplniť: "pre pamätníkov".

Na správu e-mailov poslúžia aplikácie Gmail a E-mail. V druhej spomenutej môžete pridať akékoľvek konto. Nastavíte iba adresu a heslo v prvom kroku, meno konta v druhom a o ostatné sa už postará aplikácia. Vo verzii 2.2 to boli známe kontá. No teraz som spoznal iba Yahoo a Exchange. Ďalšie sú asi určené pre čínskych používateľov (@sohu.com, @gg.com...).

Vstavaný internetový prehliadač ponúka klasickú "androidovskú" výbavu. Dokáže pracovať s viacerými oknami, záložkami, vyhľadávať na stránke, zdieľať stránku, zobrazí históriu a v správcovi preberania si môžete prezrieť zoznam stiahnutých súborov. Nájdeme tu aj plnohodnotnú podporu flashu pre zobrazovanie flash animácií. Po otočení zariadenia na šírku a naopak sa automaticky zalomí zobrazovaný text.

Možnosti globálneho a lokálneho prenosu dát nájdete v údajoch na začiatku, ja len spomeniem aj funkciu zdieľania mobilného dátového pripojenia prostredníctvom Wi-Fi alebo USB.

Na zhotovenie snímok a natáčanie videa poslúži slabší päť megapixlový fotoaparát s LED bleskom a zaostrovaním. Obsah nastavení fotoaparátu sa oproti predchádzajúcej verzii OS značne zväčšil. Na natáčanie videa je k dispozícii aj rozlíšenie 1 280 x 720 p., no v mizernej kvalite. V ani jednej zo štyroch možností rozlíšenia a kvality videa (vysoká, nízka, MMS a Youtube) nie je možné približovať. Oproti verzii 2.2 už môžeme použiť LED blesk ako prisvetlenie počas nahrávania.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 12 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 45 MB / min.)

Základný prehrávač hudby vystriedal nový, prepracovanejší. Graficky sa veľmi vydaril, páčilo sa mi najmä prepínanie skladieb posunutím obrázku albumu. Hudobný obsah rozdelí podľa interpretov, skladateľov, albumov, žánrov a priečinkov. V ekvalizéri nájdete prednastavené profily, no vlastný si nevytvoríte. Pri prepínaní a pozastavení skladieb budete odkázaní iba priamo na prehrávač, vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke ovládanie chýba. Zmena hlasitosti je možná aj v zablokovanom stave. Hlasná reprodukcia ponúka celkom slušnú kvalitu (počuť aj hĺbky), nehovoriac o nadštandardnej maximálnej hlasitosti.

Zariadeniu chýba samostatná aplikácia na prehrávanie videa a taktiež podpora DivX. Ani galéria mi nezobrazila video uložené na karte, dostal som sa k nemu iba cez správcu súborov. No jedna rýchla návšteva Marketu vyriešila ako problém podpory DivX, tak aj prehľadného zobrazenia. Na výber je niekoľko aplikácii, mne napríklad k srdcu prirástol MX Video Player.

FM rádio bez RDS ponúkne iba možnosť uloženia staníc a automatického ladenia.

Kalendár bez informačnej lišty môžete zobraziť v mesačnom, týždennom alebo dennom režime. V Markete je už veľa zaujímavých kalendárov, ktoré ponúkajú bohatšie možnosti, stačí si len vybrať (Jorte). Základná kalkulačka sa doplní ešte o pár funkcií ak posuniete panelom číslic a znakov doľava.

V aplikácii Richpad zaznamenáte poznámku buď textom alebo kresbou.

Na prezeranie dokumentov tu máme aplikáciu Documents To Go. Editácia a ďalšie nástroje si vyžiadajú zakúpenie licencie.

(Android 2.2: V androidoch od Samsungu nájdeme okrem Marketu aj aplikáciu Samsung Apps, v tomto prípade sa jedná o aplikáciu Hi Space. Po nahliadnutí do obsahu som však latinku videl iba občas, prevládali čínske názvy. Tak som sa radšej odtiaľto pobral preč.)

Pri intenzívnejšom používaní si tento model poradil s dňom a pol výdrže. Ak som však uskutočnil iba pár hovorov (jeden, dva za deň) a rýchlo pozrel e-maily a web, nabíjačku si vypýtal po troch dňoch.

Výhody:

+ cena

+ veľkosť a rozlíšenie displeja

+ LED notifkácia

+ update na 2.3 priniesol veľa vylepšení

Nevýhody:

- fotoaparát

- odtlačky a fľaky na displeji

- pozorovacie uhly

- niektoré funkcie v novej verzii OS chýbajú

Orientačná cena: 210 €

Záver

Huawei Ideos X5 Pro je model, ktorý má pár múch, no nenáročnému používateľovi určite postačí. Spomeniem napríklad slabší fotoaparát s menej kvalitným nahrávaním videa. Ponúkne však veľký displej s dobrým rozlíšením, ktorý oceníte napríklad pri prehrávaní filmov, obrázkov a prezeraní webu. Najväčšou devízou je jeho cena, ktorá zohráva značnú časť pri výbere budúceho telefónu a s tou Huawei zavarí nie jednému konkurentovi.

Diskusia k článku:

Jozef Krenžel 07.04.2012 - 18:47

Dobrý deň chcel by som sa opytat ci by som si to dokazal preinstalovat aj ja

Matúš Riško07.04.2012 - 20:22 Trvalý odkaz

Ak myslíte update na Gingerbread, tak áno. V súbore, ktorý som uploadol na server uloz.to nájdete podrobný popis. Je to otázka pár minút.

Jozef Krenžel07.04.2012 - 22:09 Trvalý odkaz

ja som to stiahol ale nwm po anglicky :D

Jozef Krenžel07.04.2012 - 22:12 Trvalý odkaz

Lebo mi nejde otvorit ten navo vies

Matúš Riško08.04.2012 - 12:14 Trvalý odkaz

skopiruj si cely navod a preloz si ho na translate.google.com. je to celkom zrozumitelne

Celá diskusia 28 príspevkov