Porovnanie S60 3.x a UIQ 3

Porovnanie rozhraní Praktické porovnanie nadstavieb operačného systému Symbian.

V posledných rokoch a hlavne mesiacoch sa čoraz viac rozširujú medzi užívateľmi mobilných telefónov tzv. smartfóny, teda mobily s operačným systémom umožňujúcim doinštalovanie rôznych aplikácií, podobne ako na PC. Výhoda týchto natívnych aplikácií oproti Java aplikáciám je hlavne v ich komplexnosti a hlavne väčším možnostiam v rámci systému. Operačných systémov pre smartfóny je viacero, najrozšírenejšími sú Symbian a Windows Mobile. A dnes sa budeme zaoberať práve prvým spomenutým, Symbianom. Aby sme to však nemali také jednoduché, treba si najprv uvedomiť, že Symbian je len systém. To, čo užívateľ vidí na displeji, je tzv. užívateľské rozhranie, skrátene UI. A práve pre Symbian existujú dve UI - S60, aktuálne v 3. edícii a vyvíjanom Nokiou, a UIQ verzie 3, ktoré pred nedávnom kompletne odkúpila spoločnosť Sony Ericsson.

Aké sú a aké funkcie v základnom stave, bez doinštalovaných aplikácií ponúkajú tieto rozhrania si priblížime v nasledujúcom článku. Upozorňujem, že sa nejedná o porovnanie ovládania, keďže S60 je určené pre mobily bez dotykového displeja a UIQ 3 je určené prevažne pre tie s dotykovou obrazovkou.

Spomenúť by sme teda mali výhodu dotykovej obrazovky. Napríklad pri surfovaní pomocou bezplatnej Java aplikácie Opera Mini 4 s náhľadom na celú stránku je ovládanie pomocou dotykovej obrazovky na nezaplatenie. Alebo tvorba výrezov vo fotkách či označovanie textu v dokumentoch a vôbec práca s nimi. Nevýhodou dotykovej obrazovky je najmä neúmyselné ovládanie prístroja v odblokovanom stave.

Aktuálne zariadenia s UIQ 3 a dotykovou obrazovkou neponúkajú červené tlačidlo pre rýchle ukončenie aplikácie, resp. návrat na domácu obrazovku. Jednoducho rýchle komplexné ukončenie aktuálnej práce tu chýba. Pomôže len podržanie bočného tlačidla pre návrat späť, no to nie je vždy tak ideálne. Keď sme však už pri červenom tlačidle, v S60 toto spôsobí vo väčšine prípadov tvrdé zavretie aplikácie. Keď používam navigáciu, prídem do cieľa, tak sa poteším, že červeným tlačidlom všetko zavriem a je po starostiach. No inokedy by som uvítal len minimalizáciu aplikácie. To veľakrát nedovolí malá pamäť RAM. Okrem rýchleho procesoru (najmä v nových modeloch S60) je dôležitá aj veľkosť operačnej pamäte, do ktorej sa ukladajú informácie práve používaných programov. Na Sony Ericssone P1i s RAM až 128 MB ukončujem aplikácie raz za niekoľko dní. A tak si síce musím zvyknúť na pomalší procesor, no oživenie dávno spustenej (len minimalizovanej) aplikácie je aj s ním podstatne rýchlejšie než nové otváranie s dvojnásobne rýchlejším CPU. Najlepšou kombináciou by však bolo: RAM aspoň 128 MB, CPU aspoň 300 - 400 MHz, akumulátor s kapacitou aspoň 1500 mAh a všetky elektronické aj softvérové časti dokonale vyladené. Takému telefónu sa približuje Nokia E90 a Nokia N95 8GB. Medzi telefónmi s UIQ 3 sa zatiaľ musíme uspokojiť s pomalšími (ale na energiu menej náročnými) procesormi, vysnívanú pamäť RAM veľkú 128 MB ponúka len Sony Ericsson P1i.

V S60 je dostupnejšia práca s ponukou funkcií. Položky v menu sa jednoduchšie presúvajú, v oboch systémoch nechýba tvorba nových priečinkov s aplikáciami.

Telefónny zoznam a hovorové funkcie

Telefónny zoznam v oboch rozhraniach je veľmi prepracovaný a ponúka množstvo funkcií. S60 vyniká vyhľadávaním podľa mena aj priezviska súčasne, čo pri väčšom počte kontaktov výrazne pomáha. V oboch rozhraniach máte k dispozícii množstvo polí, ktoré môžete vyplniť a keby vám bolo málo, môžete si vytvoriť vlastné. Jednotlivým kontaktom môžete priraďovať melódie, obrázky a zaraďovať ich do skupín. Pri S60 zamrzí, že obrázky sú malé, a ak vám niekto volá, tak vidíte vlastne len ikonku s obrázkom volajúceho. Samozrejme, existuje aj aplikácia, ktorá obrázok zväčší, no musíte si ju zakúpiť a doinštalovať. Inak však telefónnemu zoznamu v smartfónoch s OS Symbian niet čo vyčítať, obe rozhrania ho majú spracovaný na jednotku a vyhovie aj tým najnáročnejším.

UIQ ponúka v prípade hovorových funkcií naviac tzv. blacklist. Jedná sa o zoznam čísel a kontaktov, ktoré sa vám v prípade aktivácie tejto funkcie buď nedovolajú alebo vás telefón jednoducho nebude na hovory od týchto ľudí upozorňovať.

Ďalšími užitočnými funkciami UIQ je možnosť pridať k aktuálnemu hovoru poznámku alebo pripomienku. Vtedy mobil vyplní základne info o hovore (číslo a meno volaného) a vy môžete dopísať ďalšie informácie.

Rovnako šikovné je v UIQ 3 zobrazovanie tel. čísla pri aktuálne vybranom kontakte a prepínanie medzi ďalšími číslami či mailovými adresami šípkami vľavo alebo vpravo. V prípade S60 musíte otvoriť kontakt a iné číslo vybrať tam.

No a už len drobnou pomôckou je synchronizácia narodenín kontaktov s kalendárom. S60 sa v tomto ako aj v iných prípadoch spolieha na nejakú zakúpenú externú aplikáciu.

Register hovorov je v oboch prípadoch prepracovaný a pamätá si dĺžku všetkých hovorov. Kým však S60 považuje odmietnutý hovor za prijatý, UIQ rozlišuje medzi odmietnutým a prijatým hovorom a v tomto prípade máte v registri až štyri typy hovorov.

S60 naviac ponúka aj podrobný register dátových prenosov a aj SMS a údaje v registri môžete filtrovať podľa typov či čísiel, a tak rýchlejšie nájsť požadované údaje.

Správy

Druhou najpoužívanejšou funkciou mobilov je písanie správ. Opäť sa môžete tešiť na funkčne nabité aplikácie, ktoré ponúkajú všetko, na čo si spomeniete a rozlišujú sa len v pár drobnostiach.

Napr. S60 má pre výpisy o doručení SMS / MMS zvlášť adresár, UIQ informuje o doručení odlišnou ikonkou pri odoslanej správe. Naviac UIQ ponúka možnosť posielať EMS.

Aj tu môžete v oboch prípadoch triediť prijaté aj odoslané správy do vlastných priečinkov a uchovávať si tak archív dôležitých SMS.

E-mailový klient ponúka možnosť pripojiť sa na POP3, IMAP4 a SMTP servre, aj zabezpečené. Samozrejmosťou je automatická kontrola mailov s nastavením intervalu kontroly elektronickej pošty. S60 ma fixne stanovené časy a ešte ich aj rozlišuje podľa typu servera. POP3 má najkratší interval vo väčšine modelov 30 minút, IMAP4 5 minút. UIQ vám dovolí nastaviť si ľubovolný počet minút bez toho aby rozlišoval typ servera. Výhodou je možnosť v oboch prípadoch obmedziť kontrolu len na určité hodiny a dni v týždni, a tak vám môže schránku kontrolovať napr. len v pracovné dni od 8:00 do 20:00.

V prípade UIQ je ešte aj možnosť skontrolovať schránku niekoľkokrát za deň, keďže je tu možnosť pridať si ľubovolný počet kontrol v určenú hodinu - ja osobne som skončil pri čísle 15, potom ma to už nebavilo.

Nevýhodou S60 je, že HTML mail vie zobraziť len ako prílohu vo vstavanom web prehliadači a bohužiaľ nerozpoznané prílohy vám nedovolí uložiť, iba poslať ďalej mailom alebo cez Bluetooth. Rovnako mi vadí, že e-maily nevie odosielať na pozadí, pritom SMS / MMS vie.

Ešte jednou zvláštnosťou disponujú zariadenia so Symbianom. Tzv. unifikovanou schránkou prijatých správ. V praxi to znamená, že aj súbory prijaté cez bluetooth alebo infraport sa objavia ako správa v schránke prijatých správ. Tu si ich môžete prezrieť a prípadne aj uložiť. Nevýhodou je, že ak prijmete viacero objektov naraz, nemôžete ich hromadne niekam uložiť bez pomocnej (a často platenej) aplikácie. S60 ponúka možnosť zvoliť si miesto, kam budú prijaté správy a súbory ukladané - do pamäte telefónu alebo na pamäťovú kartu.

Kalendár, úlohy a poznámky

Kalendár v oboch prípadoch ponúka množstvo funkcií, nechýba prepojenie s aktívnym pohotovostným režimom. Samozrejmosťou je viacero typov udalostí, opakovanie či synchronizácia. V prípade UIQ sa prejavuje orientácia viac do manažérskeho sektoru, keďže naviac ponúka možnosť organizovať schôdzky a posielať pozvánky na ne pomocou emailu. Ak vám kolega mailom pošle odpoveď, po prijatí mailu sa jeho účasť alebo neúčasť zobrazí v informáciách o schôdzke.

UIQ zobrazuje pod mesačným náhľadom zoznam pripomienok pre vybraný deň, to je veľmi praktické. S60 zobrazí nad označeným dňom bublinovú nápovedu s prvými znakmi pripomienok. Je to o niečo menej prehľadné, avšak aj tento systém svoj účel splní.

V oboch rozhraniach máte možnosť priradiť pripomienke už napísanú poznámku, prípadne vytvoriť novú. UIQ naviac vďaka možnostiam dotykového displeja ponúka aj kreslené poznámky. Ďalšou výhodou UIQ je možnosť zaradiť poznámky aj pripomienky do kategórií, takže ak si skutočne plánujete pomocou mobilu väčšinu času, oceníte prehľadnosť.

Kalkulačka na dotykovej obrazovke je užívateľsky prívetivejšia než v S60.

Zábava

Zábavné funkcie sa už pomerne dosť líšia model od modelu mobilu hardvérovou výbavou.

S60 ponúka dva typy galérií s obrázkami, videami, hudbou či zaznamenanými zvukmi. Hlavným rozdielom je animovaná galéria v telefónoch radu Nseries, zľučujúca videá a fotky, a umožňujúca odosielanie fotiek do blogov či webových galérií. Štandardná galéria v S60 spravuje fotky a videá oddelene a je o niečo chudobnejšia v ponúkaných funkciách. Fotky aj videá môžete umiestňovať do virtuálnych albumov a robiť si tak zbierky fotografií napr. z dovolenky. Podstatné je, že na pamäťovej karte ostanú na pôvodnom mieste. Hudobné súbory môže naviac triediť podľa albumov od jednotlivých interpretov a vy si tiež môžete tvoriť vlastné playlisty.

UIQ ponúka len galériu pre obrázky, neponúka ani možnosť tvoriť si virtuálne albumy či odosielať fotky na web. V oboch prípadoch je k dispozícií kvalitný editor fotiek s množstvom funkcií na úpravu a s efektmi. Výnimkou je v prípade S60 rada pracovných mobilov označená ako Eseries, ktorej editor jednoducho chýba.

Prehrávač hudby je v oboch rozhraniach funkčne v podstate zhodný. Ponúka hudobnú knižnicu, automatické triedenie podľa interpretov, albumov, kompletný zoznam pesničiek a tvorbu vlastných playlistov. Rovnako sa v oboch prípadoch môžu zobrazovať obrázky s obalmi CD, k dispozícii je ekvalizér, náhodné a opakované prehrávanie.

Web

V tejto oblasti zvádzajú boj dve najlepšie technológie na zobrazovanie web stránok.

S60 používa KHTML, rovnako ako prehliadač Safari od Apple. Môžete sa spoľahnúť na korektné zobrazenie väčšiny stránok, vrátane flash animácií a s podporou zabezpečených stránok, takže veselo môžete pracovať aj s internet bankingom. Navigáciu po stránke uľahčuje náhľad na celú stránku a klávesové skratky. Tiež môžete stránku zobraziť aj na ležato. Zaujímavosťou tohto prehliadača je, že zobrazuje kurzor ako na PC a tak môžete presne vyberať odkazy či obrázky. Nechýba ani rýchla zmena veľkosti písma pomocou skratiek, či vyhľadávanie na stránke.

UIQ v aktuálne predávaných mobiloch používa ako web prehliadač Operu. V podstate je kvalitou zobrazenia aj funkčne veľmi podobná prehliadaču S60, naviac ponúka aj prehliadanie viacerých stránok naraz v tzv. kartách (anglicky tabs). Môžete si zvoliť medzi klasickým zobrazením ako na PC, kedy sa posúvate po stránke aj horizontálne, alebo sa stránka preformátuje tak, že sa vám zmestí na šírku displeja. Zatiaľ však chýba podpora flash animácií, zoomovanie pomocou skratiek či náhľad na celú stránku.

Ponuka aplikácií

Pre S60 je k dispozícii oveľa viac bezplatných aj platených programov, než pre UIQ 3. To je podstatný fakt pri výbere telefónu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.10.2007 - 02:24

Mato: Tym mailom a prilohami to som nevedel no inak mne teda vo vacsine pripade cervene tlacidlo app nezavre (e50)

anonymous25.10.2007 - 09:13 Trvalý odkaz

Mato: Slick,kontakty,doinstalovane mp3, mail, best calc

ale aj tak by ma hlavne zaujmalo v com je nedostatok app pre uiq

anonymous25.10.2007 - 10:11 Trvalý odkaz

fajry: Povedzme si otvorene - kolko aplikacii potrebuje clovek pre bezne pouzivanie telefonu? 85% ludi vyuziva zakladne funkcie telefonu a nic ine nepotrebuje, 10% ludi skusa nove veci, ale nakoniec ich nevyuziva a zvysnych 5% aktivne vyuziva aspon 3 doinstalovane aplikacie.

anonymous25.10.2007 - 10:26 Trvalý odkaz

graffoo: fajry, mato - ved prave. na UIQ je sice pomenej aplikacii, ale popravde ich ani moc netreba, lebo zakladne aplikacie su prepracovanejsie ako na S60... Nevyhodou aktualnych UIQ fonov je pomalost, lebo SE stale pouziva vyse 7 rokov stare procaky...

anonymous25.10.2007 - 10:41 Trvalý odkaz

Atlis: ...co neplati v pripade motoroly. na doplnenie.

Celá diskusia 40 príspevkov