Sony Ericsson W380i

Prvý kontakt s low-mid-endom Hudobné véčko s 1,3 Mpix fotoaparátom a dotykovým ovládaním hudby v zavretom stave.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 92 x 49 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 166 mm,

hmotnosť: 100 gramov (zistená: 94 g)

hlavný displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., 30 x 37 mm, uhlopriečka 48 mm,

sekundárny displej: OLED, 36 x 128 bodov,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 bodov),

pamäť: 14 MB + 512 MB karta MS Micro (M2),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: minimalizácia Java aplikácií, multitasking, WAP 2.0, xHTML,

batéria: BST-39, Li-Ion, 920 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 300 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, záznam videí, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, kábel USB, stereo slúchadlá HPM-64, pamäťová karta 512 MB Memory Stick Micro, Sony Ericsson PC Suite, softvér Media Manager, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson W380i je veľmi zaujímavý telefón s novými funkciami - ovládaním (nielen) hudby dotykom hudobných tlačidiel či vypnutím zvonenia prichádzajúceho hovoru alebo budíka zamávaním rukou ponad telefón. Spracovanie prístroja je slabšie, jedná sa zrejme o jeden z prvých modelov z produkcie čínskeho Sagemu, ktorý so Sony Ericssonom podpísal dohodu o výrobe lacných telefónov. Aj batéria obrahuje podozrivo veľa čínskych znakov, pričom sa nejedná o Sony Ericssonom bežne používanú Li-Pol, ale o Li-Ion batériu. Jej kapacita je však dostatočná.

Dizajn prístroja posúdite sami, v zavretom stave podľa mňa vyzerá lepšie než v otvorenom. Tri

sú typické svojimi výstupkami, nechýba ani externý displej. Keď je zhasnutý, ani o ňom neviete. Bočné tlačidlo na reguláciu hlasitosti je dostatočne dlhé a ľahko nahmatateľné. Prekvapením je posuvný blokovač vonkajšej klávesnice v zadnej stene - hlasitosť hudby však môžete, našťastie, ovládať aj pri zablokovanom dotykovom ovládaní. Otvor pre pútko v pravom hornom rohu, resp. kĺbe, mohlo byť umiestnené rozumnejšie. Fast port konektor zaujal svoje miesto v ľavej bočnej stene, čo ma nejako extrémne nepotešilo.

Vnútorný displej je, vzhľadom na kategóriu a cenu, dostatočne jemný. Klávesnica je nová, ale našťastie ešte obsahuje

, ako "naspäť", "c", "menu činností", "web", z ktorých niektoré (najmä "naspäť") chýbajú v nových modeloch Sony Ericssonu strednej a vyššej triedy. Vypínač bol umiestnený nad tlačidlo dva, do trojice novo umiestnených tlačidiel medzi ovládačom kurzora a alfanumerickou časťou klávesnice. Písanie na tlačidlách s dostatočným odstupom nebude nikomu robiť vážnejšie problémy, a určite vyskúšajte aj vydarený slovník T9, ktorý v Sony Ericssonoch patrí ku špičke.

Fotoaparát neponúka záznam videí, zaujímavé je však nasnímanie štyroch snímok tesne po sebe...obdoba funkcie Best Pic v modeloch Cyber-shot.

Zo zábavných funkcií nechýba veľmi dobrý prehrávač hudby doplnený FM rádiom s RDS (zobrazenie názvu počúvanej stanice) a TrackID (bezplatné online zistenie názvu pesničky z FM rádia alebo záznamníka zvuku). MusicDJ je zastaralá funkcia, ktorou si môžete zložiť zvonenie podľa svojho gusta. Tóny v ňom sa už roky nemenia.

Medzi hrami nájdete Extreme Air Snowboarding, QuadraPop a Sims 2. Aj keď video W380-ka nezaznamená, prehrať ho dokáže.

Správy ponúka všetky druhy, od SMS, cez MMS po e-maily. Dokonca aj RSS s pravidelnou aktualizáciou.

Telefónny zoznam je štandardný, organizačné funkcie tiež. Odmietnutý hovor (napríklad dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti) považuje za neprijatý a pekne naň aj upozorňuje.

Kalendár je ako v iných modeloch od Sony Ericssonu, ponúka aj hľadanie a hromadné mazanie udalostí starších ako 1 deň alebo týždeň. Viacero budíkov, ktoré môžete vypnúť mávnutím ruky nad mobilom, tiež v Sony Ericssone už nikoho neprekvapí. Z ďalších organizačných funkcií spomeňme synchronizáciu, časovač, kalkulačku či unikátnu pamäť kódov, ktorú v iných značkách nájdeme len zriedkakedy. Krátke poznámky je možné zobraziť aj na domácej obrazovke.

miniVIDEO: ovládanie hudby a stíšenie zvonenia bez dotyku

http://video.joj.sk/videa/minivideo-sony-ericsson-w380i.html

Výťah z tlačovej správy:

Počujete v rádiu skladbu, ktorú nespoznávate, ale sa vám naozaj páči? Využite funkciu TrackID na označenie klipu z rádia telefónu (alebo akéhokoľvek externého zdroja) a okamžite zistite kto ju spieva, aký má názov a z ktorého albumu je. TrackID je jednou z najpopulárnejších funkcií Walkman telefónov. Najnovšie údaje ukazujú, že každú sekundu, niekto, niekde používa funkciu TrackID, aby identifikoval skladbu, ktorá sa mu páči.

W380i prináša vašu hudbu na povrch vášho telefónu a umožní vám kontrolovať to, čo počúvate bez potreby otvárania telefónu. Presúvanie sa medzi skladbami dopredu alebo dozadu alebo pozastavenie hudby je možné bez veľkej námahy. Tlačidlá na povrchu sa po jedinom dotyku rozsvietia a ukrytý displej ožije a bude vám poskytovať informácie o práve prehrávanej skladbe.

Keď telefón nepoužívate, vyzerá zvonku diskrétne a nenápadne. Ale hneď ako vám prichádza hovor alebo si prehrávate hudbu, ožije. Vyberte si rôzne svetelné efekty pre rôznych volajúcich a pozerajte sa na to, ako vaša hudba „tancuje“, keď váš telefón svetielkuje do rytmu vašej obľúbenej skladby.

Vypnite zvuk vášho telefónu pohybom ruky. Alebo pozastavte budík, keď ležíte v posteli. Funkcia Gesture Control umožňuje po prvýkrát ozajstné obsluhovanie vašich hovorov "bez použitia rúk" – a pochváľte sa s tým vašim priateľom!

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu (zálohu kontaktov) odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Výhody:

- spoľahlivé dotykové ovládanie a jeho blokovanie,

- zrušenie zvonenia prichádzajúceho hovoru mávnutím ruky nad mobilom.

Nevýhody:

- slabší fotoaparát, chýba záznam videí,

- lacné plasty a menej kvalitná konštrukcia.

Orientačná cena: 5 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson W380i je vydarené lacné hudobné véčko s 512 MB kartou a dobrými slúchadlami v balení. Funkčne zapadá do štandardu Sony Ericssonu, ktorý doplnili ešte milé a zábavné doplnky - najmä dotykové ovládanie, nenápadný externý displej a vypnutie zvonenia hovoru či budík mávnutím ruky nad mobilom. Model Z555i je postavený na úplne rovnakom základe, len nie je primárne hudobný a tak môže byť aj jeho cena nižšia.

Hudobných telefónov je na trhu viacero. Sony Ericsson W380i môže ohroziť lacnejšia Nokia 5300 alebo véčko s automatickým otváraním 6131. Zo Samsungov je zaujímavým slajder E740, ktorý dokáže hudbu z FM rádia dokonca nahrávať na pamäťovú kartu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.04.2008 - 02:00

arwie: som zvedavy na ten displej. ale zatial sa mi dizajnovo viac pacil w300. nemozem si pomoct :)

anonymous07.11.2007 - 01:07 Trvalý odkaz

jojojoo: mam ho doma a z mojich skusenosti s nim by som uz asi vecko od SE nekupil,a komu mu dakedy aj harasi...uz cakam len na vianocnu ponuku

anonymous07.11.2007 - 01:47 Trvalý odkaz

arwie: viac ako rok a bol som spokojny :)

anonymous07.11.2007 - 10:14 Trvalý odkaz

rr: w300, no dla mna nic moc a to je este dost hruhy, tiez som ho mal, tento je na design ovela lepsi..

anonymous07.11.2007 - 21:10 Trvalý odkaz

ITmech: asi rok mam whiteW300i a som spokojny... je maly lahky... proste splna moje poziadavky na mobil... bol kupeny v UK a do zeme s nim nehadzem takze mi zatial funguje...

Celá diskusia 30 príspevkov